Кривий хрест новітнього агітпропу

27 Грудня 2010
26134
27 Грудня 2010
08:51

Кривий хрест новітнього агітпропу

26134
«Російський хрест» на телеканалі «Україна»: сумно, коли наші телеканали охоче транслюють такі видовища. Бо ж формують вони замість уселенських християнських почуттів новітню ксенофобію
Кривий хрест новітнього агітпропу

Телеканал «Україна» 21-22 грудня показав стрічку Григорія Любомирова (він і сценарист, і продюсер, і режисер) під назвою «Російський хрест». Як сказано в анотації, це воєнна драма, у центрі сюжету якої доля простих людей під час війни, коли кожен робить свій вибір. Це історія отця Олександра, заарештованого в липні 1941 року капітаном НКВД Яковлєвим за підозрою у співпраці з німцями. За якийсь час обставини змінилися, і тепер уже доля капітана НКВД опинилася в руках священика...

 

Як же реалізує заявлене 180-хвилинна новітня російська воєнна драма?

 

Перші ж кадри, коли німецькі солдати в новеньких, не запилених, не вилинялих мундирах женуть поперед себе, йдучи в атаку, кількох вгодованих персонажів масовки у ледь поплямованому спідньому, ще й покрикуючи на тих: «Російські свині!», – повертають нас... Ні, навіть не у брежнєвські, а в пізні сталінські часи. «Падіння Берліна» – отака була й там міра достовірності та психологічної мотивації дій героїв стрічки, отака вона й тут.

 

Ну покликав би режисер, якщо в самого не вистачає кебети, якогось армійського сержанта запасу, той пояснив би йому, що перти в лоба на ланцюжок червоноармійців (теж у новеньких одностроях!) із самими тільки гвинтівками, женучи попереду полонених (щоб, мовляв, прикритися ними), а свої танки пустивши ззаду (!!!), може тільки несусвітній бовдур. А оскільки Вермахт дійшов 1941 року до Ленінграду, Москви й Ростова, бовдурів таких у ньому не було. Бо ж Червона армія насправді мала далеко не тільки гвинтівки – на початку війни з Німеччиною в неї число танків перевищувало число німецьких «панцерів» уп’ятеро, та й автоматів було куди більше...

 

Який початок – такий за рівнем історичної достовірності та правдивості дій персонажів того часу і весь двосерійний фільм. Крім деяких епізодів.

 

Це, звісно, добре, що тепер можна показувати НКВД негативно. Але ж не треба показувати чекістів абсолютними кретинами. Вся сцена, коли начальник відділку НКВД вимагає письмового наказу про те, що робити з заарештованими, бо ж німці вже підходять – повна дурниця. Якщо не встигли вивезти, то до стінки ставити особливо небезпечних для радянської влади: «контрреволюционеров, бандитов, рецидивистов и других опасных преступников... а также польские контингенты, немцев и иноподданных», як говорилося у відповідних документах. Ніхто вказівки Берії від 24 червня 1941 року, наскільки мені відомо, впродовж усієї війни не скасовував. Інших можна було й розпустити, якщо не вдавалося вивезти, – а щодо перелічених категорій жодних додаткових наказів ніхто й не питав би.

 

Десь після п’ятнадцятої хвилини відбувається одна з ключових для розуміння ідеології фільму сцена: спершу циган-комсомолець-дитбудинківець, який утік із охопленої пожежею в’язниці разом із головним героєм стрічки отцем Олександром, вимовляє з пошаною, спостерігаючи за потоком німецької техніки: «О, Європа!». А от коли два німецькі солдати-мотоциклісти цілком випадково справили малу потребу на циганчука, котрий сховався під купою хмизу, настрій останнього різкою змінюється: «От вона, Європа! Прийшла... Мало того, що все порушила, так іще...» Невже у разі, якби аналогічну дію вчинив червоноармієць (так само не бачачи, хто під хмизом на узліссі ховається), автор фільму змусив би героя на всі заставки лаяти ВКП(б)?

 

Одне слово, «кіно і німці» сталінських часів, тільки тепер «уся Європа» замість «європейських капіталістів та імперіалістів». А замість мудрого політрука – ще більш мудрий священик.

 

І раптом, коли антураж тієї доби стає не надто потрібен, коли на перший план виходять діалоги отця Олександра (актор Євген Сидихін) та капітана НКВД Яковлєва (актор Дмитро Нагієв) – не сцени допитів першого останнім, які виглядають украй ходульними, а діалоги про віру, про людське покликання, про правду, до яких підключаються ті чи інші персонажі, – фільм раптом перетворюється на п’єсу хоч і не високого, але цілком прийнятного середнього рівня, яку можна дивитися. Причому дія цієї п’єси може відбуватися ледь не впродовж усього ХХ століття, оскільки поставлені в ній проблеми залишалися актуальними весь цей час (та й зараз у тій чи іншій формі навряд чи втратили свою значущість).

 

Отакі моменти – загалом на всю стрічку їх кілька десятків хвилин – як на мене, не виглядають творінням агітпропу. Не знаю, який був задум автора фільму Григорія Любомирова, що для нього більше відповідає поклику душі – антиєвропейська агітка чи міркування про Вічне – але з «Російського хреста» могла б вийти цілком прийнятна короткометражка.

 

Проте знов і знов глядача починають муштрувати у форматі «кіно і німці». При цьому знову і знову автор фільму демонструє своє кричуще невігластво.

 

Нам показують узятого в полон нацистами Смирнова – водія капітана Яковлєва – який розгулює з незнятим ременем...

 

Нам показують, як цей водій, що починає ревно служити новим господарям, карається сумлінням перш, ніж вистрілити в якусь там селянку...

 

Нам показують таких мордатих червоноармійців, яких навіть у тилових підрозділах улітку і тим більше восени 1941 року у війську бути не могло...

 

Зрештою, нам показують схимника Єпифанія, якого грає Лев Дуров; цей схимник 20 років провів у лісі без людей і такий уже гладкий та доглянутий, наче це священик з числа тих, хто закінчив у радянські часи відділення наукового атеїзму, а в часи перебудови подався на вигідніші хліби... Ну, не може бути в печері схимника запасів «Тайду» та «Пантіну Pro-V», та й м’ясце-сальце він не мусить споживати, бо не належить це йому!

 

І взагалі-то людина, котра ні з ким не розмовляла 20 років, уперше після такої паузи заговоривши, не матиме такої гладенької мови, навіть якщо цю здатність вільного мовлення Господь їй зберіг...

 

Уявити собі, що в той час, коли Вермахт стрімко рухається на схід, коли всі сили його (а їх не так багато) концентруються на розтягнутому фронті, коли тилові служби ледь устигають підвезти передовим частинам пальне і боєзапас, – щоб у цей час у нацистів вистачало людей на зачистку тилу, на облави з пошуку одного капітана НКВД, хай навіть зі списками агентури (десятки генералів Червоної армії зі значно важливішими документами в цей час мандрували в оточенні чи відлежувалися у сільських хатах)...

 

А «кіно і німці» на екрані триває.

 

Гауптман дає команду: «Рухатися шеренгою на відстані видимості один від одного». Через ліс – шеренгою! Ні, таки треба було режисерові запросити якогось сержанта консультантом. Гауптман міг дати таку команду: «Рухатися розстрільнею (рос. «цепью») на відстані візуальної видимості», а не шеренгою. А потім ми бачимо, що йдуть вояки Вермахту через ліс густо, один біля одного (20 солдатів «прочісують» ліс, ідучи купою?), їх усіх можна покласти однією кулеметною чергою із засідки. І ці нікчеми гнали у хвіст і гриву куди чисельно більшу Червону армію?

 

Й апофеоз – абсолютно карикатурна сцена розмови обер-лейтенанта і схимника Єпіфанія – абсолютно у стилі «Подвигу розвідника» та «Падіння Берліна», особливо постійне «карашо» німецького офіцера. А взагалі-то, якщо Єпіфаній був на Першій світовій льотчиком, штабс-капітаном, то він просто не міг не знати вільно німецьку мову – дворянин із військовою освітою. Але російський режисер-сценарист-продюсер, схоже, не повинен знати історію, щоби знімати кіно на історичні теми.

 

Ну, а хепі-енд – то теж цитата з кіно сталінської доби. Коли в останній момент героїв рятують хоробрі радянські солдати-розвідники. А якщо когось із позитивних персонажів і дістає куля чи осколок, то не на смерть. Як казав один із кіногероїв того часу, «вбили, але не назовсім». Тільки раніше від осколка рятував орден чи партквиток, а тепер – священицький хрест...

 

Ідеологія ж фільму відверто бридка – як і та, яку пропагували сталінського часу екранні комісари, а може, і ще бридкіша.

 

Полягає вона у спробі приватизації (точніше, рейдерського загарбання) Ісуса Христа, Богородиці, Церкви та всіх християнських цінностей.

 

За фільмом, усі німці погані. Апріорі. Всі вони нелюди. Бий німців – і ти справжній християнин. Усе з приводу такої «релігійної проповіді» сказано у «Бравому воякові Швейку», тож відсилаю читача до цієї книги.

 

Насправді ж справжній християнин не міг не знати, що будь-яке вбивство, навіть запеклого ворога, – це гріх. Не втримаюся від того, щоб процитувати уривок із книги сіоніста-антирадянщика, в’язня брежнєвських таборів Михаїла Хейфеца, де той писав про старих упівців, із якими разом сидів: «Роман Семенюк, бандеровский разведчик из Сокаля, отбывавший те же 25 лет: Я так казав матери: я пидняв зброю на людыну, мене за це можуть вбиты и це будет справедливо. Я знаю, на що иду – я христианин, маты».

 

І, до речі, генерал-фельдмаршал Вальтер фон Райхенау, фанатичний нацист, видав восени 1941 року наказ по очолюваній ним 61-й армії, в якому суворо забороняв особовому складу встановлювати приязні стосунки з місцевим населенням та роздавати йому цигарки й шоколад. Значить, існували вагомі підстави для цього наказу, чи не так? А ще Райхенау зробив дуже значущий жест: заборонив українській самообороні, яка стихійно виникала на полишеній Червоною армією території ще до приходу німців, носити жовто-блакитні пов’язки. Мовляв, ніякої України немає і не буде, є тільки окупована Німеччиною територія, де встановлено «новий порядок». Ще раз підкреслю: Райхенау був найбільш лютим нацистом серед командувачів арміями Вермахту. Були і його антиподи, як-от генерал Гудеріан, який заборонив у своїй танковій групі виконувати сумнозвісний «наказ про комісарів» і залишив свій тил, коли йшов на Москву, на антикомуністичну російську адміністрацію, яка потім оформилася у «Локотьську республіку».

 

Тобто різні були «істинні арійці», як різними були і радянські люди.

 

Фільм же використовує – за винятком хіба що згаданих вище камерних епізодів (не тих, що в камері НКВД...) – чорно-білі барви. Що ж, чергова агітка в стилі того «Русского мира», яким нинішні московські ідеологи намагаються замістити на пострадянському просторі всю складність буття і всі барви світу. Сумно, коли телеканали України охоче транслюють такі видовища. Бо ж формують вони замість уселенських християнських почуттів новітню ксенофобію і на місце радянських міфів ставлять неорадянські.

 

Ілюстрація - кадр з фільму, www.kino-teatr.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26134
Читайте також
06.04.2011 08:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 619
16.02.2011 15:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 554
10.01.2011 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 475
02.01.2011 16:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 699
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Idle-pro
4848 дн. тому
Правильно пише, тупа агітка.
Виталий
4866 дн. тому
Яркий пример манипуляции сознанием. Сознанием деградировавшего, изрядно отравленного национализмом, украинца.
Злой
4866 дн. тому
Грабовскому снова темку подкинули желчью поплевать. Майхем! А ты Серегу попроси сценарий написать как бандеровские крысы в схронах воевали, пока другие освобождали Украину от фашистов. И их славную борьбу на оккупированых землях немцами. А, слабо? - " в праймі на РТР та пєрвом каналі".
mayhem
4867 дн. тому
чергова російська пропаганда на українському телебаченні. Коли вже дочекаємось історію про славну боротьбу вояків УПА з НКВДистами в праймі на РТР та пєрвом каналі
КИСА
4868 дн. тому
автор, ты явно не понял сути фильма. Это понятно из того, как внимательно ты рассматриваешь физическое состояние Схимонаха. Дескть розовощекий. Да может гримеры перестарались. Хотя почитай Библию, есть там место история о том, как постящийся человек выглядел более здоровым, чем те, кто если мясо и колбосу. Но дело не в том. Суть фильма - христианское прощение. вот этого ты за мелкими огрегами современого малобюджетного кино не заметил. Обидно. А Христианство и идеология совка погожими кажутся только тем, кто понятие о Христианстве имеет, как я о космосе. то есть никакого. Читай Библию Серега. а вось чего поймешь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду