Невдачі виробництва чи програмування?

20 Лютого 2007
7883
20 Лютого 2007
17:58

Невдачі виробництва чи програмування?

7883
19 лютого канал «1+1» поміняв місцями свої «праймові» серіали: відтепер «Янгол-охоронець» виходитиме о 18.30, а «Кадети» – о 20.15.
Невдачі виробництва чи програмування?

Раніше Генеральний директор «1+1» Юрій Морозов наголошував на тому, що в прайм-тайм канал надаватиме перевагу продукту українського виробництва. Саме тому, за його словами, о цій порі йшов серіал «5 хвилин до метро» (виробництво «Про ТБ»), а по його завершенню – «Сестри по крові» (виробництво «Стар Медіа»). На презентації фільму «Янгол-охоронець» Морозов зазначав, що серіал має продовжити цю традицію. Але тепер у прайм-тайм о 20.15 ітимуть «Кадети», які восени минулого року досить вдало стартували на російському каналі СТС (до речі, на СТС фільм ішов теж о 20.00).

 

«ТК» вирішила з’ясувати, чим зумовлені зміни в програмній сітці мовлення. У прес-службі «1+1» повідомили, що «питання про зміни сітки мовлення має комерційний характер», тому жодних коментарів із цього приводу не буде. Щоправда, у новинах «ТСН» (19 лютого) повідомили, що на рішення телеканалу вплинули численні побажання глядачів.

 

Утім, рейтингові показники пояснюють рішення менеджменту каналу: протягом лютого, за даними GFK, спостерігається тенденція зниження глядацького інтересу до серіалу «Янгол-охоронець». Якщо в перший день показу його рейтинг становив 8,35% (частка – 19,01%), то далі ці показники знижувалися, і більш-менш стабільно закріпилися на 6,5%, частка 15% (приміром, 14 лютого – 6,54%, частка 15,41%, 15 лютого – 6,42%, частка 15,01%, 16 лютого – 6,37%, частка 14,60%).

 

Водночас, рейтинги «Кадетів» стабільно тримаються в межах 10-11%, частка 31-32% (наприклад, 14 лютого – 10,96%, частка 31,20%, 15 лютого – 11,66%, частка 32,03%, 16 лютого – 11,72%, частка 32,34%).

 

Таким чином, телеканал поміняв місцями більш рейтинговий і менш рейтинговий продукти. Але ж тепер у прайм-тайм ітиме не просто російськомовний продукт, але ще й продукт виробництва російського каналу. І хоча це доволі якісний проект, все ж таки добрі наміри каналу «1+1» показувати у прайм українські серіали тепер не реалізуються.

 

«Янгола-охоронця» потенційно називали ледь не кращим серіалом 2006 року, високі рейтинги перших днів, певно, були зумовлені масштабною рекламою фільму. То чому серіал не виправдав сподівання «1+1» стати однією з основних прем’єр сезону? Адже режисер «Янгола-охоронця» Бата Недич безпосередньо причетний до хітів «Інтера» «Зцілення коханням» та «Вовчиця». Можливо, «Янгол» теж був би вдалим для «Інтера», однак для аудиторії «1+1» він не є форматним?

 

Телеканал «Інтер» не зміг придбати серіал «Янгол-охоронець», натомість у його ефірі невдовзі мають з’явитися два проекти Віктора Приходька («Про ТБ»), автора хіта «Плюсів» «5 хвилин до метро» (один із них має назву «Відьомське кохання»). За словами Влада Ряшина, свого часу «Інтер» дуже хотів придбати «Янгола-охоронця», але канал проявив ініціативу лише тоді, коли «Стар Медіа» вже мала домовленості з «Плюсами».

 

Віктор Приходько в коментарях «ТК» розповів, що «Інтер» зробив їм дуже вдалу пропозицію, коли «1+1» купив «Янгола-охоронця»: «Ми працюємо з тим, хто запропонував нам хороші умови. Але у нас чудові стосунки з каналом «1+1». Таким чином, два найбільші телеканали – «1+1» та «Інтер» – фактично «помінялися типовим для їхньої аудиторії програмним продуктом».

 

Під час презентації «Янгола-охоронця» Юрій Морозов, відповідаючи на питання «ТК», чи не здається йому, що цей серіал більше імпонує аудиторії каналу «Інтер» і чи є певність, що він буде цікавий для глядачів каналу «1+1», – зазначив: «Ми на це сподіваємося. Синопсис серіалу я читав давно, коли робота над ним тільки-но розпочалася. Ми з Владом Ряшиним обговорювали різні сюжетні колізії. У мене теж спершу були сумніви, але вони відпали, коли я побачив перші епізоди».

 

На сьогодні розважальний програмний продукт обох телеканалів все більше уподібнюється: це і серіали, і святкові мюзикли, і гумористичні програми. Однак аудиторія телеканалів є відчутно різною, і не завжди однаково добре сприймає запропонований продукт. Тому наміри Влада Ряшина «повторити успіх рейтингових показників «Зцілення коханням» на каналі «1+1» наразі не вдалося реалізувати. Тим більше, що, поставивши «Янгола» у прайм, «Плюси» таким чином «зіткнули його лобами» з хітом «Інтера» – «Приречена стати зіркою». А оскільки цей праймовий хіт «Інтера» вже давно завоював прихильників (а потенційна аудиторія «Янгола» за своїми показниками дуже близька саме до аудиторії «Приречена стати зіркою», а не «Кадетів»), – то таке «контрпрограмування» одразу викликало купу запитань.

 

У «Янгола» є всі шанси мати непогані рейтинги у передпраймовий час 18.30, куди наразі переміщаються всі довгі серіали. Таку тенденцію виробники серіалів відзначали на круглому столі, який проводила «ТК» у січні. Тим більше, що безпрецедентно популярна «Вовчиця» на «Інтері» (що теж ішла у той самий час) якраз сьогодні, нарешті, матиме останній вихід в ефір, а «Гонке за счастьем», що з’явиться на «Інтері» о 19.00, ще тільки треба буде завойовувати постійного глядача.  

 

«Кадети» навряд чи суттєво підвищать свої показники у праймі, утім перший день зміни місцями серіалів уже засвідчив збільшення аудиторії каналу «1+1» у найбільш популярний серед рекламодавців час. За 19 січня «Кадети» мали рейтинг 14,51%, частку 31,38%, а «Янгол-охоронець» – 6,23%, частку 17,28%.

 

«ТК» звернулася до Валентина Опалєва, продюсера «Янгола-охоронця», із проханням прокоментувати низькі рейтинги серіалу на каналі «1+1».

 

Валентин Опалєв, продюсер серіалу «Янгол-охоронець»:

 

– «Кадети» показали кращий результат, тому серіали й поміняли місцями, це нормально. Напевно, на каналі «1+1» інша аудиторія: на «Інтері» «Янгол» ішов би краще. Я не можу сказати, що це неякісний продукт – тут хороші актори, хороша картинка. Мені не соромно за серіал. Напевно, це просто не продукт «1+1». На «Інтері» «Вовчиця» йде і перемагає у своєму слоті. «Янгол» – принаймні, я так думав – мав би йти як продовження «Вовчиці» тут, в Україні, як і в Росії. Але вирішили інакше. Це вже не мої проблеми, я на це ніяк вплинути не можу.

 

Справа в тому, що оптимальний час трансляції «Янгола-охоронця» – з 18 до 19.30 (максимум). Це час домогосподарок. Я вважаю, що такий продукт не має йти у прайм. У Росії «Янгол» нормально йде – доля 25-30% – так само, як у серіалу «Вовчиця». Але на каналі «Росія» «Зцілення коханням», «Вовчиця», і зараз «Янгол» – йдуть о 19 годині. І в цьому слоті, о 19.00, «Янгол» стабільно виграє у решти каналів – НТВ, СТС, RENTV тощо. Це найвищий показник у цьому слоті, хоча на Першому каналі в цей час теж іде непоганий продукт – «5 хвилин до метро», «Поле чудес» (по п’ятницях), різні шоу тощо. У 20.00 аудиторія більш динамічна, більш молода, більш чоловіча. А це мелодраматична історія.  



Фото – кадр із серіалу «Янгол-охоронець».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7883
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду