Державний, суспільний чи П'ятнадцятий комерційний?

24 Вересня 2010
22889
24 Вересня 2010
09:36

Державний, суспільний чи П'ятнадцятий комерційний?

22889
Комерціалізуючись задля нарощування рейтингу, Національна телекомпанія рухається в протилежному від суспільного мовлення напрямку
Державний, суспільний чи П'ятнадцятий комерційний?

Ваш автор, як ви вже, напевно, зрозуміли, є великим шанувальником теми «усуспільнення» Першого національного каналу за методом Бенкендорфа-Арфуша-Герман. Тому на вихід першого випуску спецпроекту «Телебізнес» каналу UBR (ESGroup), присвяченого трудовому подвигу цієї молодої команди в авгієвих стайнях Олівця, не відреагувати просто не можу. Особливо після того, як стало ясно, що Концепція створення національного суспільного телебачення і радіомовлення передбачає перетворення Національних теле- і радіокомпаній України на суспільну телерадіокорпорацію в повному обсязі, себто з того, що нині робить команда Бенкендорфа, справді може постати так зване суспільне телебачення. Принаймні, так стверджують автори концепції. А з огляду на те, хто ініціював цю концепцію і хто визначатиме результати її «всенародного обговорення», я не здивуюся, якщо «суспільна» телерадіокорпорація успадкує топ-менеджмент від своїх державних попередниць.

 

Інакше кажучи, риторичне питання «чи потрібне нам суспільне мовлення, створюване владою Януковича-Азарова відповідно до їхніх уявлень про свободу слова і демократію?» деталізується: чи потрібне нам суспільне мовлення, створюване руками Єгора Бенкендорфа та Валіда Арфуша? Особливо зважаючи на те, що обоє не приховують своїх політичних симпатій (нагадую - Бенкендорф, Бенкендорф, Арфуш) і навряд чи зможуть «раптом» стати рівновіддаленими від політичних сил та центрів упливу, як нормальне керівництво нормального СМ.

 

Одначе повернімося до матеріалу ESG. «Історія успіху» нового керівництва НТКУ поки що дуже коротка (власне, ще не зовсім почалась), а ось історія симбіозу державного каналу з продакшном «корпоративних новин» (деякі надають перевагу гострішому поняттю «комерційна джинса») триває вже багато років, і ставити в ній крапку обидві сторони вочевидь не бажають. Чи слід сприймати 8-хвилинний «спецпроект» як своєрідний... ну, нехай «хабар» - це звучить занадто грубо, нехай символічний подарунок Єгорові Бенкендорфу на знак удячності за те, що не весь доступний ефірний час віддано на відкуп загадковій компанії «Оскар Ярд Медіа»? Судіть самі, ось відео.

 

Матеріал, власне, не стільки інформативний (те ж саме НТКУ повідомляє у своїх прес-релізах та презентаціях), як показовий. Не можна сказати, що Єгор у цьому сюжеті виглядає чи звучить нещиро. Упевнений менеджер, який говорить про об'єктивні проблеми без зайвого самохвальства, «понтів», пояснює якісь специфічні аспекти: контрпрограмування, пункти частки... Стримано, але без зайвої скромності: попри відсутність грошей і величезні борги, проекти запускаємо, на кінець року плануємо 2,5% частки. Анекдоти про себе розповідає. І жодним чином не демонструє того руху в напрямку «стандартів суспільного мовлення», який було офіційно задекларовано і який, за ідеєю, мусить відбуватися повним ходом з огляду на наміри влади віддати НТКУ майбутній суспільній телерадіокорпорації.

 

Отже, індикатор успіху нового менеджменту - суто кількісний: 26 нових проектів, запущених у новому сезоні. В принципі, для Першого в останні роки була характерна величезна плинність проектів: вони відкривались і закривались мало не щотижня. Звісно, за Ілащука й Докаленка керівництво каналу не додумувалося супроводжувати запуск нових проектів таким яскравим і вишуканим піаром, як посилання глядачів у дупу в прямому ефірі. Тому їх менше помічали. Але тогочасне керівництво не додумувалося й до того, щоб поставити бокс у слот о 20.00. Блиск нового, модернізованого Першого - це поки що не золото, а позолота, за якою ховаються ті самі злидні, що й раніше.

 

Навряд чи хтось посміє сказати, що в плані технологій, якості виконання, картинки, графіки, рівня задіяних облич тощо Перший Бенкендорфа не кращий за Перший Ілащука. Канал справді став більше схожим на ті, що входять до першої десятки рейтингової таблиці. На ньому справді з'явилося більше ведучих, яких раніше можна було бачити на каналах-лідерах. Навіть «Сільрада» (аграрні телепроекти завжди вважались уособленням ретроградства й рустикальності УТ-1), яку я днями не без інтересу переглянув, є вельми показовою в двох аспектах: по-перше, це якісна інформаційна програма, на голову вища за всі «сільські часи» минулого. По-друге, її головна мета явно збігається з головною метою сьогоднішнього Першого: піар влади й демонстрація її зусиль, спрямованих на відродження сільського господарства. Хоча те, що з Анатолієм Кінахом та його тезкою Присяжнюком (голова КОДА) в одній програмі вживаються страуси, не може не зворушувати.

 

Але факт: Перший канал став більше схожий на сучасне комерційне, аніж на радянське телебачення. Водночас, хоч як це не парадоксально, саме совкова, застаріла складова мовлення НТКУ в попередні роки певною мірою наближала телекомпанію до суспільного формату. Адже малобюджетні, кустарні, часто неякісні і вочевидь низькорейтингові проекти каналу водночас часто стосувалися тих тем і сфер життя, від яких комерційне телебачення відвернулося ще в 90-ті. Деякі з цих проектів були в принципі орієнтовані на вузьку цільову аудиторію й через те не могли приносити каналові грошей; інші, можливо, могли стати популярнішими за відповідних змін і фінансових уливань. Дещо залишилось і тепер, але загалом канал спіткала найбанальніша комерціалізація.

 

Її наслідком, безперечно, може бути зростання частки і до двох, і до трьох відсотків, а за кілька років, можливо, навіть більше (якщо в бюджеті таки почнуть знаходитися гроші). Однак варіант «збільшити частку комерцією, а потім - бац! - перейти в режим суспільного мовлення» настільки ж реалістичний, як утримати повну залу глядачів, що прийшли в «Кінопалац» на 3D-блокбастер, прочитавши їм науково-популярну лекцію про життя на Марсі. Досвід інших, значно рейтинговіших і багатших, каналів показує, що зі зникненням з ефіру популярного, масового комерційного продукту глядач «відпливає» блискавично. Тож, насправді, комерціалізуючись, НТКУ не готує свою аудиторію до переходу до суспільного мовлення, а навпаки - відучує від сприйняття продуктів корисних, але не дуже «смачних».

 

Якщо, звісно, цей перехід не обмежиться зміною назви телекомпанії та формуванням маріонеткової наглядової ради (останнє, втім, можна відкласти на потім, як відклали громадські ради НТКУ та НРКУ - відсутність політичної волі в Україні є універсальним виправданням невиконання будь-яких законів). Це те, чого бояться - і боялися за попередньої влади - всі, кому небайдужа ідея створення суспільного мовлення в Україні. Тепер підстав для побоювання побільшало з огляду на хаотичну рішучість команди Януковича в реалізації непередбачуваних і часто непродуманих реформ.

 

Словом, дорога, якою йде НТКУ, веде аж ніяк не в напрямку до суспільного мовлення. Це стосується як змін в інформаційному мовленні (опристойнення зовнішнього вигляду новин та запуск підсумкової програми не компенсують тієї катастрофи, про яку вже йшлося в попередньому тексті), так і програмування загалом. На українському ринку, де існують понад півтора десятки загальнонаціональних ефірних мереж, суспільний телеканал у нормальному вигляді (себто орієнтований на потреби суспільства, а не рекламодавців) не буде й не може бути рейтинговим. Порівняння з країнами Європи, де із суспільного мовлення, власне, починалася розбудова телепростору, тут недоречні - українське СМ сідає в останній вагон поїзда й муситиме роками виборювати собі життєвий простір, привчаючи глядачів до свого формату. Натомість намагатися надути рейтинг штучно, мімікруючи під комерційних конкурентів - звичайна профанація.

 

Успіхи менеджерської команди, що керує сьогодні НТКУ, незаперечні. Як і те, що нас явно намагаються обманути, заколисавши розмовами про довгоочікуване створення суспільного мовлення, насправді ж маючи намір створити щось на зразок російського «Первого канала» - державного за формою власності, «державницького», себто стовідсотково лояльного до влади, за інформаційною політикою, сімейно-розважального за контентом, хіба що формально прикрашеного парочкою умовно «суспільних» проектів. Методи підтасування нехитрі, на зразок формулювання «сукупність недержавних загальнонаціональних та регіональних телерадіоканалів, що є загальносуспільною власністю» («загальносуспільна» власність - інша назва державної).

 

То що, дамо їм цього разу потримати нас за дурників?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22889
Читайте також
06.09.2010 10:03
Отар Довженко
Отар Довженко, «Медиапорт»
34 125
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 862
21.08.2010 13:43
Отар Довженко
17 508
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 673
12.08.2010 11:34
Отар Довженко
13 953
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 674
27.07.2010 17:20
Отар Довженко
26 799
19.07.2010 09:36
Отар Довженко
32 798
13.07.2010 12:00
Отар Довженко
32 673
06.07.2010 13:44
Отар Довженко
2 989
05.07.2010 12:22
Отар Довженко
36 659
01.07.2010 18:10
Отар Довженко
, для журналу «Главред»
28 818
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 965
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 981
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 386
08.06.2010 03:44
Отар Довженко
86 208
Коментарі
21
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
SPARTA
4931 дн. тому
to agata: погано поінформована agata, чому брехати собі та людям? А не принизливо на Новий рік працівникам нтку з барского стола Ілащука отримати замість зарплати пособіє 1000-1200грн? А собі "любімому" і "+ Ко" виплатив щедро - по 200 000грн. Інформація за телефоном Ганни Іванівни Бичок, яка теж належала до "+Ко". Не брешіть собі, бо ще кілька місяців тому на нтку жила тотальна БРЕХНЯ. Див. висновки-довідку комісії КРУ.
agata
4933 дн. тому
самое унизительное для работников нтку это зарплата в 1500 грн, при обеспечении сложнейших эфиров, и технической реализации бреда новоделов, которые не представляют процесса производства,но ходят и пыжаться от рождения "гениальных" идей, писать 10 подводок двоих ведущих (Посыпайко и какая-то пигалица с безобразным декольте) в течении 5 часов на три камеры и каждую из трёх камер писать отдельно на три разных магнитофона при этом использовать дорогой в аренде кран "операторских тенологий" и самую большую телестудию в стране (600кв.м). Потом слить это в нелинейке,чтобы вставить эти словеса между клипами. Да на нтку ни когда не будет телевидения с большой буквы, ведь самое,главное это с помпой разбазаривать средства. Да кстати себе любимым они платят начиная от 12 000грн.
KOBLIA
4933 дн. тому
навигатору: на сайт в основном заходят налогоплательщики, которые содержат этих двух мудаков на "Первом Национальном", Беню и Арфуша.
KOBLIA
4933 дн. тому
sorry: БЕНКЕНДОРФА НА ПАЛЬМУ, АРФУША НА МЫЛО ...)))
Навигатор
4933 дн. тому
как то непонятно-что за люди заходят на сайт...Вроде бы достаточно одной фразы и сразу понятно,что человеку все равно кого очернять-абыб нписать какую то гадость.
KOBLIA
4933 дн. тому
БЕНКЕНДОРФА НА МЫЛО, АРФУША НА ПАЛЬМУ... )))
Навигатор
4933 дн. тому
Перый выходит из трясины,к который был почти 20 лет.Мне кажется,если еще есть у кого то журналистская этика,нужно морально поддерживать коллег,а не обливать их грязью.Совершенно согласен с "фактором страха" который вовремя вспомнил слова Влада Листьева-"не нравится-сделай лучше.Почему бы уважаемая публика не вспомниля,про все то хорошее,что за последнее время было действительно сделано ценой неимоверных усилий?Добрее нужно быть господа,и бережнее относиться друг к дргугу.Жизнь не так длинна,чтобы посвятиить ее тому,чем вы здесь занимаететсь...
Пилип з конопель
4934 дн. тому
Отакої - ланка http://ubr.ua/market/media-market/pervyi-nacionalnyi-zapustil-26-novyh-proektov-60770 вже видає 404! Чого ж злякалися, га? == А стосовного вашого, Отаре, запитання "То що, дамо їм цього разу потримати нас за дурників?" - те саме "ми" до якого ви звертаєтесь досі, на жаль, не набрало обрисів спільноти, що здатна на рефлексії. Сьогодні прочитав про суперечку між французькими профспілками та поліцією: перші вважали, що на загальнонаціональний страйк вчора вишло 3 млн. громадян, а другі - що 1 млн. А нам, як у тих радянських анекдотах, випадає тільки запитати: "А що таке загальнонаціональний страйк?"
filologi4ka
4934 дн. тому
Не бачу жодних умов для переймання, кожний наступний уряд буде намагатись зробити те саме, або втрутитися чи пiдпорядкувати собi так зване суспiльне ТБ "щось на зразок російського «Первого канала»"
ФАКТОР СТРАХА
4934 дн. тому
По долгу службы провожу много времени за границей, но появляясь на выходных в Киеве могу сказать однозначно - лицо канала Заметно меняется. Именно заметно, а не так как было ранее - поменяли графику и думают что все поменялось... Лица канала должны меняться, содержание, формат подачи информациия. Это происходит, я это наблюдаю. Если люди, пишущие заказушку этого не замечают - нечего здесь делать или начните хотя бы так же трансформироваться как описанный Первый национальный. Все что касается изменения состава аудитории - этот процесс длится не менее одного года и втаптывать в грязь тех кто хоть что-то делает всегда легче чем даже это же самое сделать. Я никого не оправдываю и не обвиняю, напомню всего лишь один тезис, принадлежащий Владу Листьеву - Не нравится - сделай лучше!
Yana
4934 дн. тому
Ваша позиція - "Не собі, не людям". Якщо глядачі залишаються задоволенні тими змінами, що відбуваються, то чому Ви вважаєте, що це не вірне рішення?!!!
Nfyz
4934 дн. тому
Национальное - значит для народа, значит его народ должен смотреть. Что ж это за национальное телевиденье было, что его никто и не смотрел???. Сейчас хоть смотреть начинают. Я думаю что более национальным Первый национальный становится именно сейчас.
Леся Ганжа
4934 дн. тому
Агов, прес-службо НТКУ - за правилами коментування на ТК з одного ІР дозволяється лише три коменти під різними ніками (навіть якщо вони одного й того самого змісту), решта видаляється модератором. Лоцман він же Гондурас - у вас лишилася остання спроба визначитися, хто ж ви є насправді. Порада: коментувати під власними іменами. Нам завжди цікава ваша думка, якщо вона у вас є.
Годурас
4934 дн. тому
CENSORED заказушка Илащука явно .
Лоцман
4934 дн. тому
Статья Отара-это г-н,штопанный морскими канатами. Прочитал эту воду,а потом вдруг вывод-так что -опять дурачакми дадим себя сделать.Это как в том анекдоте ?"Ты дурак-а почему? -А потому что ты де би л.CENSORED
narkostik
4934 дн. тому
Ну чего вы к человеку прицепились? Работа у него такая, критиковать.... Жаль только, что к рейтингам придраться трудно, поэтому поводы находятся более изысканные :) "Вы в условиях безденежья запустили 26 новых проектов? Я тут их пошкрябал, так они не золотые, а позолоченные... Ой, в прямом эфире сказали слово "жопа", ну разве так можно на общественном телевидении?? Хоть ведущего и отстранили от ведения программы, лично я, Отар Довженко, вас уж точно не прощу :) И вообще, какой-то не той дорогой вы к общественному телевидению идете, товарищи. Щас подниму волну народного возмущения и покажу вам ай-яй-яй..."
Otar Dovzhenko
4934 дн. тому
Привіт, хлопці-дівчата! Сподіваюсь, співробітники НТКУ влаштовують цю чудову демонстрацію свого рівня культури й толерантності добровільно :)
Для Отара
4934 дн. тому
Ви, Отаре, ніби з місяця прилетіли. Вашу б енергію, з якою критикуєте - та в мирних цілях. Так, як казав водопровідник, "Тут всю систему менять надо". Ну так що робити? Рухатись же далі треба... А ОРТ, до речі, - не гірший варіант. Нам до нього ще стрибати і стрибати. Просто в Росії ніколи не недооцінювали роль ідеології. І виділяли "на это дело"належні кошти. І на цифру вони перейдуть, будьте певні, успішно і набагато раніше за нас. Бо у нас процвітає лише одна гуманітарна галузь - критиканство.
нтку
4934 дн. тому
Вiра.Надiя.Любов - социальный проект защиты детей, Свiтло - проект, объединивший все конфессии, Книга.UA - для тех, кто читает, Нащадки - про правду жизни молодежи (для тех, кто не смотрел - посмотрите, чтоб потом писать свои комменты про Апреля и остальных), Проект про жизнь регионов - социалка про города с региональными новостями и точками зрения, театральные сезоны на Першому - прямые трансляции из театра Франка, Телеакадемия - эфиры с Университетами Украины.... Отар, побойся Бога! Совсем стыд потерял уже
для Довженко
4934 дн. тому
как ты уже censored
1
4934 дн. тому
Ну че вы прицепились к БЕНКЕНДОРФУ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду