Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)

Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)

26 Травня 2018
2551
26 Травня 2018
17:05

Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)

2551
В ніч з 25 на 26-е травня біля стін посольства Росії пройшла акція на підтримку режисера з України Олега Сенцова. Наразі він голодує, аби були випущені всі 64 українські бранці Кремля.
Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)
Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора навпроти посольства РФ, з іншої сторони Повітрофлотського проспекту, як раз поруч з відділенням Вищого спеціалізованого суду Києва, була проведена акція на підтримку Сенцова під назвою  #Free Sentsov or Die  (Звільни Сенцова або помри). За допомогою потужного відео проектора організатори акції транслювати зображення на стіни посольства: фотографії 64 українців, ув’язнених російською владою, після яких з’являються язики полум’я.

Зображення було не надто добре видно, бо весь проспект, як ніколи, освітлений ідеально, а на парканах навколо посольства, завішених колючим дротом, стоять додаткові лампи.

Один з ініціаторів акції, оператор Ярослав Пілунський («Брати», «Перша сотня»), каже: «Так, не дуже добре видно: вони навмисно включили стільки освітлення. Але це – старт, будемо напрацьовувати. Головне почати, і дати інформацію, щоб ще більше людей про це дізналося. Це перший крок програми. Ми будемо звертатися до футбольних фанатів, на телебачення, хочемо задіяти екрани в різних містах. Нам потрібно розповсюджувати інформацію по різних країнах».

Біля стін посольства стоять близько 25 поліцейських і військових. Неподалік припаркований величезних автобус, заповнений людьми в чорній уніформі. Але через вікна видно, що вони сплять.

Відеоінсталяцію розпочали по 23-й годині вечора. Та вже за годину з невеличкої купки людей акція виростає у кілька сотень людей. Серед них найрізноманітніші чоловіки й жінки, і є доволі багато відомих обличь. Наприклад, режисери Олег Фіалко і Ганна Акулевич, Володимир Тихий і Тарас Томенко, Анастасія та Марія Старожицькі; продюсери Ельміра Асадова і Анна Паленчук, письменниця Світлана Паваляєва та інші.

Володимир Тихий, один з родоначальників об’єднання «Вавилон’13», коментує: «У нас чомусь так склалося, що Олег Сенцов, його ув’язнення і його тепер вже голодування цікавить і має відгук у творчої інтелігенції, а для загалу воно чомусь не стало чимось надзвичайним. На відміну від Надії Савченко, яку взяли в полон на фронті, Олег в мізках більшості має образ такого собі ботана-невдахи. А насправді, який же він ботан, коли другий свій фільм відклав, щоб взяти в руки коктейлі Молотова на Грушевського, щоб їздити з автомайданом, боротися проти окупації в Криму. А те, що він зараз робить – це вже не просто мирний спротив, він перейшов у наступ… Звісно, добре, що міжнародні спільноти допомагають, але здається ми проспали агітацію по відношенню до самих українців».

В даному випадку, Тихий має на увазі і зустріч 24 травня французького президента Емманюеля Маркона з Путіним, на якій було піднято питання про незаконно ув’язненого Олега Сенцова та стурбованість з цього приводу інтелектуальної еліти Франції. Так само в цьому плані працюють десятки міжнародних агенцій та громадських спільнот: 25-го травня у Франції місцеві українці влаштували неподалік Ейфелевої вежі акцію #FREESENTSOV; Європейська кіноакадемія розповсюдила звернення Don’t Let Oleg Die; доповідач Parliamentary Assembly of the Council of Europe (ПАРЄ) щодо гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова; російсько-німецькі творці фільму «Процес» про Олега Сенцова викладуть свій фільм у відкритий доступ; вчора на відкритті Ліги чемпіонів в Києві гурт Dakha Brakha розвернув на сцені плакати #FREESENTSOV і розказали про голодування українця; на 1-2 червня запланована глобальна світова акція #FREESENTSOV, що вже підтримало 35 міст Європи і Америки, серед яких Стокгольм, Берлін, Ніцца, Варшава, Париж, Прага, Лондон, Каунас, Рига, Страсбург та інші; планується винести питання про Сенцова та українських політичних в’язнів на саміті G-7 в Канаді 2-5 червня.

Все це тисне на владу Росії через потік звернень, з допомогою акцій та заяв. Важливим в цьому плані стала підтримка київського аеропорту «Жуляни», на інформаційних табло якого від п’ятниці вже висить хештег #FREESENTSOV - за це потрібно подякувати київському продюсеру і режисеру, організатору об’єднанню молодих режисерів СУК Валерії Сочивець. Важливим цей надпис є через очевидний наплив до Києва іноземних футбольних фанатів на фінал Ліги чемпіонів.

Один з організаторів акції, режисер Іван Сауткін, який разом з друзями придумали акцію 4 дні тому розповів: «Наша акція також стосується і ситуації з присутністю в Києві великої кількості іноземців. Але, загалом, пов’язана з тим, що з кожним днем Олегове життя стає все коротшим і коротшим. Ми намагаємося зробити все, що можемо, не зважаючи на те, як стали зірки. Бо тут треба зрозуміти головну тезу, яку багато людей не розуміють – вимога Сенцова стосується звільнення всіх ув’язнених українців, а не тільки себе, і якщо його таки поміняють на когось і перевезуть до України, він не припинить голодувати, якщо не звільнять всіх».

Погане зображення фотографій українців та вогню на російському посольстві можна було б покращити, якщо загасити лампи, прожектори. Втім, акція є мирною, і її продовження - так само. Продовження буде вже сьогодні, в день матчу «Ліверпуль» - «Реал»: планується виготовити величезний банер і підняти його на 13-й і 64-й хвилинах, де цифра 13 означатиме день голодування, а 64 – кількість ув’язнених росіянами українців. Так само на балконі Будинку кіно щодня висітиме 14-метовий банер з відліком днів голодування Олега.

Нагадаємо, що Олег Сенцов, син, брат, чоловік і батько, режисер фільму «Гамер», громадський активіст, був викрадений зі свого будинку в Сімферополі 2014 року російською спецслужбою ФСБ, незаконно перевезений до Росії, і засуджений через необґрунтовані та сфальсифіковані доказі на 20 років строго режиму. 12 днів тому він об’явив безстрокове голодування з вимогою випустити всіх українських політв’язнів.

Фото: фейсбук-сторінки Івана Сауткіна, Ярослава Пілунського, фото Ярослава Підгора-Гвяздовського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2551
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду