Туфта в тафті

24 Листопада 2011
14901
24 Листопада 2011
08:42

Туфта в тафті

14901
20 листопада на честь 65-річчя предстоятеля РПЦ (МП) Кирила Перший національний потішив вірян Московського патріархату документальним фільмом під «скромною, але зі смаком» назвою «Патріарх»
Туфта в тафті

20 листопада вся православна спільнота широко відзначала 65-річний ювілей патріарха Московського і всія Русі предстоятеля РПЦ (МП) Кирила. Святкування, за повідомленнями деяких сайтів, настільки стомило найвищого ієрарха, що він навіть не зміг провести в Храмі Христа Спасителя молебню з такої нагоди власною персоною й переніс урочисті заходи на вечірнє прийняття.

 

Пройти повз таку подію українське телебачення, з огляду на симпатії найвищих українських можновладців саме до УПЦ (МП), не могло. Тож Перший національний потішив вірян Московського патріархату документальним фільмом під «скромною, але зі смаком» назвою «Патріарх». Причому в телепрограмі на той недільний вечір жодного рядка про цей фільм не було. Зате йшла реклама на різних радіостанціях, а також про те, що на Першому національному о 21.30 покажуть кіно про улюбленого душпастиря, дізналися шанувальники інформаційного тижневика «Підсумки», ведучий яких і повідомив глядачам радісну новину.

 

Цікаво, чи попередили про день показу одеську родину Клімових, які стали одними з героїв стрічки? Фільм починається, як і годиться продукту під ювілей церковного ієрарха, розповіддю про чудо справжньої віри. Мама маленької хворої дівчинки Олександри Світлана Клімова розповідає про те, як перед візитом патріарха до Одеси написала в Московську патріархію, що її дочка не може ходити внаслідок хвороби, але родина не має коштів навіть на придбання інвалідного візка для дитини. І - це ж треба! - на її лист одразу ж відгукнулися, візок дівчинці привезли, а під час зустрічі патріарха з вірянами Сашеньку благословив і поцілував він сам. Дівчинка перед камерою зізнається, що почала ходити лише завдяки молитві й благословенню отця Кирила. Як того вимагають закони жанру, нам показали кадри, в яких щаслива родина Клімових (у центрі, тримаючи за руки маму й тата, йде на власних ніжках щаслива Сашенька). Зачин сам по собі цілком у дусі святочних різдвяних оповідей, де чудо - невід'ємна частина обіцяної благодаті.

 

Проте початкова заявка на агіографічність (тобто з жанру житія святих) фільму успішно тоне в подальшому сюжеті, де, окрім вихоплених із контексту уривків проповідей та хроніки пастирських візитів патріарха Кирила, немає жодного підтвердження його святості й готовності віддати своє життя «за други своя».

 

Натомість крізь весь фільм червоною ниткою проходить лейтмотив політичного замовлення. А як іще назвати відвертий піар предстоятеля саме московської церкви? Про те, що наш побожний президент раз і назавжди обрав для молитви, сповіді та причастя саме Києво-Печерську лавру (передану УПЦ (МП)), не знає, мабуть, лише той, хто взагалі не стежить за політичним життям в Україні. Здавалось б, у світській державі, якою є Україна, таке поєднання держави як знаряддя насильства та церкви як механізму каяття та прощення неможливе апріорі. Щоправда, це цілком успішно реалізується в Росії, та ще й у значно більшому масштабі.

 

А ще донедавна засилля на українських екранах московських ієрархів було неможливим, і нам показували спільні молитви за Україну в соборах усіх наявних в Україні конфесій. Нині ж маємо домінування однієї-єдиної, вже названої церкви - УПЦ (МП). Саме її парафіянином, повторюся, є президент Янукович. І саме тому фільм «Патріарх» сприймається як політичне замовлення. Про ознаки цього свідчить і ледь замаскована недбалість роботи авторів фільму - режисерів Євгена Коваленка та Софії Чемерис із телевізійної агенції «Профі ТВ», продакшну Ганни Безлюдної, яка нині є директором із зовнішніх зв'язків та комунікацій Group DF Дмитра Фірташа.

 

Творці фільму зробили агітку за всіма канонами радянського агітпропу. Хай як по-блюзнірському це й звучить, але шаблони комуністичної пропаганди лізуть з усіх щілин фільму. Незважаючи на те, що в коротенькому біографічному шкіці патріарха Кирила закадровим текстом наголошено: до Ленінградської духовної семінарії, а згодом і до академії душпастир вступив у 60-х роках, саме тоді, коли в СРСР у розпалі була чергова антирелігійна кампанія, тож, мовляв, якою ж твердою мала бути віра, щоби саме в ті часи наважитися на служіння богу, - подальша кар'єра отця Кирила захвату перед його духовним подвигом чомусь не викликає.

 

Можливо, тому, що святі отці в нашій уяві - зазвичай худі, виснажені старці в скромному вбранні і з нестерпно променистим поглядом. Тим часом святійший патріарх Кирило аж ніяк не чужий плотських радощів, принаймні аскетом, що морить себе голодом в ім'я Господа, назвати його ні в кого язик не повернеться. Навпаки, цей міцний чолов'яга з чудово поставленим від природи оксамитовим баритоном та пронизливим поглядом радше скидається на своїх дореволюційних колег - отих самих чорних попів із кадрів кінохроніки 20-х, якими лякали тодішні агітпропівці пролетаріат та неграмотне сільське населення. Тим самим спонукаючи його плюватися в бік церков та, забувши божий страх, скидати хрести з їхніх бань.

 

Аскеза, повторюся, незважаючи на всі чесноти патріарха, як гіпотетичні, так і реальні, не входить до їхнього переліку. Бо розкіш, яка оточує душпастиря, не просто впадає в око, а буквально б'є з кожного кадру. Автори, мабуть, не ставили собі за мету досягти такого ефекту, але у фільмі немає жодної мізансцени, де б Кирило постав звичайним вірянином за щирою молитвою. Зрозуміло, що то справа інтимна й нормальна людина не захоче молитися на камеру, але чи варто було аж так насичувати фільм, спрямований на демонстрацію святості пастиря, кадрами, де він постає у всій розкоші свого патріаршого вбрання, тобто в блискучих ризах зі сліпучої тафти, тканини, що асоціюється насамперед із царським одягом ? Та ще й в оточенні не менш розкішних церковних інтер'єрів!

 

Мабуть, усе-таки не можна проповідувати мир, спокій і блаженство в такій агресивній манері, як це робить Кирил. Про це треба говорити тихо й проникливо. Тому навіть коли Кирила атестують як найкращого духовного вчителя колишній диктор Центрального телебачення Ігор Кирилов та подружня пара акторів Олександр і Катерина Стриженови, це сприймається не як щира відповідь на запитання авторів, а як той-таки піар із метою додати патріарху авторитету серед якомога більшої маси православних, надто ж - упертих і неслухняних українців.

 

65 пастирських поїздок за час від інтронізації, серед них - і візит на підводний човен, безумовно вражають. Але всі вони свідчать не так про чисте безкорисливе бажання донести Слово Боже до пастви, як про реалізацію відвертого плану долучити до Російської православної церкви якомога більше парафіян. Задля цього патріарх навіть виступає на київському рок-фестивалі з нагоди 1023-ї річниці Хрещення Русі. Після чого Олег Карамазов, лідер призабутого гурту «Братья Карамазовы», в цілковитому захваті заявляє на камеру: «Это дар для всей Руси, такой пастырь в это время!». Який саме це час і чому він потребує саме такого пастиря, музикант не уточнив.

 

Про те, що фільм - відверта агітка в дусі комуністичної пропаганди, свідчить і наявність синхрону патріарха, де він цитує слова єпископа Смоленського про те, що українці, росіяни й білоруси - єдиний народ. Це напрочуд «вдало» змонтувалося з телевізійним сюжетом про вибори до Держдуми, який того ж дня, 20 листопада, показала програма «Вести» на телеканалі «Росія». У ньому лідер КПРФ Геннадій Зюганов, підспівуючи білоруському гурту «Сябри», теж заявив, що «Малороссия, Беларусь и Россия - это один народ с единой культурой». Про віру він, щоправда, «скромно» промовчав. Але така єдність церковних і комуністичних російських очільників просто зворушує.

 

Тішить одне: в своєму кіно автори все-таки утрималися від синхронів президента Януковича з його дуже наївною вірою неофіта, який геть не розуміється на історії православ'я, а отже міг сказати щось «не те» і в такий спосіб улити до діжки з ювілейним єлеєм здоровезну ложку дьогтю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14901
Читайте також
13.12.2011 12:59
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
18 314
03.12.2011 11:40
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
20 012
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зеленый кружок
4534 дн. тому
По поводу дикторов - да, есть такая профессия - диктор телевидения , еще живы люди , имеющие соответствующую запись в трудовой книжке, проработавшие на ТВ именно в этой должности более 30 лет. По поводу ''Патриарха" - засилие религиозных программ на ГОСУДАРСТВЕННОМ ТВ уже заставляет сомневаться в светскости нашего государства. А заказной характер этого фильма очевиден - помимо Першого , он будет показан еще и 26 областнными ГОСУДАРСТВЕННЫМИ ТРК не далее как сегодня.Раздача файла с FTP сервера УТР - зайдите на их сайт и убедитесь. Какой еще телепродукт удостоен такого внимания наравне с путешествиями Президента по родной стране ? Власть и религия всегда были неразрывно связаны обоюдной необходимостью держать народ , население , паству , электорат , лохов ( выбрать по вкусу) в невежестве и повиновении.Со времен египетских жрецов мало что изменилось.Мракобесие и джаз , одним словом ((с) Пикник).
Кир
4534 дн. тому
Як можна серйозно говорити про святість, мораль чи будь-яку духовність імпортера горілки і цигарок. Може гроші і не пахнуть, але Гундяєв робив і робить по життю мерзенні справи. ЗІ: кількість православних в світі - 125-180 млн. і зних тільки еРеФія із рускоговорящими належать до гундяєвської контори.
Вічний_Жид
4535 дн. тому
Вот именно господин, священник, «что вокруг одни неуки и "невигласи"» и начинать нужно с себя. И прежде чем рассыпаться в обвинениях ежей, «недружащих» с терминологией и первокурсников выучите сами маттчасть. 1. Посмотрите в Википедии о «дикторах телевидения». 2. Если мало интернета – печатные издания: 2.1. Современный толковый словарь русского языка Ефремовой: Диктор — м. Работник радио или телевидения, который читает текст, передаваемый в эфир; 2.2. Новый словарь иностранных слов. by EdwART, 2009: Диктор — (лат. dictor говорящий) работник радио или телевидения, читающий текст для передачи в эфир. 2.3. Толковый словарь Ожегова. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. 1992: ДИКТОР — ДИКТОР, а, муж. Работник радио или телевидения, читающий текст перед микрофоном, телекамерой. | жен. дикторша, и (разг.). | прил. дикторский, ая, ое. 3. Бог с ним, что сейчас еще в «Карпенке-Каром» есть специальность «Диктор та ведучий програм телебачення». НО в статье Долженковой упоминается господин Кирилов. Он БЫЛ и навсегда ОСТАНЕТСЯ диктором Центрального телевидения Гостелерадио СССР. Хотелось бы вам этого или нет… P.S. Скажите, а что в вашем понимании означает «озВучивают каналы радиопередач»???.
Священник
4535 дн. тому
дикторы озучивают каналы радиопередач=это и ежу понятно.Автор не дружит с терминологией.Кто виноват,что вокруг одни неуки и "невигласи".Диктор-на радио .Ведущий -на телевидении.Это знает любой первокурсник.
Вічний_Жид
4535 дн. тому
Уважаемый Аркан. Не знаю каким ГУГЛОМ пользуетесь Вы? Например самая первая ссылка, которую выдает по запросу поисковик: страница «Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого: - Абітурієнту: - Спеціалізація «Диктор та ведучий програм телебачення».
Просперро
4535 дн. тому
Те кто не верят во Всевышнего и хаят его наставников на земле,всегда будут неудачниками по жизни .Это закон.
Сын Звездочета
4536 дн. тому
С точки зрения хрестианско морали,писать дешевые пасквили на Патриарха-это верх преступного неуважения к более чем миллиfрду православных.Христа нету как и Бога в душе у аффтора.
Спортсмен
4536 дн. тому
Что ни говори,а тут попахивает антирелигиозным,даже я бы сказал антихрестианским заговором.И нте ничего плохого,Инна Долженкова,что Украинцы Русские и Белорусы -это единый народ.А пишите вы это все ,потому что веры истинной не имеете к моему глубочайшему сожалени.Кирил-это воплощени едобра и света в человеческом облике
аркан
4536 дн. тому
есть такая профессия -телеведущий,а дикторы на радио.Гугл выдал
Джокер
4536 дн. тому
Статейка состряпана на деньги УПЦ,чтоюы пожертвования шли не в Московский патриархат а в Киевский.Вот наши священники и простимулировали широкомасштабную акцию по всем сайтам ,что якобы Кирилл "не правильоный священник" а они все типа правильные Все упирается в кассу,которую делят с момента разделения церквей на Украинскую и Московскую.А замутили этовсе угадайте сами кто...
Вічний_Жид
4536 дн. тому
"На будущее ликбезу"! В системе Гостелерадио СССР существовала должность «диктора центрального телевидения» Например, уже упомянутый выше госп. Кирилов являлся диктором программы «Время» более 30 лет. Я понимаю, что скорее всего Ваш возраст мешает Вам знать это, но что мешает просто заглянуть в ГУГЛЬ???
да кто дал право критиковать ?
4536 дн. тому
Кто дал право критиковатьпосланника Бога на Земле?В аду гореть тем,кто не уважает святого Кирилла!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Газетний
4536 дн. тому
І. Долженкова ще дуже лояльно написала, адже загальновідомо що то за "душпастир" цей Кіріл. Але шовіністи-вєлікодєржавнікі люто заскавуліли і накинулися на пані Інну... Такої реакції і ще лютішої й слід було чекати.
Олег
4536 дн. тому
Не могут верующуие так ненавидеть.Видно не той веры Долженкова,раз на Святого пишет напраслину
Ликбез
4536 дн. тому
.....колишній диктор Центрального телебачення Ігор Кирилов ..... Ирочка! Дикторы на радио,а на Телевидении-ТЕЛЕВЕДУЩИЕ...Это Вам н абудущее
111
4536 дн. тому
Гореть рабе Божией Инне в аду
Алла
4536 дн. тому
Увидеть в фильие политический заказ-это уже паранойя.Церковь не имела и никогда не будет иметь ничего общего с государством.Она -это мир,не нуждающися в политикке в любой ее форме.
Джокер
4536 дн. тому
Увидеть такую статью про Божьего человека от журналистки передового,можно сказать авангардного сайта это стыд и срам.Можно верить в Бога.Или не верить.Но свое мнение держать при себе ,а не выкладывать свое отношение к религии на всеробщее обозрение.
асс
4536 дн. тому
не судите,да не судимы будете,Ирина
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду