Кому в Україні жити добре?

22 Лютого 2011
7080
22 Лютого 2011
08:45

Кому в Україні жити добре?

7080
Недільний ефір українського телебачення – суцільне перемивання зіркових кісток
Кому в Україні жити добре?

Недільний ефір українського телебачення - суцільне перемивання зіркових кісток. «Козирне життя», «Зіркове життя», «Розкішне життя», «Світське життя»... А ще - «Ексклюзив», «Аналіз крові», «Під прицілом», «Ти не повіриш», «Шоуманія», «Моя правда». І це далеко не повний перелік телепрограм, які висвітлюють правду, а іноді q чутки, про життя відомих та знаменитих...

 

Що вони їдять, на яких автівках їздять, у яких палацах мешкають, кого кохають і з ким сплять. Журналісти роблять надбанням громадськості, здавалося б, найінтимніші таємниці українських і російських зірок і щедро годують ними телеманів. 

 

В телеефірі зіркові програми складаються в цілі недільні блоки, повільно перетікаючи одна в іншу. Майже в кожній - однаковий за стилем динамічний монтаж і той самий чоловічий голос, що читає закадровий текст із незмінною професійною інтонацією. Окремі теми дублюються з однієї програми в іншу... Якщо без реклами - не встигаєш помітити зміну заставок і перехід до наступного телепродукту. Адже зіркові програми безмежно схожі між собою, наче брати-близнюки. І все б нічого, адже все це - доволі високої якості, проте навіщо ж стільки схожого за стилем і наповненням відеопродукту пропонують українському глядачеві?

 

За хронологією недільного ефіру тон зірковості задає «Козирне життя» на ICTV. Пів на дванадцяту - доволі підходящий час, щоб і герої програм змогли подивитися на себе коханих, адже рано вони не встають. Зрозуміло, що продукт значною мірою рекламний - сім\'я ресторанів «КК» і в заставках, і подекуди в сюжетах. Проте відпрацювання спонсорства не перетворило програму на суцільну рекламну паузу.

 

«Козирне життя» - власний продукт телеканалу. Його ведуча - Валерія Черненко - з 2006-го висвітлювала культурну тематику в програмі «Факти тижня з Оксаною Соколовою». «За три роки матеріалу і зв\'язків назбиралося стільки, що керівництво вирішило створити окремий проект. Мені запропонувати стати ведучою програми "Козирне життя"», - розповідає Валерія на сайті телеканалу.

 

Натомість це - найбільш різношерстий за стилем зірковий телепродукт. В одному «Козирному житті» - і про світські події (цільова тема іншої програми про зірок - «Світського життя»), й окремі теми з кількома героями, на кшталт «пластичні операції» чи «кіно в житті зірок» (це окремі теми для цілого випуску «Зіркового життя» на СТБ), а ще - розповідь про долю окремої зірки з її великим інтерв\'ю (як, скажімо, в «Моїй правді»). І все це - добре динамічно змонтовано, із використанням великої кількості різноманітного якісного архівного відео та вдало дібраними синхронами між короткими закадровими текстами, повністю озвученими професійним чоловічим голосом. Утім, іноді в сюжетах проскакує відео із явно замальованим логотипом іншого каналу. Свого чи купованого архіву явно не вистачає...

 

«Козирне життя» - тридцятихвилинка з кількома сюжетами, не пов\'язаними між собою єдиною темою. А між сюжетами - підводки ведучої в студії. Валерія Черненко в кадрі тримається добре, проте чи гламуру Каті Осадчої, чи епатажу Дмитра Коляденка їй бракує. Занадто прості студійні переходи не зовсім органічно складають ланцюг між досить яскравими темами сюжетів.

 

А слідом за «Козирним життям» можна навіть канал не перемикати - ICTV демонструє встик ще одну програму про зірок - «Ти не повіриш». Без реклами, з таким самим за стилем монтажем сюжетів та закадровим чоловічим голосом...

 

Ще одне «життя» - «Зіркове» - на СТБ. Тут узагалі без ведучих. Одна зіркова тема - одна програма. Наприклад, епатаж чи актори однієї ролі, зіркові шлюби чи шкідливі звички. Героїв добирають під кожну тему - досхочу.

 

«Зіркове життя» - один із власних проектів СТБ на зіркову тематику. На телеканалі навіть створено окреме творче об\'єднання (одне з п\'яти), що займається виробництвом зіркових програм. А їх на каналі аж чотири: окрім «Зіркового життя» - «Моя правда», «Неймовірні історії кохання» та «Зважені та щасливі».

 

На сайті каналу «Зіркове життя» позиціоновано як найкращий проект про зірок. Працюють над ним 6 знімальних груп (на невеликих каналах це повний склад новинної служби). І на кожен випуск ідуть місяці пошуків і творчої роботи. В результаті - якісні вічнозелені документальні програми із тим самим динамічним монтажем із короткими закадровими текстами і численними лайфами, що робить сприйняття матеріалу надлегким і динамічним. «Зіркове життя» дивитися цікаво, проте без ведучого програма виглядає якось безособово...

 

Далі - «життя» «Розкішне» на «Плюсах». Відносно новий продукт (прем\'єра відбулася 16 січня). Ймовірно, продюсери вирішили: інші канали про зірок половину недільного ефіру розповідають, а ми що - гірші? І довели, що зовсім не гірші.

 

Виробництво «розкішного» проекту належить студії «Пілот» (з-поміж зіркових вони виробляють також «Анатомію слави» та «Зіркові драми») Новий проект - це вам не просто телеходіння по зіркових гостях, на зразок «Пока все дома» чи «Добро пожаловать» на ТРК «Україна». «Розкішне життя» - найсміливіший зірковий документальний проект, бо він влаштовує справжнє випробування для нервів глядачів. Програма не тільки показує, як живуть найбагатші сучасники і співвітчизники, а й рахує їхні мільйонні витрати.

 

Рахувати «шалені бабки» в чужих кишенях наш глядач полюбляє. Втім, одна справа - назвати незбагненну суму статку когось із чиновників в новинах, і зовсім інша - яскраво і смачно показати, як смітять грошима найбагатші українці й росіяни. Норкові ковдри, шпалери з сусального золота, пустушки від «Шанель» та мільйони і мільйони доларів, витрачених на облаштування власного життя. Тільки в «Розкішному житті» називають справжні суми, які багатії витрачають на свої будинки, автівки, дітей, відпочинок чи розваги. І не тільки називають - виводять на екран титрами. Вочевидь, для того, щоб глядач міг хоча б кількість нулів уявити. А в пересічного українця волосся стає сторч - йому за все життя не заробити на один килимок із маєтку зірки.

 

На відміну від більшості зіркових «тележиттів» - в «Розкішному житті» немає всіляких шмарклів про нелегкі долі героїв. Програму цікавлять суто гроші й усе, на що ці гроші витрачають. До того ж, героями «Розкішного життя» стають не тільки відомі та знамениті, а ще й найуспішніші бізнесмени, про яких широкому загалу майже нічого не відомо. Втім, не лише багатство стає нагодою до залучення бізнесменів до телеефіру. Тут обирають тих, хто вміє зі смаком і розмахом витрачати сотні тисяч зелених. У результаті телепродукт виходить не тільки об\'єктом для заздрощів, а й цікавим екскурсом у світ найдорожчих забаганок сучасності. Одним словом - живуть же люди!..

 

І наостанок звернімося до чи не найстарішого проекту про зірок на українському телебаченні - «Світське життя» з Катериною Осадчою. Запровадивши «Світські хроніки» на ТОНІСі ще 6 років тому, Катерина згодом трансформувала їх у «Світське життя», що спочатку виходило на Першому національному, а з серпня 2008-го - на каналі «1+1».

 

Ось де приклад ведучої в темі. Колишня модель, що підкорила подіуми Токіо, Парижа та Лондона, Катя не тільки тусить разом із зірками, вона сама виступає чи не найяскравішою зіркою в своїй програмі. Справжня світська левиця: дизайнерські сукні, незбагненні капелюшки та повна самовпевненість у спілкуванні з українськими, російськими та світовими співаками, акторами, політиками, модними дизайнерами і навіть королівськими особами! На екрані це виглядає дуже яскраво й лаконічно. Втім, те, що добре для кадру, буває дивним для реального життя.

 

Пам\'ятаю, пару років тому, під час щорічного світського заходу - нагородження переможців конкурсу «Людина року» - спостерігала за Катериною в роботі - в житті, не на екрані. Серед українського бомонду переважно в діловому одязі в залі Палацу «Україна» ведуча «Світського життя» у відкритій сукні та неймовірному капелюсі виглядала не такою вже й своєю. Її неперевершений вигляд був ближче до шоу на сцені, аніж до зірково-бізнесово-політичній тусовки запрошених на це свято. Отже, дівчина перш за все в образі, вона робить свою роботу, і треба зазначити - дуже професійно.

 

А ще приємно, що «Світське життя» не вариться у своїй каші кілька років, а прямує до нових вершин. Самих вітчизняних зіркових паті виробникам програми вже замало. Знімальна група їде на світові модні тусовки, і Катерина й тут не губиться в натовпі - везе до вітчизняного телеефіру неабияку журналістську здобич: ексклюзивні інтерв\'ю (українською, російською чи англійською - вільно) із найвідомішими й наймоднішими світовими зірками першого ешелону. Як кажуть: «Знай наших!». А тут «Світське життя» ще й у гості до зірок ходитиме... Отже, амплуа програми змінюється, а Катя Осадча залишається. Власне, вона і є уособленням програми.

 

Всі названі «життя» зірок - далеко не повний перелік телепрограм про відомих та знаменитих в ефірі українського ТБ. Взагалі, недільний телеефір більшості українських телеканалів можна підвести під єдину схему: «Зранку - зірки, вдень - зірки, увечері - шоу талантів». «Модно, круто, понтово...» Наші співвітчизники люблять підглядати за лаштунки зіркового життя, але в такій кількості, що здається: це вже не підглядання, а маніакальне переживання чужих життів - кращих за власне. Та це вже - до психотерапевтів...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7080
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
жужу
4810 дн. тому
дякую наталці за матеріл. не часто зустрінеш текст на ТК, де не тільки критиканство і знущання з тих, хто працює на тв, а й відзначено позитивні моменти ефіру.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду