Чому «Інтимним зонам» на «1+1» не варто ставити політикам справжніх запитань

Чому «Інтимним зонам» на «1+1» не варто ставити політикам справжніх запитань

Журналісти поєднали в розмові з Юлією Тимошенко онуків, дієти і здачу Криму
Чому «Інтимним зонам» на «1+1» не варто ставити політикам справжніх запитань
Чому «Інтимним зонам» на «1+1» не варто ставити політикам справжніх запитань
22 Бер 2017
0
3440

«Інтимні зони» — це нерегулярна рубрика випуску новин «ТСН. Тиждень». Нерегулярна як у часі (з липня 2016 року вийшло шість випусків), так і в гостях, серед яких були футболіст Андрій Шевченко, спікер Андрій Парубій та народний депутат Сергій Тарута. 12 березня в ефір «1+1» завітала лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Леді Ю складна й багато в чому визначальна особистість для української політики. Єдина жінка прем’єр-міністр, колишня голова найбільшої газової компанії України, двічі засуджена та пов’язана з майже всіма сучасними політиками: від Олега Ляшка до Петра Порошенка. Ґрунтовне інтерв’ю з такою людиною важко вмістити у 15 хвилин. Але «Інтимні зони», здається, й не намагаються. Першу третину сюжету журналісти й лідерка «Батьківщини» просто бігають. Розмовляють про чоловіка, про спорт, демонструють шкільні фото.

Навіть після переходу розмови в ресторан (як зізнаються журналісти, до власного будинку Тимошенко їх не запросила) інтерв’ю триває в гламурному руслі: «Мені розказували, що у вас були закохані усі політики» зауважує журналістка. «Вік уже такий, що уже не закохуються» відповідає Юлія Володимирівна. Далі говорять про туфлі, плаття, косу, компліменти, онуків, зятя. Загалом, Катя Осадча мала би поглядати на колег по телеканалу із запитанням, чому в неї відбирають хліб. І варто зазначити, відбирають вдало. Тимошенко багато жартує, сміється, розповідає особисті історії й навіть іронізує з себе.

Аж поки журналісти ні сіло ні впало не переходять до серйозних запитань, а Юлія Володимирівна  до самопіару. «Сьогодні у нас президент Порошенко. Конфлікт з ним, розпочатий в 2005 році, триває досі?»  запитує кореспондентка. «Говорять, от був конфлікт у мене з Ющенко, або конфлікт у мене з Порошенком. У мене не конфлікт з людьми, у мене конфлікт з системою. Вони всі є уособленням от цієї кланової корумпованої системи управління країною» каже екс-прем’єрка й продовжує критикувати Ющенка після додаткових запитань журналістки: «Вже на інавгурацію його родина з США прилетіла на літаку Фірташа. І вже тоді його брат заснував компанію по торгівлі газом, яка мала співпрацю з “РосУкрЕнерго”, як посередник у торгівлі газом. І за кілька місяців стало зрозуміло, що, на жаль, Віктор Ющенко, як кажуть, якщо Кучма був батьком олігархічної системи, то Ющенко став сином. Вони його усиновили за кілька місяців».

Після цих закидів Тимошенко критикують за кадром, мовляв, її називали «газовою королевою» й досягла вона такого статусу через зв’язки з екс-прем’єром Лазаренком. Але в обличчя їй цього не заявляють і про щойно озвучені факти не запитують. Також не уточнюють, що конфлікт між Порошенком і Тимошенко тривав на ниві боротьби за владу, й дуже важко зрозуміти, який стосунок до цього має «кланова корумпована система».

Далі журналісти запитують про зв’язки з Путіним і співпрацю Тимошенко з Росією. Вона каже, що ніякої співпраці, крім як прем’єрської, не було. І на цьому все. Жодних уточнювальних запитань, підготовлених фактів із боку журналістів знову немає, наступна тема. І вона знову серйозна. Це стосунки з «Опозиційний блоком», які джерела самих журналістів у згаданій партії називають «ситуативним союзом». Тимошенко заявляє, що такі заяви  лише технологія й насправді «“Опоблок” і Президент це сьогодні одне ціле». Реакція журналістів, які чули про «союз» від власних джерел? Жодної.

«Інтимні зони» порушують питання скандальних заяв Тимошенко на засіданні РНБО під час початку заворушень у Криму. Леді Ю виправдовується в кількох реченнях, і після цього журналісти розпитують про її декларацію. «Сукупно в декларації  13 мільйонів гривень. Це дуже великий обсяг грошей, для того щоб нормально жити і забезпечувати родину в Україні. І коли кажуть, подивіться – вона бомж! Це перше сказав Ющенко. Ну, президенти до мене отак ставляться. Так от! Я далеко не бомж!»  запевняє Юлія Володимирівна.

На «1+1», очевидно, задоволені відповіддю, переходять до наступної теми. Після Криму, Росії, декларації запитують... чи сидить Тимошенко на дієтах та які її людські «гріховні насолоди». Цими словами інтерв’ю й завершується: «Я дуже полюбляю пиріжки з McDonalds, це такий гріх є у мене».

У результаті виходить незрозуміло що й незрозуміло для кого. З одного боку, маємо вдалу гламурну програму, яка намагається встановити з гостею контакт і показати її людські риси. З іншого  журналісти ставлять гості важкі запитання про суто політичні речі, переводячи розмову в площину класичного журналістського допиту. От тільки допит цей абсолютно беззубий: Юлія Володимирівна нещадно піариться, переводить стрілки та з’їжджає з теми. І вже можна було би подумати, що все куплено й це просто піарний сюжет, але ж за кадром журналісти постійно закидають Тимошенко серйозні звинувачення: то в надмірній дорожнечі будинку, то в нечесному бізнесі, то в зв’язках із «Опоблоком». Тож суто позитивною Юлія Володимирівна не виглядає й назвати сюжет замовним не можна. Ба більше, оскільки деякі закиди Тимошенко напряму не озвучують, вона не має нагоди їх спростувати, й «Інтимні зони» виглядають радше упередженими до Леді Ю, аніж прихильними, хоч на камеру їй і не суперечать.

Намагання додати в інтерв’ю про зачіски та онуків серйозні запитання  не найкращий мікс жанрів, особливо коли запитання лунають без підготовленої контраргументації. Розмови про Крим у такому форматі звучать неприродно, а переходи від теоретичного замовчування майна в декларації до дієт просто смішать.

«Інтимним зонам» варто обрати, про що ця програма. Й оскільки «інтимне» в них наразі виходить краще, ніж професійне, мабуть, на цьому варто зосередитися. Або ж краще готуватися / не боятися відповісти на фразу політика, особливо коли той явно намагається «зам’яти» тему.

для «Детектора медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 952
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду