Ви з ким, хохли?

22 Червня 2012
16949
22 Червня 2012
15:54

Ви з ким, хохли?

16949
«Ми разом» («Інтер»): яскравий зразок телевізійної єврохалтури найнижчого ґатунку, обтяжений пропагандою «русского міра» та махровою ксенофобією
Ви з ким, хохли?

Чотири головні герої. Один москаль і три хохла. Хохли - для сміху, москаль - для душевності. А, стоп, ще є шведи. І шведів - тисяч сімнадцять. І всі вони - «нєуправляємиє спортівниє пєдікі». Такими були антропологічно-національні параметри футбольної прем'єри на «Інтері» - програми «Ми разом».

 

Можна було б сказати, що це дуже дивний проект, зроджений тепловим ударом і практичною потребою зліпити що-небудь «під Євро-2012», але можна сказати й простіше: ми здобули яскравий зразок телевізійної єврохалтури найнижчого ґатунку, обтяжений пропагандою «русского міра» та махровою ксенофобією. Побачити це святкове диво не так просто: тривалість кожного випуску - лише чверть години, а в ефірі програма з'являється за вільним од попередніх анонсів графіком.

 

Російський суперстар Іван Охлобистін, який узагалі-то недолюблює футбол (на відміну від регбі), приїжджає взяти участь у проекті «Ми разом», зваблений високим гонораром. Такий початок викликає подив, хоча, з іншого боку, глядачеві чи не вперше прямим текстом пояснюють, чому в нашому культурному просторі так часто й охоче ошиваються російські артисти.

 

В Україні на нього чекає простий та гостинний, як Труханів острів, маестро Потап. Щоб, значить, не тільки дати другові підзаробити, але й розважити його, показати «мать городов русскіх», а принагідно й атмосфери футбольної наковтатися.

 

Паралельна лінія - «кумедні пригоди» двох хохлів-ідіотів, селюків Миколи та Степана, котрі завдяки феноменальній тупості ніяк не можуть навіть наблизитися до виру футбольних подій.

 

Фабула нехитра, та вона й не настільки важлива, як ідея програми. А ідея полягає, по-перше, в тому, що хохли хоч і придурки, але щасливі придурки, а по-друге, що тільки Росія - наш справжній друг.

 

Проповідь російсько-української єдності у виконанні екс-отця Іоана - це окрема й доволі специфічна тема. Бо ж гасло «ми разом», у його трактуванні, базується на усвідомленні, хто є буцімто нашими спільними ворогами: «Опять вас еті казли-католіки обманивают, жульнічают оні, только нам вєріть можно!». Але вороги, до речі, не тільки католики, а й протестанти, та й усі ці середньостатистичні європейські футбольні вболівальники, запевняє Охлобистін, «хатєлі плєвать на вас і на вашу культуру». Сподіваюсь, у наступних випусках і дурні хохли отримають од мудрого пастиря кілька різких «поучєній», як треба поводитися з цими зайдами.

 

Найбільше перепало шведам, яких «душевний москаль» Ваня поливає у кількох випусках доряду: міркує про те, що варто було б купити ножа, а краще сокиру, - стільки в Києві цих «пєдіків», які «завсєгда нас прєдавалі». Знайшлося кілька теплих слів у зірки «Інтернів» і для Англії.

 

Потапу, звісно, ксенофобія друга Вані - по цимбалах. Адже він також за дружбу з православною Росією, як і всі «харошиє люді», котрі вболівають за збірну РФ на столичному Майдані. Та й відпрацьовує Потап строго другим номером, чого йому старшого брата перебивати, однак усі розуміють, хто тут зірка, а хто бокали протирає.

 

Зрозуміло, що програма клепається «з коліс», і більшість сценарних заготовок пишуться на коліні й одразу летять під три чорти (за винятком фірмових Потапівських перлів на кшталт роз'яснення, чим українські яйця відрізняються від російських), і також зрозуміло, що Іван Охлобистін може продукувати будь-яку вербальну полову («вторяки» доктора Бикова проскакують регулярно), але категорично незрозуміло, якими міркуваннями керуються продюсери проекту «Ми разом» та менеджмент «Інтера», коли дозволяють вивалювати в ефір настільки одіозні послання нашим та зарубіжним мирянам.

 

Та найбільша загадка цього подорожньо-розмовного шоу - його футбольна начинка. Все ж таки погуляти містом і поскаржитися на католиків Потап і Ваня могли б і в іншу пору року. Проте за своїм задумом програма «Ми разом» мала б насамперед відтворити - документальними та імпровізаційними засобами - суто футбольну атмосферу сьогоднішнього Києва і, як обіцяно каналом, інших українських міст, де відбувається європейська першість. У такому випадку навіщо до участі було запрошено зірку, для якої футбол - щось безкінечно чуже (Охлобистін навіть радісно зізнається, що не знає нікого з тренерів та гравців збірної Росії)? Який сенс волочити Ваню на фанзонівський Хрещатик, якщо сам він відверто нудьгує в кадрі, якщо поруч немає його шанувальників (міг би вже хоча б трохи підіграти, ні?). Чи, може, десь під кінець проекту Господь осінить десницею по башці раба свого, і той перетвориться на запеклого футбольного хулігана? Поки що пояснити сенс цього задуму неможливо. Тут хіба тільки хряк-провидець зарадив би.

 

Фото - inter.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16949
Читайте також
21.06.2012 14:55
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
21 899
20.06.2012 12:07
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
23 498
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4317 дн. тому
Ша, гособразующєє мігрантішко! Розквохталося тут... Пропаганда русскава, тунгусскава, зулусскава и прочіх враждєбних міров - в Україні каратиметься пожиттєвою каторгою! :)
ВЕСТ
4318 дн. тому
Ну вот, "пропаганда русского мира" уже открыто названа преступлением. В стране, где государствообразующий народ - русские (по крайней мере большинство). Брыных заявил открыто о том, что высокий слог Пушкина - преступление, а низкопробный мат Андруховича - патриотычнэ свящэннэ чтыво. Сволочь, русофоб, фашист. Пропагандист фашизма, а ТК - рупор фашизма.
Просто гість
4318 дн. тому
А хто цю програму дивиться? - вона ж не цікава.
гість
4318 дн. тому
«Революційна Народна Рада України»(сайт) закликає всіх патріотів на Майдан 2012 - мирну революцію за права і владу Народу- всенародне повстання проти тоталітарного режиму, чи український джіхад - хрестовий похід народу проти сатанинської влади. ===<”https://sites.google.com/site/crimesinlvi/”>====== Називайте як хочете, але виходьте ! ВИВЧІТЬ САЙТ.
Лімфа
4318 дн. тому
На Інтері навіть промо так і звучало "програма про пригоди москаля Івана Охлобистіна та хохла Потапа". Взагалі це так зване реаліті - повне непопадання в аудиторію Інтера. Для чого робити таке гавно?
Знавець
4318 дн. тому
О, ось тут Бриних молоток! Хохлуйство слід шмагати нещадно, до кривавих смуг на ср...ці. Хоча можна було написати стисліше: "Потап - товстий та лисий хохложлоб; Охлобистін - потворна тілом та душею святоша-крівляка"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду