Відкритий лист щодо зловживань керівництва каналу «Рада»

10 Жовтня 2008
2460
10 Жовтня 2008
18:07

Відкритий лист щодо зловживань керівництва каналу «Рада»

2460
Відкритий лист щодо зловживань керівництва каналу «Рада»
У вересні «Детектор медіа» вже публікувала відкритий лист журналістки телеканалу «Рада» Наталії Сокуренко щодо ситуації на каналі. Ми неодноразово звертались до згадуваних у листі осіб із проханням прокоментувати або відповісти на звинувачення, проте не отримали жодних коментарів. Позаяк ідеться про державний телеканал, який фінансується коштом платників податків, «Детектор медіа» вважає за необхідне опублікувати розгорнутий відкритий лист Наталії Сокуренко, що містить інформацію про начебто зловживання керівництва Дирекції телерадіопрограм Верховної Ради. Ми сподіваємось на те, що керівництво каналу змінить свою позицію та погодиться на коментарі.
 
Прошу вас захистити честь, гідність і права журналістів парламентського телеканалу «Рада». Цей телеканал існує близько 10 років у фінансово-господарській структурі Управління справами Верховної Ради України і не має власного юридичного статусу, але отримує чималі кошти із державного бюджету на нібито власні потреби телеканалу. Змушена звернути вашу увагу на численні порушення законодавства, факти корупції та постійного зловживання службовим становищем, які мають ознаки службових злочинів, керівників Дирекції телерадіопрограм Управління справами Верховної Ради України.
 
Із самого початку Дирекцію створювали не як засіб масової інформації законодавчого органу держави, а як «кишеньковий» засіб для забезпечення власних потреб керівництва Верховної Ради України та керівництва його секретаріату. Всупереч Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Дирекція була утворена безпосередньо Головою Верховної Ради України розпорядженням від 24 листопада 1998 року за №481 у структурі Управління справами Верховної Ради України, тобто у структурі підрозділу парламенту, що здійснює господарсько-фінансове забезпечення діяльності парламенту.
 
То виникає запитання: яке відношення господарники мають до ідеології висвітлення діяльності парламенту та народних депутатів? Та ніякого, оскільки цей орган не наділений відповідними повноваженнями, а тому вже десять років Дирекція, як самостійна юридична особа, діє цілком безконтрольно та на власний розсуд без належного визначення свого правового статусу, концепції, програми розвитку та висвітлення діяльності законодавчого органу.
 
Керівництво нашої організації у структурі Управління справами законодавчого органу працює стихійно і таємно, ще й одноосібно розпоряджається бюджетними коштами, передбаченими на висвітлення діяльності парламенту, а також тим, кого показувати з нардепів, кого – ні. Така безконтрольність та невизначеність із підпорядкованістю породили вакханалію, яка твориться в Дирекції, що безпідставно іменує себе телеканалом «Рада», оскільки невідомо з яких підстав і хто утворював цей телеканал.
 
Якщо зануритися в суть справи – канал існує фактично нелегітимно. Та чи є легітимною сама Дирекція, яка укладає угоди на висвітлення діяльності Верховної Ради України без жодних повноважень? У постановах про висвітлення роботи відповідальність на неї не покладається, Апарат Верховної Ради України ніякими відповідними повноваженнями її не наділяє, але водночас кошти надає – для покриття витрат на висвітлення діяльності парламенту.
 
Хто, коли з народних депутатів чи керівництва Верховної Ради України чи керівництва її секретаріату поцікавився, в яку суму обходиться бюджету так звана Дирекція і яка ефективність від її діяльності? Мабуть ні, інакше давно би було вжито радикальних заходів, щоби ця структура з бездарними спеціалістами та розборками на ґрунті спекуляцій у боротьбі за ту чи іншу програму, що приносить зиск конкретним особам, була би реорганізована і не транжирила державні кошти порожнім каналом чи безкінечними повторами одних і тих самих програм.
 
Ніхто і ніколи не здійснював належної фінансово-господарської перевірки Дирекції, бо ревізори, яких присилало Управління справами, приходили сюди тільки їсти і пити, а потім писали безграмотні та некваліфіковані висновки. Майже у 30 тисяч доларів США обходиться користування каналом, вже не кажучи про те, як тринькаються кошти заробітного фонду, де за наявності вакантних посад працює безліч людей за трудовими угодами, яких ніхто ніколи не бачить навіть у Дирекції.
 
Ще декілька корупційних схем Дирекції.
 
Тільки за травень цього року керівництво Дирекції, зловживаючи своїм службовим становищем, проїздило 15 тисяч гривен бюджетних коштів на свої потреби. А журналісти мали їздити на заплановані зйомки на таксі за власний рахунок.
 
За Дирекцією у автобазі ВР України закріплено три автомобіля. Особистий водій керівника Дирекції Миколи Орловського отримує заробітну платню не лише у штаті автобазі ВР України, але й у штаті Дирекції телепрограм. Йому директор навіть дозволяє «таксувати» на службовому авто. В кінці місяця директор разом із першим заступником намагається розписати транспортні витрати під зйомки журналістів, які, на жаль, авто під час своєї роботи не мали.
 
Багато років у Дирекції є так звана Громадська спілка парламентських журналістів. Працівники телеканалу відношення до неї не мають. Але знайомі керівництва каналу отримують у цій фіктивній спілці чималі гроші. До недавнього часу у Дирекції каналу була власна комерційна перукарня за адресою Липська, 3. У ній працювали майстри з перукарської та манікюрної справи. Обслуговуючи начебто безкоштовно журналістів, вони заробляли добрі гроші на депутатах Верховної Ради. Питання про те, з ким вони їх ділили, залишається відкритим. Майстри мали також і свій офіційний заробіток на телеканалі.
 
Якщо сюжет незапланований, то його замовник має платити гроші – у конверті для пана Орловського, через журналіста, за дозвіл на зйомки, окремо йде графа щодо забезпечення творчої групи квитками, готелем, харчуванням. Окрема ціна і на перегін відеосюжету із касети на диск. За цим стоять дві людини – директор та його перший заступник Світлана Глушенок, яка хизується своїми високими покровителями та зв’язками.
 
Люди залякані. Про хабарі, які працівники змушені брати у народних депутатів для керівництва, не говорять. Адже відповідати доведеться і тим, хто брав гроші, і тим, хто передавав їх керівництву. Тому корупція на телеканалі була, є і буде, поки її очолюють корумповані керівники. Про конфлікт у Дирекції повідомляло інтернет-видання «Детектор медіа». Через його незаангажованість саме туди, як в останню інстанцію, поки що звертаються працівники Дирекції. Проти тих співробітників, які намагаються протистояти їй, перший заступник директора Дирекції Глушенок веде зараз брудну, нечесну боротьбу та вимагає заяви на звільнення.
 
Якби окремі народні депутати не «кришували» неврівноважену, хамовиту та бездарну як у сфері журналістики, так і у сфері управління колективом пані Глушенок, яку пригрів та опікає керівник Апарату Верховної Ради України В. Зайчук, тоді можна було би добитися справедливості. А щоб не зайчуки та інші функціонери апарату управляли Дирекцією, а Верховна Рада, то необхідно терміново змінювати правовий статус Дирекції і створювати на її базі кваліфіковану телерадіоорганізацію законодавчого органу, керівництво якої призначалося б Верховною Радою, на трибуні якої перевірялась би здатність особи керувати телерадіоорганізацією законодавчого органу.
 
Наведена інформація дає достатні підстави для проведення об’єктивної перевірки дотримання законності у фінансово-господарський діяльності Дирекції каналу «Рада». Враховуючи конфліктну ситуацію, яка склалася у колективі Дирекції телеканалу, С. Глушенок, використовуючи своє службове становище, продовжує чинити тиск на підлеглих, змушуючи їх нібито від імені колективу поставити підписи проти своїх колег, щоби прикрити свої неправомірні дії. Нещодавно пані Глушенок написала сфабрикований лист до Голови комітету з питань свободи слова Ганни Герман. Профспілку телеканалу було переобрано під Світлану Глушенок – задля захисту її адміністративних порушень та зловживань. Продовжується шантаж, тиск, істерики. З метою об’єктивного розслідування наведених фактів на період перевірки, згідно з чинним законодавством, варто було би відсторонити керівництво каналу від службових обов’язків.
 
З урахуванням викладеного, керуючись чинним законодавством та Конституцією України, прошу вас організувати журналістське розслідування і ретельну перевірку наведених у листі фактів службового зловживання з боку директора Дирекції телепрограм Миколи Орловського та його першого заступника Світлани Глушенок.
 
З повагою журналіст, автор телепрограми «Замкнене коло»
Наталя Сокуренко 10.10.2008 р.
 
Копії листа надіслано Голові КРУ, Генеральному прокурору, начальнику податкової міліції м. Києва, членам Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України та у відповідні комітети ВР України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Сокуренко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2460
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ирина
5627 дн. тому
Господа! Мы стали свидетелями еще одного парадокса. Томенко собрал совещание с дирекцией канала "Рада" и принял решение об увеличении средств на финансирования канала. Это могло произойти только у нас! Мол, мало воровали, даем еще больше, продолжайте в том же духе! Нет слов.
Ольга
5642 дн. тому
По-моему, эти журналисты стали жертвой передела канала. Уверена, что Глушенок хочет натянуть на себя руководство каналом, подготовить почву за свою незаменимость, а потом подставит руководство и в дамки! Гнусность ситуации в том, что эти гонимые журналисты стали теми щепками, которые летят при рубке леса. Пусть БОГ даст вам силы и мужества в борьбе!
Ирина
5649 дн. тому
Полностью согласна с предыдущим читателем. Я бы на месте представителей БЮТа привлекла бы телеведущую за подобные изречения в адрес Премье-министра (некорректные выражения, оскорбления государственного деятеля) и вменила бы непрофессионализм. И пошла бы пропитая особа снова торговать на рынок! Да, низко пали, что делают дурные деньги!
Тарас
5651 дн. тому
Вообще то этот коррумпированный канал необходимо закрыть, непонятно что там делают эти сотрудники, если в эфире один монотонный треп, левые передачи или тупое мочилово. Кстати о политическом трепе. Случайно смотрел програму после скоротечного заседания Рады 23 октября: сидит за столом какая то жуткая "Дунька" (может это и есть Глушенок о которой пишут, потому что, на вид сильно пропитая) и спрашивает некоего политолога Выдрина: "Почему Юлия Тимошенко вцепилась за свое кресло?"Ничего вопросец- да? Кто такая эта ведущая прогнившего парламентского телеканала, чтобы высказывать свои оценочные суждения о Премьер-министре Юлии Тимошенко?! Слово "цепляется" можно использовать где то в другом месте, на свалке или на рынке.Это же явная политическая заказуха, для тех кто разбирается в природе появления "нужных" говорящих голов в кадре. Разве Бютовцы не вычислили до сих пор на кого работает Выдрин- политолог Бродского и кто оплачивает этой "Дуньке " заказные эфиры. Или тема борьбы с коррупцией для БЮТ уже не актуальна!?!
Олег
5656 дн. тому
Да, телеканал вроде бы есть, а впечатлений нет. Вместо менеджмента базарные разборки, за которыми стоит честь и достоинство журналистов. Руководство вскрывает личную корреспонденцию, отключает закрепленные за журналистами городские телефоны, предлагают уволиться по собственному желанию, иначе... Когда тут думать о творчестве и менеджементе? А в результате позор на всю Украину. Глушенок-профессионал в подобных делах, у психиаторов к ней могут возникнуть вопросы, а она продолжает руководить каналом и кичиться своими деяниями. Беда в том, что таких глушенков на каждом канале много. Как только почувствуют власть и покровительство и ну, рвать подметки, чтоб земля горела под ногами! Гнать из СМИ, чтобы не позорили всех!
Адвокат
5656 дн. тому
Моя подопечная Сокуренко сообщила мне, что её жалобы в соответствующие органы были перехвачены руководством и сокрыты от неё. Неужели все так запущено на канале? Ведь это нарушение ст.306 ГК Украины. Беспредел, граничащий с мелким воровством. Не солидно! Этот факт будет фигурировать в судебных материалах моей подзащитной!
Ирина
5656 дн. тому
Читатель SNC! Вы действительно не понимаете в журналистике ничего! Если прочитать внимательно, то речь идет о банальном воровстве средств на "Раде". Журналисты ездят на задания и съемки, оплачивая транспорт своими кровными, а тем временем, суммы, выделенные на эти нужды списываются и идут в карманы руководителей. А Вас, я вижу, не смущает уже ничего в этой жизни, говорят же "Бойся равнодушных!". И.Сторожук был бы неплохим руководителем, по крайней мере, руководил бы сам, а не полагался бы на торговок от журналистики!
5662 дн. тому
Vse na vawej sovesti.
SNC
5663 дн. тому
двоякие чувства от статьи...особенно умиляет часть, где ЖУРНАЛИСТЫ ездят за свои деньги на какие-то репортажи и задания на такси за свой счет...то ли мы о разных каналах "РАДА" говорим,то ли непонятно вообще:за что журналисты "Рады" получают зарплаты и еще и чем-то возмущаются, так как кроме, собственно, прямоэфирных трансляций заседаний ВР канал лишь показывает иногда коридор ВР, где внезапно появляется голова говорящего в микрофон депутата, после чего кто-то мельком с перепуганным лицом сообщает, что это дескать, для тех, кто не узнал и не понял из титров - ВАСЯ ПУПКИН, член фракции такой-то... Ну, извините, либо я плохо понимаю в журналистике, либо теперь иногда говорящая подставка для микрофона стала называться журналистом...А ведь выезды на журналистские задания, о которых тут вещается, предпологают подготовку каких-то сюжетов, материалов, передач, аналитики. Ничего подобного на канале "РАДА" нет. так о каких, простите. журналистских заданиях с выездами на такси идет речь?! Вы либо все там на "РАДЕ" налево колотите бабло, используя за госсредства купленную аппаратуру для своих целей и теперь его (это бабло) не поделили, либо ездите, с журналистским заданием в ближайшую бакалейную лавку. Так кто вам виноват в том или ином случае. И прежде чем писать на сайт и чем-то возмущаться, упоминая. что на канале "РАДА" даже журналисты работают (которые должны бесплатно ездить, стричься и делать педикюр), явите на канале "РАДА" хоть один продукт. кроме заставки про перерыв в работе/заседании РАДЫ/вещании канала...
глушенюкознавець
5664 дн. тому
Цікаво, а з якого це доброго дива Зайчук покриває Глшенюк? Скільки б мотузочці не витись -а кінць буде! Якщо прицде Сторожук - то принаймні алкогольних бабських істерик не буде. Треба всій журналістській спільноті привертати увагу до цієї каналізації. А то крім ГЦП ( смужок - для не телевізійників) у прайм- тайм нічого не показують. Думаю - працюють як продакшн - виготовляють фільми на замовлення нардепів за гроші. А ефір - для прикриття!
вася
5664 дн. тому
Коля! пиши заяву. Це не колектив телебачення, а сільський нужник на городі від якого смердить по всій околиці. Светку треба було менше слухати і було б все гаразд.Читаю, що Сторожука пропонують на твоє місце. О О О! Глущенок ви будете згадувати тоді з радістю, тому ,що красти буде нічого, вкрадуть без вас
вип
5665 дн. тому
Предлагаю вместо Орловского назначить {CENSORED} И. Сторожука. И будет РАДЕ конец и все будут довольны
5665 дн. тому
Каналу нужен хороший менеджмент. Вот и все! И Орловский, и Глушенок, и Сокуренко, и все будут в строю. Ребята, менеджмент и по-настоящему комерческий подход, которого сейчас нет! Удачи Вам!
Влад
5665 дн. тому
А "Рада" - это оказывается телеканал ? :) Кроме заставки там ничего нет. А оказывается за заставкой жизнь бурлит. Журналисты программы делают, водители грачуют, руководство деньги присваивает - словом как везде. Только вот канала то нет :( Одна занавесочка висит, с отверстием в сессионный зал, когда там цирковые представления показывают.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду