«Лікар Ковальчук» – ще один медичний серіал чи особливий проект?

«Лікар Ковальчук» – ще один медичний серіал чи особливий проект?

2 Листопада 2017
11665
2 Листопада 2017
10:01

«Лікар Ковальчук» – ще один медичний серіал чи особливий проект?

11665
На телеканалі «Україна» стартував перший україномовний серіал власного виробництва каналу для прайму
«Лікар Ковальчук» – ще один медичний серіал чи особливий проект?
«Лікар Ковальчук» – ще один медичний серіал чи особливий проект?

У понеділок, 30 жовтня, на телеканалі «Україна» стартував серіал «Лікар Ковальчук». Здається, телевізійна сітка й без того переповнена проектами на тему медицини – на одному тільки цьому телеканалі конкуренція між слугами Гіппократа величезна: «Жіночий лікар», «Черговий лікар». Тепер до них приєдналася ще й «Лікар Ковальчук» – кардіохірург Оксана, яка залишає практику в приватній клініці заради того, аби реформувати приймальне відділення швидкої допомоги.

Та на каналі стверджують, що новий проект – не «один з…», а принципово новий продукт, хоча б тому, що він – перший україномовний серіал, який канал «Україна» виробляв для прайму. До того ж, в історії лікаря Оксани Ковальчук творці вбачають серйозне соціальне підґрунтя.

«Ми не просто пропонуємо медичну мелодраму, – розповіла ДМ головний продюсер департаменту кіносеріального виробництва каналу Наталія Стрибук на передпрем’єрному показі серіалу, який відбувся незадовго до виходу «Доктора Ковальчук» в ефір. – У нас головна героїня – людина-реформатор, людина, яка втілює в життя те, про що, напевно, думає вся країна –  кардинальні зміни в кращий бік. У нашому серіалі ми даємо певну модель того, як це може відбуватися, показуючи одне приймальне відділення, одну конкретну особистість, яка намагається щось зрушити. До того ж, ми недаремно взяли саме приймальне відділення швидкої допомоги – це не стаціонар з довгим лежанням” пацієнтів, довготривалими хворобами. В нас трошки інший темп розвитку історії, чимало гострих моментів. А ще я тішуся тим, що головні ролі в нашому серіалі виконують актори, які ще не надокучили глядачам, хоча вони досить відомі й у кіно, й у театрі. Ми дуже задоволені цим кастом!».

Наталія Стрибук та виконавець однієї з центральних ролей Володимир Канівець

За сюжетом, талановитий хірург Оксана Ковальчук у виконанні акторки Анастасії Карпенко нарешті домоглася того, аби у високих кабінетах на місцевому рівні (очевидно, що мова в серіалі йде не про столицю) розглянули ретельно та з любов’ю розроблений нею проект реформування приймального відділення під назвою «Допомога у дверях». Чиновники (одного з яких зіграв відомий телеведучий й актор Геннадій Попенко) зрештою відмахуються від настирливої реформаторки: хоче – нехай реформує. Таким чином лікарка потрапляє в «найубитіше» приймальне відділення швидкої допомоги. Разом із нею назустріч випробуванням з приватної клініки туди переходить її колишній чоловік – невролог Борис Зуєв (у виконанні Олександра Форманчука), який, виявляється, ще й досі не покинув надії повернути Оксану. Компанію їм складає ще один лікар приватної клініки – травматолог – який йде у приймальне відділення в імя дружби.

Режисерка Віра Яковенко та актори Володимир Канівець та Геннадій Попенко

Виконавець ролі Бориса Зуєва Олександр Форманчук

Команда проекту "Лікар Ковальчук"

Мимохідь сценаристи пояснюють: всі вони – колишні однокурсники, от і кинулися в єдиному благородному пориві допомагати головній героїні. Але, чесно кажучи, це, і навіть той факт, що Зуєв буцімто має серйозні наміри такою самопожертвою (ви ж уявляєте, що означає перейти з приватної клініки в напівзруйноване приймальне відділення державної лікарні?) повернути собі Оксану, не сильно наближує зав’язку серіалу до правдоподібності. Можна собі уявити, що від пристойної зарплатні та хорошого технічного забезпечення праці йде один відважний лікар, а от щоб три одразу… Зовсім інша справа з іще одним головним героєм – хірургом Максимом Закревським у виконанні Сергія Дерев’янка. Він (також однокурсник Оксани та Бориса, а на додачу – ще й велике кохання юності Оксани) потрапляє в приймальне відділення примусово.

А от з чиєю мотивацією в серіалі взагалі ніяких питань не виникає – то це з бойфрендом головної героїні Антоном Горобцем у виконанні Володимира Канівця. Він – ніякий не медик, гнаний по життю високими принципами та ідеалами, й майже на самому початку першої ж серії прямо закидає коханій щось на кшталт: «Тобі більше немає чого робити, тільки копирсатися в забитому богом відділенні за маленькі гроші».

І от маємо у зав’язці команду талановитих лікарів, які потрапили в умови занедбаної державної медицини, в компанію байдужого корумпованого персоналу. А ще маємо любовний чотирикутник. Адже, як зізналася на презентації головний сценарист проекту Алла Сніцар, для неї ця історія, в першу чергу, про кохання. «Всі сценаристи, які над ним працювали, вклали в серіал стільки любові, що глядач обов’язково має її відчути», – пообіцяла вона.

Сценаристка Алла Сніцар 

Над проектом у 45 серій працювали 10 сценаристів. Роботи в них, очевидно, було чимало: окрім єдиної горизонтальної лінії вже перелічених головних героїв в «Лікарі Ковальчук» присутні вертикальні, до того ж, по декілька на одну серію, – історії окремих пацієнтів приймального відділення.

«Кожна серія підпорядкована якійсь одній головній ідеї, яку ми розглядаємо з різних сторін і даємо показуємо глядачеві якусь проблему, яку подаємо неоднозначно, – пояснює Алла Сніцар. – Перша серія була про шанс, який ми або даємо людям, або ні. Один із героїв просить свою вагітну дівчину дати йому шанс у фіналі, а в іншій історії дружина дає чоловікові якийсь шанс, який не дала до того. І ця тема торкається і основної горизонталі нашого серіалу: цей шанс свого часу Оксана не дала Максиму».

Слід відзначити, що в «Лікарі Ковальчук» дійсно тішить каст, яким так пишаються продюсери телеканалу. Але це стосується переважно виконавців головних ролей, оскільки актори епізодів, на жаль, періодично картинно закочують очі, занадто драматично кривляться та дуже неприродно скрикують – це для серіалів, на жаль, не рідкість.

Виконавиця головної ролі Анастасія Карпенко

«Моя героїня – вольова сильна жінка, але в питаннях кохання, в питаннях своєї особистої свободи, свого особистого життя – вона не сказати б, що слабка, але просто не завжди розуміє, як правильно вчинити в деяких моментах, – розповідає Анастасія Карпенко про роботу над роллю, аби Оксана Ковальчук в кадрі не була “фанерно-плоскою”. Актриса також зізнається, що не довго розмірковувала, чи погоджуватися на цю роль. – Сказати вам чесно? В акторському світі дуже багато перебирають та багато думають над пропозиціями лише одиниці, які знімаються нескінченно. А так, у принципі, або ти в обоймі – і тебе всі хочуть, – або ні. Частіше ми погоджуємося».

Анастасія Карпенко також зізнається, що дуже хотіла підготуватися до зйомок, відвідавши лікарню – аби поспостерігати за роботою медиків, зануритися в робочу атмосферу. Але, на жаль, щільний графік зйомок цього не дозволив. Проте в кадрі головні герої начебто впевнено орудують скальпелями (до речі, вразливим людям радимо бути обережними – з першої ж серії глядачам крупним планом продемонстрували пересадку серця): можливо, професійні лікарі знайдуть чимало помилок, але для тих, хто у таїнства медицини не заглиблюється, відвертих протестів не виникає.

На основі перших серій поки важко сказати, куди прямуватиме «Лікар Ковальчук» і наскільки історія її реформаторства буде виваженою, логічною та вдалою. Але ж попереду ще більше 40 серій. Сподіваємося, вони вийшли вдалими.

Фото: Павло Шевчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду