Міліцейське свавілля в телевізорі

Міліцейське свавілля в телевізорі

17 Липня 2013
23951
17 Липня 2013
14:00

Міліцейське свавілля в телевізорі

23951
Таке враження, що хтось дав журналістам команду «фас!», скерувавши її на міліцію. Огляд телепрограм за 8–14 липня
Міліцейське свавілля в телевізорі
Міліцейське свавілля в телевізорі

Озираючись на телевізійний тиждень, що минув, можна висловити два припущення щодо контенту новинних ресурсів - або ж у міліціонерів трапилося якесь літнє загострення люті та алкоголізму, або ж журналістам дали команду «мочити ментів». З огляду на нещодавно оприлюднену звільненим з «Інтера» херсонським власкором внутрішню розсилку, останнє має під собою більш реальний ґрунт.

 

8 липня, в понеділок, у ТСН та «Фактах» вийшли сюжети про те, як дніпропетровські міліціонери знущалися зі студента, змушуючи того зізнатися в пограбуванні жінки. На каналі ICTV розповіли про інцидент так:

 

«Били, душили, встромляли під нігті голки

 

18-річний дніпропетровець стверджує: його майже 2 доби катували ось у цьому райвідділку. Не витримавши тортур, хлопець підписав більше ніж 10 зізнань.

 

Минулого вівторка о 3-й дня Сергій повертався додому з роботи, коли його зупинили працівники «Беркуту» й відвезли до райвідділку. Хлопець підпадав під орієнтування скоєного кілька годин тому пограбування, в жінки зірвали з шиї золотий ланцюжок. Сергій стверджує, постраждала не впізнала в ньому крадія. Юнак навідріз відмовлявся підписувати зізнання у скоєнні злочину.

 

«Я не хотів підписувати, але вони били дуже. Коли вони почали вставляти голки під нігті, кульки на голову, перекривали кисень, я втрачав свідомість, я був готовий підписати що завгодно, щоб хоча б зв'язатися з батьками», - каже постраждалий Сергій Попов.

 

Сергій розповідає: вночі його відвезли на якусь дачу і до ранку утримували, прикувавши наручниками до батареї. Наступного дня катування продовжили. І лише коли він пообіцяв заплатити, відпустили. Вирвавшись із рук мучителів, хлопець одразу звернувся до адвокатів, які скерували його на судмедекспертизу знімати побої.

 

«Вони очевидні, ось на плечі, ось на вушній раковині, ось на тілі тілесні ушкодження», - каже адвокат В'ячеслав Борсук.

 

Нині хлопець у лікарні, у відділенні неврології. Вже сьогодні відбувся суд, де йому обирали запобіжний захід. Втім лікарі кажуть, потрібен ще час, аби з'ясувати, чи є у нього черепно-мозкова травма.

 

«Хворий після консультації нейрохірурга з лікарні імені Мечникова з підозрою на закриту ЧМТ та струс головного мозку», - заявляє лікар міської лікарні №6. м. Дніпропетровська Людмила Ганева.

 

Міське управління міліції провело внутрішнє розслідування, факти катування не підтвердилися. Правоохоронці кажуть, через гучні заяви хлопець хоче уникнути покарання за два грабежі.

 

«Однозначно, це спроба втекти від відповідальності, тому що в суді розглядається спроба пограбування», - каже начальник УМВС у м. Дніпропетровськ Петро Чистяков.

 

Всі документи розслідування правоохоронці передали до прокуратури. Туди ж дві скарги подали й адвокати Сергія, який нині і постраждалий, і підозрюваний».

 

Приблизно в такому самому ключі подали цю новину й у ТСН на «1+1». Тут, щоправда, назвали студента 19-річним і підкреслили: жертва пограбування, з якої нібито Сергій Попов зняв золотий ланцюжок, грабіжника офіційно не впізнала, а міліціонери твердять - парубок усе вигадав на хвилі загального обурення діями міліції, аби уникнути відповідальності за скоєну саме ним серію пограбувань.

 

Вівторок засвідчив - народ наш таки міліцію ну дуже не любить. Підтвердженням стали красномовні сюжети про п'яного даівця в «Событиях» та «Подробностях». Журналісти інформаційної служби каналу «Україна» показали інспектора ДАІ на харківській трасі в усій красі, продемонструвавши відео, яке зняли свідки пригоди. Один із них, Дмитро Бабич, розповів кореспондентам, як усе було. Він, виявляється, будучи за кермом власного авто, помітив у кюветі машину. Зупинився, щоб надати допомогу, й із величезним подивом побачив, як із жигулів вилазить смертельно п'яний інспектор ДАІ. Подвиги п'яного міліціонера того дня побачила вся країна. Незважаючи на те, що з Олександра Мартинова начальство, аби якось реабілітуватися, швиденько зняло лейтенантські погони, запитання, яке поставив Дмитро Бабич - звідки в скромного даівця 3 тисячі гривень, що випали з кишені його штанів, коли він намагався прикинутися цивільним, залишилося без відповіді.

 

На «Інтері» в «Подробностях» картину морального розкладу інспектора ДАІ подали не так розлого, але достатньо, аби глядач зробив висновки: на теперішній момент його головним ворогом є міліція.

 

Тим часом «Вікна» СТБ, цілком у дусі останніх віянь в інформаційній службі каналу, зробили з цього повідомлення цілу «картину маслом»:

 

«Харківські даішники показали свою гідність. 26-річний інспектор ДПС, який сам щоденно штрафує нетверезих водіїв, напився, сів за кермо й потрапив в аварію. Коли очевидці почали все фільмувати, даішник і його друг познімали штани і влаштували на дорозі лайливе шоу. 

 

Пів на восьму вечора. Кільцева дорога, поряд - авторинок. Зазвичай траса тут жвава. Дмитро Бабич із друзями, проїжджаючи повз, побачив дев'ятку у кюветі. Каже, зупинився, аби запропонувати допомогу, злякався, що є постраждалі. Та коли двері відчинилися й став відчутний запах алкоголю, а за кермом - побачив людину у формі, дістав камеру й викликав друзів на допомогу. Активісти Дорожнього контролю побоялися, що винуватець аварії втече з місця. 

 

Й без алкотестеру було зрозуміло: водій та його друзі, хлопець та дівчина, ледве стоять на ногах. Люду біля машини стало збиратися все більше й більше. Тоді водій у погонах вдається до рішучого кроку: аби не паплюжити гідність форми - просто знімає штани. 

 

За товаришем повторює й кум-цивільний. Йде ще далі й показує людові - усю свою гідність, як є. 

 

Вже за кілька хвилин, як з'ясувалося, інспектор дорожньо-патрульної служби знову з'являється на публіці у формі. Йому здається, одягнувши однострій навиворіт, він більше не належить до правоохоронних органів. 

 

Дмитро Бабич, очевидець:

 

"Сотрудник милиции пытался замаскироваться, но он был в таком состоянии, что он не понимал, что он делает. Он просто снял с себя верхнюю одежду, но штаны одел шиворот-навыворот, плохо у него это получилось, замаскироваться. Когда он переодевался, у него выпало удостоверение и денежные средства в размере 3 тысячи гривен и 5 тысяч рублей, видимо, рубли, у него хороший день удался, и он решил с товарищем отметить"

 

Від людського гніву інспектор Олександр Мартинов ховається всередині машини. На місце прибувають високі чини. Але навіть очільнику обласного управління ДАІ не відразу вдається витягти п'яного підлеглого звідти. 

 

Привселюдно головний даішник регіону обіцяє: наступного ж дня - власноруч зірве погони з підлеглого. 

 

Опівдні й справді збирає на плацу управи особистий склад. 

 

Начальник Олександр Єршов говорить про досягнення, про завдання та високу місію своєї професії. Й, не стримуючись у словах, вичитує підлеглих.

 

Олександр Єршов, начальник управління ДАІ у Харківській області:

 

"Сегодня, скажем так, тяжело будет отмыться от того дерьма, которое на нас вылил вот этот...".

 

Оголошує наказ про звільнення інспектора, старшого сержанта Олександра Мартинова й про догани - усім керівникам п'яниці. 

 

Олександр Єршов, начальник управління ДАІ у Харківській області:

 

"Безпосередні керівники Мартинова, а саме командири взводов, командир роти, заступник начальника управління ДАІ. (Тише) Ну, и я тут есть тоже в наказе..." 

 

Самого героя на плацу немає. Олександр Мартинов, що прослужив у ДАІ усього лише 3 місяці, на збори не з'явився. 

 

Олександр Єршов, начальник управління ДАІ у Харківській області:

 

"Ну, заболел, наверное. Может, после вчерашнего ему тяжело еще, наверное. Он стоял на трассе, да. Он выявлял таких водителей, которые управляли в нетрезвом состоянии, и сам допустил такое правонарушение"

 

В органах зірка-даішник працювати більше не зможе, звільнений за статтею. Окрім того, Мартинова ще чекає слухання у суді - колеги склали два адмінпротоколи, зокрема й за водіння в нетверезому стані».

 

Ви будете сміятися, але в середу тенденція «мочити ментів» тривала. 10 липня у «Фактах» ICTV показали, як тернопільські даівці побили водія, котрий не хотів виходити з машини на їхній наказ. «Добрі люди» й цього разу не підвели, надавши аматорське відео, на якому видно: інспектори в лимонних камізельках лупцюють чоловіка, перед тим поваливши його на асфальт. Автор сюжету підкреслила: інспектори запідозрили, що за кермом - нетверезий водій, і почали його переслідувати. Наздогнавши, наказали вийти з машини. Коли ж той відмовився, силоміць витягли чоловіка з автівки й почали бити. Кореспондент наголосила - перша експертиза показала, що жертва міліцейського свавілля була твереза, а друга, проведена одразу ж після першої, засвідчила стан сп'яніння. Підозру викликає й сміхотворний штраф, яким відбувся гаданий п'яниця (якби водій справді був винен у тому, що йому інкримінували, розмір штрафу був би на порядок більший. А могли б і права забрати!). Тим часом знахабнілі даівці ще й намагалися відібрати мобільні телефони в людей, які їх знімали. За фактом цього побоїща відкрито кримінальне провадження.

 

Отож, міг підсумувати глядач після всього побаченого, в Україні просто немає населених пунктів, де б можна було знайти чесного міліціонера. Адже географія ментівського свавілля після Врадіївки розширилася на всю країну - від Харкова до Тернополя.

 

Як показали події 12-13 липня, столиця в цьому плані не захотіла пасти задніх і очолила список борців із «перевертнями в погонах». Невідомо, що саме вплинуло на київських активістів, які пішли на штурм Святошинського райвідділку міліції вночі 12 липня - успішний приклад врадіївців чи вал негативної інформації про міліцію в телевізорі, але народ спочатку погнався за міліціонером, а після цього зніс паркан під райвідділом.

 

Першими 13 липня про непересічну подію повідомили в ранкових випусках «Новин» на 5-му каналі. А вже ввечері вона стала топовою темою всіх новинних ресурсів, які виходять у суботу. Перейнявся темою навіть Перший національний, який досі волів замовчувати подібні інциденти. Тут у «Підсумках дня» подали коротку інформацію про те, що торгівці ринку «Шлях» разом із активістами КУПР поламали паркан біля Святошинського райвідділу міліції через те, що його працівник напав на дівчину. Сюжет супроводжував синхрон начальника столичної міліції Валерія Коряка про те, що проводиться службова перевірка щодо дій і міліції, й тих, хто штурмував відділок.

 

Натомість у ТСН до теми підійшли ґрунтовно. Автор сюжету Олена Мацюцька з'їздила на місце події, поспілкувавшись із її свідками та учасниками. Репортаж вийшов насиченим синхронами - від Ірини Бондар, активістки КУПР, яку вдарив міліціонер, до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, котрий грізно заявив: «Це провокація, чиста провокація. Там особи, які з'явились, ці молодики, вони дуже швидко з'явились там, підготовлені. Цих осіб ми бачимо на різних масових заходах, де відбуваються провокації, відбуваються бійки». Валерій Коряк того дня уславився тим, що озвучив на брифінгу версію міліціонера, котрий ганебно втік від розгніваних людей: «Як він пояснює, вона підходила до мене задом. Тільки торкнулась моєї руки - почала кричати, що мене хтось вдарив».

 

Цим репортажем про штурм Святошинського райвідділу міліції «ментівські війни» в ТСН не обмежилися. Наступним був сюжет про траурний марш міліціонерів у Смілі на Черкащині. З репортажу Олександра Романюка зрозуміти, хто правий, а хто винуватий, було вкрай складно. Автор переборщив із презумпцією невинуватості, сповідуючи максимальну обережність у висновках. Хоча фабулу подій, що передували «траурному маршу» (інші канали назвали це пікетом із перекриттям руху громадського транспорту), кореспондент переповів досить чітко - місцевий мешканець, який торік став жертвою катувань міліціонерів, подав на них у суд, що мав відбутися наприкінці липня. Тим часом його викликали на допит у старій справі про побиття жінки, куди він не з'явився. Міліціонери, які дізналися, де переховується Василь Врадій, поїхали на його затримання, під час якого підозрюваний чи жертва вбив міліціонера викруткою. Проте синхрони з начиткою змонтовано так, що глядач залишається в цілковитому нерозумінні - хто кого й за що?

 

«СИНХРОН: Чоловік: "Смертельно ранив колегу - працівника карного розшуку В'ячеслава Беспалого - і також намагався заподіяти мені удар ножем. Після чого злочинець зник".

РЕПОРТАЖ: Далі, за версією міліції, Врадій убив себе. Його брат певен: то було вбивство, бо серед міліціонерів, що його затримували, нібито був той, кого Василь звинуватив у катуванні.

СИНХРОН: Юрій ВРАДІЙ, брат Василя Врадія: "Люди бачили, як міліція і ці опера, з якими він судиться, били його ногами. Ребра переламані, глаза вилізли з орбіт. Я понімаю, що брат зарізав, але зачем його убивали ногами".

РЕПОРТАЖ: У прокуратурі кажуть: міліція діяла у межах закону.

СИНХРОН: Чоловік: "Сьогодні кримінальне провадження ми за цим фактом закрили"».

 

Але й на цьому пригоди бравих ментів у ТСН не скінчилися. Далі тут повернулися до свого понеділкового сюжету про катування дніпропетровського студента, якого, за його словами, несправедливо звинуватили в пограбуванні. «Неочікуваного повороту набула історія про тортури у дніпропетровській міліції. Під час перегляду сюжету ТСН нібито постраждалого впізнали його жертви», - сказала Лідія Таран. Переповівши той самий сюжет, ведуча передала слово дніпропетровському прокурору В'ячеславу Бикову, який сказав: «Спасибі телебаченню, що показали цього хлопця. Тому що після цього до райвідділу звернулись дві потерпілі, які впізнали його як грабіжника. Одна справа в суді і три епізоди, які сьогодні розслідуються».

 

Якщо в ТСН події під Святошинським райвідділом міліції подавали без навішування ярликів на тих, хто ламав паркан, а також - уникаючи називати ім'я міліціонера, котрого активісти звинувачують у побитті дівчини, то у «Фактах» із жодними стандартами не заморочувалися. Юлія Мендель одразу взяла бика за роги: «Інцидент переріс у масове заворушення за участі молодиків з КУПРу та "Свободи". Відтак, постраждало 11 правоохоронців. Поламана огорожа, сльозогінний газ, зривання погонів та образливі скандування. Таку агресію викликала поведінка старшого лейтенанта Андрія Ганнисика». Або ж такий «перл»: «У міліції не вірять, що командир взводу з 15-річним стажем міг таке зробити, і схиляються до його версії - жінка лаялася з міліціонерами і чомусь насувалася на них спиною». Не уникнув піару у «Фактах» і Валерій Коряк із синхроном, що викликає гомеричний регіт глядачів: «Аби не зіткнутись із жінкою, правоохоронець виставив вперед долоні, доторкнувшись спиною до них, активістка почала голосно кричати, що її вдарив працівник міліції. Безумовно, це схоже на провокацію. Однозначно».

 

«Подробности» на «Інтері» подали інцидент у Святошинському районі цілком у відповідності до тенденції «мочити ментів». Автор Олена Цинтило почала свій репортаж із того, що чітко пояснила - в штурмі райвідділу винуваті передусім самі міліціонери: «Все произошло вот на этом рынке. Сюда приехали сотрудники милиции и потребовали закрыть ларьки: мол, предприниматели работают без разрешений. Люди стали возмущаться...».

 

Кореспондент зібрала думки обох сторін конфлікту - від свідка, котра бачила, як міліціонер Ганнисик «со всей дури» вдарив Ірину Бондар, обійшовши ту ззаду, до вже уславленого Валерія Коряка. Проте тут чомусь не показали, як Віталій Захарченко після відвідин підлеглих, котрі постраждали під час штурму, пообіцяв розібратися з тими, хто завдав міліціонерам тілесних ушкоджень.

 

У тих-таки «Подробностях», на відміну від ТСН, про «траурний марш» смілянських міліціонерів розповіли хоч і стисло, але більш притомно. Ведучий Володимир Андрієвський назвав те, що відбулося на Черкащині, акцією протесту й пояснив, що саме обурило силовиків: «Причина - решение прокуратуры возбудить дело против сотрудников милиции за превышение должностных полномочий - после неудачного задержания подозреваемого, в результате которого один правоохранитель погиб, второй попал в реанимацию, а подозреваемый покончил с собой. Местные СМИ сообщают, что погибший подозреваемый - Василий Врадий. Якобы ранее он заявлял в прокуратуру о том, что стражи порядка пытали его. По версии милиции, Врадий - не жертва, а преступник со стажем».

 

І звісно ж, тему «ментівських війн» ніяк не міг оминути Костянтин Стогній у підсумковому випуску «Надзвичайних новин» 13 липня. На відміну від колеги з «Фактів», кореспондент програми Олег Ліщина не розкидався ярликами, а зробив досить розлогий сюжет про те, як усе було. Він навіть зумів розшукати «винуватця торжества», старшого лейтенанта Андрія Ганнисика, який на камеру виклав те, що до цього озвучив начальник столичного главку Валерій Коряк. Тобто - дівчину не бив, а просто виставив руки, щоб вона на нього не наткнулася. Відсторонений, як запевняло високе міліцейське начальство, від роботи правоохоронець під час інтерв'ю чомусь був у формі.

 

У тому ж самому підсумковому випуску «Надзвичайних новин» Костянтин Стогній повідомив і про колегію МВС, що відбулася 12 липня й на якій зняли з посад дев'ятьох правоохоронців у Миколаївській області. Ведучий від себе назвав цю подію «не на часі», адже тепер не буде кому розслідувати вбивство двох інкасаторів, яке сталося того ж дня на Миколаївщині. Причому, і знову в тему «ментівського бєспрєдєла», один із застрелених нападників працював колись у СБУ.

 

Запам'яталися суботні «Надзвичайні новини» ще одним ексклюзивом. Цього разу - з начальником департаменту ДАІ МВС України Володимиром Астапковичем. Олександр Зуб намагався вивідати у високого чиновника, чи винувата ДАІ в позамежній кількості ДТП, які сталися впродовж останнього тижня. Головний даівець усю провину за ДТП звалив на людський чинник в особах конкретних водіїв. На запитання ж, чи збільшилася кількість працівників його відомства з Донецька, звідки сам посадовець і перевівся до Києва, відповів приблизно таке: неважливо, звідки людина, головне - щоб вона працювала.

 

На цьому тлі суцільного міліцейського свавілля, що стало топ-темою тижня, яйце на піджаку Броніслава Коморовського (ці кадри подали всі випуски новин на загальнонаціональних каналах) у неділю 14 липня мало вигляд невинної забавки інфантильного підлітка. Хоча скандал і зам'яли завдяки президентові Польщі, він навряд чи поліпшить імідж України в очах європейців.

 

Проте журналістам нині не до іміджу країни. Таке враження, що їм хтось дав команду «фас!», скерувавши їх на міліцію. Зрозуміти за надто численними сюжетами про ментів-убивць, ґвалтівників чи здирників, хто є хто насправді, наразі не випадає - після тривалого замовчування гріхів у міліції маятник гойднувся в протилежний бік. Тож ми ще не раз побачимо «врадіївські штурми» як у реальності, так і на екрані.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду