Треш як тренд

Треш як тренд

9 Липня 2013
17344
9 Липня 2013
13:00

Треш як тренд

17344
Олексію Суханову в «Говорить Україна» вдалося окреслити грані розуміння феномену ролика «Привіт Америка», спровокувавши дуже емоційну дискусію між прихильниками «справжнього мистецтва» й трешу
Треш як тренд
Треш як тренд

5 липня телеканал «Україна» показав анонсовану перед тим програму «Говорить Україна» на тему «Народні зірки». Тривалістю майже дві години. Варто сказати: той, хто вже звик по закінченні ток-шоу з Олексієм Сухановим перемикатися на «Інтер» о 20-й, аби після «Подробиць» поринути в політичні пристрасті в студії Савіка Шустера, цього разу на «Шустер live» припізнився. Не можу казати за всіх, але принаймні автора цих рядків так захопило дійство на «Україні», що похопитися й перемкнутися на політичні пристрасті довелося лише за 5 хвилин до 21-ї.

 

Про те, що це буде експеримент, Григорій Тичина чесно попередив. Як і про те, що для п'ятничних випусків обиратимуть легкостравні теми, без так званого новинного трешу з убивствами й мертвими немовлятами. Але в цій експериментальній півторагодинній програмі він, тобто треш, таки був. Проте вже не у вигляді трупів немовлят, викинутих на сміття (що, власне, й означає слово «треш»), а як явище шоу-бізнесу.

 

Точніше, його мережевого сегменту. Хто не здогадався, поясню - приводом до обговорення новітніх тенденцій у масовій культурі, яка нині немислима без інтернету, став уже уславлений кліп третьокурсника КНУКіМ Назарія Павлеси «Привіт Америка». Той самий, що підірвав інтернет кілька тижнів тому. Ну, там ще дуже вродлива українська дівчина страждає від свого вибору на користь сексу, від жаги до якого, бідна, просто помирає.

 

Автора сього безсмертного творіння й запросили до студії. Його антиподом виступив Ярослав Лодигін. У ролі експертів на диванчиках засідали психолог Наталя Ломоносова, режисер Семен Горов, продюсер Володимир Бебешко, виконавець Мирослав Кувалдін, гурт Gorchiza, солістка якого, Ольга Діброва, цього року представлятиме Україну на «Новій хвилі» (це, вочевидь, такий спосіб піару конкурсу, який «Україна» транслюватиме наживо), а також колишній викладач КНУКіМ Олексій Губа.

 

Розібратися в незбагненному феномені - чому саме ролик Назарія Павлеси спричинив таку бурю в українському сегменті інтернету - намагаються не вперше. Але, здається, Олексію Суханову вдалося принаймні окреслити грані розуміння цього феномену, спровокувавши дуже емоційну дискусію в студії між прихильниками «справжнього мистецтва» й тим, що називають хто стьобом, а хто - трешем.

 

Градус цієї дискусії з її перших акордів задали Назарій Павлеса та Ярослав Лодигін. Щоби було зрозуміло, про що йдеться, ведучий показав глядачам не лише кадри з кліпу львівського студента, але й уривок із фільму «Дрифтер» його опонента. Отож, на двох полюсах опинилася нестерпно наївна й бездоганно бридка «еротика» Павлеси - і смурний епізод із «Дрифтера», в якому герой Лодигіна з величезною радістю усвідомлює, що чергова тварюка, яка помре від його паленої горілки, додає йому щастя.

 

Як на мене, й те, й те - класичний треш. Але якщо в «Дрифтері» цей треш постає останнім щаблем розвитку європейського арту, то в «Привіт Америка» він є таким собі наївним малярством, із якого мистецтво може вирости, а може - й ні. І це, до речі, дуже добре вхопили люди, які мають добру чуйку на справжнє й фальшиве, приміром, Семен Горов чи Мирослав Кувалдін.

 

Проте Ярослав Лодигін, який зняв кіно про свого сучасника-ровесника із геть схибнутим світоглядом, чомусь категорично відмовляє Назарієві Павлесі, своєму знову ж таки ровеснику, в праві називати його творіння мистецтвом. Дійшло до того, що десь на середині програми автор «Дрифтера» схопився за голову й закричав, що йому здається, ніби він у пеклі й його оточують чорти. І все лише тому, що деякі експерти (надто ж Семен Горов) називали Назарія романтиком, у якого велике майбутнє.

 

Зрозуміло, що між цими двома - прірва в досвіді, освіті, вихованні й, зрештою, матеріальних можливостях. Це видно і з того, що, а головне, ЯК вони роблять, і з того, що і, знову ж таки, ЯК кажуть. Бо якщо Ярослав сповнений буквально нищівного сарказму щодо всього, що він особисто не вважає мистецтвом, то Назарій Павлеса вбиває теж буквально наповал непідробною щирістю й серйозністю щодо власної творчості. Це, до речі, дало підставу психологу Наталі Ломоносовій запідозрити героя ток-шоу в тому, що він просто знущається з присутніх. Ну, не може сучасна людина демонструвати на публіці простодушність, яка доходить до кретинізму! Тут уже не те що Вольтер із його «Простаком» відпочиває, навіть Свєта Куріцина (Свєта з Іваново) з НТВ (програма «Луч Света») не зможе конкурувати з нашим героєм.

 

А він поводиться в студії абсолютно природно. Незважаючи на всі матюки, що лунали з вуст Володимира Бебешка, який зрештою зізнався - обговорюючи цю «хрєнь», він почувається ідіотом. До речі, продюсер Бебешко так і не відповів на звинувачення одного з гостей, що подібний треш він почав насаджувати першим, запустивши проект «Пающіє труси». А взагалі Володимир Бебешко, останнім часом не помічений у жодному мистецькому проекті, поводився чомусь так зверхньо, ніби його запросили на роль весільного генерала. Відтак усі його репліки зводилися до вже згаданих матюків на адресу автора кліпу «Привіт Америка». Який, на глибоке переконання продюсера, не є мистецтвом.

 

Натомість Мирослав Кувалдін, демонструючи симпатію до творіння львівського студента «кулька імені Поплавського», де сам лідер гурту «The Вйо» «навчається» вже 16 (!) років, підкреслив - подібні кліпи викликають вибух мозку тільки тому, що народу давно набридли красиві солоденькі Барбі з шоу-бізнесу. Народу хочеться правди життя.

 

Семен Горов розкрив таємницю привабливості цього досконалого в своїй потворності кліпу приблизно так: героїня кліпу Назарія притягує диким контрастом між своєю цілковитою незворушністю та еротичною білизною й позами. Справді, щось більш несумісне, ніж львівська Катя в «еротичній білизні», яку змушують за задумом режисера гойдати сідницями, вигадати складно.

 

Інші учасники програми - львівські гурт «200 boys» та репер Мар'ян Пиріг із «Гич-оркестри», а також київська епатажна поетеса Ліза Готфрік і харківський фрік Оксана Самойлова (та сама, що весь час скандалить на всяких талант- і не лише шоу) ілюстрували абсолютну даність нашого часу: популярним у мережі стає не те, що відповідає всім канонам класичного мистецтва, а те, що знайшло відгук у головах користувачів. І зазвичай ніхто не може передбачити, що саме викличе той відгук - протяжна балада про кохання, виконана на професійному рівні випускницею консерваторії, вуличний шансон нікому не відомого «романтика з Троєщини» чи відвертий треш хворого на ангіну львів'янина. Або ж, як у нашому випадку, - відео з «мовчущим божеством» (так сказав Пантелеймон Куліш про Марка Вовчка, на яку добряче таки скидається героїня кліпу Назарія Павлеси) від студента університету імені Поплавського.

 

Хтозна, чи глядачі експериментального випуску «Говорить Україна» наступного дня помчали займати черги в оперу чи музеї, перейнявшися закликом Олексія Суханова «на тлі подібних витворів навчитися більше цінувати Венеру Мілоську». Проте однієї мети цей випуск досягнув - публіка нарешті зрозуміла, що не така вже вона «дура», як завжди вважалося метрами. А взагалі - те, що насаджується згори, ніколи не матиме популярності. Ви гадаєте, наші батьки щиро любили оперу «Кармен» чи балет «Лебедине озеро», якими їх загодовувало державне радіо й телебачення в не такі вже й далекі часи? Та ні, вони купували й переписували Висоцького...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17344
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dbr
3941 дн. тому
Невежественным авторшам. Я понимаю, что Ващему интеллекту не постичь, что "Лебединое озеро" и "Кармен" можно любить, но запомните: развитый человек впитывает разное искусство. И нельзя сравнивать мокрое и зеленое. Наши родители и мы любили и оперу, и балет, и Высоцкого. Не сейте в массы свою узколобость и примитив. Не пользуйтесь служебным положением "журналиста". Журналисты теперь плохо образованы, но ведь пипл по привычке им внимает. Ваши утверждения - это зло.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду