Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

20 Жовтня 2016
6572
20 Жовтня 2016
13:07

Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

6572
Колишній головний редактор «УП.Культура» - про неможливість поєднати рейтинги і культурну журналістику
Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»
Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

Нещодавно стало відомо, що головний редактор «УП.Культура» Катерина Ботанова пішла з редакції. «ДМ» отримав коментар Катерини щодо причин її звільнення та подальших планів журналістки. 

«Про вигорання я подумала тільки після того, як прочитала у себе на фейсбуці коментар колеги і авторки, яка побажала всім нам робити «українську культуру», не вигораючи. Це такий ефект бігової доріжки, по якій біжиш з благими намірами підтримувати здоровий спосіб життя, але насправді зійти з неї можна, тільки вимкнувши її. І стосується він не лише видань про культуру, а всього культурного активізму в Україні, коли люди за гроші менші за реальний прожитковий мінімум роблять те, чого не можуть не робити, чого ніхто інший за них не зробить і у важливість чого вірять переважно вони самі. Утім, як сказала нещодавно одна з моїх найулюбленіших письменниць: волонтерство нас погубить, бо воно знецінює не лише саму працю, а й її результати. 

«УП.Культура» була чи не найбільш комфортною і лагідною «біговою доріжкою» з усіх моїх проектів за тривалий час. Тут було багато довіри і підтримки, була подушка безпеки, яка гарантувала, що навіть у найскладніші моменти ми не завалимось. Лише за рік ми зібрали дуже круту команду авторів, і навіть дещо змінили структуру читацької аудиторії «УП.Життя» (де культура є розділом), притягнувши до неї тих, кому важливо не розівчитись думати. Ресурси були обмежені, а тем — нескінченний вал. Утім, здається, ми нічого не пропустили, були гучними, коли треба було кричати, смішили, коли можна було сміятись, іронізували, коли більше нічого зробити було не можна. 

Моя проблема, певно, в тому, що я не вмію робити розважальне медіа, а тому те, що я роблю, завжди має достатньо обмежену аудиторію. А «УП» загалом, і «УП.Життя» зокрема цілком залежать від аудиторії, тому рейтинг наше все. Рік тому на спільній панелі про культурні медіа на Європейському конгресі у Львові Зураб Аласанія говорив про культуру і культурну журналістику як гомеопатію. Я не можу з ним не погодитись: культура у медіа має не лише обмежену аудиторію, а й обмежену здатність до споживання й перетравлювання, і кожен читач іще має свої, часто наперед визначені, культурні інтереси та преференції. Але наразі комерційна медицина, здається, перемагає, вимагає більше хліба і видовищ, а у мене з цим туго. Я переконана в тому, що культура - це водночас і «емоційний інтелект», і дуже потужний політичний інструмент, і необхідний чинник суспільних трансформацій. 

Тому, здається, я повертаюсь в «інтелектуальний фріланс». У моєму «портфелі» зараз стосик контрактів за аналітику в культурній сфері — я працюватиму з програмою ЄС-Східного партнерства «Культура і Креативність», з Британською радою в Україні, з аналітичною агенцією Pro.Mova, — а також купа замовлень на тексти про українську ситуацію для західних медіа, до яких ніяк не доходили руки. І, звичайно, дуже важливий для мене фестиваль у Базелі, який я спів-курую вже четвертий рік. Зараз ми готуємо зріз культурної ситуації в Греції, яка багато в чому дуже подібна на Україну», - розповіла Ботанова.

Нагадаємо, що посаду головреда «Українська правда.Культура» обійме журналістка «Нового времени» Оксана Мамченкова.

Фото: facebook.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду