Як полковник Стогній зібрався до центру Землі ловити Гітлера

16 Лютого 2011
21546
16 Лютого 2011
15:25

Як полковник Стогній зібрався до центру Землі ловити Гітлера

21546
Костянтин Стогній, один із зіркових ведучих телеканалу ICTV, поїхав до Південної Америки шукати нацистських злочинців
Як полковник Стогній зібрався до центру Землі ловити Гітлера

Спершу я подумав, що це чийсь невдалий жарт. Потім з'ясувалося - ні, наче все так, ці повідомлення інтернету правдиві: Костянтин Стогній, один із зіркових ведучих телеканалу ICTV, їде до Південної Америки шукати нацистських злочинців.

 

Ось як сповіщає про цю новину офіційний сайт телеканалу:

 

«Ведучий "Надзвичайних новин" Костянтин Стогній вирушає до Чилі і Аргентини для зйомок низки документальних фільмів, присвячених колонії Дігнідад, де нібито переховуються від правосуддя нацистські злочинці...

 

За словами Стогнія, знімальна група вже організовувала експедиції в той регіон. Мета найближчої поїздки - підтвердити або розвіяти чутки про наявність нацистських злочинців в регіоні на кордоні Чилі та Аргентини, які планували створити так званий Четвертий рейх.

 

- Це буде надзвичайна експедиція, - сказав Костянтин Стогній. - У гарячому режимі, в гарячому спілкуванні ми будемо зустрічатися з досить цікавими людьми. На жаль, заплановане інтерв'ю з Луїсом Корваланом вже не відбудеться, оскільки влітку минулого року лідер чилійських комуністів пішов з життя. Тому ми будемо зустрічатися з його родичами».

 

Так, режим буде справді «гарячим». Ось програма тільки одного дня роботи експедиції:

 

«5 день - 16 лютого, середа - приблизно о 02:40 ночі прибуття в рибальське селище Рауль-Марін. Поселення та відпочинок. Протягом дня пересування по воді і землі до вулкану Мелімойю. Від Рауль-Марін до рибальського села Вілья-Мелімойю приблизно 3 години плавання.

 

Вулкан Мелімойю є священною горою сучасних фашистів, з цим вулканом пов'язано безліч легенд і чуток; говорять, що звідти печерні шляхи ведуть до центру Землі, де зник Гітлер та ін. Під час диктатури саме село Вілья-Мелімойю мала стати центром німецької колонізації чилійського півдня... Піночетові не вистачило лише кількох років. Тут купив собі землі головний нацист Чилі - 3 роки тому померлий письменник Мігель Серрано (він був послом Чилі в Індії і за чутками був коханцем Індіри Ганді. Кажуть, Раджив Ганді - його син. За Піночета він був послом Чилі в Югославії). Нам покажуть його землі і місце, де згорів його будинок. Згідно Серрано - спалення його будинку - частина "єврейської змови".

 

Інтерв'ю з Адольфо Рохом - одним з перших колоністів Мелімойю "піночетівського" скликання (початок 80-х). Адольфо був свідком прибуття в Мелімойю нацистських місій і того, як вони у фашистських уніформах вели серед населення пропагандистську роботу. Увечері повернення на катерах в Рауль-Марін і ніч там».

 

Ну, а в інші дні - також зйомки, зйомки і ще раз зйомки. А також «відвідування бухти Талькауано, куди наприкінці 1945 року увійшла невелика флотилія німецьких підводних човнів, вночі висадила невелику групу людей і зникла», «дегустація молюсків та інших морепродуктів», «перетин Анд і ввечері прибуття в Барілоче - "нацистську столицю" Аргентини», «ловля лосося в гирлі річки Палена» та інші не менш важливі заходи.

 

Одне слово, сміливе викриття нацистської змови, яка загрожувала (й, оскільки місцеві нацисти продовжують діяти, загрожує донині) світові із Південної Америки. Ховайтеся, недобиті гітлерівці, Костянтин Стогній іде!

 

А на обрії - контури ще більш грандіозної змови. Адже не таємниця, що Піночета свого часу підтримували Сполучені Штати, Індіра та Раджив Ганді були прем'єрами Індії, а Чилі та Аргентина за наявності страшенного числа нацистів чомусь вважаються на Заході цілком демократичними країнами...

 

Додайте до цього ще печери, які ведуть до центру Землі - і ви зрозумієте, що Всесвіт у небезпеці!

 

Хоча насправді у небезпеці - як практично завжди, коли за справу беруться подібні проФФесіонали, український телеглядач. А ще - елементарні моральні норми, на знущанні з яких побудовано всю цю «експедицію».

 

Звісно, нацистські воєнні злочинці - це мерзотники. За визначенням. Іншої реакції у нормальних людей тут не може бути. Мерзотниками є й ті, хто сьогодні намагається їх виправдати, тим більше, перейняти ідеологію, символіку та політичну практику нацистів. Власне, як і будь-яку тоталітарну ідеологію та практику (чи на ICTV хтось вважає, що є «правильні» та «неправильні» тоталітаризми?) Але є важливий нюанс, який мав би бути зрозумілим відставному полковнику МВС Стогнію: остання категорія нацистів (і всіх прихильників тоталітаризму) не належить до злочинців у юридичному сенсі цього слова, поки ці особи не вчинили дій, що порушують законодавчі норми їхніх держав та міжнародного права.

 

Що стосується тих 90-літніх і ще старших реальних злочинців, то, видається, ще десятиліття тому проблему їхнього пошуку й суду над ними найбільш адекватно охарактеризував Шимон Візенталь, знаний мисливець за цими мерзотниками, якого навряд чи хтось спроможеться звинуватити у співчутті до наці: «Якщо хтось і залишився, то він зараз надто старий, щоб понести покарання. Мою роботу завершено». Тож Костянтин Стогній тут запізнився на кілька десятиліть, щоби стати «українським Візенталем». Звісно, залишається ще моральне покарання. Воно має стосуватися і сучасних апологетів тих чи інших варіантів тоталітарного «раю», побудованого на неправді й неволі. Але для чого їхати аж до Латинської Америки в пошуках таких персонажів? Досить узяти телекамеру й вийти на Хрещатик, до пам'ятника Леніну. Там ви почуєте таке про «порядок», що якимось там аргентинським чи чилійським дилетантам і не снилося. І форму, яка носила свого часу армія однієї з двох головних «злочинних держав», побачите. Принагідно: це не я назвав СРСР рівнозначною нацистській Німеччині злочинною державою і навіть не Степан Бандера - це зробив німецький філософ-антифашист Карл Ясперс...

 

А ще можна пошукати «неонацистів» у деяких міністерствах України, особливо в тих, де очільники виправдовують депортацію і геноцид «народів-зрадників» чи вивищують над іншими культурами російську й намагаються включити до шкільних програм положення про «захист здобутків слов'янської цивілізації» чи щось подібне. Досить лише підмінити російське німецьким, а слов'янське - арійським, як типологія стане зрозумілою. Але, видно, не для всіх.

 

І взагалі: їхати в іншу півкулю шукати слідів якихось персонажів, що начебто мріяли про Четвертий рейх, із країни, в якій добряче погарював ІІІ Інтернаціонал, лише десяту частину злочинів якого, мабуть, нині описано й усвідомлено - це, знаєте, найвищий клас цензурної майстерності. Саме цензурної, оскільки масову аудиторію залишають без інформації про реальні проблеми минулого та сьогодення, про реальні й серйозні небезпеки, а натомість збираються розказувати нісенітниці про людину, яка начебто була батьком Раджива Ганді (останній народився 1944 року, а Мігель Серрано поїхав послом до нещодавно проголошеної незалежної Індії аж 1952 року) чи послом у Югославії за Піночета (насправді в 1962-64 роках, а з 1970 року Серрано взагалі залишив дипломатичну службу). Чи про цілу флотилію німецьких підводних човнів, яка десь плавала після капітуляції Третього рейху понад півроку - в океанах, які беззастережно тоді контролювалися країнами ООН, - аж поки зайшла в чилійську бухту... Високий клас - хай український глядач невпинно дурнішає й далі!

 

А щодо реальних проблем і реального подолання тоталітарних злочинів і тоталітарної ідеології, то чом би українським телевізійникам не скористатися тут як дороговказом нотатками Олександри Коллонтай, яка записала слова Сталіна, сказані їй у листопаді 1939 року як послу СРСР у Швеції й довіреній особі у контактах із західними країнами: «Русский народ - великий народ. Русский народ - это добрый народ. У русского народа - ясный ум. Он как бы рожден помогать другим нациям. Русскому народу присуща великая смелость, особенно в трудные времена, в опасные времена. Он инициативен. У него - стойкий характер. Он мечтательный народ. У него есть цель. Потому ему и тяжелее, чем другим нациям. На него можно положиться в любую беду. Русский народ - неодолим, неисчерпаем... Сионизм, рвущийся к мировому господству, будет жестоко мстить нам за наши успехи и достижения. Он все еще рассматривает Россию как варварскую страну, как сырьевой придаток... Мировой сионизм всеми силами будет стремиться уничтожить наш Союз, чтобы Россия больше никогда не могла подняться» (опубліковано у 18-му тому творів Й. Сталіна). Знов-таки, підставте слово «німецький» на місце «російського», а потім порівняйте із «Майн Кампф». А потім - таки на Хрещатик, записати кілька синхронів із палкими сталінськими фанатами...

 

Та годі про минуле. Варто вести мову про сучасність. Латинська Америка, куди їде боротися з нацистами Стогній, явила світові страхітливого й раніше небаченого покруча - наркомарксизм. Ясна річ, що Карл Маркс має до Уго Чавеса, Ево Моралеса та іже з ними такий же стосунок, як Фрідріх Ніцше - до Адольфа Гітлера і Йозефа Геббельса. Проте фактом сьогодення є те, що в Латинській Америці під прапором боротьби з імперіалізмом та захисту прав індіанців постали владні режими та політичні сили, які обстоюють легальне вирощування коки - сировини для виробництва кокаїну - як однієї з основ економік своїх держав. Президент Болівії Моралес якраз і прийшов до влади як лідер селянського союзу виробників коки, ненависник ґрінґо та ультралівий політик. Мовляв, жувати коку - це національна традиція всіх індіанців, таке жування допомагає їм переносити голод, спрагу та втому. У цьому його активно підтримує президент Венесуели Чавес (за підтримки якого, до речі, у сусідній Колумбії діють ультраліві партизани, що контролюють підпільні плантації коки та хімічні лабораторії з виробництва кокаїну). Хто знає іспанську мову, одержить чимале задоволення від цього ролика, іншим же переповім зміст епізоду. Чавес на саміті «боліваріанських» режимів (тобто тих урядів, які його підтримують) демонстративно зжував листок коки, яку йому привіз Ево Моралес. «Я знав, ти мене не підведеш, друже, у мене вже закінчувалися запаси», - заявив венесуельський президент, відправляючи у рот листок коки під оплески присутніх. «Капіталізм і міжнародні мафії перетворили це на кокаїн, але кока - не кокаїн», - наголосив Чавес, котрий, як і Моралес, щодня жує листи коки, щоб підтримувати свою енергію. І якраз зараз у Перу розпочалася президентська виборча кампанія, одним із головних гравців у якій є палкий прихильник ідей Чавеса підполковник-лівак Олланта Умала. Якщо він переможе, «смуга коки» замкнеться від Болівії до Венесуели. І тоді наркомарксисти стануть однією з домінуючих сил у Латинській Америці і серйозною загрозою життю і здоров'ю європейської молоді. Ось би про що зняти серію фільмів - але ж такі зйомки річ справді небезпечна, на відміну від полювання за 90-літніми старцями та ошалілими інтелектуалами...

 

... Звісно, нацистські воєнні злочинці - мерзотники. Вирок цей остаточний. Але ж як назвати людей, котрі гендлюють на темі нацистських злочинів?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21546
Читайте також
06.04.2011 08:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 617
08.02.2011 08:51
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
47 570
31.01.2011 15:20
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 627
28.01.2011 12:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 644
18.01.2011 11:47
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 231
10.01.2011 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 470
02.01.2011 16:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 693
27.12.2010 08:51
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 131
11.12.2010 14:38
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
75 113
26.11.2010 10:30
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
45 150
19.11.2010 09:15
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
15 565
15.11.2010 10:01
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
31 402
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
inzana
4731 дн. тому
Що привело пана Стогнія до Чилі? Захоплення Езотеричним Гітлеризмом чи бажання повідати своєму старенькому батьку щось таке, що той не в змозі прочитати сам? Програма обурлива. І це, не беручи до уваги те, що вийшла вона напередодні свята 9-го травня. Англомовна аудиторія вже досить давно може прочитати інформацію на буцімто висвітлену в програмі тему, користуючись інтернетом. Все вказує на повний непрофесіоналізм: відео про Серрано, взяте з ю-тюб, заяви на кшталт «а зараз там мало води – і нам відкрився вхід у гору», в той час як зараз не проблема винайняти гелікоптер і дійсно заглянути, чи то є «вхід в гору», чи природній водоспад - башляєш 280 000 зелених і користуєшся безлімітом на гелікоптері від яхти «Атмосфера».А від підводних зйомок пана Стогнія - дід Кусто напевно перевернувся у могилі. Дуже шкода цінних годин сну, витрачених на перегляд програми. Здається, що далі «чупакабрівської» епопеї не варто було зазіхати.
Злой
4810 дн. тому
Видать Грабовский сильно запереживал, что Стогний его родственичков там вычислит.
тота
4811 дн. тому
Стогний - журналист, репортер ?! Не смешите ! За словами Стогнія, знімальна група вже організовувала експедиції в той регіон. И где отчет, репортаж ? Луценко упекли в СИЗО, с ним отношения "полковник" Стогний уже выяснил, теперь можно и лососика половить и «дегустація молюсків та інших морепродуктів» Только зачем так далеко забираться ? На ICTV только и можно смотреть "Свободу слова з Андрієм Куликовим".
boss
4811 дн. тому
...И тогда главврач Маргулис телевизор запретил.. (В.Высоцкий).
П.Шуклинов
4811 дн. тому
Мда. Автор, а зачем столько пафоса? Написали бы проще: Стогний - мудак. Это было бы честно по отношению к Стогнию и, главное, к нам, коллегам-журналистам, которые ждут на "Телекритике" качественных материалов, а не словоблудия, под которым невооруженным глазом проглядывается генеральная линия того, о чем я написал выше. По сабжу. Глупо критиковать то, чего еще никто даже не видел. С другой стороны, уважая автора за интересные статьи, смею надеяться, что это просто выхлоп эмоций, накопившихся за эпоху "Стогния политического", а не реальный подход к медиапродакшну. Мне бы не хотелось тратить время в будущем на такие статьи на "Телекритике" (это не значит, что мне бы не хотелось читать господина Грабовского). Но это всё можно было сказать Косте при встрече, а не с полей газеты "для всех". В любом случае, пусть каждый делает то, что у него лучше получается. Лично мне любопытно будет посмотреть то, что снимет Костя. Уверен, будет увлекательно и (очень-очень надеюсь) без трупов и изнасилований :)) peace, brothers
atos
4811 дн. тому
Неужели Грабовский испугался, что там могут оказаться его предки ? А другой причины к возмущению не видно. "Тупой аудитории" хотелось бы из первых рук(уст) узнать правду о "Четвертом рейхе" и его основателях. И если им удастся найти что-нибудь новое о планах бежавших фашистов--можно будет и почитать. Видимо тот кто спонсировал и организовал эту поездку имеет свои соображения на этот счет. Поживем-увидим.
sizoff
4811 дн. тому
ICTV, наконец, решило снять что то интересное, как толпа идиотов опять недовольна! Вот, я главврачу психушки пожалуюсь - он вам интернет отрубит!
ВП
4812 дн. тому
Программы Стогния рассчитаны на совсем тупую аудиторию, как, впрочем, и большинство аналогичных псевдоисторических и псевдорасследовательских программ. Искать в них смысл бесполезно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду