Політ метелика над Катинню

9 Квітня 2011
19995
9 Квітня 2011
13:30

Політ метелика над Катинню

19995
Фільм «Катинь. Листи з раю» («Інтер») не зачепив. Не змусив співпереживати. Цілком у дусі модерного телебачення, де форма – все, а зміст – так собі
Політ метелика над Катинню
5 квітня «Інтер» показав документальний фільм Олексія Бобровникова «Катинь. Листи з раю» (виробництво «Інтер», студія «07 продакшн»). Це могло би стати винятково резонансною телевізійною подією, якби не дві обставини.

Перша – час виходу в ефір: демонстрували фільм опівночі посеред робочого тижня. Стандартна ситуація як для нашого телебачення, на якому розмови на серйозні теми можливі лише вночі, «коли діти сплять» і коли якщо й хочеться щось дивитися, то що-небудь легеньке. От уявіть собі, якби в реальному житті прем’єра фільму про Катинь відбулася в нічному клубі. 

Друга обставина – власне фільм, його сюжетна побудова. Були в ньому декілька сюжетних ліній: розповідь про події в Катині як такі, ставлення нинішніх мешканців селища до тієї трагедії, викладання історії в російських школах, політичні репресії сталінської доби. Вистачило б на цикл самодостатніх документальних фільмів або, принаймні, «серій». Але всі ці сюжетні лінії було розбито на маленькі шматочки, ретельно перемішано й довільно скомпоновано. Сконцентруватися – ані розумово, ані емоційно – було неможливо ані на чому. Вийшов такий собі кінококтейль, нарізка кліпів. 

Так само на маленькі шматки було розбито численні синхрони – сумарно, до речі, зовсім не надмірні за хронометражем. Місцеві мешканці, поляки, пенсіонер НКВС (кадри 1991 року) – всі вони раптово вигулькували на екрані й так само раптово, ледь не на півслові, з нього зникали, щоби знову вигулькнути чи то за десять хвилин, чи то за півгодини. Тільки й лишалося, що гарячково (й безнадійно) пригадувати, що, де й коли казав той самий персонаж раніше, й до чого все це він вів. Вийшла така собі «серйозна» розмова для розумово лінивих. 

Десь на тридцять п’ятій хвилині демонстрація фільму раптом обірвалася, й глядачам – без жодного переходу, навіть без зупинки – почали розповідати про шоу «Майдан’с», розіграш «Рено», «прем’єру “Медофф”, гідну Оскару», внутрішньочерепний тиск доктора Комаровського, унікальні технології «Хортиці» та інші винятково корисні речі. Десять хвилин тривала реклама. Річ не тільки в тім, що бувають розповіді й теми, які не можна отак переривати на технології «Хортиці». Не можна, бо гріх. Річ у тім, що всі ці десять хвилин було не збагнути, чи фільм про Катинь уже закінчився, чи ні. Його кліповість не дозволяла міркувати про те, чи оповідь було перервано на півслові, а чи вона вже добігла кінця. 

Синхрони у фільмі незрідка нагадували висмикнуті репліки. От розповідає мешканка Катині про Середньовіччя, «коли не було суду, як у нас тепер». До чого це? А хто його знає! Якби ж то це було на тлі послідовної розповіді про події в Катині часів війни, слова про Середньовіччя пролунали б як порівняння, а то й вирок. Коли ж їх було вмонтовано поміж інших синхронів «про все», репліка ця просто загубилася, виглядала зайвою.

От лунають фрагменти з листів поляків додому. Ані імен, ані коротеньких біографій. Пролунали – й годі, на екрані – урок у сучасній катинській школі. Минає деякий час, і фрагменти з листів лунають знову. І так декілька разів. Під кінець фільму стос аркушів із роздруківками текстів листів опиняється в руках одного з персонажів фільму. Те саме зі школою: протягом усього фільму на півхвилини-хвилину на екрані з’являвся клас, щоб аж наприкінці в тому самому класі якась інша вчителька зверталася до школярів польською, а ті відповідали їй російською. Що то було: чи в Катині діє школа з вивченням польської мови? Незрозуміло.

От купають малюка – мешканця сьогоднішньої Катині. Камера наїжджає на нього й надовго затримується. Він від народження несе на собі провину за ту трагедію – так треба розуміти? 

От декілька поспіль синхронів мешканців Катині. Під кінець фільму можна буде здогадатися, що багато з них – то декілька поколінь однієї родини Володченкових. «Мешканці не знають, що відбувалося за рогом їхнього будинку», – робить висновок закадровий голос. Невже так геть усі й не знають? Бодай приблизно? Та й чи відвертими були всі катинці з іноземними телевізійниками? 

От синхрон мешканки селища Гнєздово, як було написано в субтитрах. Декілька слів про те, що інтернованих поляків привезли на місцеву станцію. Ото й усе, про подальший шлях від станції – ані слова. Узагалі-то, Гнєздово – це околиця Смоленська, написати так, як було – те саме, що взяти синхрон у мешканця «селища Дарниця під Києвом».

От закадровий голос каже, що в російських школах історія радянського періоду – це історія п’ятирічок, а Сталін – «ефективний менеджер». Кадри уроку з історії, вчителька розповідає про напад Німеччини на «нашу родину, которая тогда звалась СССР». Кадри хроніки війни. Оці кадри уроку в катинській школі, хроніка воєнних років, синхрони літніх поляків – усе це вперемішку розкидано по всьому фільмі. 

За кадром розповідають про пакт Молотова – Ріббентропа, про окупацію Польщі, про те, що СРСР не оголошував Польщі війну. Здебільшого загальновідома інформація, майже нічого нового. У кадрі – крупним планом катинські школярі. То це вони й є символами поділу Польщі? 

За кадром лунає уривок із листа ув’язненого поляка: «Господи, зроби так, щоб я з товаришами повернувся до рідної Польщі». У кадрі – крупним планом школяр із родини Володченкових. Знову урок історії, вчителька питає: «Кто из вас готов на подвиг?» Синхрони катинських жінок, їх розпитують, чи з радістю вони відпустили б дітей на війну. 

Кадри «визволеного» 1939 року Львова. Раптом – Америка. Закадровий голос: «По той бік океану революція в моді». Той самий голос веде про появу нейлонових панчіх, перші успіхи Френка Синатри. Поки в СРСР тривали репресії, у США вручали «Оскарів», коли поляків везли до Катині, у США вийшла перша серія мультиплікаційного блокбастеру «Том і Джеррі», – розповідає закадровий голос. Так от хто винен у Катинській трагедії, ситі й байдужі «піндоси»! Так виходить? 

«Порядок дуже швидко відновлювали. Це тому, що вся влада діяла синхронно», – вкотре з’являється крупним планом найстарший Володченков. Той, про якого перед тим було сказано: він переконаний комуніст і всіх, хто критикує Сталіна, й досі зве ворогами народу. Мешканка Смоленська – онука розстріляного радянського офіцера – розповідає загалом про сталінські репресії. У кадрі з’являється крупним планом обкладинка справи її діда. 

Раптом оповідь заходить про те, що місце колишньої дачі НКВС є дуже популярним серед дачників. Сьогоднішній краєвид, із риболовом на передньому плані – пейзаж із хроніки, без людей; знову сьогоднішній краєвид із риболовом – краєвид із хроніки. Той самий заворот Дніпра. Дачники? Чом би й ні, місце й справді красиве. 

І от фінальна частина. Крупним планом фрагменти листів поляків. Стіл, на ньому повно обручок – теж крупним планом. У тексті про обручки – жодного слова. Текст сам по собі, обручки самі по собі. Не жахає й не хвилює: ну, обручки, мов на вітрині, ну то й що? Автор показує сім’ї Володченкових кадри хроніки. На мить бідолашну сім’ю стає навіть шкода. Нелегко ж, певне, бути піддослідними? 

Допит молодшого покоління родини: яким має бути командир, із яким можна піти на подвиг? Крупним планом малюк – той, якого купали («якщо в першому акті малюка купають, у третьому акті він...»?). Закадровий голос: «Чи є щось таке, за що Ярослав, коли виросте, має віддати життя?» Делікатненько так. Але про що, власне, фільм? Про філософські проблеми? Про абстрактні подвиги та обставини, що їм сприяють?

А якась дама в лісі вже пояснює Володченкову-старшому, як тут розстрілювали репресованих. Із землі стирчить букетик квітів – крупним планом. Дама згадує про черевичок 33-го розміру: чи то «ворогом народу» була така маленька жінка? Чи дитина? Просто галявина в лісі – й поодинокий букетик. Звідти переходять до польської частини меморіалу: стіна, таблички з іменами. «Этот был prawnik, юрист – от слова «право». Этот – ekonomista», – пояснює дама подружжю старших Володченкових. Чи не найпроникливіший фрагмент фільму – без мерехтіння кадрів, без стрибання з теми на тему.

Крупним планом – Володченков-старший. Кульмінація всього фільму – прозріння з певними ознаками катарсису: «Это и мои руки обагрены кровью! Это на нас всех этот груз!». Цього моменту, здається, стає зрозумілою основна сюжетна лінія – перевиховання Володченкових зусиллями знімальної групи. Все решта – наповнювач. Раптом з’являється сумнів: перевиховання однієї окремо взятої російської родини перед камерою – чи може воно бути справжнім, не поставленим? Відганяю той сумнів вольовим зусиллям: зовсім уже циніком бути не хочеться.

За кадром лунає статистика загиблих у війнах, у Другій світовій війні, від тоталітарних режимів і радянського зокрема. Закадровий голос наводить дані «Міжнародної Амністії»: «Кожен третій уряд застосовує вбивства без суду». В кадрі – крупним планом людські кістки, їх змінює людський череп. Камера наїжджає на нього, надовго затримується. Завіса, кінець. 

... Що таке документальний фільм? Бувають фільми-розслідування та фільми-дослідження. Бувають фільми-розповіді, що відкривають невідомі або маловідомі факти. Бувають фільми, що спонукають глядачів співпереживати, пропускати навіть загальновідому інформацію крізь серце. До якого з цих жанрів належить «Катинь. Листи з раю»? До всіх потроху й до жодного до кінця. Напівдослідження, напівінформування, напівспівпереживання. А часто-густо – просто пережовування. 

Модна й досі кліпова побудова фільмів є далеко не завжди доречною й далеко не завжди оптимальною. В даному ж випадку кліпова структура фільму викликала підозру, що вона була покликана замаскувати невміння авторів доводити до завершення кожну окрему сюжетну лінію, вибудовувати класичну схему «зав’язка – розвиток – кульмінація – розв’язка». Може, вона приховує їхнє невміння відділяти важливе від неважливого, складати факти в логічні ланцюжки? Допомагає привнести штучне відчуття динамічності за невміння зробити оповідь динамічною у природний спосіб? Дозволяє не надто ретельно стежити за відповідністю картинки й тексту? 

Не знаю, не хотілося б звинувачувати. Але так чи інакше, побачене справляє враження польоту метеликів із камерами: що побачив – те й показую. І на простеньке запитання «Чи цікавим вийшов фільм про Катинь?» – неможливо дати однозначну відповідь. Можна вести мову про цікавість чи нецікавість окремих кліпів, окремих фрагментів цього калейдоскопу. Не більше. Хоч би там як, а фільм не зачепив. Не змусив співпереживати. Цілком у дусі модерного телебачення, де форма – все, а зміст – так собі? Надто холодний він вийшов, фільм «Катинь. Листи з раю». На відміну від подружжя Володченкових і навіть попри їхній наочний приклад, глядачі не змінять свого ставлення до Катинської трагедії. Не прозріють. Не припинять заповнювати інтернетівські форуми постами на кшталт: «Лех Качинський торік заслужено відправився туди, де йому популярно пояснять, що не треба було виступати проти великої Росії». «Узяти до відома», – такою буде реакція глядачів. Тільки й усього.  
Фото - inter.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19995
Читайте також
27.07.2011 08:44
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
18 166
06.04.2011 11:55
Алексей Бобровников, для «Украинской правды»
22 093
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кккк
4763 дн. тому
Спасибо автору за квалифицированный анализ. А то я подумал, что это я такой, что не понял фильма.
?!?!
4763 дн. тому
Фильм бездарный, к сожалению. Единственное, что вынесли из этого фильма, что правильно надо говорить КАтынь.
Jack
4763 дн. тому
Не понятно для кого снимали этот фильм? те, кто интересовался темой Катыня, ничего нового для себя не узнали, а кто не интересовался - ничего не смогли понять. Реальный абсурд показывать провинциальную семейку россиян и требовать от них "прозрения" - у них же в РФ историю по сей день по краткому курсу ВКПб учат
Профи
4764 дн. тому
Не нужно просто браться за такие сложные темы и документальный жанр,если еще не хватает профессионализма и опыта.Дорасти нужно,а у на кто-попало хватается за сложное...Вот и получается- сомнительная форма без содержания.
Drahoman
4764 дн. тому
На жаль, фільм абсолютно бездарний і з погляду сценарних акцентів, і з погляду штуки фільмування. Тим більше, що є, хоч і не ідеальні, але набагато кращі польські стрічки. Автори насправді не визначилися (або їм не дозволили) концептуально, побоялися, мабуть, імовірних політичних реверберацій. Залежні від думки ФСБ керівники каналів і самі такого не попустили б.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду