«Переведи мене через Майдан»

«Переведи мене через Майдан»

4 Грудня 2013
19639
4 Грудня 2013
12:37

«Переведи мене через Майдан»

19639
Коли ведучі марафону «Вихід Є!» радісно повідомили, що спецтехніка, завезена для монтування «йолки», розвертається і їде з Майдану Незалежності, ніхто не замислився – чому серед тієї техніки був екскаватор, якому ну геть нічого було робити на Майдані. Тим часом на кадрах із Майдану було дуже добре видно – самоскиди й трактори, покидаючи Майдан Незалежності, розчищають дорогу машині з ковшем... Ейфорія з того, що міліція ні сіло ні впало (за версією ведучих) у паніці розбіглася, теж виглядала трохи передчасною. Огляд телепрограм за 25 листопада – 1 грудня 2013 року.
«Переведи мене через Майдан»
«Переведи мене через Майдан»

Події в країні змінюють одна одну так стрімко, що позаминулий понеділок на тлі теперішнього видається вже якимось парком Юрського періоду.

 

Ще 25 листопада, коли ввечері на всіх загальнонаціональних каналах крутили звернення президента Януковича до своїх нерозумних чад, мало хто, окрім найдалекоглядніших, міг уявити, що новітня історія України на наших очах поскаче скаженим чвалом.

 

Останні фрази президента в його зверненні неабияк потішили людей із розвинутим почуттям гумору. Оті, де глава держави, як батько, що не може залишити дітей без хліба, не може покинути українців напризволяще, без зарплат і пенсій. А також, що, безумовно, є справжнім перлом від спічрайтерів, - що долю країни покладає на рішення Господа Бога.

 

Не знаю, ким треба бути, щоб підкласти своєму роботодавцеві таку величезну свинюку. Але факт є фактом: звернення президента до підданців не лише не зняло напругу в суспільстві, але надало їй нових обертів. Адже віру в «доброго царя» українці якщо й мали, то давно її втратили. Так само великою помилкою було підкреслювати покладання на волю Господню: в масових клерикальних настроях громадян України запідозрити важко. І те, що президент де треба й не треба демонструє свою побожність, більшість лише дратує.

 

Тим часом понеділок став моментом переорієнтації кількох телеканалів у висвітленні євромайдану. Приміром, ТВі запустив практично цілодобовий телемарафон «Вихід Є!». Який тривав до вечора неділі включно. Ведучі в євроукраїнських шаликах чи з такими самими стрічками на грудях приймали численних гостей. Останні, від політиків до громадських діячів, від митців до науковців, намагалися аргументовано донести свою позицію щодо переваг чи втрат України в разі підписання нею угоди про асоціацію з ЄС.

 

Такі самі євроукраїнські банти були й на ведучих «Сніданку з 1+1» починаючи з понеділка. Безстрашна Марічка Падалко, яка мала би вести новини в ранковому ефірі, натомість вела прямі включення з євромайдану.

 

ТСН на цілий тиждень «забула» про звірства на дорогах та замордованих п'яними матерями дітей і більшу частину випусків присвячувала євромайданам.

 

Та сама тенденція впродовж тижня була притаманна й «Подробицям» на «Інтері».

 

В понеділок, 25 листопада, коли після масового мітингу за євроінтеграцію в неділю зажевріли кволі надії на підписання угоди 29 листопада у Вільнюсі, «Інтер» після прямого включення з майдану запросив прокоментувати шанси на підписання Олександра Голубицького, Вадима Карасьова та Володимира Фесенка. Перший дорікнув опозиції за відсутність плану дій, другий підкреслив, що нинішній євромайдан - це майдан не політиків, а громадян. Третій висловив обережне припущення: якщо Європа запропонує пакет компенсаторних заходів, угоду підпишуть.

 

Перший національний у вівторок лише поглибив свої проСімейні тенденції, яскраво продемонстровані в «Підсумках тижня» напередодні, й подав «чудовий» сюжет на тему «Кому війна, а кому рідна мати». Тут не обмовилися жодним словом про чисельність акцій протесту 24 листопада, а докладно розповідали, як наживаються на майдані заповзятливі торгівці наборами мітингувальника. Що буцімто розлітаються, як гарячі пиріжки. Насамкінець не забули підкреслити: оскільки акції триватимуть недовго (як показали подальші події, оракули на Першому не водяться), торгівці дуже квапляться нажитися.

 

Тим часом у вівторок ТСН та «Подробиці» показали чудеса оперативності й збалансованості в сюжетах про європротести. У ТСН розповіли й показали, як студенти Києво-Могилянської академії вузенькою колоною йдуть до парку Шевченка в Києві, аби там об'єднатися зі спудеями Національного університету імені Тараса Шевченка. Тим часом, підкреслила ведуча, студенти Івано-Франківської медичної академії страйкувати не йдуть, бо в них за пропуски занять вимагають хабарі. Проанонсували тут і велике інтерв'ю провідним телеканалам Віктора Януковича, яке він обіцяв дати в своєму телезверненні напередодні й таки виконав обіцянку. В анонсі подали з нього «основоположні» цитати. Зокрема - про те, як президент хоче, щоб цей час (тобто підписання угоди про асоціацію) настав якомога швидше.

 

«Подробиці» ж у вівторок увечері просто-таки вразили розворотом у бік євросимпатиків. Мало не половину випуску присвятили подіям на обох майданах - власне Майдану Незалежності та Європейській площі, підкресливши: обоє майданів прагнуть об'єднатися. Прямі включення з київських євромайданів та з обласних центрів, синхрони учасників та депутатів, а особливо, впертість євроінтеграторів на місцях, які, незважаючи на заборону влади проводити євромайдани, все-таки на них збиралися - усе це дало змогу уявити цілісну картину європротестів, а головне - їхніх масштабів, у всій країні.

 

Неминуча цитата з інтерв'ю Віктора Януковича пролунала й тут. Акцентували на тому місці, де гарант Конституції «аплодує тим, хто вийшов на майдани».

 

До речі, як у ТСН, так і в «Подробицях» розповіли про новину дня - візит на Майдан Незалежності Олександра Попова. Пообіцявши поставити біотуалети для мітингарів і забезпечити їх їжею й теплом, глава КМДА покинув Майдан.

 

Кадри з міліціонером, котрий прийшов на допомогу зомлілому чоловікові, показані того вечора чи не в усіх випусках новин, буквально вичавили сльозу в глядача, остаточно впевнивши його: «Міліція з народом!».

 

Увагу недосвідченого чи наївного глядача добряче приспав і синхрон міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Останній того вечора бив себе п'яткою в груди, визнаючи право громадян на мирні протест, й каявся за події під Кабміном 24 листопада.

 

У середу, 27 листопада, за задумом його ініціаторів, «велике інтерв'ю з президентом» теж мало на меті якщо не приспати пильність майдану, то принаймні заспокоїти найбільш радикально налаштованих його учасників. На мою думку, розмова з президентом тривалістю більше двох годин із цим завданням не впоралася. Попри всю проєвропейську риторику Віктора Януковича та його обіцянки повернутися до євроінтеграції, коли Україна буде до неї готова.

 

Погоджуся з колегою Борисом Бахтєєвим - п'ятеро журналістів, які працювали з президентом, поводилися досить професійно й місцями навіть жорстко. Але два роки відсутності будь-якої прямої комунікації з Віктором Януковичем усе-таки далися взнаки. Адже щоб почуватися більш-менш вільно і впевнено зі співрозмовником, треба його хоч трохи знати. А якщо цей співрозмовник переслідує мету якомога більше інформації приховати, а не навпаки, то журналістам лишається одне: зробити все, аби вичавити з героя бодай натяки на його справжні мотивації. Що, власне, Лариса Губіна (5 канал), Савік Шустер («Інтер»), Олег Панюта (канал «Україна»), Андрій Куликов (ICTV) та Олександр Ткаченко («1+1») щосили й намагалися зробити. До речі, відчувалося, що уроки свого попереднього спілкування з президентом його учасники все-таки засвоїли.

 

Показово, що пан президент таки не зміг утриматися від хамства на адресу журналістів (репліки з приводу молодості на адресу Олега Панюти чи з приводу помилки в цифрі природного газу, що добувається в Україні, в бік Лариси Губіної) в стилі свого прем'єра Миколи Азарова. Як і не зміг переламати своєї звички вести розмову в монологічному стилі, не даючи змоги журналістам поставити уточнювальне запитання.

 

Тож нічого дивуватися, що Лариса Губіна, поставивши дуже правильне запитання, чому держава має опікуватися долею тих промислових підприємств, для яких і закуповується російський газ, адже вони перебувають у приватній власності, не розвинула тези до всім відомого факту: саме власники цих підприємств винні в їхній катастрофічній неконкурентноздатності. Хоча багато вже є й модернізованих підприємств, тому олігархи - їхні власники, треба думати, й не бояться євроінтеграції.

 

Проте президент не знайшов нічого адекватнішого, аніж уточнити - лише на 80% вони приватні, але на них працюють українські робітники, а власники платять податки й заробітні плати. Тому газові контракти імені Юлії Тимошенко - це для них смертельний зашморг.

 

Президент ні на міліметр не відступив від домашніх заготовок. Навіть тоді, коли Савік Шустер спробував вивідати, про що ж таки домовлялися Віктор Янукович із Володимиром Путіним під час двох своїх останніх перед вільнюським самітом зустрічей. У відповідь журналісти почули розлогу розповідь про втрати України від скорочення товарообігу з Росією. Єдиним ексклюзивом президента на цю тему був пасаж, що в угоді про асоціацію України з ЄС не враховано інтереси Росії. І це вже точно була обмовка за Фрейдом. Бо національний лідер, мабуть, має дбати передусім усе-таки про інтереси своєї держави, а не сусідньої. Остаточно роздратувавшись цими обтічними відповідями на свої конкретні запитання, Савік Шустер не стримався й назвав соціальний устрій в Україні олігархічним капіталізмом, проти якого люди й вийшли.

 

Але президента подібний випад не збентежив, і на журналістів полився заколисливий потік цифр і фактів про покращення в соціальній сфері.

 

Одне слово, підсумував глядач цього безпрецедентно тривалого інтерв'ю, асоціацію з ЄС підпишуть, але невідомо коли, а питання Юлії Тимошенко, як пишуть президентові громадяни в своїх листах (!:)), має вирішуватися в судах. Причому тоді, коли вона перестане від цих судів ховатися. Як може ховатися від судів людина, котра перебуває в ув'язненні, залишилося таємницею. Нічого, окрім роздратування, це інтерв'ю у притомного глядача не здатне було викликати.

 

У автора цих рядків у п'ятницю, 29 листопада, склалося враження, що досить гострі за мірками лояльного до влади каналу запитання ведучого «Шустер live» до президента не лишилися без чиєїсь реакції. Досі переривати прямий ефір «Шустер live», хай би на якому каналі виходила програма Шустера, ніхто собі не дозволяв. А тут раптом без жодного попередження замість продовження ток-шоу глядачі «Інтера» мусили 20 хвилин дивитися серіал «Пасічник».

 

Згодом усе нібито втряслося, але, як кажуть, «осадочек остался». Тим паче, що Лєна Бондаренко з піною на губах доводила - влаштували цю провокацію лідери опозиції, яких, на її переконання, ніхто не запрошував до студії. А сам пан Шустер озвучив версію припинення трансляції через технічний збій, а потім сказав, що злякався, що це вже «Лебединое озеро»... Навряд чи хто сумнівається в тому, що влаштувати на окремо взятому каналі «Лебединое озеро» могли лише або його топ-менеджери, або власники. «Детектор медіа» писала, що нібито відновлення трансляції ток-шоу відбулося за втручання співвласника Сергія Льовочкіна. Тож залишається лише гадати: а за втручання кого ефір тоді було припинено? Невже Ганни Безлюдної?

 

А на самому шоу відтак тема про побиття журналістів у Маріїнському парку вранці, про що говорили Cавік Шустер із Мустафою Найємом в першій частині програми, розчинилася в пустопорожніх звинуваченнях пані Бондаренко на адресу опозиції та власників «Інтера». Тож інформація про перших жертв тітушок серед журналістів, яка могла би для широкого загалу стати потужним сигналом про майбутній «напрямок головного удару» від «Беркуту», до цього загалу не дійшла.

 

Натомість дві третин програми склали дискусії про вільнюський провал Віктора Януковича. Це вже більше скидалося на похорон євроінтеграції, хоча Петро Порошенко й намагався, попри невдачу саміту, донести, що не все ще втрачено. «Але я думаю, що консолідація суспільства навколо ідеї європейської інтеграції має чітко продемонструвати: угода про європейську інтеграцію України обов'язково буде підписана. І ми для цього об'єднаємось і зробимо це». До речі, народний депутат і власник найбільшої кондитерської корпорації все-таки не дав остаточно забалакати тему про побиття журналістів і нагадав, що правоохоронцям негайно треба зреагувати на ці ганебні явища.

 

Олександр Вілкул тим часом, як і Олена Лукаш, у прямому ефірі повторювали тези уряду та президента, що влада не може покинути нещасних сиріт, удів, немовлят, а також пенсіонерів напризволяще, й підпише угоду на комфортних для себе умовах.

 

Не знаю, чи минулий ефір насправді стане для Савіка Шустера останнім, як він майже пообіцяв, але свою тезу про олігархічний капіталізм в Україні, що заважає рухатися вперед, він знову озвучив. Річ у тім, що досі на його ефірах називати саме так політико-економічний лад в Україні дозволялося виключно ручним опозиціонерам. Але ніяк не самому ведучому. А тут раптом такий відвертий демарш. Залишається припустити - ведучий, завжди максимально обережний у дефініціях і такий, що уникає будь-яких ярликів, пішов ва-банк у темі євроінтеграції не без благословення акціонерів каналу. Може, вони вже не почуваються олігархами? :)

 

Тим часом на Першому національному 29 листопада урочисто транслювали наживо мітинг із Михайлівської площі. Де, як і на попередньому «мирному зібранні» проти євроінтеграції, виступали Нестор Шуфрич та інші регіонали. Ну, а широкі плани Олександра Єфремова та Володимира Макеєнка в демократичних шкірянках мали засвідчити - регіонали завжди з паствою, себто - з народом і серед народу. Цей антимайдан показували, аж доки він не розійшовся за відмашкою організаторів після концерту Наталії Бучинської.

 

30 листопада, в суботу, всі без винятку канали, де не було вихідних від новин, розпочинали їхні випуски з кривавого побоїща на Майдані.

 

ТСН же взагалі присвятила цій темі та супутнім їй дві третини випуску о 19.30. Тут показали все - від кадрів, як на студентів біля стели Незалежності о 4-й ранку напав «Беркут», і до коментарів начальника столичної міліції Валерія Коряка. Котрий вразив громадськість словами про те, як кляті студенти на ввічливі прохання бійців спецназу звільнити площу для встановлення новорічної ялинки почали кидати в них «горящі палки» з «костріщ» та інші тупі предмети. Тим часом Лідія Таран в наступному сюжеті, де йшлося про відео агресії в бік «Беркуту», оприлюднене МВС, уточнила: «На ньому видно, як мітингувальники щось кидають у беркутівців, що наступають. Якщо пильно придивитись, видно, що це курячі яйця».

 

Синхрон Михайла Чечетова в сюжеті про розгін євромайдану лише підтвердив давню звичку регіоналів казати на чорне біле й навпаки: «Спровоцировали те люди, которые в ответ на мягкое толерантное обращение милиции с просьбой дать возможность установить елку в ответ получили брошенные поленья, тупые предметы и камни. Я всю ночь спал. И нормальные люди всю ночь спали. Дети по Крещатику в 4 часа не гуляют».

 

Тут доречним був би гомеричний регіт, якби не трагізм ситуації.

 

«Подробиці» розпочали випуск із сюжету з красномовною назвою - «Евромайдана - нет. Сегодня ближе к рассвету отряды спецназа зачистили площадь от протестующих».

 

Його автор Кирило Євсєєв був безпосереднім свідком подій і розповів, як саме «встановлювали» ялинку з допомогою «Беркуту». Один із учасників майдану вину за його розгін поклав на лідерів опозиції: «Організаційний комітет нас здав. Вони почали прибирати сцену, сказали, що в них з опозицією домовленість. Вони наперед знали, вони забрали сценічне обладнання. І буквально кілька годин пройшло - якраз налетіла міліція».

 

Суботні випуски ТСН та «Подробиць» узагалі можна, на мою особисту думку, вважати еталонним щодо висвітлення надзвичайної події суспільно-історичного значення. За кількістю інформації, коментарів та синхронів усіх сторін конфлікту - побитих учасників майдану, представників влади й опозиції, а також реакції на побоїще українських церков, митців та міжнародних організацій, ТСН та «Подробиці» перевершили абсолютно всі випуски новин на інших каналах.

 

Найбільш сенсаційною в цих випусках була новина про вихід із партії регіонів Інни Богословської та заяву про відставку, яку написав Сергій Льовочкін (хоча це було й на інших каналах).

 

Єдине, що, як зазначала у ФБ Наталія Лигачова, «Подробиці» в це день не дали синхронів із майдану лідерів опозиції, в яких ті озвучували конкретні плани на найближчі дні. В ТСН такі синхрони дали.

 

Перший національний у випуску о 19.40, за 20 хвилин до головної події в своєму ефірі, трансляції дитячого «Євробачення», все-таки не зміг залишитися осторонь від найголовнішої надзвичайної події дня й коротко, буквально за 5 хвилин, поінформував свого глядача:

 

«Дві кримінальні справи, десятки адміністративних та з півсотні поранених людей. Так закінчилася нічна сутичка на майдані Незалежності в Києві. "Беркут" витіснив учасників акції з головної площі столиці. За офіційними даними, 35 мітингарів затримали, на них склали адмінпротоколи - за хуліганство та опір правоохоронцям. Усіх уже відпустили. В міліції також говорять про 12 травмованих співробітників. Водночас, обіцяють розглянути всі звернення від громадян, котрі поскаржилися на силові методи "Беркута". З проханням підготувати Майдан до свята офіційно звернулися комунальники, - пояснюють у столичному міліцейському главку. А активно діяти стражі порядку почали після того, як демонстранти стали чинити опір спецпризначенцям, жбурляти в них пляшки та запалені палиці, - заявляє керівниця прес-служби.

Ольга БІЛИК, начальник відділу зв'язків із громадськістю ГУ МВС України в м.Києві: "Після того як представники управління благоустрою КМДА намагались завезти техніку, мітингувальники заблокували її та не пропустили до Майдану Незалежності, представники благоустрою звернулися до правоохоронних органів з проханням. Окремі мітингувальники почали агресивно себе поводити, кидати в співробітників міліції пляшками з водою, камінням, а також підпаленими палками. Після чого співробітники міліції "Беркут" витіснили мітингувальників з Майдана Незалежності».

 

Не оминувши реакції на побоїще Миколи Азарова, ведучий заявив: «Дати правову оцінку подіям на Майдані Незалежності закликають і в Партії регіонів. Там виклали свою версію подій. За словами нардепа Михайла Чечетова, спочатку міліція мала допомогти комунальникам підготувати майданчик до новорічних свят. Утім, коли попросила мітингувальників звільнити місце для працівників, наштовхнулася на опір і провокації».

 

В інтерпретації Першого національного те, що сталося о 4-й ранку (в «найкращих» традиціях садистів із ОГПУ-ЧК-НКВД-КДБ або ж німецьких гестапівців) на Майдані Незалежності, занадто вже пильної уваги не заслуговує. Жодного синхрону протестувальників, жодного слова від опозиції, не кажучи вже про реакцію міжнародної спільноти на побоїще на Майдані, в «Підсумках дня» на Першому національному не прозвучало.

 

Натомість тут присвятили окремий сюжет 40-тисячному мітингу в Харкові на Площі Свободи, де вільні мешканці Першої столиці так само вільно виявляли своє цілковите розуміння планів партії та уряду щодо призупинення євроінтеграції.

 

Наступного дня, в неділю, «Підсумки тижня» вразили не менше. Ведучий Андрій Сміян одразу ж вибачився перед тими, хто, вочевидь, ціле життя чекав дитячого «Євробачення», а ось тепер змушений іще мучитися в очкуванні, поки його годуватимуть сюжетами про якесь там Народне віче в Києві та провокації й побоїще на Банковій. Про це найкраще написала Світлана Остапа.

 

У неділю, 1 грудня, канали ТВі, 5-й та «24» вели пряму трансляцію Народного віча в Києві від самого ранку до пізнього вечора. Журналісти ТВі, попередивши, що з «невідомих причин веб-камери на Майдані Незалежності вимкнено», але там працюють їхні відеокамери, почали трансляцію з Майдану. Кадри звідти пригнічували. Навколо «йолки» крутилося кількаро людей, і це ніяк не надихало на віру в масовість Віча. Проте, коли народ почав прибувати, і ведучі марафону «Вихід Є!» радісно повідомили, що спецтехніка, завезена для монтування «йолки», розвертається і їде з Майдану Незалежності, ніхто не замислився - чому серед тієї техніки був екскаватор, якому ну геть нічого було робити на Майдані. Навіть якщо тут збиралися монтувати ялинку. Тим часом, на кадрах із Майдану було дуже добре видно - самоскиди й трактори, покидаючи Майдан Незалежності, розчищають дорогу машині з ковшем. Ейфорія з того, що міліція ні сіло ні впало (за версією ведучих) у паніці розбіглася, теж виглядала трохи передчасною. Ну, не може міліція розбігтися просто тому, що боїться мітингувальників. Тим паче, що напередодні черговий київський суд уночі виніс постанову про заборону збиратися на Майдані Незалежності, Михайлівській площі та вулиці Банковій.

 

Симпатики народних повстанців, побачивши, як за лічені хвилини на очах на Майдан вливаються людські лави, тихо ридали від захвату. Адже якщо нас так багато, нас не подолати? Це справді було надзвичайне видовище - люди йшли від Парку Шевченка Володимирською, взявшись за руки, в неймовірному піднесенні, й при цьому жодних заворушень у цьому океані людських голів і рук не було.

 

Проте ейфорія тривала рівно до того моменту, коли почався прямий репортаж із вулиці Банкової, на яку раптом виїхав злощасний екскаватор. Усе це дуже нагадувало появу БРДМ у перекритому центру Києва 18 травня.

 

В ефірі ТВі це з'явилося о 15.55, і разом розбило кришталеву вазу емоційного піднесення на друзки. Разом із головами журналістів, юних провокаторів (хтось каже, що це були щирі захисники ідеалів євромайдану, які пішли помститися «Беркуту» за кров ровесників у ніч з 29-го на 30-те) та деяких вояків строкової служби, котрі тримали оборону в першому ряду.

 

На ТВі, як і на 5-му та каналі «24», а ввечері - і в усіх інформаційно-аналітичних тижневиках, показали, як мужньо намагався зупинити чортів екскаватор Сашко Положинський, до якого приєднався Петро Порошенко.

 

Одне слово, все це можна було б назвати «Кривавим весіллям», якби подібний парафраз драми Федеріко Гарсіа Лорки був доречним.

 

Тим часом перед цим у телемарафоні на ТВі взяли участь, окрім багатьох інших експертів, Інна Богословська та... Михайло Чечетов. Зрозуміло, що одну покликали як партійну ренегатку - авторку сенсації, а другого - задля збалансованості думок і поглядів. Проблема лише в тому, що Михайло Чечетов власних думок чи поглядів не має. Але тим і зручні регіонали: всі вони завжди і всюди лише ретранслюють темники від партії, без жодного відхилення від «генерального курсу». Отож, Чечетов не був оригінальним і від своєї версії подій ранку 30 листопада не відступив.

 

Зате вже позафракційна депутатка Інна Богословська продемонструвала неймовірний гуманізм і толерантність. Вона пояснила: вийшла з ПР тому, що для неї життя людини - це святе. Ну, а бити дітей - це злочин. Пані Богословська поділилася своїм баченням розвитку подій - створення проєвропейської фракції в парламенті та голосування за дочасні вибори президента й ВР.

 

На Першому національному, коли вже було відомо про криваву сутичку на Банковій, транслювали ювілейний концерт Віталія Білоножка. Я нічого не маю проти народного артиста та його дружини, а місцями навіть люблю їхні пісні. Але в цей час мітингарі вже штурмували КМДА, про що повідомили на 5-му каналі. Відтак кадри на Першому, як Олександр Попов зустрічається з Віталієм Білоножком у тій-таки КМДА зі словами, що останній заслуговує на найвищі нагороди, мали досить блюзнірський вигляд. Як тут не згадати сюжет Першого на початку тижня про євромайдан - «Кому війна, а кому й рідна мати».

 

Тим часом тижневики «ТСН. Тиждень», «Подробности недели», «Факти тижня» й «События недели» зробили Народне віче в Києві топ-темою.

 

На «1+1» узагалі весь випуск присвятили революційним подіям на Майдані Незалежності, Михайлівській площі, Банковій вулиці. Алла Мазур не стомлювалася виринати то на Майдані, то біля Кабміну, то на Михайлівській. Підхід до теми редактори й автори програми продемонстрували надзвичайно професійний. Глядач завдяки цій грамотній роботі зміг уявити собі все, що відбувалося на євромайданах та поза ними буквально у форматі 3Д. Насамкінець тут підготували шанувальникам подарунок, змонтувавши з кадрів євромайдану до і після розгону кліп на пісню гурту «Вперше чую» «Не треба».

 

Зауважу, втім, що ще в п'ятницю щось подібне показали у фіналі «Шустер live». Тільки вже на композицію Святослава Вакарчука «Стіна».

 

Ну а Перший національний у своєму впертому небажанні помічати півмільйонні протести трохи змінився лише наступного дня, 2 грудня, за інформацією джерел «Детектор медіа» всередині каналу, завдяки протестам журналістів, які там працюють. Що ж, побачимо, чи надовго вистачить волі фактичних власників державного каналу, якими є, на жаль, зовсім не ми, платники податків, на дотримання бодай якогось балансу в новинах для «сімейного» перегляду.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду