Країна Дурнів, яку ми вже частково побудували

23 Серпня 2010
37513
23 Серпня 2010
15:50

Країна Дурнів, яку ми вже частково побудували

37513
Країна Дурнів, яку ми вже частково побудували

В останні роки, вмикаючи періодично телевізор чи проходячи повз газетні розкладки, я щоразу починав напружено згадувати: десь я це вже бачив... назва інша, а суть та сама... а це читав... написано для тих, хто не має власних клепок, але у невідпорно-авторитетному стилі... чи про це читав... і не вчора чи позавчора, а ще у дитинстві чи в юнацькі роки...

 

Але ж це неможливо - звідки могли взятися сьогоднішні наші медіареалії (чи їхнє описання) в часи, коли ще навіть не з'явилося словосполучення «розвинений соціалізм», а «дорогий Л. І. Брежнєв» виглядав ще енергійним і порівняно молодим? Принаймні, не з сакраментальної «критики буржуазного способу життя» - то були речі або нудно-казенні, або жваво-талановиті, але ж в останньому випадку йшлося про ледь не апологетичне описання західного світу під виглядом непримиренної боротьби з ним (примудрився ж, скажімо, київський професор філософії Ігор Бичко під виглядом розвінчування хибних поглядів Альбера Камю подати ядучу критику останнім мистецтва «соціалістичного реалізму» у виступі з нагоди одержання Нобелівської премії). Чи, може, це якась «фальшива пам'ять»?

 

...Ні, не фальшива.

 

«- И все-таки Мироза вышла за него, - сказал он вдруг. - Я ожидал всего, чего угодно, но только не этого. После того как Левант столько сделал для нее... Вы помните этот момент, когда они плачут над умирающей Пини? Можно было держать любое пари, что они вместе навсегда. И теперь, представьте себе, она выходит за этого литератора!

 

У меня есть правило: подхватывать и поддерживать любой разговор. Когда не знаешь, о чем идет речь, это даже интересно.

 

- Ненадолго, - сказал я уверенно. - Литераторы непостоянны, уверяю вас. Я сам литератор.

 

Его пальцы на секунду замерли на моих веках.

 

- Это не приходило мне в голову, - признался он. - Все-таки брак, хотя и гражданский... Надо не забыть позвонить жене. Она была очень расстроена.

 

- Я ее понимаю, - сказал я. - Хотя мне всегда казалось, что Левант сперва был влюблен в эту... в Пини.

 

- Влюблен? - воскликнул мастер, заходя с другого бока. - Ну разумеется, он любил ее! Безумно любил! Как может любить только одинокий, всеми отвергнутый мужчина!

 

- И поэтому совершенно естественно, что после смерти Пини он искал утешения у ее лучшей подруги...

 

- Подруги... Да, - сказал одобрительно мастер, щекоча меня за ухом. - Мироза обожала Пини. Это очень точное слово: именно подруга! В вас сразу чувствуется литератор. И Пини тоже обожала Мирозу...

 

- Но заметьте, - подхватил я. - Ведь Пини с самого начала подозревала, что Мироза неравнодушна к Леванту.

 

- О, конечно. Они необычайно чутки к таким вещам. Это было ясно каждому, моя жена сразу обратила на это внимание. Я помню, она подталкивала меня локтем каждый раз, когда Пини садилась на кудрявую головку Мирозы и так лукаво, знаете ли, выжидательно поглядывала на Леванта...

 

На этот раз я промолчал.

 

- Вообще я глубоко убежден, - продолжал он, - что птицы чувствуют не менее тонко, чем люди...»

 

Аркадій і Борис Стругацькі. «Хижі речі віку». Розмова головного героя Івана Жиліна з майстром Гаоеєм у перукарському салоні про улюблений телесеріал майстра і його колег. Місце дії - Країна Дурнів, де духовну складову суспільного життя майже повністю замінено задоволенням постійно зростаючих матеріальних потреб та різноманітними приключками, покликаними допомогти вбити час та полоскотати нерви. Жилін приїхав до цієї країни зі спеціальним завданням, майстер Гаоей - місцевий мешканець.

 

«- А вы давно смотрите «Розу салона»?

 

- Да я совсем недавно приехал.

 

- А-а... Тогда вы много потеряли. Мы с женой смотрим эту историю уже седьмой год, каждый вторник. Мы пропустили только один раз: у меня был приступ, и я потерял сознание. Но во всем городе только один человек не пропустил ни разу - мастер Миль из Центрального салона.

 

... Во всяком случае, теперь по вторникам мы отдыхаем, как встарь, - по-настоящему.

 

- А в остальные дни?

 

- А в остальные дни ждем вторника и гадаем, что ожидает нас, чем вы, литераторы, нас порадуете, спорим и заключаем пари..

 

Годі й казати, що охочих читати книги в такому суспільстві практично немає, хоча їх, було б бажання, можна придбати майже безплатно, а то й узагалі добути без грошей...

 

Не менш знайомою для нас є й стилістика преси Країни Дурнів. Тут Стругацькі не вдаються до детальних описань, а використовують внутрішній монолог Івана Жиліна:

 

«В общем-то, читать в еженедельниках было нечего. Я бегло просмотрел их, и они произвели на меня самое тягостное впечатление. Их заполняли удручающие остроты, бездарные карикатуры, среди которых особенной глупостью сияли серии «без слов», биографии каких-то тусклых личностей, слюнявые очерки из жизни различных слоев населения, кошмарные циклы фотографий «Ваш муж на службе и дома», бесконечные полезные советы, как занять свои руки и при этом, упаси бог, не побеспокоить голову, страстные идиотские выпады против пьянства, хулиганства и распутства, уже знакомые мне призывы вступать в кружки и хоры. Были там воспоминания участников «заварушки» и борьбы против гангстеризма, поданные в литературной обработке каких-то ослов, лишенных совести и литературного вкуса, беллетристические упражнения явных графоманов со слезами и страданиями, с подвигами, с великим прошлым и сладостным будущим, бесконечные кроссворды, чайнворды и ребусы и загадочные картинки...

 

Я швырнул эту груду макулатуры в угол. Ну что за тоска! Дурака лелеют, дурака заботливо взращивают, дурака удобряют, и не видно этому конца... Дурак стал нормой, еще немного - и дурак станет идеалом, и доктора философии заведут вокруг него восторженные хороводы. А газеты водят хороводы уже сейчас. Ах, какой ты у нас славный, дурак! Ах, какой ты бодрый и здоровый, дурак! Ах, какой ты оптимистичный, дурак, и какой ты, дурак, умный, какое у тебя тонкое чувство юмора, и как ты ловко решаешь кроссворды!.. Ты, главное, только не волнуйся, дурак, все так хорошо, все так отлично, и наука к твоим услугам, дурак, и литература, чтобы тебе было весело, дурак, и ни о чем не надо думать... А всяких там вредно влияющих хулиганов и скептиков мы с тобой, дурак, разнесем (с тобой, да не разнести!)». Чего они, в самом деле! Больше других им надо, что ли?..»

 

А тим часом, попри матеріальне благополуччя і політичну стабільність, Країна Дурнів має купу дуже серйозних проблем, які ігноруються й не розв'язуються, тож утворюється своєрідне соціальне болото, в якому тонуть усі благі наміри тих, хто прагне динамізувати життя, надати йому високих сенсів. Та навіщо щось змінювати, коли майже всі, й верхи, й низи, за винятком купки несамовитих інтелів, живуть розміреним і наповненим розвагами життям? «И еженедельники стараются прикрыть это смрадное болото хрупкой, как меренги, приторной корочкой благополучной болтовни...»

 

Ну чим не домінантна тенденція вітчизняних мас-медіа?

 

Утім, існує й серйозна відмінність витвореного Стругацькими світу від нинішньої України - у нас абсолютна більшість люду змушена здобувати собі хліб тяжкою працею (а на додачу цей хліб нерідко виявляється неякісним і навіть небезпечним для здоров'я). А от у Країні Дурнів завдяки освоєнню виробництва синтетичної їжі та розвитку різноманітних високих технологій до смішного короткий робочий день і повна неможливість померти з голоду, чи ти місцевий, чи ти приїжджий. Це зовсім не капіталізм, але й не комунізм - це таке собі втілення теорії конвергенції двох систем, на час написання книги (середина 1960-х) ще й до пуття не розробленої...

 

Зрозуміло, що поки не відбувся прорив у масовому виробництві, поки наука не надала можливості технологічного прориву - мас-медіа вигаданого фантастами суспільства не могли бути настільки «гламурно-глянцевими», якщо скористатися сучасними поняттями. І книжки мали читати не поодинокі відторгнені соціумом інтелі. Це потім, розслабившись, країна, де розвивається дія, перетворилася на блаженно-депресивну Країну Дурнів.

 

А от ми, схоже, пройшли іншу частину шляху. І тепер потужні технологічні прориви та високий добробут за мінімальних затрат праці нам не загрожують. Місцеві інтелі, звісно, теж щось намагаються зробити, але результат не набагато успішніший, ніж у книзі братів Стругацьких. Хтось, звісно, може сказати - це дуже добре, гнані та голодні люди здатні на подвиги, на революцію, на радикальну зміну суспільства! Геть ситість і тупість!

 

Але ж насправді голодна людина прагне тільки досхочу наїстися, а щоб вона розуміла, що має жити не самим тільки хлібом, не в останню чергу якраз і потрібні мас-медіа, геть несхожі на описані в «Хижих речах віку». А з домінуванням таких-от серіалів і тижневиків нам загрожує років за п'ять-десять перетворитися на довершену Країну Дурнів. Тільки, мабуть, назву цю варто буде писати не з великих, а з найменших літер - адже ми, схоже, нездатні навіть здобути добробут в обмін на духовну свободу...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37513
Читайте також
02.01.2011 16:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 699
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 999
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 308
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 775
11.09.2010 11:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 669
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 964
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
31415926
4992 дн. тому
Так-то оно так. Однако - про Восток не скажу, не специалист - но Запад ничуть не умнее. И пресса, и сериалы, и фильмы всех времён рассчитаны на stupid Americans, которые не знают элементарных вещей из истории и географии. Вроде бы весомый кус нашего - и не только нашего - интеллектуального потенциала всосал Израиль; но случилось поймать на глупостях тамошнюю русскоязычную газету "Окна", и часто посещающий Киев ведущий радиостанции "Коль Исраэль" отреагировал на это так: - А что делать, если НН (формирующий контент зам. главного редактора) дурак! А ещё лет 60 назад канадские и прочие исследования привели к выводу, что 90% людей своим умом не пользуются. Им достаточно инстинктов, общественного мнения, общепринятых привычек, благо, в тех благополучных странах даже при желании с голоду помереть не получится. Ну,предложите конструктивное решение глобальной проблемы!
natka mala
4992 дн. тому
Читайте ще на "Профілі" статтю Олексія Мустафіна — "Слишком независимое государство". Зірок із неба він не хапає, але думка вірна
zombi
4993 дн. тому
Дуже влучно! Респект. Автор молодець!
Наталя Голованова
4993 дн. тому
Абсолютно слушно, пане Сергію! Але тоді — це вже заклик до Дурнів, яких передусім являють собою наші слабкодухі мас-медіа, особливо їх власники та керманичі, — давайте припинимо говорити про "рейтинги", про "наклади" і такі собі єрундиці, як реклама. Адже чим більше оці всі "наклади", тим більше кудись хтось "наклав", як правило. Оці збіговиська у вигляді передач, газетних шпальт, сцен і промов, коли ми, пишучі, чествуємо і пестуємо Дурнів у першу чергу, а потім вже надаємо слово нормальним и чесним не-Дурням, коли ми спочатку вимріюємо посаду й оклад, маєток у Пущі й лендровер, а потім згадуємо про "високе", — оце все свинство й спотворє навіть проголошувані нами, вами чудові статті-думки, адже не віриться у чесність і розумність узагалі. Коли ми клянемо людину з села і називаємо одних, що при посадах, великими, а решту "простими українцями", і соромимося відповідати десь у потязі Київ-Пшемисль, що ми народилися в провінції й ось-но перебралися, такі вдалі та щасливі, до Києва, Парижу чи Москви і всього-то навсього 20 років тому одержали там за татовий кошт кооперативну квартиру, а нещодавно й перші зароблені власноруч долари, — оце все таке свинство, таке свинство. Що навіть коли й наші боси від усіх мега-партій хизуються у "Світському" та поза-світському житті, що їхні діти навчаються виключно у Оксфорді-Кембриджі, а дружини лікуються на елітному Сході і у вихідні вони ковзають туди-сюди на літаках відпочити "відпочинком вихідного дня", — так усі ми, які з села до столиці з соромом, і вони, які по літаках та Оксфордах за наш із Вами рахунок, — такі свиноподібні, такі неестетні, такі залежні й бездарні. Зараз потрібні СИЛЬНІ ДУХОМ ОСОБИСТОСТІ, яких майже нема, окрім бабусі Нюри в селі Мишківці та дядька Вані з Осадьківки, які не брешуть і чого у цім житті можуть, принаймні врятувати своє село від пожежі. Що таке — ми?! Бібліотечні миршаві невдахи з дипломами кандидатів/докторів наук, і це у кращому випадку, у гіршому — державні клерки і клерки від мас-медіа, — які нічого істотного в житті не вміють і навіть Лео Толстому не рівні, і будь-яка пожежа їх пройме вщент, і будь-яка посада їх знівечить до свинства... І так довго можна ще писати. Краще подамося до кав’ярні, га? Адже вечір наближається
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду