Владне кермо під прицілом телекамери

20 Вересня 2010
36304
20 Вересня 2010
10:28

Владне кермо під прицілом телекамери

36304
Чому таким щасливим виглядав Віктор Янукович під час авторалі ретромашин Санкт-Петербург – Київ
Владне кермо під прицілом телекамери

На українському телебаченні відсутні аналітики. Чи, можливо, відсутня достатня свобода редакційних дій, щоб використати напрацювання штатних (якщо є) чи запрошених до ефіру аналітиків. Причому йдеться не тільки і не стільки про економістів чи політологів (персонажів, які звуть себе цими гучними словами, в Україні аж занадто, тож дещиця вихлюпується і в телестудії), скільки про соціологів (а не маркетологів, які нерідко фігурують як автори соціологічних досліджень), про психоаналітиків (хоча їх у нас і не більше десятка), про психологів та етнологів, психіатрів (так!) та експертів-міжнародників. А також фахівців із логістики, ергономіки, кліматологів тощо.

 

Цей уже майже трюїзм спав на думку після того, як телеканали України та Росії прокрутили сюжети, присвячені транскордонному етапові авторалі ретромашин Санкт-Петербург - Київ, який пройшов за участю президентів двох держав - Медвєдєва та Януковича.

 

Російське державне телебачення, ясна річ, переповідало цю подію дуже й дуже серйозно.

 

 

 

 

Український «Інтер» - практично в тій самій стилістиці.

 

 

 

 

А от НТВ дозволив собі трохи більше неофіційного, просто людського. Й одразу «засвітилися» деякі дуже цікаві речі, про які трохи пізніше.

 

 

 

 

Всі ж інші українські телеканали нічим особливим не відзначилися, хіба що Євгеній Кисельов у «Великій політиці» на тому ж «Інтері» дозволив собі згадати інший автопробіг - який самочинно очолював великий комбінатор Остап Ібрагімович Сулейман Берта Марія Бендер-бей. Та й по тому. А тим часом поживи для роздумів автопробіг підкидав чимало. Ясна річ, у нинішній Росії поєднання імператора Ніколая ІІ (на приз якого сто років тому відбувся перший в імперії автопробіг за маршрутом Санкт-Петербург - Київ) та вшанування ветеранів війни, якою керувала та партія, за наказом ЦК якої було колись розстріляно імператорську сім'ю - явище цілком органічне. Аби великодержавна велич наявна була, а там хоч трава не рости. А як бути Україні з абсолютно чіткими асоціаціями з тим от імператором, який є наче таким собі «покровителем» цього автопробігу - винуватцем двох війн, російсько-японської та Першої світової, послідовним противником парламентаризму та політичних прав українців? Чому треба було ще навесні домовлятися з російською стороною про автопробіг саме в такому форматі? Якщо треба було пропагувати дружбу двох народів, то присвятили би спільну акцію, скажімо, легендарному одеситу, автомобілісту й авіатору Уточкіну...

 

Ще одна «цікавинка» - це вибір президентом України саме «Побєди» для участі у пробігу ретроавтомобілів, адже для нього готували (з цілком зрозумілих патріотичних міркувань) ЛуАЗ. Сам Віктор Янукович пояснив це так: «Я вам скажу, як старий автомобіліст, що ми не могли іншу машину вибрати з Дмитром Анатолійовичем, тому що він мене заразив, коли я був у нього в гостях». Нагадаю, напередодні Дня перемоги Медвєдєв приймав у себе в резиденції главу Української держави й катав його саме на «Побєді».

 

І тут ми вступаємо в царину психології, входимо в ту сферу, заглиблення в яку потребує кваліфікованих експертних оцінок. Прослуханих особисто мною курсів і спецкурсів із психологічних дисциплін та прочитаних книжок, думаю, недостатньо для винесення остаточних присудів, але цілком досить для формулювання запитань на основі побаченого й почутого.

 

Те, що Дмитрій Медвєдєв виглядав щасливим під час перегонів, зрозуміло. Тут кілька причин: і те, що він по-своєму скопіював-таки Путіна, й те, що він вочевидь у цій президентській парі був старшим (попри 15 років різниці на користь Януковича), і, зрештою, те, що він міг трішечки побути майже собою: пітерським доцентом за кермом дідівського авто. А з якого дива так непідробно щасливим виглядав Віктор Янукович? Невже ж лише від того, що сподобився знову потиснути руку «самому» Медвєдєву Д.А.?

 

Погляньмо на додачу до телероликів (особливо до останнього, де показано обох «автопробіжників» у салоні авто) на ці фото, розміщені офіційним інтернет-представництвом президента України.

 

 

 

 

 

Чи на інші з того ж джерела.

 

 

 

 

 

 

Вам не здається, що Віктор Янукович, нарешті, почувається повністю у своїй тарілці, на своєму місці, поруч із цими авто?

 

Ви пам'ятаєте, як Віктор Ющенко наприкінці своєї президентської п'ятирічки кілька разів щиро зізнався, що він ненавидить політику і з більшою охотою займався би розведенням бджіл та гусей у себе на хуторі? Він хоча б зумів артикулювати свій настрій, який відчувався впродовж усієї каденції, коли роздмухувана оточенням жадоба всевладдя поєднувалася у діях Віктора Андрійовича із підсвідомим прагненням кинути все, від'їхати до Безрадичів і жити там щасливим життям статечного селянина. А що нуртує в підсвідомості Віктора Януковича? Які прагнення? Які мрії про щастя? І чому так упевнено й щасливо виглядав президент України під час автопробігу?

 

Отут якраз телебаченню (та й іншим ЗМІ) конче потрібні психологи й психоаналітики. Щоб суспільство могло уявляти бодай у загальних рисах, чого йому чекати від чинного глави держави і як мінімізувати можливі проблеми, що виникають у зв'язку з його підсвідомими настановами.

 

І взагалі - наскільки щасливішим могли б бути всі ми, якби хтось так і залишився художником-акварелістом, хтось - присяжним повіреним, хтось - провінційним бухгалтером, а хтось - завідувачем автобази...

 

Фото - www.president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36304
Читайте також
02.01.2011 16:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 697
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 999
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 722
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 774
11.09.2010 11:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 666
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 963
23.08.2010 15:50
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
37 511
17.08.2010 09:46
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
42 710
13.08.2010 09:55
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
98 727
06.08.2010 15:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 266
28.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 889
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 133
14.07.2010 14:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 482
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 623
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 708
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 534
12.05.2010 07:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 846
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 962
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глід
4961 дн. тому
Не згідний з автором. Президентами не стають, президентів - обирають. Подивіться на Німеччину. Вона колись теж обрала Гітлера і пішла за ним. Результат відомий. Та тепер Європа єдина і більше не воює. Сьогодні Україна обрала Януковича. Ми повинні перехворіти цим, щоб стати сильнішими і на наступних виборах зробити достойний вибір. Критикувати потрібно президента, але не перегинати палку. Яким би не був Ющенко, але попри свої недоліки він СПРАВДІ дуже багато зробив для України хорошого.
Б.Б.
4964 дн. тому
У Ющенка - жадоба всевладдя? А чи не здається авторові, що таке уявлення культивувала Тимошенко, й культивувала свідомо? "Ющенко підтасовуватиме результати виборів", "Ющенко влаштує військовий переворот". Ну, й де ті підтасування (ющенківські), де той переворот? Програв - пішов. Узагалі, чи не варто переглінути деякі погляди про Ющенка, що склалися не без участі Тимошенко? Сампе він для неї всі 5 років був найпершим ворогом, вона прагнула збороти його й залишитися сам-на-сам із Януковичем. Ющенка вона таки зборола, а от далі не вийшло.
Мирон
4964 дн. тому
Фрара зі статті: "І взагалі - наскільки щасливішим могли б бути всі ми, якби хтось так і залишився художником-акварелістом, хтось - присяжним повіреним, хтось - провінційним бухгалтером, а хтось - завідувачем автобази...". Порівняння Ющенка з Гітлером та Леніним - н, тут уже й справді психоаналітики не допоможуть. Але думка цікава: хай би один лишався провінційним бухгалтером, інший - завідувачем автобази, а в Україні навіки-вічні залишався б Кучма Л.Д. Отака мрія Грабовського.
atos
4964 дн. тому
Пане Сергию, а если бы они решили "щегольнуть" на "МЕРСАХ" или "СИТРОЕНАХ", что бы вы им сказали??? Да, вы бы и на этот случай нашли бы "психологическую" подкладку. Вашу ненависть к СВОЕМУ президенту знают уже все. Но у вас есть такая же СПОДВИЖНИЦА в России. Это старейшая девственница России Валерия Новодворская-- она так же ненавидит Путина и Медведева . Есть еще г-н Б.Березовский ,который вас поддержит. Прошу вас, не позориться, смените пластинку на что-нибудь новенькое,а то у вас получается как у Тимошенко вроде ...у попа была собака ...и так без конца. Тогда и психологи и психоаналитики на каналах будут ждать от своего Презыдента предсказуемости в его делах.
Игорь для Мазура
4964 дн. тому
Готов ли автор то пожелание, которое он высказал в последнем предложении своего "психологического" опуса, публично отнести к себе ?... И сделав это шаг, готов ли автор, произносящий слова о "ветеранах войны, которой руководила партия" публично плюнуть им в лицо ? Что он так смачно и безнаказанно делает здесь заочно?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду