Уволить Аласанию или распустить НСЖУ

Уволить Аласанию или распустить НСЖУ

Члены НСЖУ высказались против решения пленума об отставке гендиректора НТКУ
Уволить Аласанию или распустить НСЖУ
Уволить Аласанию или распустить НСЖУ
21 Квіт 2016
0
5815

Сегодня на Пленуме Национального союза журналистов Украины тридцатью двумя голосами «за» утвердили обращение к премьер-министру Владимиру Гройсману с тебованием инициировать отставку Зураба Аласанию с поста гендиректора НТКУ. Члены НСЖУ, не присутствовавшие на пленуме, уже отреагировали в соцсетях на такое неожиданное решение.

Позицию пленума высказал первый секретарь НСЖУ Сергей Томиленко:

Сьогодні на засіданні правління Національної спілки журналістів України (брало участь до 50 колег з усіх регіонів) тривала напружена дискусія щодо позиції НСЖУї по впровадженню суспільного мовлення. Висловлювалася позиція активістів Спілки про необхідність самої реформи, про підтримку Суспільного мовлення. Водночас лунала маса претензій до відірваності керівництва НТКУ від регіональних колективів, на адресу яких лунають лише звинувачення у непрофесіоналізмі та погрози масових скорочень. Відбувається надмірна централізація Національної телекомпанії при відсутності стратегії розвитку суспільного мовника. Аргументом так само було і значне падіння рейтингових показників перегляду Першого... І хоча прозвучала і позиція "коней на переправі не міняють" - бо зрештою осінню очікується конкурсне призначення керівника Суспільного (реформованого) телебачення, більшість членів правління підтримала саме зараз звернутися до Прем*єр-міністра України ініціювати звільнення Зураба Аласанії з посади Президента НТКУ (проти 1, утрималося 2, загалом членів правління - 32)...

Ключова тема, яка порушувалася при обговоренні - це неналежне спілкування (комунікація), координація з регіональними журналістами (колективами колишніх ОДТРК), відсутність чіткого бачення реформування регіонального мовлення...

До речі, і Світлана Остапа, ативіст Спілки та представник ГО "Детектор медіа", член Наглядової ради НСТУ, у своєму виступі на нашому зібранні визнала і суттєві проблеми зі створення Суспільного мовника, і те, що центральний офіс НТКУ не має належної комунікації з регіонами.

Журналист Svitlana Ostapa возразила секретарю по сути:

Проблема комунікації є у всіх. А в проблемах створення Суспільного точно винен не Зураб Аласанія, а вся закостеніла державна система: і Казначейство, яке не досі не перенесло свої кримські відділення в Києві, а тепер не закриває рахунки кримських ДТРК, фіскальна служба, яка не хоче припиняти юридичні особи ДТРК, які вже стали філіями НТКУ, частина депутатів, які підпадають під вплив тих, хто підкидає різні ідеї, які ще більше загальмують реформу. Я вже мовчу про проблему Укртелефільму, в якій винні і виконавчі і правоохоронні органи, і суди! Одна людина цю ерформу не потягне. Навіть термінатор. Тут потрібна команда. Але якщо навіть ті, хто роками лобіював реформу, тепер кожен почав переживати тільки про своє місце під сонцем, то результат буде нульовий. І як завжди найлегше в такій ситуації знайти винного. Виконуючим обов'язки винного став Зураб.

Старший редактор "Рівненської регіональної дирекції" Katerina Romanik, как представитель тех самым региональных филиалов НТКУ, рассказала о своем видении проблемы:

Не розумію, яка ще потрібна комунікація регіонам, якщо Зураб Аласанія відповідає у ФБ КОЖНОМУ ОСОБИСТО на будь-які запитання щодо створення Суспільного, якщо він приїжджає в КОЖНУ обласну філію і не відмовляє ЖОДНІЙ людині, що хоче з ним поспілкуватися. До того ж він ще не скоротив ЖОДНОГО працівника колишніх ОДТРК. Натомість вболівальників за Суспільне з НСЖУ (в тому числі і голови) ніхто у філіях не бачив. Це не вимога НСЖУ - це замах на Суспільне.

Другие члены НСЖУ высказались против такой инициативы пленума:

Володимир Миклашевський

Як член НСЖУ протестую проти рішення Пленуму НСЖУ щодо звернення до прем'єр-міністра з вимогою ініціювати звільнення з займаної посади гендиректора НТКУ З. Аласанію. Ганебне рішення ганебного засідання пленуму, котре засвідчує, що "журналістська аристократія" – далека від етичних стандартів, прагне через торпедування особистостей зупинити реформування прогнилого держтелебачення. Панове, захищайте право на правдиву інформацію, свободу слова, а не виконуйте ганебні замовлення.

Олекса Ярославцев

Як дієвий член НСЖУ (з 2008 року) повідомляю, що я проти звільнення Zurab Alasania і не підтримую рішення Пленуму.

Ірина Чулівська

Є така НСЖУ, і є такий Зураб Аласанія, який уже два роки намагається перетворити величезну бюрократичну корупційну махіну державного телебачення на суспільного мовника.

І от НСЖУ вирішили звернутись до прем’єр-міністра з вимогою звільнити Аласанію, бо рейтинги каналу впали.

Підтримую, треба вернути рейтинги каналу, а ще вернути джинсу і прогинання під владу, без них Перший національний — не Перший національний, дивитись нудно, що за зрада.

Roman Kabachiy, ІМІ

Пішла інфа, що профспілка пропонуватиме уряду зняти Аласанію, нібито за зниження рейтингу ЮА.Першого. Яким чином профспілка до рейтингів, не зрозуміло, більш зрозуміло що профспілка захищає від планованих звільнень в обласних ОДТРК. Натомість те що я чув від Аласанії, що він працює над збільшенням кількості "розумних" програм, що звісно битиме по рейтингу. Але суспільний мовник це передусім місія виховати мислячого і медіаграмотного глядача, а не розважальництво, якого доста на приватних каналах. То риємо яму під себе?

Natalya Ligacheva сообщила, кто был инициатором обращения к Гройсману:

!!!!! Из того, что узнала от Светланы Остапы, которая присутствовала на пленуме НСЖУ, понимаю, что претензии ,которые предъявлялись к Зурабу, были в большей своей части не просто нелепыми, иногда манипулятивными. Но еще и свидетельствующими о полном незнании ситуации по созданию Суспильного и полномочиях, нынешних возможностях Аласании как руководителя НТКУ большинством членов правления. Инициатива о вынесения этого вопроса на правление (его не было в повестке дня!) принадлежит Набруско, Омельчуку и Котюжинской.

P.S. Ну что, в случае отправки письма Гройсману по Зурабу Аласании лично я выйду из НСЖУ. Предлагаю высказаться всем медийным организациям и отправить наше письмо Гройсману и всем-всем-всем. Одна реформа имеет шанс на осуществление - и ту пытаются торпедировать. Достали.

Oleksandr Zinchenko предложил простой способ решения проблемы:

У мене є альтернатива - не Zurab Alasania звільняти на підставі рішення НСЖУ, а розпустити НСЖУ, а разом з тим Спілку письменників і тому подібні пережитки радянського минулого. Як вам?

P.S. Намагався згадати хоч одне ім'я з правління НСЖУ. Не згадав. Заліз в гугль, прочитав список - жодне ім'я мені нічого не говорить. Тобто люди за все своє життя нічим не відзначилися. Сіра маса.

А ведущая Христина Стебельська  оптимистично заявила, что история с Аласанией и НСЖУ будет с обязательным хэппи-эндом:

Насправді це початок роману, а не похорон. Із щасливим кінцем.

Фото: "Фокус"

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 125
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 247
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 244
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 954
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 244
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду