Редакция «Детектора медиа» приносит извинения народному депутату Ольге Черваковой

Редакция «Детектора медиа» приносит извинения народному депутату Ольге Черваковой

1 Серпня 2016
8198
1 Серпня 2016
18:29

Редакция «Детектора медиа» приносит извинения народному депутату Ольге Черваковой

8198
Мы приносим извинения читателям «ДМ» и народному депутату Ольге Черваковой за изначально нами недостаточно аргументированную нашу позицию.
Редакция «Детектора медиа» приносит извинения народному депутату Ольге Черваковой
Редакция «Детектора медиа» приносит извинения народному депутату Ольге Черваковой

Изучив критические замечания по поводу публикации «“Буча в пустелі”. Як канали “воювали” проти чиновників Приірпінських земель», редакция «Детектора медиа» приняла решение о внесении в текст ряда правок.

В частности, мы указали на возможный конфликт интересов юриста Игоря Барткива, на мнение которого мы ссылались в статье. Мы усилили аргументацию мнения редакции «ДМ» о том, почему, на наш взгляд, народный депутат Ольга Червакова также может иметь потенциальный конфликт интересов с точки зрения использования ее комментариев журналистами телеканалов в данной теме.

Мы приносим извинения читателям «ДМ» и народному депутату Ольге Черваковой за изначально нами недостаточно аргументированную нашу позицию.

Редакция также готова опубликовать мнения всех заинтересованных сторон, если они будут касаться темы нашей публикации – следования стандартам новостной журналистики при освещении данной сложной темы.

Ниже публикуем те части текста, в которые мы внесли дополнения.

Относительно юриста Игоря Барткива:

«Приміром, колишній юрист Бучанської селищної ради Ігор Бартків, який працював 2002 року, роз’яснив у себе на сторінці в Фейсбуку, що рішення міськради Бучі було про встановлення статусу земель, а не про переведення (нагадаємо, що низка телеканалів це назвали крадіжкою 900 га лісу).

За його словами, 25 червня 2002 року Бучанська селищна рада ухвалила рішення про віднесення земель Бучанської селищної ради до земель житлової та громадської забудови.

27 червня 2002 р. Ірпінська міська рада підтримала це рішення (Буча тоді була селищем, а не містом, і входила у сферу управління Ірпеня). У подальшому це рішення неодноразово оскаржувалось, але суди різних інстанцій підтверджували його законність.

Водночас, варто зазначити, що робота Бартківа в тодішній Бучанській селищній раді також могла залишити відбиток на його позиції, яка може бути заангажованою».

Относительно Ольги Черваковой:

«Водночас обоє можуть бути носіями потенційно заангажованої позиції. Як нагадує видання «Букви», останнім часом Ольга Червакова багато уваги приділяла Приірпінню та виступала за перевибори в Коцюбинському:

«Стоит отметить, что Ольга Червакова в действительности в последнее время уделяла очень много внимания Приирпенью. Червакова активно занималась вопросом борьбы с застройками на землях лесного фонда Приирпенья, выступала за проведение новых выборов в Коцюбинском, а также поддерживала активистов, выступающих против мэров Бучи и Ирпеня».

Також у цьому ж матеріалі зазначається, що землі Приірпіння «приглянулись застройщикам из окружения первого замглавы КОГА Льва Парцхаладзе»: «Некоторые также утверждают, что земли Приирпенья приглянулись застройщикам из окружения первого замглавы КОГА Льва Парцхаладзе».

Він, згідно з інформацією на сайті Київської ОДА, «з серпня 2014 року є головою Київської обласної організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”». Народна депутатка Ольга Червакова також є членкинею фракції БПП в парламенті. Отже, земельні питання Бучі та Ірпеня нардепка гіпотетично могла використати для політичної боротьби.

Хоча в інформпросторі навесні цього року з’являлася інформація про критику Червакової у бік Парцхаладзе (про що писав, наприклад, сайт LB.ua), не можна не помітити політичну сферу інтересів, навколо яких останнім часом відбуваються суперечки Ольги Червакової з представниками партії Федорука-Карплюка «Нові обличчя». Це – селише Коцюбинське. А точніше, Коцюбинська селищна рада. Як відомо, с. Коцюбинське підпорядковується Ірпінській міськраді. Саме мер Ірпеня Володимир Карплюк, згідно з реєстром громадських формувань, – є головою партії «Нові обличчя». Володимир Карплюк став мером Ірпеня ще два роки тому року як представник цієї партії. А про політико-бізнесовий зв'язок між мерами Бучі Анатолія Федорука та Ірпеня Володимира Карплюка йдеться у матеріалі «Чесно». Крім того, за даними автора статті, вони є кумами.

Як нагадує видання «Слово і діло», «11 квітня 2016 року народний депутат України Ольга Червакова запевнила, що фракція «БПП» подасть постанову про розпуск Коцюбинської селищної ради, якщо це не здійснить профільний комітет у парламенті». Вже 12 квітня, згідно з інформацією на сайті ВРУ, депутатка Ольга Червакова стає одним з ініціаторів Проекту відповідної постанови. З цитати на сайті УНІАН посту на Facebook Ольги Червакової можна побачити її позицію як противника партії «Нові обличчя». 14 квітня парламент достроково припинив роботу Коцюбинської селищної ради.

Вибори до Коцюбинської селищної ради пройшли 17 липня, за результатами яких 11 мандатів отримали представники партії «Нові обличчя», а 10 – представники активістів. Про підтримку «активістів» можна судити з посту на Facebook Ольги Червакової, яка говорить, що «у нас (себто, в активістів) вкрали» 2 округи. Чим вона проявляє прихильність до противників партії «Нові обличчя». Крім того, 9 липня 2016 року, на офіційному партійному сайті БПП з’явилася стаття авторства Ольги Червакової з яскраво вираженою позицією противника партії «Нові обличчя», якій, за словами авторки, вигідний зрив виборчого процесу у Коцюбинському.

Також між цими конфліктуючими сторонами відбувалася публічна перепалка. Так, до прикладу, у новині на «Українській правді» від 13 червня йдеться про звинувачення Червакової з боку «Нових облич» у лобіюванні «приєднання селища Коцюбинське до Києва в інтересах столичних забудовників». У цій же новині Червакова відповідає на закиди і каже про спробу тиску на неї, адже, мовляв, вона бореться «проти корупційного клану в Приірпінні».

Звісно, це ніяким чином не мало заважати телеканалам звертатися до пані Ольги по коментарі. Але треба було чітко вказати про наявність можливого конфлікту інтересів у Червакової в цій окремій справі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8198
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
2795 дн. тому
Просто Оля пропонує вірити тільки тому що вона говорить. Тобто перебування Федорука в партії Регіонів це злочин(недоказано чи він це якось використовував), а перебування Червакової в БПП - вже не актуально. Під час мітингу розлетілись по каналам виключно коментарі Червакової - шо активістів багата а "проплачених і завезених" сторонників мера чоловік 200. А не 1500-2000. Гляньте ходу ло АП. Чому не вибачитись за недостовірну інформацію що була поширена в змі з почачі Олі? Тігов(протеже Пархваладзе і БПП) вже підготував постанову про повернення Приірпітння до Києво-Святошенського району. Бо Борщагівок і Вишневого вже замало їм, а тут такі гарні місця і охайні вулиці де можна зробити Обласний центр, з переносом всіх установ. Хай в Вишневе переносять - чи його так засрали - шо стидно людей буде туди возити. Буча обєднала в територіальну громаду навколишні села - як з цим бути, чи вибір людей нікого вже не цікавить? Рекламований на сайті Громади Приірпіння Біонік Хілл, вже не є таким, просто побудують корпус вишу і житло на 170Га військового містечка. З цим краще розберіться. Де ж обіцяна силіконова долина? Я все це почалось через 3 дні після виборів в Коцюбинському - де навіть перевибори не змінили розкладу сил.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду