Фреймут забагато не буває?

Фреймут забагато не буває?

7 Вересня 2014
11972
7 Вересня 2014
10:00

Фреймут забагато не буває?

11972
Як і варто було чекати, «Інспектора Фреймут» («1+1»), порівняно з колишнім «Ревізором» (Новий канал), максимально персоніфіковано. Тобто Ольги Фреймут у програмі набагато більше, ніж було досі
Фреймут забагато не буває?
Фреймут забагато не буває?

«Вы хочете Фреймут? Их есть у меня!» - отак, суто по-одеськи, можна було б позначити стиль програмування на двох українських телеканалах.

 

«Ревізор» на Новому йде в понеділок ввечері, і хоч це нібито новий сезон і новий час, та в ефірі - записи старих програм за участю Ольги Фреймут, плюс постшоу «Страсті за "Ревізором"». Яке вона веде з допомогою вічного новоканальця Сергія Притули.

 

Канал «1+1», своєю чергою, не дав шанувальникам талантів цієї білявки скучити за улюбленицею, поставивши в сітку шоу «Інспектор Фреймут». Прем'єра якого відбулася в середу, 3 вересня.

 

Нове для «Плюсів» шоу завершується фірмовою фразочкою Олі: «Не ходіть по інших каналах!». Хоча зовсім недавно вона так само закликала до цього глядачів Нового. Та, власне, закликає й досі.

 

Те, що програми з чарівною білявкою на двох каналах ідуть одна за одною, дає унікальну можливість їх порівняти, не копирсаючись в архівах. Знайти десять відмінностей «Інспектора Фреймут» від «Ревізора» авторові  було досить важко. З того,  що впадає в око, - оригінальна іменна назва програми перевірок на «Плюсах», відсутність білих рукавичок, фішки «Ревізора» (натомість у ведучої в руках - білосніжні хустинки з мереживом) та зосередженість на закладах громадського харчування. В «Ревізорі» Ольга Фреймут так само старанно перевіряла й готелі. Відмінністю є наявність «секретного агента» в барах-кафе-ресторанах, які піддають перевірці. Образ ведучої можна вважати  значно поліпшеним порівняно зі знайомим до болю за Новим каналом образом Ольги Коник-Фреймут. Це, звісно, велика заслуга великого каналу, який може дозволити собі професійних стилістів за великі ж гроші.

 

Інфографіка «Інспектора Фреймут» теж на недосяжній для менших каналів висоті. Великий телеканал, який змусив ведучу таки переадресувати свій заклик «не ходити по інших...», може собі дозволити ще й дорогі гаджети. Один із них - замірювач бруду на робочих поверхнях у кухнях та на столах генделиків. Інший - спеціальний клатч, в який умонтовано мікроскопічну телекамеру. І те, й інше призначено не для очей персоналу. Що, звісно, не може цей персонал не дратувати, коли він про них дізнається.

 

Ну а в іншому, як й у старому «Ревізорі», Ольга Фреймут, озброївшись думками відвідувачів на форумі, разом із командою йде на приступ закладів. І, як це вже стало традицією, часто-густо власники та охоронці місць харчування стають на заваді шляхетним намірам інспектора вивести їх на чисту воду.

 

Робиться це з добрими намірами - вручити корчмарям чи рестораторам заповітну відзнаку. Цього разу, як і належить зі зміною назви, - іменну: «Інспектор Фреймут» із факсимільним підписом ведучої. Проте з того, що показали в п'ятьох епізодах прем'єрного випуску, видно - ніхто з власників чи кухарів закладів, підданих перевірці, навіть у Римі, в «мішленівському» ресторані, якому нічого боятися за якість їжі, чистоту та обслуговування, не горів бажанням цю табличку від Ольги Фреймут отримати.

 

На кухню закладів громадського харчування їй подеколи доводилося проникати силою або нелегально. «Пузата хата» на Бессарабці в Києві в своєму небажанні відчинити двері перед скандальною ведучою дійшла до того, що в особі охоронця тримала оборону від знімальної групи до кінця. Забарикадувавшись ізсередини.

 

Саме в цьому мережевому ресторані Ольга Фреймут засвітила нову фішку в шоу перевірок - секретного агента, який кілька тижнів працював у місцевому барі. Інформатор, невдячна потвора, записав свою розмову з бувалим барменом про те, як у «Пузатій хаті» «бодяжать» дороге спиртне. Аби це перевірити, ведуча замовила порцію найдорожчого віскі. Але вона навіть його не скуштувала! Запитання - навіщо тоді було брати, якщо ти панночка непитуща? В результаті ведуча лише звинуватила адміністраторку «Пузатої хати», що вона змушує персонал бару розводити дорогі напої. Якихось оргвисновків із цього епізоду зроблено не було. Тоді навіщо - щоб показати глядачеві, як дурять? Але ж факту злочину, окрім записаної розмови, ніхто не довів.

 

Ведуча тим часом плавно перескочила на обговорення плюсів і мінусів закладу, цілком очікувано не давши йому заповітної іменної таблички.

 

Творці народно-контрольного шоу на «Плюсах» так стараються перетворити його на справжній екшн, що місцями додають сюди елементи хорору. Принаймні, в «Ревізорі» щурів великими планами не показували. Тим паче, не ловили їх у спеціальну щуроловку на очах у спантеличеної публіки. А от у «Інспекторі Фреймут» це стало реальністю. Не скажу, що кадри зі щурами, які на камеру гризли залишки їжі під кафе «Міраж» на Подолі, вразили естетичною досконалістю. Навпаки, хотілося заплющити очі й не бачити всього того. Але, вочевидь, автори на такий ефект і розраховували - остаточно добити потенційних відвідувачів закладу, щоб нога їхня не ступила на територію хаосу й антисанітарії.

 

Якщо ж треба проілюструвати надмірну дорожнечу в стильному й модному кафе, знімальна група посилає гінця на базар або в супермаркет, де з'ясовує: 40 гривень за 250 мл молока, хай навіть із лавандою, - це занадто. Так само, як картопля, відварена й запечена з травами, не може коштувати 60 гривень, коли красна ціна їй - 13.

 

Сюжет про їдальню Верховної Ради, який мав би стати окрасою всієї програми, обернувся на поразку для знімальної групи - до святої святих, кухні, де саме й можна було перевірити скаргу деяких нардепів на несвіжі страви, Ольгу Фреймут не пустили. Отож, усе,  що змогла зробити народний інспектор після виснажливих перегонів-домовленостей, аби тільки потрапити до їдальні ВРУ, - це подивитися на ціни й поспілкуватися з народним депутатом... Олегом Ляшком.

 

Як і варто було чекати, «Інспектора Фреймут», порівняно з «Ревізором», максимально персоніфіковано. Тобто Ольги Фреймут у програмі набагато більше, ніж було досі. Аж так, що в певні моменти вона дозволяє собі або кокетливо покрутитися перед дзеркалом, вихваляючись своєю ідеальною талією й закликаючи жінок не боятися народжувати. Бо в неї, бачте, після народження Злати з фігурою все гаразд.

 

Або ж, приміром, - брати на себе відповідальність за долю незнайомої 18-річної дівчини-офіціантки з жахливого «Міражу» на Подолі. Жестом доброї феї Ольга простягає їй 600 гривень (місячну зарплату офіціантки), пропонуючи відмовитися від цієї брудної роботи й обіцяючи прилаштувати в більш пристойне місце. При цьому на екрані спливає фото самої Ольги з часів, коли та працювала офіціанткою. Цим глядачеві демонструють, яких запаморочливих висот сягнула ведуча й від чого, в наслідку, відмовилася дівчина-офіціантка.

 

Отож, «Інспектор Фреймут» - ще й історія успіху окремо взятої української телезірки. Це, з одного боку, не може не тішити - те, що в нас подібні історії можливі. З іншого, маємо враження неприкритого самозамилування ведучої, яка в житті, як відомо, є вельми скромною людиною. Гадаємо, продюсерам шоу слід не передавати куті меду, підставляючи таким чином перш за все саму улюбленицю мільйонів глядачів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11972
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГДЕТОРЯДОМ
3516 дн. тому
ДА ЗДРАСТУЕТ НЕсМАК І ПАШЛЯТІНА ..!!!
пенсіонер (
3516 дн. тому
Не знаю, яка Фреймут у житті, може й справді скромна. Але те нахабство і безсоромність, що ми бачимо на екрані, викликає вже огиду. До речі, раніше із задоволенням дивився 《Ревізора》.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду