Микола Княжицький: «Годувати нашими грошима окупантів, коли гинуть наші близькі, – це аморально»

Микола Княжицький: «Годувати нашими грошима окупантів, коли гинуть наші близькі, – це аморально»

Народний депутат від «Народного фронту» – про законопроект № 4303, права людини й мораль
Микола Княжицький: «Годувати нашими грошима окупантів, коли гинуть наші близькі, – це аморально»
Микола Княжицький: «Годувати нашими грошима окупантів, коли гинуть наші близькі, – це аморально»
19 Квіт 2016
2
3974

Колектив авторів із десяти осіб, серед яких Микола Княжицький, Сергій Висоцький, Вадим Денисенко й Дмитро Ярош, в конці березня подали на розгляд законопроект № 4303, у якому заборонено гастрольну діяльність артистів із Росії. Згідно із законопроектом, виняток може бути зроблено для російських гастролерів, які:

- неодноразово засуджували у ЗМІ агресію Росії відносно України;

- переїхали до України жити; отримали посвідку на проживання й право на роботу; звернулися по притулок в Україні.

Якщо ж гастролер (гастрольний колектив) не підпадає під жодну з названих категорій, на думку авторів, охочі приїхати до України з виступами мають підписати відповідний папірець, у якому засуджують політику Кремля:

«Гастрольні заходи гастролера, пов’язаного з державою-агресором, можуть проводитись в Україні за умови, що гастролер до початку відповідного гастрольного заходу надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України державою-агресором за формою, що відповідає примірній формі, встановленій Кабінетом Міністрів України.

Відповідна заява може бути складена як у формі окремого документу, так і бути частиною відповідного договору.

У випадку, якщо гастролером є юридична особа або творчий колектив, заява про засудження окупації території України державою агресором має власноруч підписуватись кожною фізичною особою, яка є членом творчого колективу або іншим учасником гастрольного заходу, і яка відповідно до цього Закону визнається гастролером, пов’язаним з державою-агресором», – йдеться в законопроекті.

«Детектор Медіа» розпитав голову Комітету з питань культури й духовності Миколу Княжицького про те, навіщо депутати хочуть зобов'язати акторів і співаків із Росії підписувати офіційний документ, після чого на їхній батьківщині в них неодмінно виникнуть проблеми.

- Скажіть, будь ласка, хто автор пропозиції про обов'язкове підписання документа, що засуджує політику Кремля, для російських гастролерів у проекті закону «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора»?

– Ми всі автори цього законопроекту, всі обговорювали цю ініціативу, і дійшли висновку, що це потрібно зробити. Тому що досить багато українських артистів, зокрема, наприклад, актори Івано-Франківського театру, який очолює відомий режисер Ростислав Держипільський, Ірма Вітовська, яка робить блискучі вистави, Анатолій Гнатюк повідомили, що їм складно знайти кошти й орендувати навіть для проукраїнських вистав, наприклад, Жовтневий палац, де була катівня НКВС. А російські актори, які закликають до розчленування України, приїжджають, і ставлять там антрепризи. Очевидно, що це є ненормальним у країні, яка веде війну.

Українські актори звернулися до нас як до депутатів, і ми підтримали ініціативу, зробили цей законопроект, відповідно до якого ті діячі мистецтва, які хоча б раз висловилися на підтримку України у пресі, можуть приїжджати, гастролювати – нема питань. А ті, хто не засуджував дії Росії в Україні, повинні дати розписку, що вони підтримують територіальну цілісність України. Тому що годувати нашими грошима окупантів, коли гинуть наші близькі, знайомі, – це аморально.

Як допоможе такий папірець українським трупам зняти Жовтневий палац? Адже питання, очевидно, в тому, що глядачі йдуть на російські антрепризи й не йдуть на українські?

– Це не зовсім так. Подивіться на те, скільки людей іде на «Оскара і Рожеву пані» або на вистави за творами Матіос, – це аншлаги. Тому це не лише з цим пов’язано. Бо деколи російські актори разом з антрепренерами орендують приміщення за «чорну» касу або дають хабара. А наші актори, які брали участь у Революції гідності, хабара не дають, тому що для них це принципово.

Ми знаходимося у стані війни, і треба бути чесними хоча б перед своїми дітьми, і тих, хто підтримує своїми податками режим, якій розстрілює наших дітей, сюди не пускати. Якщо ви тверезий нормальний громадянин, це абсолютно нормальна позиція. А якщо ви не громадянин, ви можете  поїхати в Росію і там сходити на виставу.

– Можливо, слід притягнути до відповідальності керівництво залів, яке бере хабарі від антрепренерів?

– Ви громадянка України? Ви знаєте, що в нас війна йде? Що десять тисяч людей у нас загинуло? Я навіть далі не хочу це обговорювати, тому що для мене кожна смерть - це біль. І країна, яка вбиває цих людей, не повинна наживатися на нас і наших податках. Так само як з фашистської Німеччини, у якій теж були хороші актори, не приїжджали до тих країн, що засуджували окупацію, і не ставили своїх вистав. Різниці між фашистською Німеччиною і Росією Путіна немає жодної. Але якщо людина з Росії засудила цей режим, будь ласка, хай приїжджає – як антифашисти могли їхати в інші країни. А фашисти не повинні сюди їхати.

– Але свою касу ті, хто засудив режим Путіна, все одно повезуть у Росію, й там витрачатимуть наші гроші.

– Але вони її будуть послабляти своїм засудженням.

– Тобто сенс законопроекту в тому, щоб ослабити Кремль, а не дати українським акторам можливість виступати у більшій кількості залів?

– Сенс у тому, щоб бути нормальним громадянином, і не задавати таких питань, які мені як громадянину боляче слухати – деколи до сліз.

– Взагалі, подібний законопроект порушує права людини, яка може не хотіти публічно висловлювати свою політичну позицію.

– Порушення прав людини – це її вбивати. Це те, що робить Путін і ті люди, які сплачують там податки і не засуджують його політику. Не можна не засуджувати зло: людина, яка не засуджує зло, є аморальною. Людина, яка не засуджує зло по відношенню до моїх співгромадян, не повинна на них заробляти. І не повинна заважати моїм співгромадянам, які хочуть відроджувати нашу культуру.

Фото: РБК-Украина

Теги
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Не шизофренік
2921 дн. тому
А що це вже стандарт - подавати інтерв'ю, яку провела особа, яка не знає української мови? Це вже дно якесь.
Molfar
2923 дн. тому
Покидьок і гебешний запроданець у вишівашці!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 125
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 247
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 244
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 957
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 244
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду