«У нас не вистачить журналістів, аби вони працювали за МВС». У мережі обговорюють фільм «Вбивство Павла»

«У нас не вистачить журналістів, аби вони працювали за МВС». У мережі обговорюють фільм «Вбивство Павла»

Медійники вражені тим, що їхні колеги знають про загибель Павла Шеремета більше, ніж правоохоронці
«У нас не вистачить журналістів, аби вони працювали за МВС». У мережі обговорюють фільм «Вбивство Павла»
«У нас не вистачить журналістів, аби вони працювали за МВС». У мережі обговорюють фільм «Вбивство Павла»
11 Трав 2017
0
3530

Вчора Hromadske.ua презентувало фільм журналістів з проекту «Слідство.Інфо» та їх колег з міжнародної мережі OCCRP «Вбивство Павла». Стрічка являє собою розслідування трагічної загибелі журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року в центрі Києва.

«Команда виявила щонайменше 6 свідків, які були присутні на місці злочину, – йдеться на сайті Hromadske.ua. – Були опитані представники «Азову», з якими ввечері перед вбивством спілкувався Шеремет. Тоді вони помітили стеження. Також, в результаті перегляду відео з камер спостережень, було ідентифіковано автомобіль марки Шкода. Журналісти звернулися до фахівців з проекту BELLINGCAT, які змогли розпізнати номерний знак автомобіля, що може допомогти знайти вбивць Павла».

В описі до фільму «Вбивство Павла» журналісти також підкреслюють, що на сьогоднішній день офіційне слідство розглядає 5 версій скоєння вбивства журналіста та попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайт, досі не має жодного підозрюваного у справі.

Після появи фільму-розслідування в мережі (до речі, він доступний трьома мовами: українською, російською та англійською) українські медійники взялися активно його обговорювати у соцмережах. Більшість з них були вражені тим, що журналістам вдалося просунутися у розслідуванні вбивства колеги набагато успішніше, ніж представникам правоохоронних органів.

Головний редактор онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик від імені усього видання подякувала команді, яка створила фільм:

Журналіст, засновник BIHUS.info Денис Бігус відзначив титанічну працю журналістів-розслідувачів:

Колишній прес-аташе Грузії в Україні Бачо Корчилава зазначив, що стрічка «дала тектонічний зсув тих, хто стоїть на чолі силових структур»:

Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокопанії України Євген Глібовицький:

Шеф-редактор видання «Lb.ua» Соня Кошкіна:

Оглядач радіо «Аристократи» Іван Яковіна:

Телеведуча каналу ZIK Тетяна Даниленко:

Колишній редактор «УП.Життя» Галина Титиш:

У автора і ведучої «Схеми: корупція в деталях» Наталії Седлецької після перегляду фільму виникло багато запитань:

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, кураторка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко була не єдиною, хто відзначив, що журналісти спрацювали професійніше за поліцію:

Шеф-редактор  Zaxid.Net Олег Снисько припустив, що після виходу фільму «Вбивство Павла» кожна прес-конференція Арсена Авакова, Юрія Луценка та Василя Грицака має починатися з питання про їхню відставку:

Ведучий «ЧБ-шоу» Богдан Буткевич назвав роботу колег шикарною та зробив висновок, що українські правоохоронні структури знаходяться в жахливому стані та ніхто не є у безпеці:

Журналіст «Громадського радіо» Ірина Славінська зізналася, що стрічка довела її до сліз:

Заступника головного редактора «Страна.UA» Світлану Крюкову більш за все у стрічці вразило інтерв’ю з Хатією Деканоідзе:

  

Юрист Центру демократії та верховенства права, член Громадської ради при Нацраді Ігор Розкладай зазначив, що після перегляду фільму в нього виникла купа запитань, відповіді на які, мабуть, заслуговують на другу стрічку:

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув через вибух у автомобілі 20 липня 2016 року на розі вулиці  Богдана Хмельницького та Івана Франка у Києві. Машина належала керівниці «Української правди» Олені Притулі, але її в машині у момент вибуху не було. За даними поліції, вибуховий пристрій знаходився дуже близько до журналіста, знизу автівки.

Фото: radiosvoboda.org

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 135
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 254
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 257
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 965
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 261
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду