Без скандалів і несподіванок. Як пройшла церемонія «Оскар–2018» (ФОТО)

Без скандалів і несподіванок. Як пройшла церемонія «Оскар–2018» (ФОТО)

5 Березня 2018
4987
5 Березня 2018
09:18

Без скандалів і несподіванок. Як пройшла церемонія «Оскар–2018» (ФОТО)

4987
Чотири «Оскара» за любов до людини-амфібії, хот-доги для глядачів і гідроцикл за найкоротшу промову.
Без скандалів і несподіванок. Як пройшла церемонія «Оскар–2018» (ФОТО)
Без скандалів і несподіванок. Як пройшла церемонія «Оскар–2018» (ФОТО)

Найголовніша ніч року у світі кіно завершилася – в Лос-Анджелесі роздали золоті статуетки від Американської кіноакадемії. «Детектор медіа» вже повідомив своїм читачам результати. Далі – про те, як пройшла цьогорічна оскарівська ніч.  

Церемонія розпочалася в стилі ретро – перед тим, як на блискучу сцену вийшов комік Джиммі Кімел, що другий рік поспіль проводить церемонію, гостей премії показали в чорно-білих кольорах. Таким чином акцентували на тому, що кінопремія «Оскар» відзначає 90 років існування.

За словами організаторів, арка над сценою прикрашена каміннями Swarovski

Звісно, не обійшлося без жартів про минулорічний конфуз, коли було переплутано конверти і замість «Місячного сяйва» переможцем у головній номаніції – «Найкращий фільм» – назвали «Ла Ла Ленд».

«Якщо ви почуєте своє ім’я, одразу не вставайте. Ми не хочемо, щоб повторилася минулорічна історія» - звернувся ведучий до присутніх у залі.

Всупереч очікуванням, що жартів про сексуальні домагання, якими означено минулий рік в Голлівуді, не буде, Джиммі Кімел все ж звернувся і до цієї теми: «Оскар – найкраща премія. Подивіться на цю статуетку – високий, гарний і не має пеніса».

І закінчив свою вступну промову закликом до кінематографістів, що отримають цієї ночі нагороду, говорити натхненно та про важливі речі, але при цьому пообіцяв приз за найкоротшу промову – гідроцикл.

Ведучий церемонії Джиммі Кімел 

Першим оголошували переможця в номінації «Найкращий актор другого плану». Безумовним фаворитом у цій категорії, на думку букмекерів і кінокритиків, був Сем Роквелл, що зіграв жорстокого поліцейського-расиста Джейсона Діксона в драмі «Три білборди під Еббінґом, Міссурі». Прогнози справдилися – Роквелл здобув премію від кіноакадемії. На відміну від його колег в категорії, це була перша номінація на «Оскар» в житті актора. Статуетку Сему Роквеллу вручила акторка, лауретка минулорічної премії «Оскар», Віола Девіс.

Сем Роквелл

Очікуваними стали і золоті статуетки за «Найкращий грим та зачіски» та «Найкращі костюми». Казухіро Тцуї, Девід Малиновський і Люсі Сіббік отримали нагороди за надскладний грим для Гері Олдмана в стрічці «Темні часи». Марк Бриджес – за костюми в «Примарній нитці». Здавалося, Марку Бриджесу потрібен гідроцикл, адже промова була супер короткою. Та, як виявилося пізніше, цієї ночі багато хто з лауреатів говорив досить лаконічно.

Стрічка «Ікар» режисера Брайана Фогеля про допінг у російському спорті стала найкращою документальною роботою. Режисер зі сцени подякував голові Московської антидопінгової лабораторії Григорію Родченкову, який переховується в США від російської влади.

Ведучий Джиммі Кімел нагадав, що перша церемонія вручення «Оскар» відбулася в 1929 році напроти театру Dolby, і згадав перший жарт тодішнього ведучого: «Крістофер Палмер – сьогоднішній наймолодший номінант». Жарт полягає в тому, що цього року актор Крістофер Палмер виявився найстаршим актором, який претендував на премію – йому 88 років.  

Першими двома «Оскарами» для одного з фаворитів – «Дюнкерка» Крістофера Нолана – стали цієї ночі статуетки за монтаж звуку та зведення звуку. Пізніше стрічка візьме «Оскара» й за монтаж. Цілком очікувано.  

«Монтаж – це велика частина створення фільму. До того, як "Дюнкерк" потрапив на монтажний стіл, це була романтична комедія з Різ Візерспун», – пожартував Джиммі Кімел.

Крістофер Нолан із дружиною Еммою Томас (обоє - продюсери стрічки «Дюнкерк»)

Так само очікуваною стала статуетка найкращому художнику-постановнику за роботу над стрічкою «Форма води».

Найкращий фільм іноземною мовою стала стрічка «Фантастична жінка» Себастьяна Леліо (Чилі), що розповідає історію офіціантки-трансгендерки. Хіба що єдиний сюрприз церемонії, адже фаворитом кінокритиків вважався переможець Канського кінофестивалю Рубен Естлунд зі стрічкою «Квадрат» (Швеція).

«Детектор медіа», до речі, публікував інтерв’ю з Рубеном Естлундом, а також із ще однією номінанткою у цій категорії – Ільдіко Іньєді («Тіло і душа»).

Статуетку за кращий фільм іноземною мовою вручала легендарна акторка Ріта Морено, яку зала зустріла оплесками стоячи. Вона, до речі, була в тій же сукні, в яку була одягнена в 1961 році, коли отримувала свій «Оскар» за «Вестсайдську історію».

Найкращою акторкою другого плану стала чарівна Елісон Дженні, яка віртуозно перевтілилася на деспотичну матір фігуристки Тоні Гардинг у стрічці «Я, Тоня». Для акторки це перша номінація на «Оскар» в житті. «Так, я зробила це сама», – заявила Дженні зі сцени.

Елісон Дженні

Кращий короткометражний анімаційний фільм – «Любий баскетбол» режисера Глена Кіна. Сценаристом мультфільму став усесвітньо відомий Кобі Брайант, він же читав закадровий текст. Це вперше в історії баскетболіст був номінований та отримав премію «Оскар».

Найкращий анімаційний фільм «Коко» від студії Рixar. Оголошення переможця супроводжувалося неабиякими оваціями в залі.

Золоту статуетку за візуальні ефекти забирають Джон Нельсон, Герд Гевзер, Пол Ламберт, Річард Гувер за роботу над фільмом «Той, що біжить по лезу».

Команда найкращих творців візуальних ефектів

Цьогорічною розвагою премії для голлівудських зірок став похід у гості до звичайних глядачів. Джиммі Фелон  зібрав декілька зіркових гостей, серед яких Гільєрмо дель Торо, Марго Роббі, Лупіта Ніонго та інші, та повів до сусідньої зали кінотеатру, аби нагодувати людей ход-догами та печивом.  

«Тут краще, ніж на самому "Оскарі"», – заявила акторка Галь Гадот. «Але пахне марихуаною», – додав Джиммі Фелон.

Кращим документальним короткометражним фільмов став «Рай – це затор на 405 шосе» Френка Стіфела. Кращим короткометражним - «Німа дитина» режисера Кріса Овертона. Авторка сценарію висловила подяку мовою жестів.

Боротьбі за права людини на церемонії присвятили окремий відеоролик. Ще один – кінематографістам, що пішли з життя протягом минулого року.

Свій довгоочікуваний «Оскар» за найкращий адаптований сценарій отримав 89-річний Джеймс Айворі, стрічка «Назви мене своїм ім’ям». Сценарист став найстаршим в історії володарем «Оскара». Це була його четверта номінація в кар’єрі.

«Оскар» за найкращий оригінальний сценарій дістався Джордану Пілу за фільм «Пастка». 

До речі, фільм жахів «Пастка» – це дебют Піла як сценариста і режисера. Фільм завоював неабияку любов глядачів, адже з бюджетом 4,5 млн доларів зібрав бокс-офіс понад 200 млн. Нестандартна за жанром стрічка для «Оскара», але її перемога була очікуваною, адже раніше свій приз вручила Гільдія сценаристів США.

Джордан Піл

Оскароносна акторка Сандра Буллок оголосила ім’я найкращого оператора – ним став Роджер Діккенс за роботу над стрічкою «Той, що біжить по лезу, 2049». Оператор вважається одним із найпотужніших в Голлівуді, працював над фільмами «Втеча з Шоушенка», «Фарго», «Скайфол», «Сікаріо» та іншими. Діккенс був номінований на «Оскар» 14 разів, але вперше переміг.

Роджер Діккенс

Музичні номінації. «Оскар» за найкращий саундтрек отримує оскароносний композитор Олександр Деспла («Форма води»). Кращою піснею стає пісня з мультфільму «Коко».

А тепер головні статуетки цієї ночі – за найкращу режисуру, головну чоловічу і жіночі ролі та кращий фільм.

Ема Стоун вручає першу з них – кращому режисеру Гільєрмо дель Торо за «Форму води». Це четверта номінація режисера, але перший в його кар'єрі «Оскар». Знову ж таки, прогнозований букмекерами. 

«Я емігрант і останні 25 років живу потроху усюди. Найкраще в нашій індустрії те, що ми стираємо кордони», – сказав у своїй промові мексиканський режисер.

Гільєрмо дель Торо

Джейн Фонда і Хелен Міррен вручають «Оскар» найкращому актору Гері Олдмену за «Темні часи». Цілком передбачувано, адже впізнати його в ролі Вінстона Черчилля майже неможливо. І це, мабуть, найдовша промова цієї ночі. Олдмен отримав свій перший «Оскар» і передав привіт 99-річній матері.

Джоді Фостер на милицях і Дженіфер Лоуренс жартують про Меріл Стріп. Акторка номінована цього року 21-й раз. Але найкращою стає Френсіс МакДорманд за головну роль у драмі «Три білборди на кордоні Еббінга, Міссурі». Це другий «Оскар» в кар’єрі акторки, перший вона отримала у 1996 році за головну роль у стрічці «Фарго». Під час своєї промови, яку можна по праву назвати найемоційнішою цієї ночі, переможниця попросила встати всіх жінок, номінованих на «Оскар» цього року.

«2017 рік – рік жінок. Подивіться навколо себе, кожна з нас має, що розповісти», – сказала на завершення вона.

  

Френсіс МакДорманд 

Велика розв’язка – «Оскар» за кращий фільм. Вручають ті ж Фей Данавей та Воррен Бітті, яким минулого року дістався неправильний конверт із переможцем. Цього разу перевіряють ретельно – помилки немає: «Форма води» режисера Гільєрмо дель Торо.

Оркестр, фанфари, шампанське!

Фото: oscar.go.com

Фото: oscar.go.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду