«Дорослі діти» – це нормально

17 Квітня 2012
7874
17 Квітня 2012
12:59

«Дорослі діти» – це нормально

7874
Я не зрозумів, що спричинило таку бурхливу реакцію на виставку «Дорослі діти»…
«Дорослі діти» – це нормально

Цю подію висвітлили таблоїди, в яких піднялася ціла буря коментарів. Не лишилися осторонь і критики. Однак я не розумію, що дивного, коли діти зірок спорту, телебачення й шоу-бізнесу виглядають саме так, якщо їх одягти по-дорослому? Як на мене, тут немає ніякого несмаку, перегинання палиці, вульгарності, бо всі ці поняття зовсім із іншої сфери, так би мовити, з паралельної реальності, до якої шоу-бізнес та світська тусовка не мають жодного стосунку. Застосовувати категорії культури - красу, смак, моральність тощо до явищ світського життя, як на мене, абсолютно неправомірно. З таким же успіхом можна їх прикладати, скажімо, до математики й шукати етичність та естетику в складних тригонометричних рівняннях із багатьма невідомими. Правда ж, справа доволі складна й безглузда? Так само з нашим шоу-бізнесом.

 

Не вірите? Ну, то проведімо елементарний аналіз. Далеко ходити не треба, візьмімо персонажів виставки, а точніше їхніх батьків. І не треба багатьох, достатньо Юлію Кавтарадзе та її 4-річної донечки. Здається, навіть продовжувати не треба, щоби зрозуміти, до чого я веду, але все ж продовжу... З кого беруть приклад, переодягаючись у дорослих, дітки? Правильно, зі своїх батьків. Згадуємо образи, якими тішить своїх прихильників зірка гурту NikitA, і - о диво! - бачимо: це точнісінько такий самий образ, що й у її доці на фото. Так, він вульгарний, кітчевий, надмірно відвертий, епатажний, випендрьожний і демонстративно аморальний, бо спонукає лише на одну емоцію, точніше не емоцію, а інстинкт. Ще треба дякувати фотографам за їхню цнотливість, бо якщо проводити «стилістичну» лінію до кінця, вбрання маленької донечки могло б обмежитися макіяжем.

 

Образи, які ми бачимо на виставці - найбільш затребувані в сучасному світі. Такий зовнішній вигляд, із відповідним внутрішнім наповненням, весь час бачимо на екранах ТБ: у світських хроніках, на концертах, у новинах, у кліпах... Особливо він популярний серед зірок естради, а чи не мрія більшості дівчаток - стати зіркою естради?.. А там - що більше відвертості й вульгарності, то краще. Згадаймо сучасних поп-ідолів Леді Гагу чи Ріанну... Як на мене, єдина межа, що регулює міру розкутості - дозвіл транслюватися на екранах. Rammstein у кліпі Pussy з повною відвертістю показав те, що пропагує і на що натякає 90% усього кліпмейкерського продукту, але відео можна побачили лише в інтернеті - звісно ж, поп-зірок таке не влаштує.

 

Хіба дивно, що автори вважають: дівчаткам «треба з п'ятилітнього віку міркувати лише про те, як вийти заміж за майбутніх гонщиків і льотчиків» - це ж теж цілком у дусі часу, де «принц на білому бентлі»... Але це ще нічого. Взірці естради, які засвоюються дитячою психікою, дають куди цікавіші мрії, одна з найпоширеніших - знятися в журналі Playboy. То чому засуджувати авторів виставки, якщо вони діють цілком відповідно до тих правил і взірців, за якими живе сучасний «бомонд»?

 

А ще не зрозуміло, чому ця подія видалася дивною. Ніхто не пам'ятає про дитячі конкурси краси? А їх проводять регулярно: всілякі Міні-Міс України, світу, всесвіту... Ось які фото видає Google. Ще є навіть модельні агенції з моделями-дітьми. Не треба забувати й про дитячі школи краси, де дітей учать таких стандартів, хоча чого там вчитися, коли вони й так усього навчені телебаченням. Так що виставка цілком актуальна, в тренді часу, ба більше: вона дуже модна - це можна побачити з радісних облич учасників та їхніх батьків.

 

Якщо комусь ця подія видалася обурливою й неправильною з морально-етичного боку, вважайте це за таблетку, що Нео випив у фільмі «Матриця»: «Welcome to real world», панове, повертаймося до реальності! А педофіли можуть радіти від демократичності нашого світу, їхні інстинкти теж не сьогодні, так завтра буде задіяно світом шоу-бізнесу...

 

Фото - «Дуся»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7874
Читайте також
12.04.2012 14:59
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
15 522
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оцелотовий ніс
4391 дн. тому
Якщо цю статтю було заплановано як відповідь на есей М.Бриних (принаймні на це натякає посилання і цитати), то відповідь вийшла нерівнозначна. Власне, відповіді немає: пан Кравченко пише про те, про що Бриних - "жодного слова", відбирає окремі цитати, але проходить повз важливої думки про вкрадене теперішнє (дитячу безпосередність) і відсутність майбутнього. Незрозуміле протиріччя: спочатку автор запевняє, що поняття вульгарності й несмаку не мають стосунку до шоу-бізнесу, але вже в наступному абзаці пише, що образ учасниці гурту "Нікіта" "вульгарний, кітчевий, надмірно відвертий, епатажний, випендрьожний". Далі. До світського життя, на думку автора, не правомірно застосовувати "категорії культури". Пане Максиме, хіба світське життя не є частиною культури? Що ви маєте на увазі, коли пишете слово "культура"? "З кого беруть приклад, переодягаючись у дорослих, дітки? Правильно, зі своїх батьків". Наче дівчинка 4-х років сама обрала собі одяг для фото і власноруч нафарбувалася... Про візуальне насильство вже було сказано у попередньому тексті на "Телекритиці". "То чому засуджувати авторів виставки, якщо вони діють цілком відповідно до тих правил і взірців, за якими живе сучасний «бомонд»?" А чому мислити будь-який критичний виступ у межах "або засуджує - або не засуджує"? Хто, Бриних засуджує? Справедлива констатація факту, що хлопчики на фото мають професії, а дівчата - невідомо хто, дівчата і все, не є засудженням. Це вже справа читача. "Так що виставка цілком актуальна, в тренді часу, ба більше: вона дуже модна - це можна побачити з радісних облич учасників та їхніх батьків". На експозиційних фото особливої радості в дітей не видно. Камінні обличчя, без жодної емоції. Наче не обійшлось без стороннього впливу. Хрономатів, про які згадував Бриних, або таблеток Нео, в яких вийшов строк придатності. Але якщо поширеність всіляких конкурсів міні-міс є аргументом, то згадаймо краще не лише Нео, але й "сучасних ідолів" Еріка Картмана чи Кайла Брофловськи. Була в них відповідна серія :)
читач
4391 дн. тому
Ви пропонуєте дозволити пропаганду педофілії, бо на неї є попит?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду