Відмарширували: як канали складали іспит на толерантність

Відмарширували: як канали складали іспит на толерантність

21 Червня 2016
2221
21 Червня 2016
13:00

Відмарширували: як канали складали іспит на толерантність

2221
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу під час висвітлення Маршу рівності в Києві 12 червня 2016 року
Відмарширували: як канали складали іспит на толерантність
Відмарширували: як канали складали іспит на толерантність

Проведення Маршу рівності в Києві 12 червня мало стати лакмусовим папірцем рівня толерантності як у суспільства загалом, так в журналістів зокрема. «Загальна температура по палаті» показує: центральні канали намагалися виважено розповідати про «чутливу» тему. Водночас, висвітлюючи Марш рівності, редакції більше уваги приділяли безпековій складовій, аніж висвітленню проблем, про які заявляли учасники ходи. В цьому контексті мета й ідея Маршу рівності відходила на другий план. Зсуваючи увагу від заявленої мети, редакції переважно порушували баланс думок щодо проведення акції — перевага в наданні майданчика для коментарів віддавалася організаторам Маршу рівності чи його учасникам. У них тонули думки противників акції.

Крім того, канали не намагалися пояснити, що акція відбувалася в рамках фестивалю «КиївПрайд-2016».

Дивно, але канали ніби змовилися й не подали інформації про одного постраждалого учасника Маршу рівності. Його побили по завершенні акції. Про цей інцидент, приміром, ідеться в повідомленні інформаційного агентства УНН. Однак серед усіх каналів лише «Інтер» у «Подробностях недели» повідомив про цей факт.

Варто зазначити, що канал СТБ не висвітлив події жодним чином. Попри те, що в неділю на каналі відсутні випуски новин, зазвичай у понеділок «Вікна. Новини» подають важливі події вихідних.

Детальніше про те, як основні телеканали висвітлювали Марш рівності, читайте нижче.

5 канал

У «Підсумках тижня» ведучий неточно цитує погрозу від противників Маршу рівності. Так, він зазначає, що деякі з них погрожували учасникам акції «кривавою банею», не уточнюючи, від кого саме такі погрози лунали: «Запланована хода на захист прав людей і підтримку толерантного ставлення до будь-кого, хто не такий, як ти, відбулася. А от обіцяна деякими ультраправими кривава баня не відбулася». Хоча йшлося про фразу «кривава каша» від речника ДУК «Правий сектор» Артема Скоропадського. Про це пише, до прикладу, Deutsche welle: «Нагадаємо, що після анонсування акції ЛГБТ-форуму добровольчий рух Організації українських націоналістів (ОУН) у своїй заяві наголосив, що "не дасть змішати українців із гумусом" та не допустить підміни понять, "коли людську ницість та збочення називають боротьбою за свободу". Речник "Правого сектора" Артем Скоропадський, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook підтримав заяву та пригрозив “кровавою кашею” в Києві в разі, якщо організатори маршу не відмовляться від його проведення».

Ведучий каже про відсутність «масових інцидентів», а також про правову оцінку «цих подій», яку даватимуть правоохоронці. У цьому випадку порушено принцип простоти подачі інформації, адже так і незрозуміло: що це за інциденти мали бути та яким саме подіям мають надати правову оцінку поліцейські. В начитці ведучий не розкриває інформації про причини затримання осіб: «Від початку і до завершення акції масових інцидентів не було. Затримано півсотні агресивних людей. Правоохоронці взяли у них пояснення. І тепер будуть давати правову оцінку цих подій».

У цьому ж фрагменті ведучий вдруге порушує принцип точності, адже, за словами глави Нацполіції Хатії Деканоїдзе, точна кількість затриманих — 57 людей.

Крім того, наприкінці начитки ведучий маніпулює фактами, порівнюючи дві не пов’язані між собою події задля «відбілювання» дій правоохоронців на Марші рівності. Так, зіставляє дії поліції у Франції під час сутичок російських та англійських вболівальників із діями українських колег під час Маршу рівності. Таке порівняння є некоректним хоча б тому, що дві зіставлені ситуації склалися за різних умов, у різних країнах і мають різні причини: «Знаєте, на тлі бійок, котрі влаштували в Марселі російські неадеквати, і те, як там себе повела поліція, приємно, що в Києві поліція таки змогла захистити громадян чітко, як по нотах. І за це, без перебільшення, правоохоронцям варто подякувати». Разом із тим, редакція порушила принцип балансу, не представивши позиції противників Маршу рівності.

Також порушено принцип повноти подачі інформації. Редакція нічого не каже про одного побитого учасника Маршу рівності після завершення акції, про історію проведення Маршу рівності в Україні, про заходи безпеки від організаторів та правоохоронців, а також про перебіг самої акції.

«1+1, «ТСН. Тиждень»

У підводці до сюжету в «ТСН. Тижні» ведуча спочатку порушує принцип достовірності — зазначає кількість учасників Маршу рівності та правоохоронців без посилання на джерело: «Далі ми про екзамен на толерантність. Півтори тисячі учасників і майже 7 тисяч охоронців — таким був нинішній Марш рівності в столиці». Згодом неточно називає акцію «гей-прайдом», спочатку помилково назвавши його «гей-парадом»: «Він став наймасовішим гей-парадом… гей-прайдом в Україні». Згодом називає акцію «одностатевим маршем». Хоча на акції були присутні як люди чоловічої, так і жіночої статей: «Така кількість охорони була не марною, бо тільки наші знімальні групи зафіксували багатьох противників одностатевого маршу зі зброєю в руках».

На початку сюжету журналіст маніпулює, протиставляючи два відеоряди: на одному дві героїні сюжету грають на гітарі й усміхаються, на іншому — молодики (деякі в балаклавах) голосно щось викрикують. Таким чином автор матеріалу показує, що противниками Маршу рівності є тільки агресивно налаштовані молодики. Хоча проти Маршу рівності виступали й люди з мирною акцією. В сюжеті журналіст неточно зазначає, що «КиївПрайд-2016» організований «гомосексуальною спільнотою»: «Сьогодні дівчата прийшли на "Марш рівності". Він — частина досить широкого КиївПрайду, організованого гомосексуальною спільнотою України. Він тривав майже тиждень і полягав великою мірою в обговореннях прав людини».

Як ідеться в новині Deutsche Welle, насправді «КиївПрайд-2016» проходив в рамках «ЛГБТ-форуму»: «12 червня у Києві відбудеться Марш рівності в рамках ЛГБТ-форуму "КиївПрайд-2016"».

Згодом автор сюжету «ТСН. Тижня» неточно називає акцію «гей-прайдом»: «У нас в кадрі вони були поміркованими, однак заявили, що не контролюють усіх. Гей-прайд розцінюють винятково як політичну акцію». В одному із закадрових текстів журналіст не відділяє думки від фактів і каже про те, що «найбільша суспільна увага була прикута до маршу»: «Кор.: Втім найбільша суспільна увага була прикута до маршу. Ще до його початку майбутнім учасникам почали погрожувати кривавою кашею. Погрози лунали від крайніх радикалів».

У цій же частині закадрового тексту він подає неповну інформацію щодо противників Маршу рівності. Зокрема, не зазначає, хто саме погрожував «кривавою кашею».

В іншому закадровому тексті кореспондент не відділяє оцінки від фактів. Зазначає, що агресивно налаштовані юнаки «цілеспрямовано йшли бити учасників». Хоча журналіст не може прочитати думок цих юнаків і не може знати, яку кінцеву мету вони мали: «Кор.: Боятися справді було чого. Наші знімальні групи бачили цілу купу агресивно налаштованих юнаків, які цілеспрямовано йшли бити учасників маршу».

Також журналіст порушив принцип достовірності інформації, зазначаючи кількість осіб, які взяли участь у Марші рівності, та їхніх противників: «Так чи інакше, сьогодні з протилежних сторін на прайді зібралося не більше трьох тисяч осіб».

Ще одне подібне порушення відбулося наприкінці сюжету, коли журналіст говорить про 90 % українців, які не належать до ЛГБТ-спільноти чи радикалів, не посилаючись на джерело, звідки він узяв ці дані: «Кор.: І ті, і інші змусили багатомільйонну країну про себе говорити. ЛГБТ-спільнота заявила свою позицію, радикали заявили свою. Заручниками ситуації себе відчули 90 % українців, що не належать ні до одних, ні до інших, бо обставини та фінал Маршу рівності точно впливатимуть на репутацію України».

Згодом журналіст використовує оцінне судження, заявляючи, що «радикали своїми діями і заявами зробили для розголосу маршу в десятки разів більше, ніж самі учасники».

Варто зазначити, що автор матеріалу подає неповну інформацію щодо перебігу Маршу рівності. Не каже про одного побитого учасника акції.

Також відсутня інформація про мету самого Маршу рівності. В сюжеті автор подає лише синхрон співорганізаторки «КиївПрайду-2016», натомість неточно описує мету Маршу рівності: «Анна Шаригіна, організатор Маршу рівності "КиївПрайд-2016": “КиївПрайд” — це, зокрема, і майданчик для діалогу. Марш рівності має правозахисну чітку мету, яка пов'язана з правом на мирні зібрання, правом на приватність і на сімейне життя та з іншими правами людини».

Для порівняння: як ідеться в анонсі на сайті фестивалю «КиївПрайд-2016», «12 червня пройде традиційний “Марш Рівності” — мирна хода на підтримку ідей особистої і суспільної безпеки, прав людини та недискримінації».

Редакція порушила принцип збалансованості, надаючи один синхрон противника Маршу рівності на противагу кільком коментарям прихильників.

«112 Україна», «Новини 112»

У начитці ведучий неточно зазначає, що на Марш рівності зібралися 1,5 тис. представників сексуальних меншин: «Володимир Андрієвський, ведучий: 5-й Марш рівності пройшов у Києві. Зібралися 1,5 тисячі представників сексуальних меншин, підрахували в Нацполіції».

Подаючи таке формулювання, ведучий посилається на Нацполіцію. Водночас, як цитує главу відомства Хатію Деканоїдзе «BBC Україна», «у марші взяли участь близько 1,5 тис. учасників». Отже, серед цієї кількості учасників не обов’язково були представники сексуальних меншин. Крім того, в сюжеті журналістка зазначає, що в колоні Маршу рівності були не лише представники ЛГБТ-спільноти: «Кор.: У колону разом з представниками ЛГБТ стають і деякі українські нардепи та євродепутати».

Крім того, в прес-релізі фестивалю «КиївПрайд-2016», в рамках якого відбувався Марш рівності, зазначено, що половина учасників ходи не належали до представників ЛГБТ-спільноти: «Мирна хода на підтримку ідеї рівних прав для всіх, незважаючи на сексуальну орієнтацію, ґендерну ідентичність чи інші ознаки — взяли участь близько 2000 людей. Марш рівності не менш ніж наполовину складався з людей, які не належать до ЛГБТ-спільноти і прийшли, щоб висловити солідарність та підтримати дискриміновану групу і її право на безпеку».

В сюжеті журналістка подає неточну інформацію про кількість правоохоронців, які опікувалися порядком під час Маршу рівності: «Валентина Желіжняк, кор.: Учасники маршу біля університету імені Тараса Шевченка. Порядок забезпечують 5 тисяч поліцейських та понад тисячу Нацгвардійців».

Точну інформацію, з посиланням на главу НПУ Хатію Деканоїдзе, зазначає, до прикладу, «BBC Україна»: «“У марші взяли участь близько 1,5 тис. учасників, було залучено близько 5,5 тис. поліцейських і 1,2 тис. бійців Нацгвардії”, — повідомила голова Нацполіції».

Наприкінці сюжету журналістка розповідає про деяких противників Маршу рівності. В цьому ж контексті журналістка говорить про затриманих 57 осіб: «А це вже інший марш. Кілька сотень молодиків протестують проти ЛГБТ-акції. На пошуки її представників вирушають зі станції метро Льва Толстого. Дехто запалює фаєр. Прибуває поліція, молодики тікають. Затримують 57 осіб. 10 виписують адмінпротоколи за дрібне хуліганство, завтра на них очікує суд».

Але якщо переглянути виступ глави НПУ Хатії Деканоїдзе під час брифінгу після завершення Маршу рівності, очільниця відомства каже (00:26–00:46) про загалом 57 затриманих осіб, а не про затриманих молодиків, які вирушили на пошуки представників ЛГБТ після Маршу рівності. Так журналісти порушили принцип точності: «В общем можно сказать, что по итогам все прошло без особых провокаций. Было задержано около 57 человек, которых доставили в райотделение. Допросили. Составлено 10 административных протоколов».

Про те, що затримані цього дня були не лише противниками Маршу рівності, можна зрозуміти з репортажу на «РБК-Україна»: «Так, уже после Прайда выяснилось, что на одном из входов были задержаны и доставлены в Деснянский райотдел полиции двое парней спортивного телосложения — участников фестиваля. Причем везли их туда в одном автозаке с радикалами, задержанными по подозрению в подготовке нападения на демонстрацию».

Крім того, в сюжеті каналу «112 Україна» порушено принцип повноти подачі інформації. Зокрема, редакція не каже про історію проведення Маршу рівності в Україні, про погрози з боку окремих організацій напередодні акції та про одного постраждалого учасника.

Також немає чіткого пояснення причини та мети проведення акції. Зокрема, таку інформацію міг би надати хтось із організаторів. Натомість у сюжеті про причину участі каже один із представників ЛГБТ-спільноти: «Міхаель, житель Амстердама: Я беру участь у Марші рівності разом зі своїм партнером із Києва, щоб захистити права сексуальних меншин».

«UA: Перший», «Підсумки дня»

У підводці до сюжету ведуча неточно розповідає про історію проведення Марші рівності в минулому в Україні. Каже, що попередні «закінчувалися побиттям учасників та конфліктами з правоохоронцями»: «Марш рівності в Києві пройшов без особливих інцидентів, — сказала голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе. Попередні ж закінчувалися побиттям учасників та конфліктами з правоохоронцями».

Водночас, як ідеться на сайті фестивалю «КиївПрайд-2016», у 2013 році, до прикладу, хода відбулася і правоохоронці гарантували безпеку: «Однак у 2013 році Марш був проведений за участі ЛГБТ-спільноти, правозахисних активістів/ок та гостей з інших країн. Міська влада, хоч і поставилася до проведення цього правозахисного заходу непривітно, виправила помилки 2012 року і гарантувала безпеку правозахисної ходи».

Принцип точності порушує журналіст і в сюжеті, розповідаючи про те, що на пероні метрополітену перебували поліцейські для безпеки відходу учасників Маршу рівності. Адже в сюжеті відсутній відеоряд, який би це підтверджував: «Кор.: Організатори подбали про безпеку учасників і після маршу. З площі Львова Толстого їх розвозили мікроавтобуси. Тамтешня станція метро була відкрита тільки для учасників. На пероні теж була поліція. Після того, як усі роз'їхалися, правоохоронці кордони відкрили».

Також автор матеріалу використовує оцінне судження задля означення особливостей заходів безпеки під час Маршу рівності. Називає їх «безпрецедентними»: «Кор.: Безпрецедентні заходи безпеки, більше п'яти тисяч поліцейських, понад тисячу нацгвардійців. Кінологи, металошукачі, електронні рамки — все задля безпеки учасників Маршу рівності».

Журналіст називає кількість людей, які брали участь у Марші рівності, не посилаючись на джерело, порушуючи стандарт достовірності інформації: «Кор.: На Марші рівності до центру столиці з'їхалося близько півтори тисячі людей». Насправді про зазначену кількість — 1,5 тис. осіб — говорила глава НПУ Хатія Деканоїдзе під час брифінгу.

Під час опису перебігу ходи журналіст «UA: Першого» зазначає, що учасники змогли дійти до кінцевої точки «без інцидентів», не уточнюючи, що мається на увазі під словом «інцидент»: «Кілька кварталів у центрі міста довелося повністю перекрити. Зате учасники маршу без інцидентів змогли дійти до кінцевої точки».

У сюжеті відсутнє чітке пояснення мети проведення Маршу рівності. Журналіст подає синхрон співорганізаторки ходи, яка каже лише про один пункт мети акції — безпековий: «Ганна Шаригіна, голова форуму "КиївПрайд", співорганізаторка Маршу рівності: Ми вважаємо, що державна система повинна забезпечувати безпеку людині, незалежно від сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності або будь-яких інших ознак, за якими в Україні дискримінують людей. За це ми вийшли. І тому нас підтримали різні люди, різні організації».

Натомість, як зазначалося вище, «Марш рівності» — мирна хода на підтримку ідей особистої і суспільної безпеки, прав людини та недискримінації».

Також редакція промовчала про одного побитого учасника Маршу рівності та про погрози окремих організацій напередодні акції. Нічого не було сказано і про погрози, які лунали з боку окремих організацій напередодні проведення Маршу рівності.

Водночас, представляючи лише один синхрон противника Маршу рівності на противагу кільком (учасника чи організатора), редакція порушила принцип збалансованості.

ICTV, «Факти тижня»

Редакція програми висвітлила тему лише за допомогою начитки із синхронами.

Ведуча порушила принцип простоти подачі інформації, кажучи про причину відсутності на Марш рівності «фріків»: «Ведуча: Поліції більше за учасників. Сьогодні проходив у Києві Марш рівності. Дехто називав його гей-парадом, але насправді характерних для такого дійства фріків тут не було, бо поки марш готувався, в суспільстві розгорілася така дискусія, що стало зрозуміло — власне мова не про сексуальну орієнтацію, а про право на власну свободу».

Ведуча неточно вказує кількість учасників Маршу рівності — «сотні людей»: «Право на особисту безпеку, незалежно від того, який ти. Ось саме це право підтримали сотні людей, які сьогодні вийшли в центр Києва».

Також ведуча надає неточну інформацію щодо кількості затриманих у день проведення Маршу рівності. Каже про «п’ятдесят чоловік»: «П’ятдесят чоловік відправили у відділок і потім відпустили. Далі без коментарів».

Як ішлося раніше, під час брифінгу глава НПУ Хатія Деканоїдзе заявила про «п’ятдесят сім» затриманих. У цьому контексті ведуча «Фактів тижня» також не повідомляє про десять складених на порушників адмінпротоколів.

Редакція подає чотири синхрони людей, які виступають із тією чи іншою позицією щодо Маршу рівності. Голосів прихильників проведення Маршу рівності — три. Натомість серед противників — лише один, чим порушено баланс представлення думок: «Чоловік 1: Пора уже, как бы, отвернуться от этого гремучего гомофобного прошлого нашего, от этих всех стереотипов. Я знаю огромное количество людей, представителей ЛГБТ-сообщества, абсолютно нормальные, адекватные люди, которые просто хотят таких же прав.

Сергій Лещенко, народний депутат України: Толерантность в обществе рано или поздно будет распространяться. Политическая поддержка важна, чтобы эта тема не была, скажем, маргинальной.

Чоловік 2: Я проти одностатевих шлюбів і їх пропаганди, тому що я християнин і це протирічить моїм цінностям. І я думаю, що у цього немає майбутнього.

Жінка: Я за демократическую страну и за понимание, за уважение друг друга в независимости от вероисповедания, цвета кожи и сексуальной ориентации».

Формат начитки для подачі новини не дозволив у повному обсязі надати глядачам інформацію про подію. Так, нічого немає про заходи безпеки з боку правоохоронців, про історію проведення Маршу рівності в Україні, про погрози з боку окремих організацій, про хронологію проведення самого Маршу рівності. Редакція не повідомляє про одного побитого учасника маршу. Також відсутня жодна інформація про мету акції.

«Україна», «События недели»

У підводці до сюжету ведучий подає неточну інформацію щодо учасників Маршу рівності. Зокрема, каже: серед прогнозів щодо проведення ходи — сутички між «гомосексуалистами і считающими такие акции пропагандой чуждых ценностей». Але геї — це лише частина ЛГБТ-спільноти. При цьому на початку підводки ведучий каже загалом про акцію «ЛГБТ-сообщества»: «В столице сегодня прошел марш равенства. Акция ЛГБТ-сообщества в защиту прав сексуальных меньшинств. Ну, а всю предшествующую маршу неделю страна слышала мрачные прогнозы. Опять, мол, дело дойдет до открытых стычек между гомосексуалистами, протестующими против дискриминации и их ярыми оппонентами, считающими такие акции пропагандой чуждых ценностей».

Водночас навіть якби ведучий мав рацію, то коректніше називати групу людей «гомосексуалами», а не «гомосексуалістами». Про це, зокрема, розповідав у майстер-класі для «Детектор медіа» правозахисник Максим Буткевич.

У сюжеті «України» журналіст неточно відтворює історію проведення Маршу рівності в Україні. Каже, що минулого року «представителей ЛГБТ разогнали» представники «Правого сектору»: «Кор.: Прошлым летом марш равенства завершился, едва начавшись. Немногочисленную группу представителей ЛГБТ разогнали представители "Правого сектора". До этого в 2013-м году была еще одна попытка. И тогда не обошлось без провокаций».

Участь у подібній акції брали не лише представники ЛГБТ, а тому точніше зазначити, що розігнали учасників маршу.

Водночас у сюжеті журналіст дає неповну інформацію й каже про те, що «Правий сектор» був проти проведення Маршу рівності цього року: «Кор.: Марш равенства за права секс-меньшинств решили провести в центре Киева. Начать — с бульвара Шевченко. Однако точный маршрут знали лишь организаторы. "Правый сектор" снова был против. На неделе Артем Скоропацкий пообещал, что если "Прайд" состоится, насилия не избежать».

Як ідеться в матеріалі Deutsche Welle, проти акції виступила також ОУН: «Одразу ж після анонсування акції добровольчий рух Організації українських націоналістів (ОУН) у своїй заяві наголосив, що “не дасть змішати українців з гумусом” та не допустить підміни понять, “коли людську низість та збочення називають боротьбою за свободу”».

Автор матеріалу в «Событиях недели» подає неперевірену інформацію про правоохоронців, яких «согнали со всей области»: «Кор.: Ранее утро, центр Киева уже забит полицейскими машинами. Кажется, их согнали со всей области».

Якщо він отримав цю інформацію від конкретного джерела, то відсутність посилання порушує принцип достовірності. Якщо ж цей факт є власною думкою журналіста, то це є оцінним судженням, яке він не відділив від факту.

Тим часом у стендапі (його, очевидно, журналіст записував перед акцією) автор матеріалу каже, що охороняти порядок будуть «около 6 тысяч сотрудников МВД»: «Известно, что акцию будут охранять около 6 тысяч сотрудников МВД. Из-за такогого количества силовиков не сразу видно самих участников».

Також журналіст неточно називає мету акції противників «Маршу рівності». Зазначає, що ці люди виступали проти «пропаганды гомосексуализма»: «Корреспондент: Интервью прерывает провокация. Десятки камер устремляются за полицейскими. Оказывается, кто-то вырвал флаг. К шествию готовы, но путь преградили те, кто против пропаганды гомосексуализма».

Хоча, як ідеться у згаданому вище майстер-класі правозахисника Максима Буткевича, термін «гомосексуалізм» позначає хворобу. І цей термін «із міжнародної класифікації хвороб… був виключений ще минулого століття».

Також журналіст «України» подає неточну інформацію щодо кількості затриманих — називає цифру «несколько десятков». При цьому не зазначає, що правоохоронці склали десять адмінпротоколів: «Несколько десятков противников марша и провокаторов уже задержали».

Разом із тим, як вище зазначалося, в репортажі «РБК-Україна» йдеться про те, що серед затриманих упродовж дня були й двоє учасників «КиївПрайду-2016».

Журналіст «України» в матеріалі порушує баланс, подаючи синхрон лише одного противника Маршу рівності — речника «Правого сектору» Артема Скоропадського. Автор не дає висловитися тим противникам, які виступали проти під час самої ходи. Водночас, як і колеги з інших каналів, редакція нічого не каже про одного постраждалого учасника Маршу рівності, якого побили після завершення ходи.

«Інтер», «Подробности недели»

Редакція маніпулятивно подала цю тему, обговорюючи її в конексті дискусії з приводу безвізового режиму в Україні. Так, тему проведення Маршу рівності ведучий обговорює в студії з Іванною Клімпуш-Цинцадзе — віце-прем'єр-міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України: «Ведущий: Ну, на щастя, обійшлося. Але ж вони слідкували, наскільки я розумію, дуже пильно.

Иванна Климпуш-Цинцадзе, вице-премьер-министр: Така пильна увага до України — вона не винятково стосується тільки «Маршу рівності», який сьогодні відбувався».

При цьому до даної дискусії ведучий штучно переводить увагу, зазначаючи, що перебіг Маршу рівності з негативними наслідками для її учасників міг вплинути на лібералізацію візового режиму України з ЄС: «Иванна Климпуш-Цинцадзе, вице-премьер-министр: Такого рішення немає — ані про замороження, ані про перенесення, ані про скасування. Зараз іде розгляд, нормальний розгляд прийняття рішення, який має відбутися як в Європарламенті, так і в Раді ЄС через усі процедури після того, як Європейська комісія надала законодавчо таку ініціативу у ці органи. А надала вона саме тому, що ми з вами виконали всі абсолютно зобов'язання по плану дій безвізової лібералізації.

Ведущий: Можуть бути певні чинники, які таким чи іншим чином вплинуть на це? Я хотів саме про це з вами поговорити.

И то, что могло на это повлиять, ну наверняка это ситуация с прайдом, который был сегодня».

Ведучий водночас неточно називає Марш рівності «гей-парадом»: «Поэтому к сегодняшнему гей-параду в Киеве Европа так внимательно присматривалась».

Про те, що акція не є гей-парадом, йдеться, приміром, у матеріалі «Страна.ua»: «Несмотря на то, что в народе привыкли к такому определению, организаторы настаивают на том, что марш и гей-парад — разные вещи. Гей-парад — это, по словам активистов, увеселительное мероприятие, праздник для секс-меньшинств, где они часто нарочито показывают свою нетрадиционную ориентацию. Марш же — это некий аналог митинга, где активисты будут выступать за предоставление равных прав».

Під час включення кореспондент неточно каже, що 57 людей затримали правоохоронці «во время марша, мовляв, это те, кто пытался прорвать оцепление полицейских і устроить провокации.

Кор.: Во время марша задержали 57 человек. Это те, кто пытался прорвать оцепление полицейских. И устроить провокации».

Хоча, як ішлося вище, серед затриманих необов’язково були противники і деяких з них були затримані після акції, а не під час. А число 57 фігурує в доповіді глави НПУ Хатії Деканоїдзе як узагальнена кількість затриманих осіб.

Журналістка порушила принцип достовірності, не посилаючись на джерело, зазначаючи кількість противників Маршу рівності, які прийшли виступити зі своєю позицією: «Причем непонятно, кто были эти люди. Просто радикально настроенные или же ультраправые. Тех, кто пришел выступить против прайда, их было меньше сотни».

У включенні журналістка оцінно каже про «беспрецедентные» заходи безпеки. Причому неточно дає дані щодо кількості правоохоронців. За версією кореспондентки, їх було 5 тисяч: «Кор.: Меры безопасности сегодня действительно были беспрецедентными. Территорию в несколько кварталов в центре Киева охраняли 5 тысяч полицейских, плюс тысяча нацгвардейцев».

Неточну інформацію канал подає і щодо кількості учасників. За версією журналістки, їх було 2 тис. осіб: «Самих же демонстрантов было в три раза меньше — около двух тысяч человек».

Крім того, в обох випадках журналістка порушує принцип достовірності інформації, не посилаючись на джерело наведених даних.

Далі кореспондентка не відділяє власні судження від фактів, вважаючи, що якби не така кількість силовиків, «все могло бы быть куда серьезнее». Причому порівняння зі львівськими подіями має ознаки маніпуляції, адже напруження там у березні цього року виникло не під час Маршу рівності, а під час проведення Фестивалю рівності, присвяченого не лише проблемам ЛГБТ-спільноти (докладніше про це — в матеріалі ДМ): «Кор.: Понятно, что если бы не приехавшие евродепутаты и не 6 тысяч силовиков, то все могло бы быть куда серьезнее. Как весной в том же Львове, когда марш вначале отменили, затем его участников местные радикалы подстерегли возле отеля. Были и камни, и погони. Никто тогда не пострадал, кроме репутации Украины».

Таке маніпулятивне порівняння також продовжує згодом ведучий під час розмови з гостею: «То, что было во Львове, отделяет нас от безвизового режима куда больше, чем происки Москвы. Ну, по крайней мере — вот как вы видите во Львове, повторилась в Киеве, то был бы уже не сенат Франции с его голосованием. Но и многие другие страны, возможно, все же засомневались в Украине. Львовские события, когда прайд сначала отменили, но потом вы видите, что происходило — и столкновения, и попытки нападений».

Водночас під час висвітлення теми редакція порушила принцип повноти інформації. Так, відсутня інформація про історію проведення Маршу рівності в попередні роки та про погрози з боку окремих організацій.

Крім того, редакція порушила принцип збалансованості. Зокрема, у включенні журналістка не представила позиції противників проведення Маршу рівності.

Фото - www.unian.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду