Така пізнавальна мода

14 Березня 2007
1799
14 Березня 2007
12:33

Така пізнавальна мода

1799
«Жертва моди» – адекватна часові програма з популярним фахівцем-ведучим.
Така пізнавальна мода

«Подивись, Зіно, «Жертву моди» Андре Тана! Кажуть, непогана програма»,  порадили журналістці Зіні Підалькіній. «Гм»,  замислилась вона, бо ніяк не могла переконати себе, що той проект про шмаття може бути хоч чимось привабливим. «Сотні таких програм я вже бачила по телевізору»,  песимістично сказала вона сама собі й потяглася до пульта, щоб відшукати Новий канал.

 

Увімкнула – і припала до екрану. Бо:

 

1) Андре Тан – хлопака хвацький,

2) до того ж, жвавий,

3) і, що найголовніше, – не без клепки в голові.

 

Перше, що Зіна побачила, – сам Андре в оточенні двох кралечок у робочих комбінезонах (такий одяг дівчата натягли для контрасту, щоб Андре міг їх круто вмить переодягнути у щось дуже модне). Їхня зовнішність була нехарактерною для ведучих українського телебачення та їх стандартів. Одна з краль була в тілі більшою за другу. Не те, щоб вони були огрядні, як Руслана Писанка, ні. Просто дивувало Зіну те, що вони не вписувались у худорлявий телестандарт. Обидві діви посміхалися на всі 32. І обидві були мовчазні. «Це й не дивно», – подумала Зіна, бо Андре Тан тільки й робив, що теревенив про те й про се і причаровував глядацьку аудиторію цитатами, висновками і народною мудрістю. Асистенток він називав «Бусинками». І збагнула Зіна, що дівулі ті у проекті – для контрасту, щоб відтіняти Андре у всій його красі та принадах. За таких обставин Підалькіна лише згадувала російське «подлецу все к лицу», бо, хоч у який одяг вбирався б Андре, хоч якими млявими були б його асистентки, він однаково виглядав би привабливим і цікавим парубком.

 

«Никогда не обижайся на жизнь. Она никогда не будет другой», – процитував Тан когось із глядачів і попрямував разом із кралями добирати за фото героя чи героїню програми.

 

Тут і збагнула Підалькіна, що учасники програми мусять бути схожими на відомих світових зірок, а імідж підбиратиметься для них у стилі обраного героя. «Цікава катавасія», – подумала Зіна і втупилася в екран далі. Бо, крім вибору одягу, публіка могла побачити ведучого, який розповідав цікаві байки на тему програми, і почути серйозний голос за кадром із тим-таки інформативним навантаженням. До того додавалося ще й музичне меню: не пусте забарвлення слухового простору, а тематичне. «Якщо йтиметься про Мадонну, звучатимуть її пісні, якщо про Дейвіда Боуї – його музика, і так далі», – зрозуміла Зіна.

 

У програмі, яку дивилася Зіна, було обрано хлопця, зовні схожого на відомого танцівника, короля фламенко Хоакіна Кортеза. За кадром – іспанська музика. Поки Тан ніжно вів під руку хлопаку в салон, аби йому підмалювали очі, як тому Хоакіну, то розпитував, чим хлопець займається в буденному житті, чи танцює сам, чи ні. А після перших кроків перевтілення на екрані висвічувалося два фото: учасник програми та ідея-герой, на якого він прагне бути схожим.

 

Підалькіну «Жертва моди» насправді зацікавила. По-перше, проект відрізнявся від інших і до Тана приходили переважно молоді, привабливі люди, які не мали проблем в особистому житті, яким не бракувало красивого одягу. Це було шоу заради публіки, де ніхто не різав ножицями одяг жертви. Ніякого приниження, жодної низької самооцінки героїв. Головне – динаміка, змістовність, дотепність, проведений у приємній компанії екранний час.

 

«Так глядачі й познайомляться з непопсовими героями», – міркувала Зіна, бо учасники проекту мали різних кумирів, яких українське телебачення часом просто ігнорувало. До того ж, дівчині було ясно, що Андре у світі моди – як риба у воді (на відміну від сумнозвісних Саші і Таші), і для нього цей проект є певною реалізацією справи його життя. Тому він такий переконливий у кадрі.

 

Кияни-глядачі, не виходячи з хати, мають шанс ознайомитись із продукцією та ціною товарів у тих магазинах, де купують одяг для героїв. «Тобто, крім естетичного задоволення, глядачі мають ще й практичну користь», – вирішила Підалькіна. Їй, як це трапляється не надто часто, не було соромно за цей розважальний український проект. Хоч і незрозуміло Зіні, навіщо Андре Тан обрав таких не дуже привабливих партнерок – «Бусінок». Бо, коли ті дівулі вважали, що жартують, обіймаючись із манекенами та приміряючи смішний, на їхню думку, одяг, Підалькіній хотілося хіба що плакати. Втім, вона відчула, що «Жертва моди» – адекватна часові програма з популярним фахівцем-ведучим, як це, власне, й мусить бути. «Певно, що для Андре Тана цей проект – лише сходинка до власного зростання», – вирішила Зіна, і на тому вимкнула свій ящик.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1799
Читайте також
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 408
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду