Звірячий вишкір американського мілітаризму на ТРК «Україна»

15 Січня 2007
13461
15 Січня 2007
11:55

Звірячий вишкір американського мілітаризму на ТРК «Україна»

13461
Донецький канал краще за всіх у світі знає, скільки мирних сомалійців загинуло від бомбардувань ВПС США.
Звірячий вишкір американського мілітаризму на ТРК «Україна»

Про те, що міжнародні новини – це «відстійник» інформаційного мовлення наших каналів, де не йдеться про якість та ексклюзивність новинного продукту, - вже не раз ішлося на сторінках «Детектор медіа» (говорили про це Ганна Гороженко, Олексій Бобровников, Віктор Заблоцький та інші). Виходу з замкненого кола «відео з Reuters із так-сяк перекладеним текстом → глядачеві нецікаво → немає рейтингів → немає бюджету → грошей вистачає лише на перелицьований Reuters» поки що не передбачається; але я не про те. Якщо придивитись до того, що все-таки (ну не можна ж зовсім без міжнародної інформації) пропонують нам інформаційні служби, стає зрозуміло, що деякі блоки міжнародних новин – це ще й «дикий захід», де навіть не створюють видимості дотримання професійних стандартів.

 

Та й для кого мали б створювати? Всі читачі, певно, знають байку про студента, який пише на десятій сторінці дипломної роботи якусь ахінею, впевнений, що викладач до цього місця точно не дочитає. Подібною логікою могли б (не смію стверджувати, що так і є) керуватись і творці міжнародних новин. Адже відсоток людей, що вільно орієнтуються у світовому інформаційному контексті, мізерний; до того ж, такі люди закономірно віддають перевагу першоджерелам – Euronews, CNN, BBC тощо. Решта ж, якщо навіть не мучаться, як анекдотична блондинка, питанням «то як правильно пишеться – Іран чи Ірак?», то навряд чи звернуть увагу, якщо в сюжеті іранське посольство переплутають з іракським, або Гватемалу – з Гваделупою. А кому потрібні дві думки про державний переворот на Фіджі (хоча глядачам 5 каналу пощастило-таки їх почути)? Хто в Україні може фахово прокоментувати цей переворот і допомогти глядачам зрозуміти, наскільки законними і вмотивованими є дії путчистів...? А Фіджі – це де?

 

Трохи краще телевізійники дають собі раду з новинами Росії, Білорусі та інших пострадянських країн, де ще послуговуються російською як «мовою міжнаціонального спілкування». Уважніше працюють з  Іраком (адже там щодня вибухи!), Ізраїлем та Палестиною, а також, звісно, Сполученими Штатами. Коли ж надзвичайний стан оголошено в Бангладеш, досить сказати, що в країні відбуваються якісь страйки та демонстрації. Які, чиї, ким організовані, за що виступає опозиція, за що – влада, і яка, врешті-решт, політична орієнтація влади в цієї країні – «читайте Інтернет». Я вже віддавна мрію побачити ґрунтовний сюжет про події в Непалі. Відтоді, як у 2001 році принц Дипендра перестріляв із «калашникова» всю королівську родину (що носила не менш екзотичні імена), телебачення майже не звертає уваги на цю країну, де десять років тривала громадянська війна, а торік повністю змінився політичний устрій. Сухі хронікальні повідомлення, якісь озброєні люди (солдати – чи повстанці?) на тлі індуїстських храмів – та й по всьому.

 

Гаразд, Бог із ним, із Непалом – він далеко. Молдова, натомість, близько. У грудні 2006 року в Гагаузії, прилеглій до української Бессарабії, відбувались вибори Глави автономії (Башкана). Чи стосується України національна автономія гагаузів, кількадесят тисяч яких мешкають компактно в суміжних із Молдовою районах Одещини? Чи важливий для нас факт, що лояльних до правлячої комуністичної партії кандидатів на цих виборах переміг опозиційний, та ще й промосковський? Чи чули ви хоч щось про це з українських новин? Хіба що у двох словах на «Радіо Свобода», та ще коротко на «Інтері».

 

Коли вже вітчизняні телеканали визначили певні пріоритетні країни, про які гіпотетичному глядачеві цікавіше й важливіше знати, - Росію-Білорусь-Казахстан, США, ЄС і деякі окремі європейські країни,  - то ставтеся сумлінно хоча б до новин звідти! Розумійте, що, коли Палату представників Конгресу США очолила сенатор-демократ Ненсі Пелосі, про це не можна повідомити двома фразами, одна з яких – «демократи радіють і святкують перемогу». Адже зміна, нехай часткова, влади в США  - зважаючи на вплив, який ця держава справляє на весь світ – це зміна, що стосується кожного! До того ж, є новини, які не лише варто знати, але й шкідливо не знати. Саме на ґрунті браку фактів про іноземні держави, зокрема ті, що їх у нас заведено називати «Заходом», квітнуть у нашому суспільстві розмаїті міфи й конспірологічні теорії, роздмухувані мракобісами й «натоборцями». Нарешті, не слід забувати, що спотворене, перекручене, незбалансоване, неетичне висвітлення подій у інших країнах може призвести й до дипломатичного конфлікту.  Як це сталося, зокрема, нещодавно через активне висвітлення у наших ЗМІ заяв оперативно прибулих до нас відразу після смерті Сапармурата Ніязова туркменських опозиціонерів.

 

Словом, до чого я веду. Дивився я ввечері 12 січня інформаційну програму «События» каналу «Україна». І ось що я там почув:

 

Похоже, на земном шаре не осталось ни одной «горячей» точки без участия США. Вслед за Афганистаном и Ираком, подопечные Джорджа Буша взялись за Сомали. Территория этой африканской страны ежедневно подвергается авианалетам американских ВВС. Свои действия традиционно американцы оправдывают поисками «Аль-Каиды», однако мишенью Пентагона становятся мирные жители. Тем временем на родине Джордж Буш подвергся шквалу критики в связи с его новой военной стратегией.

 

Таку ось підводку до сюжету про нову військову стратегію американської влади зробив ведучий Юрій Сугак. Мало того, що у цьому короткому тексті Сполучені Штати Америки звинувачено у брехні (оправдывают… однако) і цілеспрямованому винищенні мирного населення (мишенью Пентагона становятся) Сомалі. Ефектний «заспів» Юрія Сугака абсолютно не відповідає дійсності (статистика ООН за минулий рік свідчить, що у світі відбувається кільканадцять збройних конфліктів, і, щонайменше, у половині з них США участі не беруть). У сюжеті (на жаль, ми не маємо повного тексту) містилося і звичне вже посилання на анонімних «експертів», які щось там вважають щодо хибності стратегії американського президента.

 

Удари американської авіації по Сомалі – це, власне, новина ще 8-10 січня, і «ТРК Україна» вже давала повідомлення про це – в аналогічному тоні: «Американские военные снова убивают мирных жителей. Их ошибка в этот раз стоила жизней десяткам сомалийцев. Самолет ВВС США нанес удар по деревне на юге страны. Как утверждает командование, целью ракетного удара был лидер «Аль-Каиды» в восточной Африке и другие высокопоставленные члены террористической организации. Но авиация лишь сравняла с землей мирное поселение». Варто порівняти наведений фрагмент та філіппіку пана Сугака від 12 січня з тим, як подавали цю новину 5 канал, СТБ, «1+1» та інші канали. Там, звісно, не замовчували загальновідому інформацію про загибель мирного населення, називаючи, втім, її джерело – перехідну владу Сомалі. Але те, що ТРК «Україна» впевнено говорить про «помилку американських військових» та стверджує, що насправді загинули лише мирні мешканці сомалійського села, - та ще й визначає їх кількість, чого не змогла зробити місцева влада! - могло б свідчити про те, що в донецького каналу з’явився воєнний кореспондент на місці бойових дій, який бачив усе на власні очі і повідомив світові цю сенсаційну інформацію. Тоді – вітаю «Україну» з проривом!

 

А якщо серйозно, то вітаю з тим, що в американському посольстві не дивляться програму «События». Якби дивились – не було б нічого дивного, коли б у понеділок наполовину осиротіле міністерство Бориса Тарасюка отримало офіційну ноту протесту.

 

Часто доводилось чути від колег: причина того, що ТРК «Україна» - така, яка вона є, полягає в радянському гарті гендиректора каналу Геннадія Кандаурова. Навряд. Пам’ятаю, як 1991 року новини центрального радянського (!) телебачення висвітлювали війну в Перській затоці. Мене, як нормального десятирічного хлопця, цікавили танки, ракети й літаки, тож я не пропускав жодного сюжету про «Бурю в пустелі». І хоч було це «ще те» телебачення, з агітпропівською школою новинної журналістики, я не пригадую, щоб диктори й журналісти розтлумачували глядачам, хто «агрессор», а хто «террорист», хто «вероломный оккупант», а хто «воин-освободитель»… Отже, після десятиліть промивання мізків радянському телебаченню вистачило кількох місяців, аби досягнути бодай якоїсь збалансованості й безсторонності. Тепер на екрані нове покоління, яке знайоме з професійними стандартами й усвідомлює ціну нехтування ними. До того ж, і текст молодому Юрієві Сугаку писав не «реліктовий» Кандауров…

 

Свого часу на один із своїх публічних закидів на адресу донецького каналу я отримав вельми промовистий коментар: «Зато у ТРК «Украина» есть позиция!». Таврувати «американських агресорів» у Сомалі, вигадуючи кількість жертв і безсоромно підтасовуючи факти для згущення барв портрету нового «всесвітнього жандарма» - це, очевидно, теж прояв цієї позиції. Поки власник каналу бореться за те, аби стати «капіталістом із людським обличчям» і вийти на світовий ринок, а властитель душ цільової аудиторії – ручкається з Кондолізою, намагаючись сподобатись американській владі, ТРК «Україна» послідовно й рішуче засуджує державну політику США. І чомусь називає це «новинами»...

 

Цікаво, чи не збирається пан Сугак їхати до Сомалі – виконувати свій інтернаціональний обов’язок, захищаючи мирні хати сомалійців від звірячого вишкіру дядечка Сема? Оце вже, я розумію, була б позиція.  

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13461
Читайте також
29.11.2007 15:55
Антон Розенвайн
для «Детектор медіа»
8 767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду