«Схема Онищенка», якої глядачі не побачили. Огляд подачі теми центральними телеканалами

«Схема Онищенка», якої глядачі не побачили. Огляд подачі теми центральними телеканалами

27 Червня 2016
3882
27 Червня 2016
10:00

«Схема Онищенка», якої глядачі не побачили. Огляд подачі теми центральними телеканалами

3882
Однією з гарячих тем останніх тижнів є увага правоохоронців до народного депутата Олександра Онищенка. Як же подавали центральні телеканали ці події на початку скандалу?
«Схема Онищенка», якої глядачі не побачили. Огляд подачі теми центральними телеканалами
«Схема Онищенка», якої глядачі не побачили. Огляд подачі теми центральними телеканалами

У середу, 15 червня, стало відомо про обшуки правоохоронців в офісі нардепа, яке він назвав громадською приймальною. Майже одразу в стрічках з’явилися новини з брифінгу директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника та антикорупційного прокурора Назара Холодницького, які заявили про причетність Олександра Онищенка до угрупування, що заробляло на махінаціях із продажу газу.

Після цього впродовж кількох днів загальнонаціональні канали в прайм-таймових випусках новин посилали аудиторії чіткий меседж про причетність народного депутата до розкрадання трьох мільярдів гривень. Але з незрозумілих причин не могли роз’яснити глядачу й слухачу саму схему. І це попри відкритість інформації, яку надали учасники згаданого брифінгу. Ситуацію редакції ускладнили тим, що не надто напружувалися, аби надати можливість відповісти Онищенку на ще не доведені в суді закиди.

Недокреслили

Виступаючи перед журналістами, Артем Ситник та Назар Холодницький показували на ватмані детальну схему розкрадання: компанії, пов’язані з Онищенком, спочатку купували газ (видобутий спільно з «Укргазвидобування») за заниженою ціною, а потім блакитне паливо продавалося за ринковою.

Ось як сайт НАБУ 15 червня описує цю схему:

«Схема, за якою діяла злочинна група, достатньо проста, — пояснив журналістам А. Ситник. — Є спільна діяльність на підставі угод, укладених з ПАТ “Укргазвидобування”, в ній були задіяні фіктивні біржі. Через ці біржі встановлювалася занижена ціна на газ, що постачався на підконтрольні злочинному угрупуванню підприємства. У подальшому цей газ передавався на підприємства реального сектору економіки, але вже за ринковими цінами. Різниця між заниженою ціною і ціною, за якою збувався газ на підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на фіктивні підприємства, переважно готівкою».

На перший погляд, усе дуже складно. Отже, важко глядачу й слухачу пояснити короткими форматними телевізійними фразами.

Втім, приміром, «Українській правді» у статті вдалося коротко, точно й доступно описати зміст схеми: «Со слов главы Сытника, речь идет об организации схемы выкупа газа по заниженной цене у государственной "Укргаздобычи" и последующей реализации этого ресурса промышленным потребителям. Естественно, уже по рыночным ценам».

«Апострофу» теж: «Його підозрюють у тому, що з січня 2013 року по січень 2016 року він за допомогою фіктивних фірм незаконно отримував доступ до дешевого вітчизняного природного газу, видобутого операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", і перепродував його в реальний сектор економіки за ринковими цінами, внаслідок чого державі завдано збитків у розмірі 2,9 млрд грн».

А от канали або загалом уникали точного й детального формулювання схеми, або подавали її у викривленому варіанті.

15 червня, в день згаданого спільного брифінгу антикорупційного прокурора Назара Холодницького та директора НАБУ Артема Ситника, на 5-му каналі в начитці ведучий каже лише узагальнено про зловживання. В чому суть цих зловживань — глядач і слухач не зрозуміють: «На брифінгу він пояснив: йдеться про розслідування зловживань під час реалізації газу. Газу, котрий видобували спільно з підприємством "Укргазвидобування". Мовляв, слідство має матеріали, згідно з якими народний депутат є організатором тієї схеми».

16 червня начитка містить, по суті, стільки ж інформації про «схему Онищенка»: «Генпрокурор Юрій Луценко ще вчора підписав заяву про арешт Онищенка через розслідування зловживання у справі "Укргазвидобування". Спеціальне керівництво в справі здійснює спеціалізована антикорупційна прокуратура, а досудове слідство проводить НАБУ».

17 червня в підводці до сюжету ведучий вже намагається роз’яснити аудиторії суть схеми. Каже, що нардепа Олександра Онищенка «підозрюють у реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”». Хоча суть звинувачень щодо фігурантів схеми дещо інша — в махінаціях (!) під час продажу блакитного палива. Сама по собі реалізація не є протизаконною: «Нагадаю, у причетності до реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”, підозрюють народного депутата Олександра Онищенка, подання про зняття з нього депутатської недоторканості та арешт вже зареєстровано у Верховній Раді, втім, ще не проголосоване».

18 червня ж у начитці ведучий каже лише про махінації, не деталізуючи їхню суть: «Віталій Гайдукевич, ведучий: Солом'янський районний суд призначив в тисячу разів меншу суму застави для одного з фігурантів справи "Укргазвидобування" Валерія Посного. Про це у Facebook написав прокурор Назар Холодницький.

У причетності до махінацій, нагадаю, підозрюють також народного депутата Олександра Онищенка. У Верховній Раді вже зареєстроване подання про позбавлення його депутатської недоторканності».

На каналі «112» у перший день публічного обговорення «схем Онищенка» в новинному сюжеті лише частково наблизилися до точного опису суті махінацій. За словами автора, учасники привласнили державні кошти «під час видобування та продажу газу». Та інформації про те, що заробляли на схемі саме завдяки різниці цін під час «видобування та продажу газу», — немає: «За версією слідства, зловмисники створили схему з привласнення державних коштів під час видобування та продажу газу. Загальна сума завданих країні збитків три мільярдів гривень, як прямих, так і не недоотриманої ренти. У справі близько 20 підозрюваних. Серед них працівники фіктивних підприємств, біржі та посадовці “Укргазвидобування”».

Наступного дня, 16 червня, в підводці ведуча подає ще менше деталей. Каже лише, що Онищенка «підозрюють у привласненні державних коштів в особливо великих розмірах». Глядач/слухач навіть не знає, що це привласнення коштів було у газовій галузі: «Юлія Галушка, ведуча: Подання на затримання та арешт Олександра Онищенка уже у парламенті. Його підозрюють у привласненні державних коштів в особливо великих розмірах».

17 червня у випуску о 20:00 на каналі розповідають тільки про газові схеми, не уточнюючи їхнього змісту: «Нагадаю, обранець, якого підозрюють у причетності до газових схем "Укргазвидобування", за даними прикордонслужби, за день до обшуків виїхав у напрямку Ніцци».

Безумовно, в гостьових студіях канал теж не раз подавав цю тему, детальніше, але глядачі новин каналу «112» мусили вдовольнитися, по суті, неповною й неточною інформацією.

«UA: Перший» чи найменше присвятив увагу цій темі загалом. У випуску за 15 червня, як і на більшості каналів, тут не намагалися пояснити, в чому суть оборудок навколо перепродажу газу: «Народному депутатові Олександру Онищенку загрожує від 7 до 12 років в'язниці за розкрадання в особливо великих обсягах».

На СТБ 15 червня в підводці до сюжету ведуча дещо уточнює, що саме закидають Онищенкові, — «махінації з продажу газу підприємства "Укргазвидобудування"»: «Онищенкові закидають розкрадання майна в особливо великих розмірах, а саме: махінації з продажу газу підприємства "Укргазвидобудування"».

Далі автор матеріалу подає в закадровому тексті лише одну з ланок схеми — наявність підставних фірм: «Схема полягала в тому, що видобутий в Україні газ продавали через підставні фірми».

Натомість після цього закадрового тексту в сюжеті — коментар директора НАБУ Артема Ситника, який детальніше описує суть махінацій. Утім, у синхроні — теж лише одна з ланок «лівого» заробітку. Він каже, що газ продавався підставним фірмам за заниженими цінами. А отже, той факт, що цей газ далі перепродавався за ринковими — відсутній. А в цьому, як пам’ятаємо, і полягав основний заробіток, за версією слідства: «Артем Ситник, директор НАБУ: Суб'єкти спільної діяльності, які є операторами видобування газу, по заниженим цінам збували цей газ на підконтрольні злочинному угрупуванню підприємства. Державі завдано збитки, якщо врахувати збитки завдані "Укргазвидобуванню" і державному бюджету, то загальна сума збитків складає майже 3 мільярда гривень».

16 червня в підводці до одного із сюжетів — взагалі без жодних деталей: «Онищенкові закидають розкрадання майна в особливо великих розмірах, а саме махінації в підприємстві "Укргазвидобування"».

«Інтер» натомість 15 червня подав у сюжеті синхрон одного з учасників згаданого брифінгу (антикорупційного прокурора Назара Холодницького), який дав глядачу й слухачу зрозуміти, як саме схема працювала: «И заявляют: расследование дела о злоупотреблениях в "Укргаздобыче" — на завершающей стадии. Онищенко называют организатором коррупционной газовой схемы.

Назар Холодницкий, глава Специализированной антикоррупционной прокуратуры: Газ, який надходив, видобутий в результаті спільної діяльності, потрапляв на цю псевдо-товарну біржу за ціною 2640 грн за тисячу кубічних метрів. Потім він продавався цим суб'єктам господарювання. Ці підприємства вже продавали цей газ в реальний сектор економіки за 6900».

А далі цікаво те, що про цю справу канал згадував кожного наступного дня. Але жодного разу в цих випусках вже не було бекґраунду про схему. В новинах це тривало аж до підсумкового випуску «Подробностей недели» 19 червня. Але й цього дня ведучий Дмитро Анопченко в начитці каже тільки про «злоупотребления во время продажи газа». Інформація про вивід 1,6 млрд грн «через фиктивные предприятия» — майже не пояснює нічого: И выдвинуто подозрение в злоупотреблениях во время продажи газа, добытого в Украине, 3 миллиарда гривен, сумма, которая фигурирует в деле. Мол, 1,6 миллиарда вывели через фиктивные предприятия. На 1,3 миллиарда не уплачено налогов».

На «Україні» 15 червня в начитці намагалися теж детальніше розповісти про схему. Але неправильно її інтерпретували. Так, за версією редакції, паливо скуповувалося за зниженою ціною і продавалося «со скидкой»: «В приемной нардепа Александра Онищенко детективы НАБУ и антикоррупционной прокуратуры ищут доказательства причастности к незаконной оборотке с газом. Якобы скупали голубое топливо по заниженной цене и продавали его со скидкой предприятиям. Из-за этого бюджет недополучил более три миллиардов гривен».

Хоча, як ішлося на згаданому брифінгу Ситника та Холодницького, продавався цей газ «за ринковою ціною».

16 червня в підводці ведучий узагальнено каже про «аферы с газом». Причому неточно повідомляє про офіційно заявлену суму збитків. За версією редакції, це «десятки миллиардов гривен», хоча навіть у випуску попереднього дня йшлося про «три миллиарда гривен»: «Громкое дело. Генпрокурор просит депутатов лишить неприкосновенности их коллегу — Александра Онищенко. Следователи вменяют ему аферы с газом, из-за которых государственный бюджет потерял десятки миллиардов гривен».

А от у сюжеті журналіст точно описав суть схеми: «Кор.: По данным следствия, газодобывающие компании, связанные с Онищенко, сбывали голубое топливо дружественным фирмам за копейки, а те продавали его за значительно большие суммы».

18 червня натомість редакція взагалі поєднала дві «газові справи» (одна стосується Сергія Курченка, інша — Олександра Онищенка), видаючи їх як одну: «Кор.: По данным НАБУ, коррупционную схему хищения государственных денег 6 лет назад внедрили в компании "Укргаздобыча". Все её акции принадлежат "Нефтегазу", где работал задержанный. "Укргаздобыча" продавала топливо по низким ценам 40 предприятиям. Незаконные доходы выводили через фиктивные компании. Общая прибыль, по подсчетам Генпрокуратуры, составила три миллиарда гривен. Детективы уверены, что голубым топливом торговали под контролем нардепа Александра Онищенка».

У наведеному фрагменті сюжету, до прикладу, журналістка каже про схему розкрадання коштів, яку «6 лет назад внедрили в компании "Укргаздобыча"». Втім, в офіційному повідомленні НАБУ у «схемі Онищенка» фігурує останні три роки — від 2013-го: «За даними слідства, всього за період діяльності цього угрупування — січень 2013 — січень 2016 років — було завдано збитків державі у сумі 1 млрд 600 тис. грн».

Шість років — це строк роботи «схем Курченка». Про такий строк ідеться, наприклад, у повідомленні «Нового времени» про затримання одного з фігурантів цієї схеми, колишнього топ-менеджера Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії Андрія Кошеля: «ГПУ зібрала достатньо доказів, щоби підозрювати участь Андрія Кошеля у "злочинній організації, підконтрольній Януковичу, з березня 2010 року по теперішній час", повідомив у залі суду слідчий у справі Кулик К.Г.»

У самому зазначеному сюжеті «України» інформаційним приводом для журналістки було обрання запобіжного заходу колишньому заступнику голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександру Кацубі. З інформації про це вона і почала сюжет: «Кор.: Семь часов утра, задерживают бывшего заместителя главы "Нефтегаза" за хищение государственных средств в особо крупных размерах. Александр Кацуба сопротивления не оказывает, но заметно нервничает».

Як ідеться в офіційному повідомленні Генпрокуратури України від 17 червня (тобто за день до виходу сюжету), Кацубу затримали за підозрою в причетності до розкрадання майже 450 млн грн НАК «Нафтогаз України»: «У п’ятницю, 17 червня, групою прокурорів з розслідувань економічних злочинів організованого злочинного угруповання за часів Януковича Генеральної прокуратури України під керівництвом В. Жербицького та групою прокурорів під керівництвом військового прокурора сил АТО К. Кулика у порядку ст. 208 КПК України у м. Києві затримано О. Кацубу, колишнього заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», одного із ключових гравців злочинної організації В. Януковича.

В ході слідства встановлено, що О. Кацуба причетний до привласнення коштів вищеназваного державного підприємства у сумі 449,9 млн грн.

О. Кацуба затриманий за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення за статтями 255 (створення злочинної організації) і 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України».

Тобто він є фігурантом іншої «газової» справи. А отже редакція назвала Онищенка «контролером» не тієї схеми.

Про відсутність зв’язку двох справ, — Курченка та Онищенка, — прямо йдеться в матеріалі «РБК-Україна» від 23 червня: «Прокурорами военной прокуратуры были задержаны экс-зам Минэкономики, член аукционного комитета по продаже нефти и газа Александр Сухомлин, исполнительный директор "ВЕТЭК" Андрей Кошель и экс-зам главы "Нефтегаза Украины" Александр Кацуба. Всем троим инкриминируются махинации в пользу компаний "младоолигарха" Сергея Курченко.

….

В череде последних задержаний дело Александра Онищенко стоит особняком. Оно хоть и касается махинаций на рынке газа посредством фиктивных аукционов, но к делу о преступной группировке Виктора Януковича никакого отношения не имеет».

На противагу іншим каналам, «1+1» детальніше описував «схему Онищенка». У випуску за 15 червня в сюжеті автор подає «light-версію» у своєму закадровому тексті з детальним описом у синхроні антикорупційного прокурора Назара Холодницького: «Кор.: На ватмані показують схему, згідно якої нібито вдалося заробити три мільярди гривень. Таку суму держава не доотримала через перепродаж газу, добутого компаніями, які пов'язують з Онищенком за договорами спільної діяльності з "Укргазвидобування".

Назар Холодницький, керівник Антикорупційної прокуратури: Газ попадав на цю псевдотоварну біржу за ціною 2600 гривень за тисячу кубічних метрів. Потім він продавався цим суб'єктам господарювання, де є кінцевим власником бенефіціарів і організатор цієї злочинної схеми продавався за цією ціною 2640, ціна, яка була запропонована на біржі. Після цього ці підприємства вже передавали цей газ в реальний сектор економіки за 6900».

Утім, вже наступного дня редакція «1+1», як і редакція «Інтера», «забула» навіть узагальнено розповісти, чому до Онищенка наразі прикута увага. Спочатку в підводці: «Чи то в Ніцці, чи то в Монако. Де саме перебуває нині народний депутат Онищенко, подання на арешт якого лежить в Раді, наразі таємниця. Та і не до нього було обранцям сьогодні, які переймалися більше футболом, ніж поданими документами».

А потім і в закадровому тексті сюжету: «Кор.: Депутат-фантом Олександр Онищенко з групи "Воля народу" теж міг полетіти куди-завгодно».

Але, на відміну від «Інтера», «Плюси» повертаються до детального опису схеми 19 червня у підсумковому «ТСН. Тижня»: «Кор.: Того ж дня антикорупційні детективи представили публіці простеньку, але вкрай ефективну схему обкрадання держави і людей.

Дар'я Манжкра, керівник управління зовнішніх комунікацій національного антикорупційного бюро України: Згідно даних досудового розслідування Онищенко виступав в ролі організатора корупційної схеми з перепродажу газу видобутого в рамках договорів спільної діяльності з "Укргазвидобування". Там була ціла мережа фіктивних і підставних підприємств, які були задіяні в схемі. Між "Укргазвидобуванням", як виробником і кінцевим споживачем підприємствами реального сектору економіки було створено цілу так звану прокладку. Тобто низку підприємств, підконтрольних пану Онищенку, які мали змогу купити в державі через біржі газ за ціною 2640, а перепродавали, приміром кінцевому споживачу, за ціною 6900 гривень. І от завдяки існуванню такого посередника, формувалася різниця, певний дохід від перепродажу газу, який далі через мережу фіктивних підприємств виводився в кеш».

На «ICTV» 15 червня доволі точно й коротко подали суть «схеми Онищенка»: «У махінаціях були задіяні і службовці цього підприємства. Вони, за даними слідства, протягом 2013 та 16 років продавали видобутий газ спеціальним фірмам за заниженими цінами. Натомість ті продавали блакитне паливо вдвічі дорожче. Від цього бюджет недоотримав понад три мільярди гривень, — зазначив директор НАБУ Артем Ситник».

Натомість 16 червня в підводці до сюжету ведуча каже лише про один ланцюжок — «продаж природного газу за заниженою ціною», забуваючи сказати, що згодом він продавався за ринковою ціною: «А Онищенка підозрюють причетним до продажу природного газу за заниженою ціною, що завдало державі збитків на 3 млрд грн».

У сюжеті ж автор матеріалу, в якому, за логікою, мала бути детальніша інформація, каже узагальнено про «зловживання»: «Антикорупційне бюро та спецпрокуратура закидають колишньому регіоналу зловживання реалізації газу компанії “Укргазвидобування” і завдані державі збитки майже на 3 млрд».

Ще менше інформації в матеріалі за 17 червня, коли у відводці ведуча каже про «махінацій з ціною газу»: «Нагадаю, депутату закидають завдання державі збитки на три мільярди гривень внаслідок махінацій з ціною газу».

19 червня в підсумкових «Фактах тижня» взагалі наплутали з суттю оборудки. За версією редакції «Фактів тижня», біржі продавали газ «за завищеною ціною». Хоча в синхроні директор НАБУ Артем Ситник (у сюжеті цей коментар не протитровано) каже протилежне — «через ці фіктивні біржі занижувалась ціна на газ»: «Кор.: Онищенка підозрюють у махінаціях з природнім газом. Схему оборудок продемонстрували в НАБУ. Тут стверджують, фірми, пов'язані з нардепом, спільно з державною компаніє "Укргазвидобування" викачували блакитне паливо, після чого через біржі перепродували за завищеною ціною, а різницю клали в кишеню.

Чоловік: В цій схемі задіювались фіктивні біржі, і через ці фіктивні біржі занижувалась ціна на газ.

Кор.: Як наслідок, держава недоотримала, щонайменше, два з половиною мільярда гривен».

Також у повідомленні прес-служби НАБУ від 17 червня (тобто за два дні до ефіру) вказується, що посередники (товарні біржі) продавали газ окремим фірмам за ціною 2640 грн. за тис. м. куб., після чого фірми перепродували блакитне паливо за ціною 6900 грн. за тис. м. куб.: «У рамках спільної діяльності до процесу були залучені посередники — товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ. Наприклад, у той час, як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн. за тис. м. куб., біржі реалізовували природний газ за ціною 2640 грн. за тис. м. куб. на користь певних суб’єктів господарської діяльності.

Після цього переможці біржових торгів реалізовували природний газ суб’єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6900 грн. за тис. м. куб. Різниця вартістю газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робилося це переважно готівкою».

Знайти нардепа

Закиди нардепу Олександру Онищенку про організацію злочинного угрупування та газові махінації — серйозні підозри, які вийшли в публічну площину. Отже, редакції зобов’язані були надати можливість відреагувати на ці звинувачення. Втім, більшість каналів про це не потурбувалися.

Ця проблема пов’язана з іншою — зв’язатися з нардепом було майже нереально, його фізичну присутність в Україні в перші дні розповсюдження даних про обшуки в офісі нардепа та про розкриття «схеми» не зафіксувало жодне ЗМІ. Хоча коментарі він давав (не на камеру) — до прикладу, «Українській правді».

Ця проблема породила достатньо логічну дискусію — чи не виїхав він випадково за кордон, щоб уникнути можливого арешту? Та низка каналів не підтримала цієї дискусії. Не зрозуміло, на якому етапі редакції зупинилися — коли не могли з ним зв’язатися чи ще раніше, коли вирішили не давати його коментар.

У будь-якому разі канали зобов’язані були надати слово Онищенку або його представнику. Якщо з якихось причин записати з ним коментар (чи його прес-секретарем, помічником і т. д.) не було можливості — слід було сказати аудиторії про ці намагання та подати той коментар, який Онищенко давав іншим ЗМІ («Українській правді», до прикладу).

Під час вирішення проблеми з надання права на відповідь у каналів виникло б логічне запитання: де, власне, сам нардеп? І дискусія про його місцеперебування народилася б сама собою.

Разом із тим майже всі канали, які підтримали дискусію щодо місця знаходження нардепа, зробили одну помилку, — говорили про це з посиланням на Генпрокуратуру. Хоча, по-перше, таку інформацію за компетентністю має в розпорядженні Держприкордонслужба. А по-друге, як ідеться у повідомленні від 16 червня на сайті НАБУ, до зняття недоторканності неможливо проводити будь-які слідчі дії (в тому числі й спостереження) щодо народного депутата: «Якими б мотивами не керувався Олександр Онищенко, виїжджаючи закордон та розповсюджуючи неправдиву інформацію про своє місцезнаходження, наразі не існує жодного законного механізму, який би дозволяв обмежувати свободу його пересування. У відповідності до діючого законодавства, щодо народного депутата України, правоохоронні органи не можуть проводити будь-які негласні слідчі дії (спостереження, прослуховування тощо) чи затримувати його без згоди Верховної Ради України.

Відтак, поки з О.Онищенка не буде знято депутатську недоторканість, будь-які закиди на адресу НАБУ в тому, що його не затримали або йому нібито “дали втекти” є неприпустимими».

Отже, всі коментарі від спецслужб щодо місця перебування Олександра Онищенка опиралися не на зібрані спеціальним шляхом дані, а на здогадкичуткиособисту інформацію. В такому разі, достовірність цих даних — під сумнівом.

Як результат, ще 15 червня антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявляв, що «у силовиків є інформація, що депутат начебто досі перебуває в Україні». А вже 16 червня на сайті НАБУ з’явилося повідомлення про те, що Онищенко вилетів ще 14 червня у Францію: «Згідно інформації, отриманої від Державної прикордонної служби, народний депутат України Олександр Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня 2016 року о 19:54».

15 червня 5 канал не дає права на відповідь Онищенку й не повідомляє про його місце перебування: «Антикорупційна прокуратура просить позбавити недоторканності народного депутата Олександра Онищенка

Віталій Гайдукевич, ведучий: Відповідні документи передав до ГПУ Назар Холодницький».

«UA: Перший» діяв точно так само: «Народному депутатові Олександру Онищенку загрожує від 7 до 12 років в'язниці за розкрадання в особливо великих обсягах».

На СТБ з посиланням на Антикорупційного прокурора кажуть, що нардеп — в Україні. Однак у матеріалі немає відповіді Онищенка — ні ексклюзивної, ні з посиланням на його колег чи підлеглих. Про намагання зв’язатися з фігурантом справи редакція нічого не каже: «Назар Холодницький стверджує: Онищенко ще в Україні».

На «Україні» в начитці цього дня — ані відповіді нардепа (чи його представника), ані інформації про його місце перебування: «Обыск у депутата. В приемной нардепа Александра Онищенко детективы НАБУ и антикоррупционной прокуратуры ищут доказательства причастности к незаконной оборотке с газом».

«ТСН» трохи більш виважено подає цю новину. Представляє його позицію через прес-секретаря Онищенка й каже, що той полетів у Монако, але з посиланням на невідомі інтернет-ЗМІ. При цьому в синхроні директор НАБУ Артем Ситник каже, що Онищенко в Україні. Розставити всі крапки над «і» міг би коментар від прикордонників. Але за ним редакція не звернулася:

«Кор.: Слідчі сподіваються, що вже завтра парламент проголосує за зняття недоторканності з депутата Онищенка. Щоправда, як пишуть інтернет-ЗМІ, Онищенко ще вчора вилетів з України до Монако на святкування дня народження міністра- втікача часів Янукович Злочевського.

Журналіст: Вам відоме місце перебування Онищенка, чи не відомо?

Артем Ситник, керівник Національного антикорупційного бюро: Відомо.

Журналіст: Він в Україні чи за кордоном?

Артем Ситник, керівник Національного антикорупційного бюро: В Україні.

Кор.: Сам Онищенко на телефонні дзвінки журналістів ТСН не відповідає. Його позицію прокоментувала речниця. Оточення народного депутата вважає це тиском через заяву Олександра Онищенка до Генеральної прокуратури про вчинення кримінального злочину главою Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником».

Канал «112» натомість дає відповідь Онищенка з коректним посиланням на «Українську правду». Однак нічого не каже про місце перебування нардепа: «Кореспондент: Ми намагалися отримати коментар від народного депутата Олександра Онищенка, щодо висунутих звинувачень. Він спершу пообіцяв прокоментувати, але потім зв'язок із ним зник. Водночас, "Українській правді" заявив: про подання НАБУ, щодо зняття з нього недоторканності нічого не знає.

Цитата, Олександр Онищенко, народний депутат України: Я вчора подав заяву у Генпрокуратуру на голову НАБУ Ситника про те, що він виконує політичні замовлення. Прошу порушити кримінальну справу по трьох статтях».

ICTV цього дня каже, що для надання відповіді намагався зв’язатися з самим нардепом чи його оточенням. Про місце перебування ставить «остаточну крапку» журналіст Дмитра Гнапа, на якого посилається редакція. Мовляв, Онищенко полетів у Монако. Натомість інформація від директора НАБУ Артема Ситника про перебування депутата в Україні (про що подали «плюси») — відсутня: «“Факти” намагалися отримати коментар від Олександра Онищенка, однак він не відповідає на дзвінки. Місце перебування депутата теж невідоме. Його помічник Валерій Колюх не зміг відповісти, чи в Україні Онищенко. Каже: він теж не має жодного зв'язку з підозрюваним. Відмовляються коментувати ситуацію і у прес-службі групи "Воля народу", до якої входить народний депутат. Тим часом журналіст-розслідувач Дмитро Гнап, посилаючись на власні джерела, стверджує, що Олександр Онищенко ще вчора покинув територію України і вилетів до Монако».

«Інтер» же знайшов можливість дати повноцінну відповідь Олександра Онищенка: «Кор.: А вот как комментирует и обыски, и подозрения сам нардеп.

Александр Онищенко, народный депутат: НАБУ — это у нас сегодня банда вымогателей очередная, которая кружится вокруг меня в течение 3 месяцев и вымогает просто деньги. Вот и все. Учитывая, что я им ничего не дал и после вчерашнего моего заявления, что Сытник исполняет политический заказ, вот последовали такие действия. То есть приходят его посредники, вот этого Сытника, его бывшие компаньоны-работники и просто занимаются вымогательством денег. Подал заявление в прокуратуру по трем статьям. Я не знаю, как я могу быть организатором схем, меня нет там ни в одних компаниях, ничего, это им так хотелось, чтоб я был организатором. Меня закрыть и получать с меня деньги».

Водночас автор матеріалу подає версію самого фігуранта про його перебування в Україні, не перевіряючи цю інформацію у Держприкордонслужбі: «Кор: Политик заявляет, что он в Украине и бежать не собирается. В Бюро же надеются, что генпрокурор уже сегодня подпишет их прошение о снятии неприкосновенности и аресте Онищенко, чтобы до конца недели документ прошел и профильный комитет, и голосование в сессионном зале. По нашим данным, генпрокурор вечером возвращается из командировки, поэтому прошение пока не подписано».

Мало того, супровідний текст не протитровано як «архівний», а тому виникає враження, що це відео з політиком записано в день виходу сюжету, а отже підтверджує версію Онищенка про його перебування в Україні.

16 червня ситуація частково змінилася. Як зазначалося, цього дня прес-служба НАБУ повідомила з посиланням на ДПС, що Онищенко полетів 14 червня в Ніццу, і станом на 15:00 16 червня він не повертався: «Згідно інформації, отриманої від Державної прикордонної служби, народний депутат України Олександр Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня 2016 року о 19:54.

Станом на 15:00 16 червня назад в Україну він не повертався».

«ТСН» же, з посиланням на це повідомлення, використовує дещо викривлене формулювання — «втік» з країни. Хоча наразі він має повну свободу дій і не обмежений у пересуванні, тому казати «втік» — не зовсім коректно.

При цьому в підводці ведуча каже, що місце його перебування — «таємниця». А в сюжеті журналістка подає дві версії — він знаходиться а) у Києві; б) втік за кордон. Перевірити цю інформацію у прикордонників редакція так і не захотіла: «Чи то в Ніцці, чи то в Монако. Де саме перебуває нині народний депутат Онищенко, подання на арешт якого лежить в Раді, наразі таємниця.

Кор.: Депутат-фантом Олександр Онищенко з групи "Воля народу" теж міг полетіти куди-завгодно. Згідно офіційного веб-порталу парламенту, зранку він зареєструвався у Верховній Раді, але його ніхто не бачив. Напередодні в офісі Онищенка провели обшук. Антикорупційний прокурор Назар Холодницький особисто привіз до Ради подання на затримання та арешт.

Кор.: Це подання ще має розглянути регламентний комітет, аж потім відбудеться голосування у залі. В антикорупційному бюро стверджують: Онищенко вже втік за кордон, але про всяк випадок заарештували його приватний літак. ТСН тим часом спілкується із депутатом SMS. Той запевняє: він у Києві, працює з адвокатами. На суботу обіцяє інтерв'ю. Про літак каже: він на місці.

"У меня не могут ничего арестовать, пока не сняли неприкосновенность"».

5 канал каже без будь яких посилань, що той «перебуває за кордоном»: «Віталій Гайдукевич, ведучий: Депутат Олександр Онищенко перебуває за кордоном. У вівторок ввечері він чартерним рейсом вилетів до Ніцци».

Хоча, якщо уважно переглянути повідомлення НАБУ, яке заявляло про політ нардепа в Ніццу, в новині зазначалося: «станом на 15:00» Онищенко не повертався. Отже, теоретично до початку ефіру випуску новин на 5-му каналі протягом чотирьох годин він міг повернутися. Усе роз’яснити могла б Держприкордонслужба, до якої редакція не звернулася.

Також зв’язатися з самим фігурантом справи чи його представником редакція так і не захотіла — тепер вже по коментар не щодо справи, а щодо місця перебування нардепа. Принаймні, про свої старання редакція нічого не зазначає. Хоча цього ж дня «Українській правді» Онищенко заявив, що перебуває в Україні. Цю заяву хоча б можна було взяти до уваги та подати в ефірі з посиланням на колег.

На каналі «112» у підводці до сюжету ведуча каже з посиланням на ДПС, що Онищенко вилетів чартером у напрямку Ніцци у вівторок. Отже, виникає враження, ніби цю інформацію надали у ДПС: «Тим часом, Держприкордонслужба повідомила, що Онищенко ще у вівторок вилетів чартером у напрямку Ніцци».

Натомість, як стає зрозуміло з сюжету, в підводці ведуча дещо некоректно послалася напряму на прикордонників, адже цю інформацію розповсюдило НАБУ, які наразі поки не має компетенції надавати інформації про перетин кордону.

При цьому, як і колеги на 5-му каналі, припускаються помилки, вказуючи, що від вівторка «в Україну не повертався». Адже з 15:00 по 19:00, коли починається випуск новин «Час новин», теоретично нардеп міг прилетіти: «Кор.: У свою чергу Антикорупційне бюро, з посиланням на Держприкордонслужбу, повідомило: "Олександр Онищенко ще у вівторок відлетів у Ніццу на чартерному рейсі і відтоді в Україну не повертався».

Однак редакція також припинила намагання сконтактуватися з нардепом.

В ефірі СТБ повідомлення від НАБУ про виліт Онищенка до Франції назвали «чутками». При цьому редакція, як і колеги з інших каналів, не захотіли уточнити в ДПС та в самого нардепа або його представників цю інформацію:

«Де зараз сам депутат, адже поповзли чутки, що він вилетів до Франції.

Ведуча: Сам же Онищенко заперечує, що поїхав. У смс-повідомленні "Українській правді" запевнив: В Києві і пообіцяв завтра прийти до Ради».

За відсутності офіційної інформації від компетентного органу ICTV каже лише про одну версію місця перебування Онищенка — в Ніцці. Слів самого нардепа про його перебування в Києві, що звучали в ефірі «сусідів» по Starlightmedia, не подали: «Усі шукають нардепа Олександра Онищенка. А він виявляється вже у Ніцці святкує День народження. Сьогодні про це повідомив генеральний прокурор — Юрій Луценко. Коли він повернеться і чи повернеться він взагалі — невідомо».

На «Інтері» ж збалансовують версії, але редакція не захотіла уточнити в прикордонників цю інформацію: «По словам главы ГПУ, сам нардеп уже не в Украине.

В то же время нардеп Сергей Лещенко утверждает, что, по его информации, Онищенко находится в Монако. Сам Онищенко нескольким интернет-изданиям сообщил, что он в Киеве и очень занят — готовит документы в регламентный комитет, в которых представит свою позицию по поводу обвинений в коррупции».

Натомість канал «Україна» цього дня спрацював чи не найпрофесійніше, розповідаючи про місце перебування Онищенка. Редакція змогла і зв’язатися з нардепом телефоном, і взяти в нього коментар. При цьому журналістка каже, що номер співрозмовника, який засвітився, — український. Канал коректно подає й версію НАБУ — «на 15:00 четверга — не вернулся». Бракує лише компетентного коментаря від ДПС:

«Александр Онищенко, народный депутат, член депутатской группы "Воля народа": Все сфабриковано. За один день сделали дело, за один день подали на меня подання, за один день придумали мне обвинения, мне, который вообще нигде не фигурирует, ни в одной компании, ни в "Газдобыче" меня нет физически. У меня есть 5 дней на обжалование, поэтому я готовлюсь".

Кор.: Этот комментарий нардеп дал "Событиям" по телефону, номер украинский, но по сведеньям НАБУ Онищенко в Ницце. Улетел позавчера, и по состоянию на 15:00 четверга — не вернулся. Отвечать на наши уточняющие вопросы политик отказался, но заверил, от следствия скрываться не намерен, а каналу "Украина" уже в эти выходные готов дать эксклюзивное интервью.

Александр Онищенко, народный депутат, член депутатской группы "Воля народа": Если я вас приглашаю на субботу, куда мнее улетать? Берите оператора, камеру, все что у годно. — В субботу где мы с вами встречаемся? — Дайте мне доработать рабочие дни. В субботу будет выходной, мы с вами встретимся в офисе. — В первой половине дня возможно? — В обед давайте.

Кор.: Если политик сбежит, правоохранители грозят ему международным розыском, и заочным следствием. А вот соучастникам махинации с газом уже не скрываться. 10 человек арестованы, дают показания. У Онищенка есть время минимум до 5 июля. Это дата ближайшего заседания Парламента на котором нардепы могут лишить коллегу депутатской неприкосновенности».

17 червня рівень обговорення теми місця перебування нардепа суттєво впав.

5 канал, не враховуючи заяви депутата «Українській правді» днем раніше про його перебування в Україні, каже — Онищенко вилетів до Ніцци: «Нардеп вже встиг виїхати за кордон, чартерним рейсом він вилетів до Ніцци».

На каналі «112» ведуча знову використала некоректне посилання на ДПС (нагадаємо, насправді воно містилося на сайті НАБу), подаючи інформацію про виїзд нардепа до Ніцци: «Юлія Галушка, ведуча: Повернутись в Україну радить нардепу Олександру Онищенку Генпрокурор Юрій Луценко. Нагадаю, обранець, якого підозрюють у причетності до газових схем "Укргазвидобування", за даними прикордонної служби, за день до обшуків виїхав у напрямку Ніцци».

На ICTV цього дня теж витає одна версія про Ніццу: «Він сказав, що в нього було багато запитань до НАБУ. Зокрема, чому Онищенко поїхав до Ніцци за день до обшуку».

«Інтер» пішов у ногу з іншими каналами: «А вот насчет нардепа из группы "Воля народа" Александра Онищенко — Юрий Луценко вновь заявил: тот — за границей, в Европе, и предложил ему добровольно вернуться».

18 червня ситуація змінилася. Напередодні, 17 червня, нардеп взяв участь у програмі «Вечірній прайм» на каналі «112». Це — перша його публічна поява в Києві після обшуків 15 червня в його офісі.

Отже, кілька днів поспіль (особливо 17 червня) більшість каналів розкручували інформацію про виліт за кордон Онищенка. Таким чином, його поява в ефірі одного з телеканалів мала би стати не лише інформаційним приводом для подачі новини про його повернення, а й приводом взяти коментар у депутата, якщо він справді був за кордоном і не міг фізично на камеру прокоментувати справу.

Але цього дня «UA: Перший» та «ICTV» взагалі нічого не сказали про справу Онищенка чи про його фізичну появу в публічній площині. Цікаво, але цього не зробив у новинах і канал «112», у програмі якого нардеп і брав участь.

5 канал цього дня про повернення Олександра Онищенка промовчав, коли говорив про арешт ще одного фігуранта справи «Укргазвидобування» — Валерія Посного. Редакція також не намагалася зв’язатися з самим Онищенком: «У причетності до махінацій, нагадаю, підозрюють також народного депутата Олександра Онищенка. У Верховній Раді вже зареєстроване подання про позбавлення його депутатської недоторканності».

На «Інтері» хоч і торкнулися цієї «газової справи», але про появу Онищенка «на людях» — теж нічого: «За решеткой он проведет два месяца. Писный фигурирует в другом газовом деле, связанным из нардепом Александром Онищенко. И снова еще 10 человек, среди которых и Онищенко, подозревают в расхищении госимущества. В ГПУ утверждают, что они нанесли государству ущерб на три миллиарда гривен. По решению суда, Писного могут выпустить под залог миллион гривен. Обвинение настаивало на другой сумме — 1,5 миллиарда гривен. Поэтому намерено оспаривать решение о размере залога».

Канал «Україна» (кореспондентці якого, нагадаю, Онищенко 16 червня обіцяв зустріч якраз у суботу) теж спрацював подібним чином: «Кор.: По данным НАБУ, коррупционную схему хищения государственных денег 6 лет назад внедрили в компании "Укргаздобыча". Все её акции принадлежат "Нефтегазу", где работал задержанный. "Укргаздобыча" продавала топливо по низким ценам 40 предприятиям. Незаконные доходы выводили через фиктивные компании. Общая прибыль, по подсчетам Генпрокуратуры, составила 3 миллиарда гривен. Детективы уверены, что "голубым" топливом торговали под контролем нардепа Александра Онищенка. В то время он был заместителем председателя парламентского топливно-энергетического комитета. Несколько дней назад в его офисе провели обыск».

19 червня серед усіх каналів, які виробляють підсумкові інформаційно-аналітичні програми, «схемам Онищенка» не приділив увагу канал «Україна».

«ТСН» чесно розповів, що зв’язатися з нардепом не вдалося. Разом із тим автор матеріалу не подав жодного коментаря з посиланням, приміром, на «Українську правду» чи той же канал «112». Відеофрагмент за його участі у передачі «Вечірній прайм» від 17 червня міг би додати деталі до легенд про перельоти Онищенка, версії яких переповідає журналіст. І, власне, телеканал надає неправдиву інформацію, що начебто нардеп говорив із їхніми колегами лише телефоном, таким чином замовчавши його участь в ефірі каналу «112»: «Самого Онищенка дістати ще не вдалося. Ми різними каналами намагалися зв'язатися з Олександром, однак безуспішно, хоча раніше він охоче контактував із “ТСН”. Із нашими колегами він говорив тільки телефоном, тож підтвердити його перебування десь неможливо. Його рухи цього тижня вже обросли легендами. То він у Києві, то він у Ніцці, то він у Монако, то знову в Києві. У даних плутався навіть Генеральний прокурор».

ICTV натомість скористався відео колег і дав фрагмент з інтерв’ю в програмі «Вечірній прайм» на каналі «112», у якому депутат не приховував, що виїжджав за кордон:

«Попри те, що його депутатська картка активно світилася в Раді, з'явилася інформація, що нардеп вилетів з України.

Сергій Лещенко, депутат фракції "Блок Петра Порошенко": Він останній раз письмово реєструвався в Парламенті в вівторок. Ні, в середу він не реєструвався письмово, ні в четвер не реєструвався. Те, що його картка є в системі, це просто хтось з його колег вставляє, коли йде ранкова електронна реєстрація.

Кор.: З'явився Онищенко у п'ятницю, коли сесійний тиждень добіг кінця, отже, ні про яке голосування за зняття недоторканності і мови бути не могло. Заявив: тікати не збирався, хоча, справді, літав за кордон.

Олександр Онищенко, депутат групи "Воля народу": Я регулярно выезжаю, практически каждую неделю. Я участвую в команде по конному спорту от Украины, и сейчас идет подготовка. Я никуда не сбегал, я все время участвую в соревнованиях».

В ефірі «Інтера» цього дня — інтерв’ю з самим Онищенком, який також не приховує, що виїжджав за кордон: «То есть я живу, у меня есть адрес, я нахожусь в Верховной Раде. Во вторник я был в Верховной Раде, ко мне никто не приходил, никто мне не оповещал, хотя было бы правильно с их стороны, чтобы они пришли, рассказали, в чем это говорится, какие обвинения выдвинуты, что, почему и как. На сегодняшний день, вот это все расследование надо делать публичным. Я, наверное, сам пойду в НАБУ, вот приглашу все телевидение и камеры и будем общаться с ними в публичной процессе. Чтобы никто не говорил, что я куда-то убегаю, скрываюсь от следствия или еще чего-нибудь. Я практически каждую неделю летаю на соревнования. Так как являюсь членом сборной Украины по конному спорту. И у меня сейчас идет подготовка к Олимпиаде. То есть у меня обычный режим. То есть я улетаю и возвращаюсь, улетаю и возвращаюсь».

 

На фото - Олександр Онищенко

Фото Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду