Як гартувався вкид: російські ЗМІ з запізненням у два роки розповсюдили український плакат про «заразність російської мови»

Як гартувався вкид: російські ЗМІ з запізненням у два роки розповсюдили український плакат про «заразність російської мови»

Одне фото плаката 2015 року в очах журналістів перетворився на «масову агітацію»
Як гартувався вкид: російські ЗМІ з запізненням у два роки розповсюдили український плакат про «заразність російської мови»
Як гартувався вкид: російські ЗМІ з запізненням у два роки розповсюдили український плакат про «заразність російської мови»
5 Лип 2017
0
3706

Декілька днів поспіль в російських та деяких українських інтернет-виданнях жваво обговорювалася київська «зовнішня реклама», за допомогою якої буцімто ведеться масова агітація проти російської мови та розповсюджується розпалення ворожнечі між україномовними та російськомовними громадянами. Новини та матеріали про «плакатИ» в Києві розмістили такі російські ресурси як RT, сайт каналу «Звезда», «Известия», РИА Новости, «Российская газета», ТВЦ (в тексті зазначається, що «плакаты с подобным содержанием в эти дни можно встретить в Киеве едва ли не на каждом шагу»), «Украина.ру», «Аргументы недели» та навіть новинний ресурс міста Іркутська. Таку саму інформацію дали й пропагандистські сайти ForPost, Regnum, VSE42.RU, НА «Харьков» та «Новороссия».

Меседж в матеріалах усіх вищеперерахованих сайтів приблизно однаковий: в Києві русофобські настрої досягли апогею, зовнішня реклама закликає не розмовляти «заразною» російською мовою. У деяких матеріалах згадується, що подібний плакат був помічений ще в 2015 році в експозиції київської галереї «М17». Проте, що вказує на те, що фото плакату, яким ілюструються всі ці матеріали, зроблено цього року та звідки взялася інформація про «багаточислені сітілайти», журналісти не уточнюють. Більшість з вищеперерахованих ресурсів у матеріалах посилаються на українські сайти «Вести» та «Страна.ua», які, в свою чергу, розміщували новину саме про те, що «у соцмережах поширюють фото плакату».

На російському сайті «Комсомольская правда» йдеться про «листовку, которая распространяется по сети», але при цьому автор матеріалу вказує, що плакат дворічної давнини витягнули на поверхню саме українські ЗМІ.

До речі, більшість українських ресурсів теми плакату торкнулися досить опосередковано - опублікували матеріали про те, що антиросійський плакат містить велику кількість помилок та русизмів.

Сайт «Публичные люди» 2 червня розмістив новину про «агітаційні плакати»:

Та вже 3 червня той самий сайт опублікував матеріал про «російську пропаганду, яка штучно роздула істерику в мережі»:

Сайт каналу «24», «ТСН» та «КП в Україні» одразу подали новину як фейк у російських ЗМІ.

Отже, про фейк. Насправді, як з’ясувалося, новина, яка ширилася російськими ресурсами, дійсно не відповідає дійсності. Невелике розслідування з цього приводу провів керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Він пояснив, як  це фото потрапило у вигляді «масової агітації» у російські ЗМІ. Але спочатку треба відзначити, що подібний плакат дійсно був одним з об’єктів виставки українських патріотичних плакатів Центру сучасного мистецтва «М17» у 2015 році. Його автор – Іван Гранаткін, який потім зізнався журналістам, що на момент створення плакату був російськомовним (звідси – й помилки в тексті), але потім вирішив повністю перейти на українську мову. Саме Гранаткін і закинув у мережу фото плакату декілька днів тому – у коментарях одного з дописів Антіна Мухарського. Далі – фото підхопили користувачі Фейсбуку, звідки воно й потрапило у ЗМІ.

ДМ запросив коментар Івана Гранаткіна щодо того, ким і коли було зроблене скандальне фото плакату, яке тепер розповсюджують російські сайти в якості «актуальної реклами на вулицях Києва», та чому плакат, представлений на виставці 2015 року відрізняється від варіанта на фото. Проте поки що відповіді на запитання отримано не було. Однак один з колишніх співробітників «М17» у коментарі для ДМ припустив, що на фото – сітілайт, який галерея зазвичай використовує в якості анонсу виставок а, отже, також датується 2015 роком (коли й проходила виставка).

Фото: livejournal.com

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 125
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 247
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 244
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 957
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 244
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду