На телеекрани повертається фашизм?

12 Квітня 2011
14725
12 Квітня 2011
08:20

На телеекрани повертається фашизм?

14725
Адольф Гітлер в ефірі КРТ заговорив голосом одного з лідерів ВО «Свобода» Юрія Михальчишина
На телеекрани повертається фашизм?

У своїй програмі на КРТ депутат-акордеоніст, регіонал Ян Табачник не обмежився зневагою до журналістів, назвавши їх холуями. Наприкінці програми «Честь имею пригласить» автори вдалися до грубих маніпуляцій, які очевидно граничать із порушенням норм Кримінального кодексу.

 

В український ефір - уперше з 2004 року, коли на екранах ішли сумнозвісні ролики про «три сорти українців» - знову повертаються брудні політичні технології та заборонені прийоми, спрямовані на розпалювання ворожнечі між українцями різних ідеологічних поглядів і різного етнічного походження.

 

Незважаючи на нещодавні заяви про зміну концепції, канал КРТ («Київська Русь»), поки що начебто залишається духовно-просвітницьким, декларує любов до ближнього і всебічну толерантність, щовечора Слово Боже до глядачів доносить на ньому протоієрей Андрій Ткачов. Утім, можливо, задекларовані зміни стосувалися можливості надавати ефір програмам, подібним до проекту Яна Табачника «Честь имею пригласить», де політики порушують усі можливі християнські канони?

 

Останній випуск ток-шоу «Честь имею пригласить», яке щосуботи виходить на телеканалі КРТ, повертає глядачів у часи сумнозвісної програми «Проте» з Корчинським і Джангіровим зразка 2003 року. Зауважте, на каналі, власником якого є регіонал із Донеччини та колишній генпрокурор і екс-заступник глави Адміністрації президента Геннадій Васильєв, у гостях програми депутата-регіонала Яна Табачника - регіоналка і радник президента Ганна Герман.

 

Спершу ці двоє довго обговорюють неймовірні досягнення нової влади, чудові реформи, які, безумовно, приведуть Україну до світлого майбутнього. Потім розмовляють про те, яку руйнівну шкоду народам несуть революції. Далі однопартійці переключаються на журналістів, котрі «спекулюють на розмовах про утиски свободи слова». І взагалі, «85% усіх журналістів - холуї», - необачно заявляє Ян Петрович. І це не єдиний «перл» із цукрових вуст маестро. Серед іншого Табачник повідомив, що хоче подати законопроект про обов'язкову реєстрацію всіх інтернет-користувачів. Мовляв, пишіть на форумах чи соцмережах який завгодно бруд, але будьте ласкаві - підписуйтеся собою та зареєструйте свої паспортні дані й адресу.

 

Наостанок ведучий завів розмову про опозицію, яка нібито не вилазить із ефірів Шустера. А найбільше почав обурюватись ультраправими закликами «бандерівців» про похід на Донецьк. На це Герман тактовно замовкла - всім відома її обережність у висловлюваннях щодо УПА, Степана Бандери чи питань націоналізму. Табачник не вщухав, і гостя зреагувала: «Ян Петрович, це всього лише політика... Ви зна...»

 

Аж раптом сталося те, чого навряд чи очікувала й сама гостя студії Табачника. На півслові Герман перебивають... відеороликом, пропагандистським і грубим, виготовленим у «найкращих» традиціях 2004-го. Сюжет його приблизно такий. Під гнітючу музику з фільму «Реквієм за мрією» бандерівці йдуть на Донецьк, танки стріляють, Тягнибок закликає боротися проти жидви, Фаріон у дитсадку гнітить дітей, Червоненко в студії Шустера називає свободівців фашистами, далі факельна хода з нагоди вшанування Бандери, яка раптом перетворюється на ходу солдатів нацистської Німеччини, і сам фюрер, який раптом починає говорити українською мовою, закликає перейти Дніпро й заполонити вулиці Донецька! Ролик закінчується страшною статистикою з концтаборів і цитатою в стилі «Не допустіть фашизму!».

 

 

 

 

Ані творці роликів про три сорти українців під час виборів 2004-го, ані пропагандистське «Проте» Корчинського із Джангіровим не спромоглися опуститися так низько й незграбно, як автори «Честь имею пригласить» під проводом Табачника. Дивує неоковирний монтаж і, зокрема, поведінка Ганни Герман. Чи знала гостя, що її слова буде перебито таким одіозним роликом? Зважаючи на те, як вона тактовно замовкла, коли Табачник узагалі підняв цю тему, - навряд чи. Чи бачила вона цей ролик до ефіру? «Детектор медіа» зателефонувала до неї з цим запитанням.

 

Ганна Герман, радник президента:

- Ви знаєте, я не знала про жодне відео під час нашої розмови з Яном Табачником. Ми сиділи записували розмову в ефірі, а те, що телебачення буде вставляти якесь відео, я це вже побачила в ефірі по телевізору. Воно там, звісно, трохи смішно виглядає. Мої слова стосуються інших речей, а вони їх підшили під це відео. Це такі журналістські речі, з якими ми з вами часто стикаємося, коли не зрозуміло, звідки, що і де. Я би хотіла сказати журналістам, що моя позиція щодо певних висловлювань зовсім інша, і ви це розумієте.

 

- А ви думаєте, що журналісти це зробили без відома Яна Табачника?

- Не знаю, напевно, це зробили режисери, я цього не розумію. Я буду це з'ясовувати, але справді не знала, що мої слова будуть перериватися відео. Такі у нас журналістські стандарти, які важко назвати стандартами. Думаю, що це хвороба зростання.

 

 

Після дзвінка до Герман редакція вирішила дізнатися думку людини, чиїм голосом за велінням Табачника заговорив фюрер. Це один із молодих лідерів ВО «Свобода», львів'янин Юрій Михальчишин:

 

- Ви вже знаєте, що вас не просто порівняли з фашистом, а й змонтували відео таким чином, що саме вашим голосом заговорив Адольф Гітлер?

- Це жахливо! Як я можу ставитися до інтерпретацій подій, коли на мій виступ накладають відеоряд із промов Адольфа Гітлера на якихось партійних з'їздах НСНРП?! Гітлер не є культовою фігурою для ВО «Свобода», як і ідея німецького націонал-соціалізму. Ми не сповідуємо расистських ідей, хоча й захищаємо національну ідентичність.

 

- Чи ви будете якимось чином реагувати на цей ролик?

- Я проконсультуюся з партійними юристами. І якщо є достатньо підстав - а я так розумію, що вони є - будемо звертатись із позовом у відповідні суди. Принаймні для того,щоб задекларувати. Наші виборці мають знати, що ми не маємо нічого спільного з цим ідіотизмом, який нам приписують.

 

 

Не треба мати юридичної освіти, щоби збагнути, що в Михальчишина є всі шанси виграти судовий позов. Якщо навіть не за розпалювання ворожнечі чи шкоду діловій репутації партії, то принаймні за образу особистої честі й гідності.

 

Свою оцінку програмі, що транслювалася в ефірі КРТ 9 квітня, має дати й Національна рада з питань телебачення і радіомовлення - головний наглядач за дотриманням норм законодавства й умов ліцензій мовниками. «Детектор медіа» готує відповідне звернення до регуляторного органу.

 

І найголовніше питання: чим керувалися телеканал КРТ, який випустив цей ролик в ефір, і новопризначений член Наглядової ради НТКУ Ян Табачник? Хіба сподівалися, що це відео дощенту легітимне? Не кажучи вже про авторські права на музичний супровід. А можливо, крайнім назвуть рядову групу режисерів, які, як раптом виявиться, самовільно змонтували ролик і інтегрували його у випуск без узгодження? «Детектор медіа» чекає відповідей на ці запитання та готова надати можливість висловитися представникам телеканалу, авторам програми та ведучому. Інакше кажучи, «честь имеем пригласить», Яне Петровичу!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Світлана Остапа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14725
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Svoboda
4754 дн. тому
Тут де хто з коментаторів закидає Свободі провокаторство та тушкованість. Провокатором є пан під псевдом "vicsat". Назвіть будь ласка хоч одне призвіще депутата-свободівця, який став тушкою. Немає жодного!!! А жиду Табачнику є що втрачати с приходом до влади націоналістів, от воно і скиглить від страху! Я.Табачник - нахабний, жирний та огидний старець! Саме за таких жидівських мармиз в усьому світі не люблять євреїв, хоч вони і не всі таки як ця наволоч! До речі, так як грає на аккордеоні це жидівське недорозуміння, я грав ще у другому класі музичної школи.
гість
4758 дн. тому
Документальну заборону маємо тільки з р. 1619: Жидам заборонено було задержувати ся більше як день в Київі 100) і ся заборона з ріжними ограниченнями дожила до нинїшнїх часів…Польсько-жидівське місто, з його никлим житєм, пародїєю торговлї й промислу, — на місцї колишнього інтензивного міського житя руських часів — було одним з найбільш характеристичних дарів „культурної місії” Польщі на Руси. [М. Грушевський. Історія України-Руси. Том V. Розділ IV. Стор. ...]. А вони все панують.
vicsat
4759 дн. тому
То шо Свобода ПРовокатори і партія Тушка та це нікому і не секрет..цілком зрозуміло що нині служать для дискредитації України і українськості.. Національна ідея українців ганьбиться на рівні "бий жидів,москалів і прочих нечистопородних українців",політико-економічна -на рівні "національного комунізму" націократії,на контрольованих Свободою областях процвітає корупція і повний занепад... Найстрашніше,що українці як політична Нація роз"єднані і не здатні протистояти розкраданню і розвалу країни... У ПР технологія проста як двері..прибрати чужими руками одного противника,а потім і того другого..тим більше всім було настільки очевидно,що Свободу як фашистську партію легко можна заборонити указом чи законом...ділов то для бандюковичів....і вся влада переходить автоматом до ПР.. Ну і для східняків страшилка..шо "як перейде бандерівська армія через Дніпро" то зовсім хана буде.. "Даві їх Фьодоровіч!!""
Эгус Кабулус
4759 дн. тому
100% - смонтировано под руководством В.К. Майкута - режиссёра программы. Его почерк.
Дали
4759 дн. тому
ролик супер. спасибо за видео
хехе
4759 дн. тому
Правдивое видео 100%. Просто художественное
nnx
4760 дн. тому
зомбоящик не нужен
Idle-pro
4760 дн. тому
А що хотіти від жида?
Gabi77
4760 дн. тому
Они страну порежут, на сумских и гуцулов поделят. И здесь Шуваллов наследил. Темники живут ! А он все советуе на банковой и двух, нет трех, каналах . Ну как так...
Чего имеют?
4760 дн. тому
Ян Т. - яркий пример несоответствия названия и ведущего. За это можна "Оскара" дать!
gah
4760 дн. тому
Н-да, а честь-то имеют!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду