Прощена неділя в умовах військової агресії

Прощена неділя в умовах військової агресії

3 Березня 2014
14269
3 Березня 2014
18:31

Прощена неділя в умовах військової агресії

14269
Українські канали висвітлювали військову інтервенцію Росії проти України без істерії, до якої вдаються російські ЗМІ. Навпаки, якщо факти агресії констатувалися, то без емоцій, які б могли спровокувати паніку серед мирного населення
Прощена неділя в умовах військової агресії
Прощена неділя в умовах військової агресії

І знову сталося неймовірне, те, чого не могли уявити ані політики, ані журналісти, ані пересічні громадяни України. Здавалося, після 20 лютого та снайперських пострілів на Інститутській українців уже неможливо вразити нічим. Але російській Раді Федерації це вдалося.

 

Після прочитання статті Олега Покальчука «Як лишитися в професії і не з'їхати з глузду» автор цих рядків дослухалася до поради соціального психолога й поїхала до рідні на Черкащину.

 

Але вже в суботу мирні розмови за столом нахабно перервало російське телебачення. Супутниковий канал «Россия-24» почав транслювати засідання Ради Федерації, на якому розглянули звернення Володимира Путіна про введення російських військ в Україну. На голову, хоч як ми всі намагалися перетравити цю інформацію, це не налазило. Але факт залишався фактом - Путін поставив світ на грань третьої світової війни.

 

І в цьому могли переконатися всі, хто дивився телемарафон 1-2 березня, організований «Громадським телебаченням» на Першому національному. Тут у прямому ефірі голова Ради Федерації Валентина Матвієнко монотонно зачитувала текст звернення російського президента до законодавчого органу РФ із проханням захистити громадян Росії на території України.

 

Відтак ті «невідомі» вояки, які зі зброєю зайшли ще в четвер до Кримського парламенту та Радміну, вмить отримали громадянство. І всі зрозуміли, як саме й під дулами чиїх автоматів відбувалося голосування ВР Криму за проведення референдуму про розширення прав автономії.

 

Наступного дня, повернувшись до Києва, від телевізора не відлипала. По обіді на Першому знову йшов телемарафон, присвячений гарячій ситуації в Криму. Канал «112» теж присвятив увесь ефір неділі подіям у Криму, перериваючись на трансляцію Народного віча з Майдану Незалежності «Єдина країна - Единая страна!» На 5-му каналі теж ішла пряма трансляція з Майдану Незалежності, яку щопівгодини переривали на випуски новин.

 

О 13-й у прямий ефір 5-го вийшла Ольга Сніцарчук із репортажем з Верховної Ради. Повідомивши, що через форс-мажорні обставини засідання ВР відбувається в закритому режимі, кореспондент розповіла про те,  що депутати, вочевидь, ухвалюватимуть рішення на основі рекомендацій, що їх напередодні розробила Рада безпеки та оборони. За дверима зачиненої зали було чутно вигуки, але Ольга Сніцарчук заспокоїла глядачів - це не взаємна агресія депутатів, а звичайна емоційність, цілком природна в такій нервовій обстановці.

 

Тим часом на каналі «112», як висловилася ведуча Тетяна Гончарова, «прорвало глядачів, які досі мовчали». На платформі say-tv знайшлася ціла черга людей, які хотіли висловити своє бачення ситуації в Криму та на сході країни. За дивним збігом обставин, коли я саме перемикалася на «112», тут в ефірі були люди, які категорично не сприймають нової влади й звинувачують українську верхівку в насильницькій українізації. Коли Тетяна Гончарова намагалася уточнити, чого ж саме вимагають і хочуть ці представники південного сходу України, виявлялося - вони самі не надто чітко уявляють собі країну, де б хотіли жити. Але в будь-якому разі всі хочуть, щоб до них дослухалися в Києві.

 

«Громадське ТБ» спільно з Першим національним провадило свій інформаційний марафон, гості якого намагалися вибудувати версії наступних дій Володимира Путіна після того, як до Криму офіційно ввели російські війська. Щодо оцінок цього факту, то всі експерти одностайно сходилися на тому, що це військова агресія й на неї треба реагувати відповідним чином.

 

Польська журналістка Катя Квятковська обговорювала з Анастасією Станко інформаційну політику Росії щодо України. Показавши кадр із пропускного пункту на польсько-українському кордоні, яким російське телебачення проілюструвало тезу, буцімто Україну вже покинуло 140 тисяч біженців, які штурмують україно-російський кордон, обидві журналістки дійшли висновку - з боку російського ТБ це тупа пропаганда.

 

Саме в цей час Анастасія Станко, яка, до речі, намагалася вести марафон російською на прохання колег та на знак солідарності з російськомовними громадянами України, прокоментувала виведені на плазму кадри стріму з Манежної площі в Москві, де нечисленні противники путінської агресії протестували проти військової агресії Росії щодо України. Повідомивши, що кількох одиночних протестувальників уже посадили до автозаків, ведуча повідомила: вона чекає стріму з Манежки від Каті Чернолуцької, дочки шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової. Але Катерини на площі в той момент уже не було, бо, як з'ясувалося потім, ця студентка московської кіношколи, а за сумісництвом - іще й фрілансер «Детектор медіа», на той момент уже перебувала в автозаку.

 

Пізніше «Громадське» показало кадри з акції протесту в Санкт-Петербурзі, де людей вийшло набагато більше. На екрані було видно, як нещадно б'ють поліцейські учасника акції, й чутно, як страшно він кричить. Глядачі також чули крик якоїсь жінки, звернений до поліції: «Что вы делаете? Вы фашисты!»

 

У цей момент гостем студії «Громадського» був Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру Разумкова. Він висловив величезне здивування тим, що українська військова розвідка нібито не знала, що з Білгорода до Харкова їдуть російські тітушки, один із яких і встановив напередодні прапор Росії над харківською ОДА.

 

Інша річ, підкреслив експерт, що нова влада просто не встигає вчасно й адекватно реагувати на всі виклики часу. Їй лише два дні, тому вимагати неможливого від неї не варто. Хоча, підкреслив пан Сунгуровський, кордони України треба було закрити з перших хвилин після повідомлень про військову експансію.

 

До речі, «Громадське» стало чи не єдиним каналом, який підняв завісу над можливою роллю Юлії Тимошенко в цій «карибській кризі» по-українськи. Коли до Анастасії Станко прийшов народний депутат від «Батьківщини», вона висловила припущення, що саме Юлія Тимошенко керує процесом мирного врегулювання кризи. Слова нардепа про велику мудрість Юлії Тимошенко й те, що нині не варто відмовлятися від допомоги мудрих людей, хто б вони не були, підтвердили особисті підозри автора цих рядків: уся ця військова експансія проти України може стати приводом для того, аби в розпалі військового конфлікту президентом країни стала Юлія Тимошенко. Втім, звісно, що це лише одна з можливих версій та особиста думка вашого автора.

 

По обіді телеканали «Рада», 5-й, «112», «24» та «Громадське» на Першому національному зробили пряме включення з брифінгу Олександра Турчинова та Арсенія Яценюка. Перший озвучив рішення Верховної Ради про приведення в стан бойової готовності українських збройних сил. І головне - знайти в бюджеті гроші для їхнього фінансування. Арсеній Яценюк акцентував саме на фінансуванні ЗСУ з окремих джерел. Головний меседж обох учасників брифінгу - без паніки! Голови держави роблять усе можливе й неможливе задля стабілізації обстановки. В тому числі - підключають усі міжнародні організації.

 

«Громадське» вже ближче до 17-ї пустило повтор розмови Тетяни Даниленко з Олександром Чалим та Євгеном Марчуком від 1 березня. Дипломат і колишній міністр оборони зуміли знайти правильні інтонації, щоб народ не піддався паніці. Євген Марчук реально заспокоїв, сказавши: в українській армії ще дуже й дуже багато боєздатної техніки та озброєнь, тож перейматися швидкою поразкою від озброєних до зубів російських вояків не варто. Ми так просто не здамося. Тим паче, нині при владі в Україні люди, які чудово розуміють, що таке Міністерство оборони і навіщо воно потрібне. Те, що сталося в Криму, екс-глава СБУ назвав класичною спецоперацію за підручником для спецслужб. Маємо всі необхідні складові - слабка влада, якій лише кілька днів, інформаційна війна плюс «легітимний» президент, якого публіці пред'явили в п'ятницю. При цьому Євген Марчук із посмішкою порадив перечитати книжки Юліана Семенова, де ці технології дуже докладно описано.

 

Канал «112» так перейнявся травмованою психікою євромайданівців, що запросив до студії психолога Наталію Улько, яка давала поради щодо збереження психічного здоров'я та виходу травми. Одним із оздоровлюючих засобів фахівець назвала віру в Бога.

 

Перемкнувшись на кримськотатарський канал ATR, автор побачила в студії муфтія республіки Татарстан Каміля Хазрата Самігулліна. Він пояснив, що досі не був знайомий із муфтієм Криму, але познайомитися його змусила біда, яка прийшла в дім кримських татар. Нічого конкретного, тобто як татарські мусульмани збираються допомагати кримським братам, духовний провідник із Татарстану не уточнив, але пообіцяв - триматимуть руку на пульсі.

 

Тут-таки показали й площу перед Верховною Радою Криму, де напередодні ухвалили доленосні рішення. На площі було видно кілька десятків, не більше, людей, а отже, можна було зрозуміти - істерія російських каналів про масові мітинги на захист «легітимної» кримської влади не має під собою жодних підстав.

 

Українські канали, які висвітлювали військову агресію Росії проти України, подібною до російських колег істеричною риторикою не відзначалися. Навпаки, якщо факти агресії констатувалися, то без емоцій, які б могли спровокувати паніку серед мирного населення.

 

5 канал щопівгодини інформував глядачів, як розвивається ситуація. Приміром, коли тут показали, як учорашній главком ВМСУ контр-адмірал Денис Березовський присягає на вірність «Гобліну» - Аксьонову, то одразу ж повідомили - його дії військова прокуратура кваліфікує як державну зраду, і вже відкрила щодо цього факту кримінальну справу. Водночас тут повідомили про призначення нового головнокомандувача ВМС України.

 

Прямими включеннями з Криму відзначилися короткі випуски ТСН на «1+1», які керівництво каналу вирішило запустити на додачу до підсумкового тижневика. Кореспонденти видавали в ефір тільки ту інформацію, яку могли перевірити.

 

Всі підсумкові програми великих каналів присвятили ситуації в Криму більшу частину своїх випусків, дехто збільшив для цього хронометраж. Детально програми проаналізують мої колеги Марина та Отар Довженки. Я ж тільки висловлю захоплення мужністю кореспондента «Інтера» Олени Механик, яка у Феодосії  не піддалася на провокації та зробила якісний репортаж про спроби захоплення української військової бази російськими вояками.

 

На «Громадському» теж спростували інформацію «Інтерфаксу» про захоплення бази українських морпіхів у Феодосії. Насправді вони не дали проникнути на базу росіянам.

 

О 19.30 інформаційний марафон «Громадського» на Першому національному продовжив спецвипуск ток-шоу «Шустер live» від «Шустер студіо».

 

Називався випуск дуже промовисто - «Хотят ли русские войны? Спросите вы у тишины». Ведучі шоу, Савік Шустер та Мустафа Найєм, поводилися досить жорстко, не даючи гостям «растекаться мыслею по древу». Пан Шустер укотре вразив. Цього разу - клятвою журналіста, які зачитав у прямому ефірі. А ще - порівнянням Путіна з Гітлером.

 

Програма підтвердила ще раз - українці вміють заскакувати в останній вагон і зупинятися перед прірвою. Адже загроза територіальній цілісності держави в одну мить об'єднала лівих, правих, нейтральних і радикальних. Коли Леонід Кравчук заявив, що готовий у свої 80 років захищати Україну зі зброєю в руках, це було надзвичайно зворушливо.

 

Не обійшлося й без традиційного для політичного ток-шоу скандалу. Цього разу його автором був досі не помічений у агресивності депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв. Він звинуватив гостя ток-шоу Євгенія Кисельова в тому, що той працював на українському телебачення як агент ФСБ. Ні для кого не таємниця, що московський тележурналіст служив в Афганістані. Але це не означає, що він був агентом КДБ. Проте, вочевидь, поведінку пана Соболєва можна пояснити нервовим зривом.

 

Він, мабуть, як і більшість громадян України, до останнього не вірив, що Росія почне проти «братньої» країни військову операцію.

 

У Прощену неділю, коли перед початком Великого посту заведено просити вибачення й прощати самим, найбільш адекватними цьому моменту були слова Георгія Коваленка, сказані ним на сцені Народного віча й повторені в студії 5-го каналу. Він оголосив, що священики УПЦ обох патріархатів, Московського та Київського, вже почали реальні переговори про можливе об'єднання обох церков у єдину помісну.

 

На тлі тривожних, попри всі спроби нейтральної подачі інформації, повідомлень про поведінку російських агресорів у Криму та антиукраїнських мітингів на південному сході України, це було величезним позитивом. Щоправда, тут-таки подумалося: ну, тепер патріарх Кирилл почне закликати до захисту православних Московського патріархату, й на Київ посуне навала юродивих із корогвами й хрестами. Не доведи, Господи!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14269
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
андрій
3677 дн. тому
Міжнародного терориста Адольфа Путина оголосити в розшук !!! Українці почнуть пікетувати «Сбербанк Росії» , як джерело розповсюдження тероризму у світі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду