Голі королі та священні крокодили

19 Вересня 2012
21465
19 Вересня 2012
09:02

Голі королі та священні крокодили

21465
У війні родини Віндзорів із пресою на час Олімпіади оголосили перемир’я. Тепер воно скінчилося
Голі королі та священні крокодили

У талановитої групи Eurythmics є пісня про солодкі мрії, й у тій пісні є незабутні рядки: "Some of them want to use you, some of them want to be used by you", що приблизно можна перекласти як «хтось любить позичати, а хтось давати напрокат».

 

Саме так протягом довшого часу можна було описати стосунки британської королівської родини, точніше, її молодшого покоління, з таблоїдними часописами. Потреби і вимоги двох сторін балансувалися. Таблоїди були готові даватися напрокат і позитивно описувати діяння монархів у сподіванні отримати з цього якийсь зиск. Бажано ласий скандал, який допоможе продати більше рекламних газетошпальт у ці непрості економічні часи.

 

Протягом достатньо тривалого часу папараці та молоді королевичі сплелися в гармонійних обіймах, і факт повторного взування герцогинею Кембріджською, Кейт, однієї й тієї ж пари черевиків кваліфікувався як достатньо резонансна подія: вже знамениті бежеві підбори могли перекрити цілу сторінку запросто.

 

Але медовий місяць затягнувся. Він почався задовго до Олімпіади, ще з королівського весілля торік і протривав так довго частково через нелюдську витримку Кейт, яку, як би не намагалися фотографи-папараці, ніколи не могли зловити з незадоволеним виразом обличчя, з розтріпаним волоссям чи принаймні квадратним сантиметром целюліту.

 

Такими самими ідеальними почали здаватися її чоловік Вільям та дівер Гаррі. Королеві легше, адже вона ніколи не дає інтерв'ю, і їй поталанило постаріти задовго до того, як спекуляції в газетах на тему косметичної хірургії стали нормальним розкладом, незалежно від соціального становища знаменитості, про яку щось подібне припускається.

 

Першим упав із п'єдесталу принц Гаррі, рідний брат герцога Кембріджського Вільяма, третій у черзі на успадкування престолу. Лаври Бредлі Купера та інших героїв парубочої стрічки The Hangover не давали йому спокою. Лас-Вегас, халявний пентхаус і погано відфільтрований список гостей - і фото принца у чому мама народила постали перед світом.

 

Британські таблоїди сказали собі «ага!» і надрукували фотографії у розмитому варіанті, де, проте, й так було зрозуміло, хто це і що це. Повномасштабні «голі» фото надрукувала тільки газета The Sun, бо того, за словами редактора, вимагали інтереси громадськості.

 

Руперт Мердок, якому належить золота гуска таблоїдів, виступив із заявою на захист Гаррі, щось на кшталт: «Лишіть хлопця у спокої!». А друкувати фото він, мовляв, не наказував, бо Британія - вільна країна, і тут редактори самі вирішують, що саме в інтересах громадськості. У контексті всього, що стало відомо під час слухань Левесона, заява лунає до смішного цинічно. Але все одно незрозуміло, нащо було цькувати Гаррі до такої міри, що він був змушений тікати до Афганістану, де його тепер погрожують убити таліби?

 

Не встигли вщухнути пов'язані з оголеним Гаррі пристрасті, як французькі колеги вполювали набагато жорсткішу для перетравлення британськими таблоїдами здобич - саму Кейт. Дуже сильного подиву від факту, що Кейт любить засмагати на різних стадіях оголеності, у таблоїдів виникнути не могло. Вони вже пройшли через фото Кейт у купальнику і її сестри Піппи у половині купальника.

 

Але всі, навіть The Sun, відмовилися друкувати фотографії Кейт, здобуті французьким папараці, посилаючись на неетичність знімків. (Цікаво, що гола Кейт - це неетично, а голий Гаррі - етично.)

 

The Sun, яка сама себе призначила моральним орієнтиром сучасної Британії, написала, що навіть дивитися d бік тих сумнозвісних фотографій не хоче і не буде, хоча деякі аморальні папараці пропонували редакторам газети придбати їх.

 

Тепер те саме доведеться робити і французьким часописам: суд, на вимогу королівських юристів, заборонив подальше поширення фотографій і зобов`язав журнал Closer позбавитися тих фото, які було надруковано минулого тижня.

 

Усі пригадують, як загинула принцеса Діана. Увечері передостаннього дня літа 1997 року вона вийшла з паризького готелю і сіла в машину разом зі своїм тодішнім бойфрендом Доді Фаєдом. За ними погналися папараці на мотоциклах і через кілька хвилин більшість із них, Діана у тому числі, загинула в кривавій автокатастрофі. Вільям, який лишився без матері у 15 років, пообіцяв дбати про свою дружину, аби папараці не переслідували її.

 

Насправді взаємини Діани з пресою загалом і папараці зокрема були не такими вже однозначними. Діана поміняла формат спілкування з пресою у спосіб, невідомий перед тим королівській родині.

 

Діана могла вийти зі спортклубу у футболці з плямами від поту і сісти в машину, запарковану просто при вході, та ще й привітно помахати при цьому фотографам, хоча можна було б запаркувати той автомобіль у приватнішому місці. Вона ж була першою, хто дав дуже відверте телеінтерв'ю, в якому звинуватила Чарльза у подружній невірності - просто нечувано для королівської родини, жоден із членів якої ніколи перед тим публічно не скаржився на особисті негаразди.

 

Тому потім було годі дивуватися, що представники четвертої влади відчували, що мають право на доступ до особистого життя Діани - якщо вона вже добровільно ділилася з ними інтимними подробицями.

 

Саме вона створила прецедент використання преси для власних потреб. А преса так само стала використовувати її.

 

Нещодавно на вебсайті BBC з'явився цікавий репортаж про заповідник крокодилів в африканській країні Кот д'Івуар, які є священним символом і туристичною привабою водночас.

 

Протягом сорока років цих крокодилів годував один і той самий чоловік. У ході непростої кар'єри він втратив стопу однієї ноги. Але все одно продовжував годувати крокодилів, бо був переконаний, що вони саме його визнають і практично люблять.

 

Він кликав їх за прізвиськами, серед яких були Президент і Прем'єр-міністр. Щодня він кидав їм кількадесят кіло сирого м'яса і вони, як здавалося, впізнавали його голос.

 

Пару тижнів тому один із крокодилів смикнув його за одяг, чоловік, який уже встиг перетворитися на кульгавого старого, не втримав рівноваги і впав. Крокодили з'їли його впродовж кількох секунд.

 

Ця історія, що має риси грецької трагедії, нагадала мені співіснування молодого покоління королівської родини і преси. Монархи мають схильність наївно вважати, що контролюють таблоїди, доки один із тих прес-крокодилів не відкусить їм ноги.

 

Головне тепер для Кейт і Вільяма - не втратити рівноваги, бо на повне знищення у щелепах когось на кшталт The Sun, підуть лічені секунди.

 

Фото - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21465
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду