Глава НБУ Валерия Гонтарева готовит иск о защите своей деловой репутации

Глава НБУ Валерия Гонтарева готовит иск о защите своей деловой репутации

После многочисленных публикаций в СМИ о злоупотреблении служебным положением и выводе денег из «Дельта Банка» Гонтарева идет в суд
Глава НБУ Валерия Гонтарева готовит иск о защите своей деловой репутации
Глава НБУ Валерия Гонтарева готовит иск о защите своей деловой репутации
14 Квіт 2016
0
2332

Вчера стало известно, что НАБУ прекратило уголовное производство деятельности руководства НБУ Валерии Гонтаревой «в связи с отсутствием состава уголовного правонарушения». Поводом для начала расследования послужили публикации в СМИ, в первую очередь – информация, которую на своей странице в фейсбуке выложил Александр Дубинский, ведущий канала «1+1».

Глава правления общественной организации «Центр противодействия коррупции» Виталий Шабунин, основываясь на документах, опубликованных Дубинским,  обратился в Национальное антикоррупционное бюро с заявлением, в котором обвинял руководство НБУ в превышении служебных полномочий.

«Детектор Медиа» обратился к Александру Дубинскому, НАБУ и НБУ с просьбой прокомментировать закрытие дела.

Пресс-служба НАБУ предоставила следующий ответ:

«12 квітня згідно з постановою детектива Національного антикорупційного бюро України було закрито кримінальне провадження за фактом зловживання керівництвом Національного банку України службовим становищем. Провадження було закрито на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПК України у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. 

Нагадуємо, що відомості у ЄРДР було внесено 16 грудня минулого року Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою за заявою голови правління ГО «Центр протидії корупції» В.В.Шабуніна. У своїй заяві В.Шабунін посилався на публікацію журналіста Олександра Дубінського в соціальній мережі Фейсбук. Суть заяви полягала у тому, що нібито голова НБУ, зловживаючи службовим становищем, інформувала своїх родичів щодо фінансового стану ПАТ «Дельта Банк», що надало їм перевагу у знятті коштів з депозитних рахунків у цьому банку до введення тимчасової адміністрації. 

На підтвердження даного факту було зокрема опубліковано копію банківського документу по рахунку невістки голови Нацбанку В.В.Гонтаревої,  відповідно до якого з її рахунку було списано суму комісії за зняття готівки у розмірі 124 900 грн, що могло свідчити про зняття нею коштів у лютому 2015 року на загальну суму близько 12 млн. грн. 

Під час досудового розслідування було встановлено, що сума 124 900 грн не була комісією за видачу готівки, а була сумою, з якої така комісія розраховувалася. Так, 11 лютого 2015 року В.В.Гонтарева зняла з карткового рахунку 149 900 грн, у той час як, відповідно до Протоколу тарифного комітету «Дельта Банк» від 01.12.2014р., було встановлено 2% комісію на видачу готівки на суму більшу від щомісячного обсягу видачі готівки по картковому рахунку (25 000 грн). Таким чином, 124 900 грн – це була сума перевищення ліміту, на яку було нараховано комісію у розмірі 2%, а саме 2498 грн (149900-25000=124900; 124900*2%=2498).

У заяві також йшлося про те, що син Голови Нацбанку А.О.Гонтарев, користуючись особливими перевагами, зняв кошти по депозитному вкладу у час, коли  ПАТ «Дельта Банк» вже фактично не повертав кошти. В ході досудового розслідування встановлено, що після закінчення терміну депозитного вкладу на загальну суму 800 тис. грн А.О.Гонтарев 9 лютого 2015 року уклав новий депозитний договір на суму 200 тис. грн, яка була йому згодом відшкодована Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у межах встановленого ліміту (200 тис. грн). Суму у розмірі 300 тис. грн 10 лютого 2015р. він перерахував на рахунок дружини. 11 лютого зняв з рахунку 149 900 грн, і наступного дня - 149 100 грн. Разом з тим встановлено, що у період з 16 січня по 2 березня 2015 року таким самим чином, шляхом перерахування коштів на рахунки інших осіб та зняття коштів частинами, з рахунків ПАТ «Дельта Банк» зняли кошти приблизно 13 тис. клієнтів банку на загальну суму близько 2 млрд. грн. Отже, операції сина голови НБУ не мали виключний характер, відтак не можуть розглядатися як надання переваги близьким особам шляхом зловживання службовим становищем. 

Копія Постанови про закриття провадження за посиланням.

Перевірка щодо інших резонансних публікацій, що стосуються діяльності посадових осіб НБУ, триває». 

Пресс-служба НБУ подтвердила закрытие дела, и предоставила следующие комментарии:

«Як повідомлялося на сайті Дельта Банку, загальна сума коштів на рахунках Гонтаревої Валерії Владиславівни (невістка Голови НБУ), що були за весь час обслуговування в цьому банку, становила 406,0 тис. грн. Докладніше за посиланням: http://deltabank.com.ua/press/news/2016/02/2313/

Станом на 03.03.2015 (день введення тимчасової адміністрації в АТ «Дельта Банк») залишок коштів на рахунках Гонтаревої В.В. становив 169,9 тис. грн. Рух коштів на рахунках Гонтаревої В.В. можна подивитися у постанові НАБУ щодо закриття кримінального провадження -https://nabu.gov.ua/novyny/nabu-zakrylo-provadzhennya-za-faktom-zlovzhyvannya-sluzhbovym-stanovyshchem-golovoyu-nbu».

Так же в пресс-службе уточнили, что сейчас юристы НБУ готовят иск о защите деловой репутации Валерии Гонтаревой, но подробности не раскрывают.

Александр Дубинский подтвердил, что не владел оригиналами документов, в которых шла речь якобы о снятии 12, 5 миллионов гривен со счетов родственников Гонтаревой.  После публикации постановления о закрытии следствия против Гонтаревой, Дубинский снова заявил, что она использовала свое служебное положение:

«Я настаиваю на том, что В. Гонтаревв соврала о том, что депозит ее сына сгорел в Дельта Банке, о чем она заявляла в прессе. И тому есть доказательства в бумагах НАБУ - которые показывают, что ее сын и невестка снимали наличными сотни тысяч гривен тогда, когда другие вкладчики не могли снять и тысячи!»

Он также сообщил, что группа в фейсбуке «Спасите Гонтареву», которая с его точки зрения создана и управляется НБУ, опубликовала сведения, которые могли быть почерпнуты только в материалах допроса самого Дубинского и попросил разъяснений у руководства НАБУ о возможной утечке информации и нарушении тайны следствия. 

Пресс-служба НАБУ на запрос «ДМ» о нарушении тайны следствия сообщила следующее: «Матеріали досудового розслідування згаданого Вами кримінального провадження не передавалися детективами Національного антикорупційного бюро України третім сторонам. Доcтуп до них мають лише детективи НАБУ та процесуальні керівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», то есть сотрудники НБУ, и сама Гонтарева, которая давала показания в НАБУ, к материалам дела доступа не имела.

Фото: finmaidan.com

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 124
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 246
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 242
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 954
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 242
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду