Зоя Казанжи: «Життя завжди дає кожному з нас шанси»

Зоя Казанжи: «Життя завжди дає кожному з нас шанси»

Журналістка і письменниця розповіла про нову збірку, що буде презентована у вересні на Форумі видавців у Львові.
Зоя Казанжи: «Життя завжди дає кожному з нас шанси»
Зоя Казанжи: «Життя завжди дає кожному з нас шанси»
25 Серп 2017
0
5517

Журналістка тй  колишня держчиновниця Зоя Казанжи у своєму фейсбуку доволі часто пише короткі оповідання — про жінок, про любов, про стосунки між людьми — про життя. 2014 року частина цих фейсбук-нарисів уже вийшла книжкою «Якби я була», а тепер оповідання, написані з 2014 року, стали основою нової книжки журналістки «Щось таке як любов», яка виходить у вересні у Видавництві Старого Лева. Фото обкладинки з іменами всіх, хто допомагав працювати авторці над книжкою, Казанжи оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуку:

«Детектор медіа» поспілкувався з авторкою, розпитавши про те, як створювалася книжка, чи планує Зоя роман та що було найважчим під час роботи над нею.

— Зою, як довго тривала робота над книжкою?

Ця книжка писалася не як книжка. Це були тексти для Facebook, як і у випадку з першою книжкою «Якби я була». Практично всі тексти написані в 2016 році. Взагалі, я пишу хвилями, в мене немає якоїсь системної та спланованої роботи. Пам’ятаєте, як ото кажуть справжні письменники: «Щоранку я пишу по десять сторінок тексту для майбутньої книжки». Так от, у мене так і близько не буває. Я за день можу написати десять текстів, а потім місяць не писати нічого. Але процес обдумування триває ж весь час, звісно. Там я почула фразу, там побачила картинку, там щось згадала — і далі вже працює уява, фантазія, проекція — а як би було, якщо він сказав так, а вона відповіла таким чином, а потім було б таке…

— У збірку увійдуть тільки ті оповідання, що ви публікували на ФБ?

І ті, що вже публікувалися на моїй сторінці в ФБ, й нові. Частина текстів видозмінена. Тому що все-таки книжка має відрізняться від постів, які писалися трохи поспіхом, під настрій.

— Який наклад книжки планується?

Видавництво Старого Лева заявило наклад у 3 000 екземплярів.

— Чи буде російська версія?

Книжка виходить українською мовою.

— Як би ви характеризували жанр свого письма?

Мій давній товариш Сергій Базанов кілька років тому запропонував інший жанр — історії в стилі Facebook. Тому я практично завжди кажу, що це фейсбучні історії. Вони написані в такому темпі, яке диктує життя — динамічне, напружене, нервове. Всі ці історії об’єднані одним спільним — там немає географічно точних місць подій, немає імен, майже не вказаний вік героїв. І ці історії — про стосунки. Стосунки, які виникають між людьми, рідними по крові чи обраними одне одним. Ці історії про те, як не втратити себе, як почути і зрозуміти власні бажання, про те, що не можна зраджувати свою мрію, свої почуття, що ніколи не пізно повернутися до себе справжнього. І про те, що життя завжди дає кожному з нас шанси. Треба просто слухати, чути, не пропустити…

— Ви плануєте написати щось інше, наприклад, роман?

Не планую. Я лінива. Мене не вистачає на великі форми. Ну і працювати ж треба, життя — воно часто матеріальне. Один видавець якось мені сказав: ото ти дивна, легше ж придумати один сюжет, а не сто, і розписувати його без кінця. Певне, що легше. Але мені подобається концентрувати на одній сторінці все людське життя. Мені так цікавіше, аніж перебирати і препарувати одних і тих же героїв на п’яти сотнях сторінок. Хоча ніколи не кажи «ніколи». Певне, колись спробую. Писання — то насолода. Сидиш собі десь на березі Атлантичного океану і витворяєш зі своїми героями все, що забажаєш. Неквапно. Але поки немає берега океану, то немає й роману.

— Що було найскладніше при роботі над книжкою?

Нічого складного немає. Пишеш собі — і пишеш. Я не люблю потім усе збирати докупи, редагувати — правити — вичитувати… Тому я безмежно вдячна своїм книжковим ангелам, які долучилися до процесу народження текстів у вигляді книжки. Це  Мар’яна Савка, Оксана Думанська, Сергій Осока. Вони самі самодостатні й самобутні письменники, тому розуміють, що таке робота з авторськими текстами. Таке шанобливе й бережливе ставлення до авторів дорогого вартує.

— Ви самі вирішили написати другу книжку — чи до вас звернулося видавництво з такою пропозицією?

Після виходу першої книжки, через деякий час, Микола Шейко, директор Видавництва Старого Лева, сказав: «Давай, пиши другу книжку». Я подумала: «Ну сказав, чемна людина, заохотив, підтримав». Дякую йому безмежно, тому що без нього і без головного редактора Мар’яни Савки взагалі нічого б не вийшло. Але не сприйняла його слова всерйоз. А потім, ще через деякий час, Микола сказав, що книжка стоїть у планах видавництва. І сказав про дедлайн. От щоб ви не сумнівалися, я рукопис здала в ніч закінчення дедлайну.

— Коли й де відбудеться презентація книжки?

Презентація відбудеться 15 вересня у Львівському історичному музеї, що на площі. Її модеруватиме прекрасна письменниця Лариса Денисенко. Це буде розмова про книжку, про чуття, відчуття й «так буває».

Фото: Максим Лісовий

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 142
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 260
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 263
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 970
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 264
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду