Суїцидне телебачення

6 Липня 2006
1204
6 Липня 2006
17:10

Суїцидне телебачення

1204
Розмова в прямому ефірі на каналі НТН із Олександром Зінченком ввечері позавчора, 4 липня, після того, як частина його партії навішала на нього чи не всіх партійних собак, викликала дуже суперечливі, але гранично важкі почуття.
Суїцидне телебачення

Розмова в прямому ефірі на каналі НТН із Олександром Зінченком ввечері позавчора, 4 липня, після того, як частина його партії навішала на нього чи не всіх партійних собак, викликала дуже суперечливі, але гранично важкі почуття. 

Втім, здається, що цього разу з допомогою телебачення ми зрозуміли що конкретно хоче бодай один вітчизняний політик із сонму однакових. Телеекраном чітко прийшов прояв його індивідуальності та рис, що відрізняють його від всіх інших. Хоча б за це вже можна дякувати молодим журналістам НТН.

А Зінченко відверто хоче політичного суїциду. Остаточного самогубства. Причому він волає здійснити акт власноруч, обов’язково публічно, тільки йому відомим екзотичним засобом та всупереч наполегливим спробам окремих героїв помаранчевого Майдану досягти його ж остаточного політичного знищення, в інший, більш традиційний й зрозумілий широким електоральним масам спосіб. Найвірогідніше, що тележурналісти НТН цього наївно не розуміють. Тому діють дещо жорстоко. По-дитячому жорстоко, ніби знущаються.

Але в цьому - інтрига того ефіру.

Зникнення хрещеного батька телеканалу "Інтер" та відомого політика –«транстелесексуала нетрадиційної політорієнтації» Зінченка з телеекранів після пріснопам’ятної прес-конференції, а потім, після виборів-2006, загалом виправдане й закономірне з огляду на політичні традиції країни загалом. Вони при новій владі не змінилися, навіть зміцніли.  Його рішення вийти минулого року на прес-конференцію було дуже красивим, навіть дещо правильним. Потім він почав діяти ще красивіше: якщо тобі нема чого втрачати, спробуй що-небудь знайти. Він знайшов Партію патріотичних сил. Передвиборче телеметушіння переконувало у цілковитій монолітності нової іграшки Зінченка,  здавалося, що цей його крок нарешті гранично осмислений, виміряний та вдалий, хоча на перемогу ніхто, виявляється, не розраховував, ні в середині партії, ні зовні. «Ми домовилися на з’їзді, і я сам сказав, що, безумовно, перемога партії, яка існує всього 5-6 місяців, є надзвичайно під знаком оклику». Це – із середини. А от і зовні: «А для чого треба було йти тоді в партію?», - обережно питає ведуча. «Я можу сказати. Вас не дивує? Мене, наприклад, надзвичайно дивує, що перший заступник, і заступник не були в партійних організаціях практично. Якщо я був на колесах чотири з половиною місяці... До речі, в тих партійних організаціях, де я встиг побувати, приблизно 14-15 областей, і це було надзвичайно жорстко, там була абсолютно позитивна реакція, там партійні організації самостійно приймають участь. В них голова партії - Зінченко, він лідер, вони надсилають листи...». Зрозуміли, чи додати статистику підсумків виборів в розрізі тих «14-15 областей»?

Як і під час телеінтерв’ю 4 липня на НТН, весь передвиборний період Зінченко ніколи не говорив та навіть не натякав про гроші. Тільки про Україну. А якщо людині в нашій країні не потрібні гроші, він стає небезпечним, в тому числі і по відношенню до себе. Це такий закон політичного самогубства у нас.

Зінченко абсолютно традиційний в своїх загальних роздумах про політичну кризу і тоді, і зараз, в характеристиках основних політичних гравців, серед яких його вже немає. Зінченко навіть нецікавий, і саме тому НТН-івці вдалися до деякої жорстокості, запросивши його до студії як гравця діючого чи хоча б впливового. А насправді, просто підкреслили  одне:  «людина, що працювала у політиці, яка була з обох сторін барикад» - тепер поза будь-яких барикад. А таке – жорстоко. Зінченко сьогодні – просто менш галасливий різновид Нестора Шуфрича або Володимира Литвина або й навіть  Леоніда Кучми. Така реальність. Втім, колишні колеги О. Зінченка ведуть себе в медіа на відміну від нього із більшою самоповагою та політичною гідністю. Вони грають за жорсткими корпоративними правилами. Навіть за межами барикад.

Є і інша відмінність. І це абсолютно чітко було видно з інтерв’ю: Зінченко – не командний гравець. Тому в українській політиці приречений. «Зараз за мною йде більше 70% цієї партії», - не за НАМИ, тобто за Зінченком та тими партійцями – членами його команди, які залишилися, а за МНОЮ.  Та й, мабуть. не 70%...

Самогубство. Банальний політичний суїцид. Той ефір Зінченка – німий докір долі та кволі виправдовування одинака, якого не зрозуміли, перед харакірі: не хочеться прощатися, але ж треба щось сказати.

Вже й титри внизу телеекрану з’явилися - директор якогось ГО у вигляді чергового інституту про реформи, Україну та майбутнє.

Насправді ж - відчай, як фундамент для чергової мертвонародженої мрії…

Володимир Килинич, для "Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1204
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду