«Велика політика» з Табачником, або Ток-шоу «для міністра»?

14 Лютого 2012
26134
14 Лютого 2012
08:40

«Велика політика» з Табачником, або Ток-шоу «для міністра»?

26134
«Велика політика» з Табачником, або Ток-шоу «для міністра»?

Минулої п'ятниці в ефірі чергового національного ток-шоу Табачник знову виголошував монологи, демонструючи країні «принади» власного проекту реформування нашої вищої освіти. І знову за відсутності авторів інших проектів, а також авторитетних експертів у даній сфері.

 

До слова сказати, експертної розмови формат даного шоу взагалі не передбачав.

 

Брехня перша: про висновок Ради Європи

 

Щоправда, запросили журналістів, які трималися гідно і навіть переадресовували Табачнику незручні запитання, які він традиційно замовчував. Але при цьому перелік запрошених ЗМІ, на жаль, мав не менш традиційний для «Великої політики з Євгенієм Кисельовим» відфільтрований вигляд - не було там ані представників ДТ, ані журналістів УП чи УНІАН, чи будь-кого з інших «важковаговиків» непровладних медіа.

 

У такій цілком комфортній і безпечній для себе аудиторії міністр заходився жалітися на тяжку долю реформатора. Мовляв, народ підтримує мій проект обома руками - можна сказати, «одноголосно» - на освітянському з'їзді і студентському референдумі. А невдячні депутати крутять носом і реєструють альтернативні законопроекти, що конкурують із його дітищем і суперечать йому концептуально.

 

А тут ще Віктор Янукович вичитує перед людьми, наче школяра, і називає урядовий проект прикладом «антиреформи».

 

Отут навіть Євгеній Кисельов не витримав і прямо запитав міністра, як ставиться Рада Європи до якості проекту, підготовленого його відомством: «Леся Оробець пише, що зверталася до європейських експертів, і за їх оцінкою нібито євростандартам ваш проект не відповідає». «Це неправда!», - без жодного вагання і затримки відреагував міністр. «Неправда?» - перепитав ведучий. «Це неправда!», - не менш рішуче підтвердив Табачник.

 

Після цього найцікавіше було спостерігати за їхньою мімікою. Обидва несподівано взяли паузу. Табачник чекав на уточнювальне запитання. А Кисельов якусь мить вагався - схоже, йому було відомо зміст експертної оцінки Денніса Фаррінгтона трохи більше, ніж очікував міністр. Утім, від подальшого розвитку теми обидва відмовилися - ведучий не став розпитувати, а міністр - пояснювати, в чому саме, на його думку, полягає така «неправда» з боку Лесі Оробець.

 

Міністр уник цієї розмови не випадково - текст висновку пана Фаррінгтона нарешті оприлюднено і піддано аналізу, в тому числі з мого боку.

 

Насправді, «позитивний», зі слів Табачника, висновок Ради Європи містить невтішний для нього кінцевий вердикт: «Для того, щоб цей документ відповідав сучасним європейським стандартам і тенденціям, до нього треба внести суттєві зміни».

 

На думку Фаррінгтона, урядовий проект концептуально не відповідає потребам реформування нинішньої «масштабної й громіздкої» системи вищої освіти України. Він страждає надмірною централізацією управління галуззю з боку міністерства та «зарегульованістю», яка «може призвести до закостенілості, а не сприянню інноваціям».

 

Принагідно експерт розкритикував передбачене проектом «суттєве обмеження автономії вищих навчальних закладів та їхньої здатності конкурувати одне з одним», з огляду на впровадження надто ретельного нагляду над їхньою діяльністю з боку «спеціального центрального виконавчого органу».

 

Особливо важко було пану Фаррінгтону зрозуміти, чому цей проект позбавляє університети права остаточного призначення ректора, затвердження вчених звань, навчальних планів, присудження вчених ступенів і решти традиційних європейських автономій. А також чому проект консервує вкрай застарілу систему державних замовлень і фінансування галузі.

 

 

Брехня друга: про студентське самоврядування

 

До слова сказати, відповіді на ці запитання містяться в інших - альтернативних проектах реформування галузі, в тому числі й нашого з Арсенієм Яценюком авторства. Зокрема, щодо незалежної оцінки якості освіти, радикальної реформи системи державного замовлення і фінансування діяльності університетів, децентралізації управління галузі, мотивації до наукового пошуку тощо. А також щодо решти викликів, про які експерт Ради Європи й гадки не має - хоча б тому, що живе з нашим міністром у різних державах.

 

Не випадково, згадка про конкуруючий проект від «Фронту змін», на тлі якого урядовий проект програє щонайменше концептуально, змусила Табачника в ефірі помітно нервувати. Він одразу заговорив швидко - асоціативно й нервово. З його слів, автори проекту не дбають про демократію - «звідти взагалі викинуто всі норми про студентське самоврядування», «там нема фінансування студентського самоврядування» і таке інше. «Можу лише висловити жаль, що цей законопроект підписала не лише Леся Оробець, але й Арсеній Яценюк», - підсумував міністр свій дещо сумбурний міні-монолог.

 

Якби не знання тексту нашого проекту, я б сама Табачнику повірила - таким щирими і правдивими були очі міністра. Насправді ж, і студія, і мільйонна аудиторія телеглядачів отримали всього-на-всього чергову порцію безсоромної брехні.

 

Аби в цьому переконатися, достатньо переглянути відповідні розділи нашого проекту (реєстр. №9655-1), якими регулюється студентське самоврядування - у тому числі, статтю 24-ту, якою передбачено фінансування самоврядних структур обсягом, «не меншим від 0,5% річного бюджету вищого навчального закладу».

 

На відміну від проекту КМУ (реєстр. №655), у якому передбачено фінансування органів студентського самоврядування в обсязі «не менш як 0,5% коштів спеціального фонду відповідного вищого навчального закладу» (ст. 37 проекту).

 

З одного боку, річний бюджет суттєво більший за спеціальний фонд. З іншого - саме формулювання урядового проекту позбавляють фінансування самоврядування приватних університетів.

 

Отже, хто несе в підсумку відповідальність за таку дезінформацію з боку Табачника? Сам брехун чи телеканал, який створив для такої брехні відповідні умови?

 

 

І насамкінець

 

Міністр не випадково жодним словом не згадав у студії про висновок найбільш авторитетних у цій сфері експертів, які в січні 2012 року піддали детальному аналізу всі три проекти реформування галузі під час круглого столу «Три законопроекти про вищу освіту: що далі?».

 

Їхній вердикт виявився також невтішним для чиновника - незаангажовані фахівці віддали пальму першості проекту Оробець-Яценюка і відзначили видатну роль урядового проекту в «консервації нинішньої системи освіти». За їхньою оцінкою, він найменше відповідає ролі базового, на ґрунті якого можна доопрацювати решту.

 

Може, саме тому їх і не було запрошено на ток-шоу з міністром?

 

Леся Оробець, народний депутат України

Фото - politika.inter.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Оробець, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26134
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ontario
4453 дн. тому
Хто ще дивіиться собачника та гасарбайтера. Себе не поважати.
123
4453 дн. тому
На місці Оробець я б не надавала цій пародії на політичну програму статус "національного ток-шоу"!
Rvenie
4453 дн. тому
Слухай, "мнение", а в якому задрипищенську твій дід чи прадід тримав корчму? А потім ти селюк- став великим кієвляніном. Як до речі і Табачник.
мнение о мнении
4453 дн. тому
Можно быть киевлянином как табачник и воровать в музеях картины, и присваивать себе воинские звания. Есть факты которые не нужно выдумывать. А Леся молодец - умный и честный человек.
Некиевлянин
4453 дн. тому
"Я так понимаю", источниками доходов и засилием "селюков" в Киеве сам Табачник озаботился?) По сути, по сути, господин министр)
мнение
4453 дн. тому
дочери народного депутата, не разминувшегося в своё время с рекламным щитом на Петровке, потому как рекламные щиты не расступаются при виде депутатского значка, посоветовал бы написать статью о наворованных у украинских людей деньгах, за которые сама она, как я понимаю, получала образование отнють не в украинских "вышах"(или же показать источники доходов, на которіе єто біло сделано), отчитаться за деньги, за которые селюки из міста задрыпыщинска по фамилии Оробець вдруг стали киевлянами - владельцами элитных машин и недвижимости в Киеве и окрестностях, а потом бы обсуждал : плох или хорош Табачник и что это несет ограбленному в т.ч. семьей Оробцов народу Украины!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду