Міністерство охорони здоров’я обурилося сюжетом «Грошей» про корупцію в МОЗ

19 Червня 2013
17823
19 Червня 2013
09:54

Міністерство охорони здоров’я обурилося сюжетом «Грошей» про корупцію в МОЗ

17823
МОЗ вимагає спростування, а «Гроші» хочуть почути відповіді чиновників на камеру
Міністерство охорони здоров’я обурилося сюжетом «Грошей» про корупцію в МОЗ

18 червня прес-служба Міністерства охорони здоров'я поширила заяву, в якій спростовує інформацію, викладену в сюжеті програми «Гроші», звинувачує редакцію «Грошей» в ігноруванні їхньої відповіді на запит, звинувачує в замовності, вимагає спростування і погрожує судом.

 

Обурення прес-служби відомства викликав сюжет із випуску програми за 10 червня:

 

 

«Всупереч загальноприйнятим журналістським стандартам та елементарним нормам моралі та етики у сюжеті були представлені відомості, що не відповідають дійсності та навіть суперечать відеоряду, яким супроводжувався текст», - заявила прес-служба МОЗ.

 

Відомство обурене також тим, що «незважаючи на абсурдність звинувачень на адресу Міністерства та його керівництва, щодо яких авторами матеріалу не було надано жодного підтвердження, вони були розповсюджені в ряді інтернет-видань у форматі повідомлень з абсолютно однаковим текстом». На думку представників МОЗ, це підтверджує замовний характер «інформаційної атаки».

 

За даними прес-служби, редакція програми «Гроші» зверталася до прес-служби МОЗ із журналістським запитом щодо коштів, спрямованих на ремонт будівель міністерства, однак, отримавши відповідь, проігнорувала її та не використала у сюжеті, «що є додатковим підтвердженням замовного характеру матеріалу».

 

Прес-служба МОЗ вимагає від телеканалу «1+1», інтернет-видань, які поширили інформацію із сюжету, та від редакції видання «Власть денег», яка зробила те ж саме в статті «Райские проценты» в числі від 17 червня, спростувати поширені відомості, «які не відповідають дійсності та негативно впливають на ділову репутацію Міністерства охорони здоров'я України та його керівництва». Інакше відомство має намір звертатися до суду. (Завантажити повний текст заяви прес-служби МОЗ можна тут.)

 

У сюжеті про корупцію в Міністерстві охорони здоров'я йшлося, що санаторій «Юність» так і не отримав ні копійки на ремонт від профільного міністерства, в результаті чого загинула дитина, розповів «Детектор медіа» Максим Сухенко, шеф-редактор програми журналістських розслідувань «Гроші». «Прес-служба МОЗ України в своїй заяві підтвердила цей факт: "ми врахували потребу, але капітальні видатки не були передбачені". На жаль, причина, з якої ці гроші не надійшли, вже не змінять факту загибелі дитини», - вважає керівник «Грошей».

 

«Факти, які першими знайшли журналісти "Грошей" перевірені та кричущі, тож не дивно, що наші розслідування не залишають байдужими інші ЗМІ та громадськість. Сюжет в програмі "Гроші" здійснений при дотримані всіх журналістських стандартів, з перевіреним фактажем та без маніпуляцій. Журналісти програми "Гроші" й під час підготовки цього сюжету, й інших матеріалів неодноразово зверталися до чиновників за коментарями. Ніхто з чиновників МОЗ не погодився особисто коментувати на камеру», - наголосив пан Сухенко.

 

Редакція програми «Гроші» ще раз відкрито звертається до прес-служби МОЗ України з пропозицією провести екскурсію для журналістів коридорами Міністерства й кабінетом Міністра охорони здоров'я та на камеру відповісти на всі наші питання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17823
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yko
3945 дн. тому
Говори, да не заговаривайся. Вот они договорились - теперь отхватят люлей. Врать меньше надо было.
hopedope
3960 дн. тому
Кстати, да, Факты от Айситиви уже извинились за чернуху по тендерам на Богатыреву. И ТендерНьюз извинились, которые по ТиВиАй идут. Видимо скоро атака заказных публикаций на Минздрав захлебнется в миллионных исках в к телеканалам и интернет-ресурсам.
Alex Homut
3960 дн. тому
МОЗ явно став об'єктом атаки, а не просто "народного обурення". Це очевидно з щільності публікацій про МОЗ, а також з активізації проти Раїси Богатирьової тих сайтів, котрі спеціалізуються на "джинсі". Не є таємницею, що вектор уваги програми "Наші гроші" також можна спрямувати на МОЗ. Я не певний, що "Гроші" отримали гроші, вибачте за каламбур, але те, що вони явно підставилися, використовуючи непервірену інформацію - це очевидний факт. Такі прикрі помилки, взагалі то нетипові для 1+1, можуть бути зумовлені необ'єктивністю та ангажованістю. Я, як журналіст з 10-річним досвідом, підозрюю заказ. Коментар журналістів - не про те, що дійсно цікавить. Мене особисто цікавить - що вони будуть робити з наслідками викривлення фактів? Вибачаться перед МОЗ, чи будуть підставлятися під явно програшний суд?
hopedope
3960 дн. тому
"МОЗ вимагає спростування, а «Гроші» хочуть почути відповіді чиновників на камеру" Минздрав хочет восстановить справедливость, а журналисты просто хотят наснимать еще горячего материала, чтобы наконец-то отработать заказ. Бред, же, полный бред. Если они сейчас требуют им провести экскурсию по зданию, то это просто признание того, что свою прошлую передачу они снимали в подворотне и выдумали из головы. А потому я бы посоветовал им в рамках сохранения чувства своего достоинства подать в отставку.
Sunrise
3960 дн. тому
Этих псевдо-журналистов с телеканал 1+1 давно пора гнать куда дальше из страны. Они смогут даже мать Терезу сделать дьяволом во плоти. А с министерством они конечно вообще молодцы. Переврали все что можно, наснимали кучу фальшивого видео, добавили слезливый монтаж и вуаля, для всех противником минздрава - шедевр. Гебельс доволен. Надо, чтоб минздрав шел в суд наказал там этих провокаторв за лживые сведения
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду