Рейган не зовсім той

8 Лютого 2011
14484
8 Лютого 2011
08:59

Рейган не зовсім той

14484
У документальному фільмі про Рональда Рейгана з циклу «Сильні світу цього» (ТОНІС) глядачі побачили лише тінь великого президента
Рейган не зовсім той

Документальний телефільм про Рональда Рейгана циклу «Сильні світу цього» вийшов на телеканалі ТОНІС напередодні святкування сторіччя з дня народження 40-го президента США. Автор фільму - Олена Азарцева.

 

В біографії Рейгана за критерієм важливості чітко визначено три головні віхи: президент - губернатор Каліфорнії - актор Голлівуду. У телестрічці їх подано за традиційним хронологічним принципом. Та в кінцевому підсумку вималювалася не цілісна біографія видатного президента США, який змінив ходу американської й світової історії, а серія фрагментарних відеорядів, що відтворюють окремі епізоди його життя.

 

Початок телефільму викликає цікавість. Кінокадри і коментар до них спростовують поширений міф, що в Голлівуді Рейган був не більш ніж посередністю. Насправді талановитого кіноактора затьмарив видатний президент.

 

Серед десятків стрічок, у яких він знімався (в головних ролях теж), були й такі, що потрапили до категорії «А». До них належить фільм «Кінг Роу» випуску 1942 року. В ньому Рейган грає роль нещасного, якому хірург-садист ампутував обидві ноги. Прокинувшись після анестезії, він вигукує: «Де решта мене?» Саме так, вкладаючи в цей вислів інший зміст, Рейган назве свою автобіографію, що вийде друком 1985 року, після того, як він удруге прийме президентську присягу.

 

«Ця стрічка зробила мене кінозіркою», - тішився він. Та успішна артистична кар\'єра несподівано перервалася: невдовзі після виходу фільму в прокат Рейгана мобілізували в армію і він як кіноактор безповоротно втратив час. Про це, мабуть, слід було згадати в документальній стрічці, щоб довести сюжет до логічного кінця.

 

Яким же був шлях Рональда Рейгана до Білого дому? Те, як йому, вихідцеві зі звичайної родини, вдалося піднятися на політичний Олімп Америки, стати наприкінці ХХ століття національним і світовим лідером, лишилося незрозумілим. У телестрічці не розкрито, що він вийшов на політичну арену ще в середині 60-х років і став впливовим діячем у консервативному таборі. Як і те, що Рейган двічі був губернатором Каліфорнії.

 

Якби цей найрозвиненіший штат Америки з його рукотворним дивом світу Кремнієвою долиною був самостійним, за своїм економічним потенціалом він посів би в той час сьоме місце серед держав світу. Для політичного діяча бути губернатором Каліфорнії означало приблизно те ж саме, що обіймати посаду прем\'єр-міністра Канади або Італії. Без цього неможливо збагнути, як Рейган став господарем Білого дому.

 

У телефільмі намагаються довести, що він домігся цього, розігруючи антикомуністичну та патріотичну карти. Та цим в Америці навряд чи когось здивуєш. Інша річ - він ніколи не поступався принципами з кон\'юнктурних міркувань, коли Америка після В\'єтнамської війни перебувала в полоні лібералізму. Його кредо консерватора виявилося на часі, коли країна зазнала принижень із захопленням заручників в Ірані, переживала шалену інфляцію і катастрофічне зростання безробіття.

 

Інший фактор успіху - майстерність Рейгана як великого комунікатора. Цей вислів, вжитий у телестрічці ТОНІСу, не розшифровано. Натомість достатньо прокрутити в інтернеті відео президентських теледебатів під час перегонів за Білий дім у 1980 і 1984 рр., щоби переконатися: перевага республіканця Рональда Рейгана над суперниками-демократами Джиммі Картером і Волтером Мондейлом була абсолютною.

 

В інтерв\'ю PBS він заявив, що вважає теледебати «необхідною часткою президентського виборчого процесу». Перша важлива прив\'язка до українських реалій напрошується сама собою. Погляди, що утвердилися в демократичному суспільстві, й досі не сприймаються в нас як необхідний атрибут політичної культури.

 

Дивує, що в телефільмі, випущеному в Україні, відсутній український погляд на Рональда Рейгана. А він був найбільш проукраїнським серед президентів США. При ньому двері Білого дому було відчинено для провідників діаспори. Це він проголосив: «Ваша боротьба - наша боротьба, ваша мрія - наша мрія». Франклін Рузвельт одразу після Голодомору-геноциду в Україні встановив дипломатичні відносини зі сталінським режимом, надавши йому індульгенцію. Рональд Рейган підписав законопроект, що передбачав створення конгресово-президентської Комісії з дослідження голоду в Україні. Він підтримував боротьбу за права людини в СРСР, зокрема в Україні, і домагався від Горбачова звільнення політв\'язнів із радянських концтаборів.

 

Мені невідомо, який фінансовий ресурс мали автори документального фільму. Навряд чи значний. Тож авторам телефільмів в Україні на закордонні теми доводиться вдаватися до компілятивного жанру, що загалом має право на існування. Та без ексклюзивного синхрону документальні телестрічки не сприймаються як повноцінні.

 

Доречно було б розповісти про зустріч Рейгана (під час його візиту до Москви в травні 1988 року) з дисидентами, серед яких були й українці. Для цього не потрібно летіти через Атлантику. Можна було би взяти інтерв\'ю у в\'язнів сумління у Львові чи в Києві.

 

Живі поки що декілька дисидентів, яким пощастило зустрічатися з Рейганом у колишньому СРСР і в США. Свідки подій відходять за вічну межу, і вже ніхто замість них ніколи не відтворить минулого в людському ракурсі.

 

Чим президент Рональд Рейган увійшов у світову історію? У телефільмі згадано вислів Маргарет Тетчер: «Рейган виграв холодну війну без єдиного пострілу». Сюжет про те, як розгорталася гонка озброєнь, що прискорила розвал «імперії зла», справляє ефектне враження. Віддамо належне авторам телефільму, які розібралися в тому, що висунута Рейганом Стратегічна оборонна ініціатива (СОІ) від самого початку була дипломатичною наживкою, яку проковтнули в Кремлі.

 

Що приніс Рональд Рейган Америці? Економічне піднесення, різке скорочення безробіття, зменшення рівня інфляції, підвищення добробуту. Це стало наслідком різкого зниження податків і максимального послаблення державного регулювання економіки. Існує містке економічне поняття «рейганоміка», та й його можна відтворити візуально.

 

Цю важливу тему в телефільмі не розкрито. Та само собою постає питання: до чого приведе Україну теперішня влада, що діє протилежним чином, посилюючи податковий тиск і чимраз дужче закручуючи гайки?

 

P.S. Наприкінці - про суто людське. Автори телефільму (чи не задля «пікантності»?) стверджують: Рейган одружився на «майже зірці» Джейн Ваймен, щоб забезпечити собі успішну кар\'єру в Голлівуді. Хоч я віддавна цікавлюся особистістю Рейгана, цю сальну версію чую вперше і не йму їй віри.

 

Зі спогадів тих, хто знав Рональда Рейгана, постає інший образ - людини, яка завжди і в усьому покладалася на себе та ніколи не втрачала почуття самоповаги. Мабуть, не випадково, що життєві шляхи примхливої лауреатки Оскара Джейн, яка міняла чоловіків мов рукавички, і Рональда - майбутнього президента - розійшлися. «Він умів закохувати в себе людей», - стверджують автори телефільму, спростовуючи самі себе.

 

Як на мене, то в телефільмі більше уваги слід було приділити другій дружині Рейгана - Ненсі. Ненсі була його янголом-охоронцем і нині зберігає його духовну спадщину.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14484
Читайте також
11.09.2011 10:06
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
11 238
17.12.2010 12:49
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
32 477
16.12.2010 17:43
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
29 341
06.10.2009 09:10
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
30 963
29.11.2008 10:57
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
16 128
29.04.2008 11:26
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
12 470
24.03.2008 14:10
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
40 702
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
0868
4796 дн. тому
Сенс критикувати продукт Тонісу? По-перше, скільки людей той канал дивиться? По-друге, та слава Богу, що хоч щось спромоглись зробити більш-менш з їх мізерними можливостями. По-третє,Ю критикуйте краще ту туфто, якою засєрають мізки на "головних" телеканалах країниNB
Газетний
4796 дн. тому
Правильно і мудро, пане Сидорук.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду