Проігнорована незалежність

Проігнорована незалежність

23 Серпня 2013
19549
23 Серпня 2013
17:30

Проігнорована незалежність

19549
Що покажуть українські телеканали 24 серпня? Спецпроекти до свята приготували лише «Інтер» і 5 канал. А Перший національний свій документальний фільм покаже після свят
Проігнорована незалежність
Проігнорована незалежність

Цього року глядачі українського телебачення навряд чи помітять, що 24 серпня телебачення святкуватиме двадцять другу річницю незалежності. Майже всі канали урочисто проігнорували головне державне свято року, навіть Перший національний, здається, святкує День Державного Прапора з більшим розмахом, ніж чергову річницю Дня Незалежності, у день якої він обмежиться концертами. Спецпроекти на честь свята підготували лише «Інтер» та 5 канал. Обидва мовники проводитимуть телемарафони, у яких будуть розмірковувати, як змінилась Україна за роки незалежності. А от Перший національний свій документальний фільм презентує не в день свята, а в понеділок, 26 серпня.

 

Що ж до інших каналів, то 24 серпня ТЕТ вирішив додати до свого логотипу зображення державного прапору, цього ж дня на ТВі кожна програма починатиметься з привітання ведучих із Днем Незалежності. На ICTV журналісти «Фактів» підготували спеціальну рубрику в щоденному випуску новин, сюжети розкажуть про видатних українців та те, як за час незалежності змінились історичні пам'ятки країни.

 

А західноукраїнський телеканал ZIK 24-26 серпня транслюватиме поетичний проект «Про Україну». Це серія 30-50-секундних заставок, у яких відомі діячі мистецтва й культури читатимуть уривки віршів про Україну.

 

 

 

 

Далі «Детектор медіа» пропонує детальніше зупинитися на спецпрограмуванні загальнонаціональних каналів.

 

Перший національний

 

Святковий ефір Перший національний розпочне прямим включенням з Володимирської гірки, на якій відбудеться молитва за Україну. Впродовж дня в ефірі канал показуватиме концерти Оксани Пекун, Софії Ротару і Таїсії Повалій. Увечері Перший національний завершить ефір трансляцією концертної програми до Дня Незалежності України.

 

26 серпня на Першому національному відбудеться прем'єра документального фільму «Незалежність. Силовий варіант». Стрічка покаже хроніку силового протистояння напередодні здобуття Україною незалежності.

 

 

«Інтер»

 

До Дня Незалежності канал «Інтер» покаже семигодинний телемарафон «День народження Країни» та святковий концерт «Живи в Україні».

 

Телемарафон розпочнеться о 7:00. «Інтер» планує показати урочисті події, присвячені святкуванню Дня Незалежності. Марафон розповість історії українців, які в різні часи робили видатні наукові відкриття, міняли українську та світову історію та культуру. У рамках «Дня народження Країни» вийде документальний проект «Роки Незалежності» - своєрідна подорож в недавнє минуле, яка допоможе згадати, як ми жили і як змінилися за 22 роки незалежності.

 

Прямі включення покажуть глядачам каналу, як святкують день народження України в її столиці і в інших містах. Протягом всього марафону з Днем народження Україну та українців вітатимуть зірки та телеведучі. Вестимуть ефір Ганна Гомонай та Сергій Дорофєєв.

 

Увечері у прямому ефірі вийде святковий концерт «Живи в Україні» з Майдану Незалежності. На заході, присвяченому Дню Незалежності виступатимуть Таїсія Повалій, Олег Скрипка, Олександр Пономарьов, Тіна Кароль, Наталія Могилевська, Вєрка Сердючка, Злата Огневич, Світлана Лобода, Потап і Настя, група «Время и Стекло» та інші. Вищеперелічені артисти будуть співати найвідоміші українські пісні різних епох.

 

Вестиме концерт Дмитро Шепелєв разом з українськими співачками.

 

5 канал

 

Із 17:30 до 21:30 у прямому ефірі 5 канал транслюватиме марафон «22. Все тільки починається».

 

Перший блок марафону розпочнеться о 17:30. Ведучі першої студії марафону Яна Конотоп і Мустафа Найєм разом з колишнім дисидентом Левком Лук'яненком, директором Інституту стратегічних досліджень Андрієм Єрмолаєвим, соціопсихологом Андрієм Покальчуком, учасниками «революції на граніті» дискутуватимуть на тему «Як і хто виборював незалежність».

 

Другий блок марафону розпочнеться о 19:10. Ведучі студії Вікторія Сюмар і Роман Чайка говоритимуть з гостями про те, що незалежність дала кожному українцю.

 

Третій, завершальний блок марафону, стартує о 20:10 і буде присвячений майбутньому України. Ведучі цієї частини марафону Тетяна Даниленко та Святослав Цеголко спробують з'ясувати ментальне, економічне та геополітичне місце України. Причини, події та наслідки в студії будуть прогнозувати екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, представник України у Європейському Союзі Костянтин Єлісеєв, а також представники депутатського корпусу від влади та опозиції.

 

Протягом марафону в ефірі 5-го каналу за допомогою нерепрезентативного журналістського опитування на вулицях і через соціальні мережі будуть представлені думки українців. Також під час прямих включень канал покаже, як святкуватиме держава своє народження в різних куточках країни.

 

ICTV

 

Протягом тижня у програмі «Факти» на ICTV виходили сюжети про видатних людей, які творили українську націю. Кінець циклу про видатних українців припаде якраз на День Незалежності. Також цього тижня «Факти» досліджують досягнення інфраструктури за роки незалежності: показують, як відновлюють духовні святині - Михайлівський Золотоверхий собор, Успенський собор Києво-Печерської лаври, собор святого Володимира в Херсонесі, комплекс Менора у Дніпропетровську та інші.

 

«Україна»

 

На каналі «Україна» Дню Незалежності будуть присвячені випуски інформаційних програм каналу: 24 серпня, глядачі побачать сюжети про свято в програмі «События», а 25 серпня, в «Событиях недели». Сюжети будуть присвячені цьогорічному святкуванню Дня Незалежності.

 

Крім того в ефірі каналу «Україна» транслюватиметься святковий ролик, що був створений з фотографій телеглядачів каналу в рамках конкурсу «Моя Україна». Увесь ролик складається з фотознімків, надісланих телеглядачами, де вони зображені з написом слова «Україна». Саундтреком відеоролика стала пісня «З Нею» гурту «Океан Ельзи» з альбому «Земля». Лідер музичної групи Святослав Вакарчук подарував цю пісню телеканалу спеціально для музичного супроводження святкового ролика «Моя Україна».

 

ТЕТ

 

Спеціально до свята Дня Незалежності 24 серпня канал ТЕТ оновить свій логотип, додавши до нього український прапор. Також в ефірі каналу з 11:00 до 12:30 вийде серія мультфільмів українського мультиплікатора Володимира Дахна «Як козаки...».

 

«1+1»

 

У День Незалежності «1+1», як і кілька років поспіль, покаже фільм «День незалежності» з Вілом Смітом. Правда, на відміну від попередніх років, фільм вийде в ефірі каналу двічі за одну добу: о 01:45 у ніч на 24 серпня та о 23:10. Також за кілька днів до свята канал почав транслювати свої традиційні заставки до Дня Незалежності.

 


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду