Уряд планує до кінця 2017 року максимально захистити право на інформацію людей з обмеженими можливостями

Уряд планує до кінця 2017 року максимально захистити право на інформацію людей з обмеженими можливостями

11 Березня 2016
1571
11 Березня 2016
14:39

Уряд планує до кінця 2017 року максимально захистити право на інформацію людей з обмеженими можливостями

1571
Кабінет Міністрів 11 березня затвердив план заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, в рамках якого планує напрацювати низку законопроектів, що розширять права людей з вадами слуху і зору на інформацію
Уряд планує до кінця 2017 року максимально захистити право на інформацію людей з обмеженими можливостями
Уряд планує до кінця 2017 року максимально захистити право на інформацію людей з обмеженими можливостями

Відповідно до розділу: «Забезпечення свободи думки і слова, вираження поглядів і переконань, доступу до інформації та вільного розвитку особистості» цього Плану зокрема у 2016-2017 рр. планується розробка та внесення змін до існуючих законів щодо ліквідації державних та комунальних ЗМІ та регламентування діяльності державних і комунальних видань, в яких опубліковується офіційна інформація з передбаченням державного мовлення за межами держави та на тимчасово окупованій території. Також в уряді хочуть адаптувати редакційну політику до міжнародних стандартів провадження журналістської діяльності в умовах збройного конфлікту; провести навчання редакторів та журналістів міжнародних стандартів з питань провадження журналістської діяльності в умовах збройного конфлікту та загального інформування населення.

У Плані йдеться й про розробку законопроектів щодо скасування дозвільного порядку (державної реєстрації) створення друкованих ЗМІ та інформагентств та запровадження повідомного порядку утворення друкованих ЗМІ й інформаційних агентств.

Також планується розробка законопроекту щодо визначення в обсязі добового телевізійного мовлення частки програм, доступних для сприйняття особами з порушенням слуху, та врахування під час проведення серед ТРО конкурсу на отримання ліцензії на мовлення, намірів телерадіоорганізацій щодо здійснення субтитрування або сурдоперекладу телевізійної продукції.

Уряд хоче розробити законопроект про ратифікацію Марракеського договору про полегшення доступу сліпих та осіб з вадами зору або іншими обмеженими можливостями сприймати друковану інформацію до опублікованих творів, а також проекту нормативно-правового акта щодо переліку жестів дактильно-жестової мови, рекомендованих для обов’язкового вивчення, і переліку фахівців та спеціалістів органів державної влади, органів місцевого самоврядування і суб’єктів надання соціальних послуг, які повинні знати зазначені жести.

Крім того планується розробка проектів актів щодо внесення змін до відповідних актів та положень, які регулюють питання функціонування друкованих засобів ЗМІ та комунальної форми власності щодо надання ними інформації в доступних форматах.

Відповідальними за виконання цього розділу Плану є Держкомтелерадіо, Міністерство інформаційної політики, Мінекономрозвитку, МОН, Мінкультури, Мінсоцполітики.

Нагадаємо, Україна у червні 2014 року Україна підписала Угоду про Асоціацію з ЄС, і протягом двох років має привести своє законодавство до європейських стандартів, тобто до червня 2016 року.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради 27 січня ухвалив «Стратегію розвитку законодавства України з питань свободи слова та діяльності ЗМІ відповідно до європейських стандартів», яка підготовлена за сприяння спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні».

Міністерство інформаційної політики (МІП) України створило Міжвідомчу робочу групу з напрацювання змін до законодавства у сфері свободи слова.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду