Гімношароварщина

16 Серпня 2010
29695
16 Серпня 2010
13:25

Гімношароварщина

29695
Інтерівський соціальний проект, у якому національні меншини співають гімн своїми мовами, зміцнює хибні стереотипи. А росіян просто ображає
Гімношароварщина

Є в народі думка, - не всі її, звісно, поділяють, але вона є, - що з такими темпами здачі національних інтересів не мине багато років, доки в України від її незалежності залишиться тільки гімн, прапор, герб і свято - День Незалежності. Гімн прибічники чинної влади вже активно пропонують змінити, прапор і герб, напевно, теж кращі придумають, але свято - це святе. Його треба святкувати, святково так, щоб було відразу ясно: Україна - держава незалежна.

 

Напередодні першого Дня Незалежності, який Віктор Янукович і Микола Азаров відзначатимуть у статусі президента й прем'єр-міністра, а Валерій Хорошковський - голови Служби безпеки, головний провладний телеканал «Інтер» запустив цікавий соціальний проект. У серії з кільканадцятьох 100-секундних сюжетних роликів представники різних народів, що живуть в Україні, співають національний гімн у перекладі своєю мовою. Ролики для «Інтера» зняв головний кіношник Першого національного (цікаво, чи у вільний від державної роботи час?) Марк Гресь разом зі своєю сестрою Ганною Гресь. Кожен ролик закінчується титром «З Днем народження Україно!» (згодом, напевно, під тиском прискіпливих педантів на зразок вашого автора, кому перед «Україно» таки вставили) і слоганами «Україна - батьківщина для *** тисяч українських ***», «Ми різні, але ми єдині!».

 

Мета цього соціального проекту зрозуміла й лежить на поверхні: нагадати, що Україна - країна багатонаціональна. А разом із тим (можете звинувачувати мене в параної, скільки хочете) натякнути народові, що на противагу попередній, яка дбала лише про титульну націю з її Голодоморами, Батуринами й дублюванням кінофільмів, нинішня влада має намір попіклуватися про всі народи України. Росіянам, наприклад, регіонально-офіційно-державний статус російської мови. Іншим... Кгм-м, іншим, напевно, те ж саме. Тобто, статус російської мови. А ще скасування візового режиму з Ізраїлем для євреїв і визнання Абхазії з Південною Осетією для грузинів... Чи це теж для росіян? Щось я заплутався.

 

Спершу ролики було запущено в інтернет як вірус. Платили за вірусне розповсюдження чи ні, я не знаю, проводити розслідування не буду, скажу лише, що постів із цими роликами у блогах було по-справжньому багато, а їх обговорення вийшло бурхливим, із протилежними, але в абсолютній кількості зворушеними, вдячними й схвальними думками. Переважно позитивні відгуки зводилися до «красиво»: гарні костюми, привабливі хлопці й дівчата, красиво співають, мелодійно звучить мова. Що й казати: щира правда. І ще раз демонструє, що принаймні в освіченій своїй частині українці не є аж такими ксенофобами, як багато кому здається.

 

Одначе придивімось уважніше.

 

Ось як говорить про свою концепцію Гресь: «Я старался подобрать образ, с которым у нас ассоциируются те или иные нации. Скажем, венгры ассоциируются с гуляшом, армяне - с сапожниками, до сих пор в Киеве большая часть диаспоры занимается сапожничеством. Перед написанием я общался с общинами - еврейской, армянской и так далее. Ведь я не хотел принизить ничью национальную гордость».

 

Немає сумніву, що з представниками російської діаспори Гресь поспілкувався плідно. Після цієї зустрічі, певно, головному героєві «російського» ролика й довелося спросоння пити розсіл. Я ж процитую думку представника діаспори, з яким сценарист не зустрівся, висловлену на севастопольському форумі:

 

«Марк Гресь скромно умолчал о том, с чем ассоциируются у него представители русского населения. Для этого нужно посмотреть "гениальное творение" интеровцев. Начинается сюжет с того, что утром просыпается заросший мужик в тельняшке (???), явно с бодуна, чешет пузо. Девка в сарафане подносит ему миску с рассолом. Потом появляется "сброд блатных и шайка нищих" - какие-то бабы в задрипанных сарафанах, здоровенный парень с гармошкой. Все радостные. Гармошка рвётся. Мужик в тельнике орёт: "19-й праздник, 19-я гармошка!"

Парню вручают новый баян. Тут все эти убогие начинают петь. Лица крупными планами - впечатление, что специально дебилов набирали (это в отличие от колоритных и красивых цыганок, армянского хора!).

Отъезд камеры, общий план - стоит сброд, посреди - заросший мужик в тельняшке и поют про еще не умершую Украину...».

 

Або ось іще:

 

«Воображение работников телеканала "Интер" выдало настолько карикатурные образы русских, что не знаешь, смеяться или плакать. Тут вам и гармонь, и косоворотка, и тельняшка, и самовар с бубликами. Еще бы включили в набор медведя с балалайкой, и - в Голливуд. Тамошние киношники тоже любят показать русских эдакими полудикими кретинами. Мне кажется, что видеоролик телеканала "Интер" оскорбляет русских граждан Украины и формирует ошибочный образ одной из самых крупных этнических групп страны. Русские Украины - трудолюбивые и образованные люди, которые уже лет сто как не рядятся в сарафаны и косоворотки.

Современные русские одинаково успешны в политике, бизнесе, творчестве и общественной жизни. Мы мобильны, легко управляемся с техническими новинками, много путешествуем и ценим хороший отдых. К тому же мы знаем несколько языков и следим за литературными новинками. Вот это - адекватный образ русского Украины. А на видео телеканала "Интер" - оскорбительная пародия».

 

Можливо, деякі формулювання авторів цитат занадто різкі, але в цілому не можна не погодитися. Вашому автору доводилося знати сотні громадян України російського походження, багато й таких, що (незалежно від походження) з гордістю називали себе росіянами, декларували свою причетність до російської культури, російського інформаційного, ментального простору. Російський національний костюм наживо доводилося бачити лише раз - на танцях у львівському палаці культури імені Хоткевича, під час виконання народного танцю «Плясуньи». Що й не дивно, оскільки переважна більшість українських росіян, окрім ізольованих громад нащадків старовірів, давніх переселенців і сільського населення Криму, є урбанізованим. Можливо, десь на сумському прикордонні можна знайти отаких, із гармошкою й автентичним южноруським [г], але це - екзотика.

 

Так що добряче попалилася наша влада (а з-за спини державно-інтерівського документаліста Греся тут, хай там як, стирчать пропагандистські вуха влади). Оце таке в неї уявлення про великий російський народ, представники якого становлять 17% громадян України? Гармошка? Тільняшка? Дзбан із розсолом із похмілля? Ні, їй-богу, не можу зрозуміти, чому придуркуваті, здеградовані образи було обрано саме для зображення найчисленнішої меншини - росіян, чия мова й культура є рідною для більшості українських можновладців. Самокритика?

 

А євреї? Це, звісно, тема небезпечна, можуть в антисемітизмі звинуватити. Тому поспішаю засвідчити представникам цього народу свою повагу, а деяким - навіть гарячу приязнь. Разом із тим, ситуація, коли діти в духовній єврейській школі говорять мовою ідиш, якою в Україні сьогодні володіють нечисленні старі люди, мовознавці та нечисленні ентузіасти, виглядає фантастичною. І це ж хтось не полінився перекласти ідишем гімн! Хоча наголос на освіті, як ключовій домінанті національного характеру євреїв, таки влучний.

 

В інших роликах, якщо сприймати їх не поверхово-емоційно, а уважніше, ненатуральщини ще більше. Шевці-вірмени, грузини з приклеєними вусами... Цигани/роми на пікніку з кіньми... Білоруси, що дискутують про бульбу, начистивши її ціле цебро... Українцям, які добре знають, що таке «шароварщина» і як вона співвідноситься з реальною, справжньою народною культурою, неважко відчути фальш. А вже тим, хто справді живе поруч із вірменами, грузинами, циганами, євреями, білорусами, росіянами, чиї сусіди - угорці, румуни чи азербайджанці, й поготів.

 

У принципі, й не дивно, що намагання змалювати малі (і не дуже) народи України за допомогою стереотипних уявлень вилилось у пародію, для декого навіть образливу. Чому замість цього не можна було зібрати представників - чи то пересічних, чи то видатних, відомих загалові, - усіх цих народів, показати їхнє життя (нехай вони не носять національний одяг, у побуті говорять не своєю національною, а іншою мовою, і взагалі мало чим відрізняються від українців), попросити їх заспівати гімн? Хоча, Бог із ним, нехай гімн співають професійні народні хори, але ж не можна не розуміти, що всі ці народні ансамблі та лубочні сценки з життя лише посилюють стереотипи, від природи зчеплені з упередженнями... Звідки недалеко до ксенофобії.

 

Ох, і намудрив, скажете ви. Вдягнені в національні костюми хлопці й дівчата, співаючи гімн, провокують ксенофобію? Маячня.

 

Може, й маячня. Але ж насправді різність, яка не суперечить єдності, - безперечно, хороша ідея, - полягає зовсім не в національних костюмах, гуляші й бульбі. Можливо, для пана Греся закарпатських угорців відрізняє від решти населення України саме гуляш і паприка; насправді ж головна їхня відмінність полягає у здоровому консерватизмі, який дозволив трьом поколінням, що виросли, відірвані від історичної батьківшини кордонами, не стати совками й залишитися європейцями. Як показати це в 100-секундному ролику? Не знаю, напевно, є художні засоби. Напевно, не дуже прості. Значно легше звести білоруський національний характер і колорит до бульби. Але видатні кінематографісти, брат і сестра Гресі, могли б і постаратися, якби за всім цим стояли щирі наміри.

 

Ні, ви не подумайте. Мене теж зворушує, що всі ці люди співають наш гімн; не чуже мені замилування красивими обличчями й фігурами, яскравими костюмами й мелодійним хоровим співом. Як і симпатія до всіх, хто знаходить у собі сили, належачи до меншини, зберігати свою національну ідентичність і водночас відчувати повагу до держави, її символів, титульної нації, інших народів (не лише українських). І я зовсім не проти, щоби влада справді подбала про національні меншини. Наприклад, повернула кримським татарам землю їхніх депортованих батьків, і не солончакові пустирища, а на Південному березі, оту саму, що парканами обнесена. Побудувала дамби, щоб будинки румунів та угорців не плавали в воді після кожного великого дощу. Спростила і здешевила процедуру оформлення реставрації давніх будівель і пам'яток - вірменських, караїмських, єврейських, татарських, польських тощо, щоб громади не мусили витрачати роки й сотні тисяч гривень на отримання дозволу щось відновити власним коштом. Надала податкові пільги для видавців, які друкують книжки мовами малих народів. Або хоча б програму про культуру, історію та побут національних меншин на державному телебаченні забезпечила, замість «Нащадків піонерів» чи Поплавського з дочкою Арфуша.

 

Але, на жаль, це з розряду фантастики. Насправді ж ми знаємо, що цій владі зовсім не вигідно, щоби представники меншин (тут я не про росіян, білорусів і євреїв, звісно) активніше комунікували з сусідами, вивчали українську й інші мови, здобували освіту, вели культурне життя. Бо тоді не можна буде приїхати в село й пояснити, що оцей от на фото - наш мадярський цімбор, Янош Ковач, і за нього треба голосувати. «Порозуміння» з лідерами місцевих громад у місцях компактного поселення нацменшин, які потім проводять серед своєї пастви роз'яснювальну роботу і забезпечують «правильне» волевиявлення, - технологія, якою команда Януковича незмінно користується з 2004-го. Така вона, їхня національна політика.

 

Тому, хоч як гарно співають грузини у знятому придворними кінематографістами Януковича ролику, а у вухах усе одно звучить Кучмине «грузін, бля».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29695
Читайте також
29.08.2010 11:50
Брати Капранови, «Українська правда»
26 433
17.08.2010 09:46
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
42 712
12.08.2010 11:34
Отар Довженко
13 967
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 687
27.07.2010 17:20
Отар Довженко
26 811
23.07.2010 15:26
Отар Довженко
21 017
19.07.2010 09:36
Отар Довженко
32 814
13.07.2010 12:00
Отар Довженко
32 707
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 811
06.07.2010 13:44
Отар Довженко
3 014
05.07.2010 12:22
Отар Довженко
36 677
01.07.2010 18:10
Отар Довженко
, для журналу «Главред»
28 827
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 986
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 997
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 400
08.06.2010 03:44
Отар Довженко
86 240
Коментарі
30
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
natamay
4998 дн. тому
Повністю погоджуюсь з Отаром. Правда, ролики не всі бачила - зараз Інтер не хочеться дивитися...
Цікавий
4998 дн. тому
Довженко перегрівся. А може тут спрацював стандарт: "усе, що на Інтері - погано." Тому й у вухах автора звучить зовсім не те, що в телевізорі. Але писати все-таки варто про те, що бачиш, а не те, що мариться. Сумно, коли розумна людина стає жертвою власних упереджень і пише дурощі.
Шанувальник
4999 дн. тому
Стаття дуже цыкава тим, що мыстить не тыльки думки автора , а й едино можливы выдгуки на неъ Наприклад:" Ох, і намудрив .....", " Вдягнені в національні костюми хлопці й дівчата, співаючи гімн, провокують ксенофобію? Маячня" . ....., "можете звинувачувати мене в параної....." На зразок автора, який, аби його не звинуватили у антисимытизмы, говорить про своэ позитивне выдношення до эвреъв, хочу сказати, що э палким шанувальником Отара Довженко ы - навпаки, зовсым не палким ы не дуже шанувальником Марка Греся. Втым, заради об"ективносты, требя визнати: парайоя ы э параноя, хто б ъъ не продукував. Отаре, мене дуже втышить, що написали Ви цей опус, аби просто заробити грошы. В ыншому разы, такы аналытичны аналызи тыльки шкодять Вашому визнаному багатьма авторитету зваженого ы розумного аналытика. Як, скажымо, рух "Стоп цензуры" девальвуэ таку необхыдну для Украъни боротьбу за свободу слова ы за журналыстыв. Перепрошую за выдсутнысть украънськоъ розкладки кейборда. З повагою
боюсь
4999 дн. тому
Ой, незря коллектив НТКУ высказал свое недоверие команде Бенкендорфа и в открытом письме сообщил об этом Януковичу.Ой , незря!Видно птиц по полету.Только президент не прислушался.
111
4999 дн. тому
Масштабно работают ребятки.Сначала Егор подставил Президента и порочку телеканалов.Теперь гимнописец вышел на общегосударственный скандал.
киев
4999 дн. тому
На фоне безудержной трескотни про жутко обновленный и бесподобный УТ-1 подобное произведение в исполнении одного и кэровников просто воняет.Беня уже обос...ся , гресь его догнал. Кто следующий ? Как бы им не стал целый УТ-1.
приехали
4999 дн. тому
И этот гимняр-документалист вовсю рулит на государственном телеканале.Чего же ждать от его подчиненных?Рыба всегда гниет с головы.
Станіслав
4999 дн. тому
Класні ролики, гарно виконаний гімн і зйомка класна. Не подобаються образи? Ну так працюйте в своїх нац громадах над їх покращанням...
Алегарф
4999 дн. тому
Нет, не так. "Поздравляли Украину. Порвали гармошку..." http://kp.ua/daily/160810/239767
Злой
4999 дн. тому
Вдобавок. Отдыхали на ЮБК. На пляже рядом расположались три семьи, судя по их ору на весь пляж "хозяева" с западной Украины. Суржик такой, что и госмовой не пахнет. Но когда начали в 40 град. жару доставть еду, от борща до сала с салатами, народ смотрел весьма удивленно. Аккордом было запускание рук в арбуз с вытягиванием середины. Чего-то грустно стало за страну. Лучже уж наверно смотреть ролики с гимном.
Костыльман
4999 дн. тому
Лучшее, что можно было представить себе к празднику. Аж мурашки. Это так, для некоторых, которые забыли, что Украина не только для украинцев.
Семен Случевский
5000 дн. тому
To Boss. Вообще-то Сережа всю жизнь был и есть БУковским. Вряд ли его что-то связывает с космонавтом БЫковским...
Марго
5000 дн. тому
А мне ролики понравились))
!
5000 дн. тому
А сюжетец содран с известного анекдота: "Хоронили тещу . Порвали два баяна".
boss
5000 дн. тому
Цілком згоден з greval . Як би я був директором, (див." Літературная газета "), я на посаду головного "документаліста" НТКУ запросив би Сергія Биковського. А як би я був Сергієм Биковським -я б не пішов на НТКУ. Парадокс.
greval
5000 дн. тому
Гресь ніколи не робив чогось путнього. Від його матеріалів мухи дохли в польоті. Як би він і вся сімейка Гресів не пнулися із себе, створюючи свій власний задумливий образ, він і йог сестра-нікчеми. І такі люди керують на УТ-1. Егорка, ти з такими кадрами з Інтеру довго ще будешь обси.....атися?Пора подавати у відставку. Стільки вже бруду від ціеї компашки!!!!
boss
5000 дн. тому
Гімн України: Музика - спілки композиторів , слова - Я. Табачника. Тепер гаранта будуть зустрічати за кордоном державним гімнОм на мові аборигенів, перепрошую , тубільців. Доведеться ПРОффЕСОРУ до Москви брати або кліп , або гурт виконавців.
123
5000 дн. тому
а мне нравится... :)) именно такие русские со мной соседствуют. И сам я родом "оттуда" и нисколько меня не оскорбляет, потому как просто глупо себя объединять с этим сбр...
телекритик
5000 дн. тому
в принципі зроблено прикольно, Гресі все-таки професіонали. але сама концепція трохи дивна: подібні ролики пасували б до річниці СРСР, який був як відомо "тюрмою народів" - тобто багатонаціональною справді державою, яка утримувалася в своїх кордонах штучно силою військовою і пропагандистською. а щодо україни питомою меншиною є тільки росіяни. але образ їх не просто лубочний - він нереальний. росіяни в нас в україні - це совки, а не хлопці в косоворотках. якщо ж котрийсь з росіян (етнічних) любить україну - він співатиме гімн українською і взагалі нічим не нагадує персонажів цього ролику. а втім - повертаюся до початку - досить прикольно ))
avtimn
5000 дн. тому
Що з гімном не роби, воно не покращає. Хоч куди, хоч як перекладай, чим є, тим і залишиться. Треба було мізками думати, а не дупою, як цей текст затверджували на текст держгімна. Тож що за волоссям плакати, як безголові лишилися.
S
5000 дн. тому
"канул" скорее всего опечатка "канал" По-видимому имеется в виду "Интер".
Lom
5000 дн. тому
сама ідея м'яко кажучи тупувата - співати різними мовами. мабуть і бабла зрубав неміряно. чим тупіше - тим для кишені краще - правда життя.
Civil
5000 дн. тому
канул - это ты ошибся пять раз в слове проект?
Хаачу в Мааскву
5000 дн. тому
Сама ідея цього прокремлівського канулу є суто антиукраїнською. Гімн - це один із символів державності будь-якої країни. І "ковєркать єґо" з підтасуванням понять і підміною слів не дозволено нікому, звісно окрім окупантів, для яких це така собі потєшная хохлятская пєсєнка. Щодо росіян в косоворотках ... Було б напевно більш прикольно, аби росіяни вийшли в сучасних костюмах з краватками і зачісками, а-ля Кобзон, жінки звісно в сукнях, що прикривають коліна і плечі, і все це фоні якогось заводу (вони ж освічені, сучасні і урбанізовані) ... Це була б бомба. Нотою російського МІДа тут би не відбулося. :)
Civil
5000 дн. тому
Вау, Довженко защищает русских!!! Дожили : ))) Правда на всю статью ни слова о том, что действительно хотят и русские и множество украинцев, евреев и белорусов - о праве говорить, учить детей, общаться с государством на своем родном языке.
Игорь
5000 дн. тому
Нужно быть полными закомплексованными дебилами, чтобы в этих роликах усматривать оскорбление какой-либо нации.
Виталий
5000 дн. тому
Если даже самую дерзкую ложь повторить сто раз, она становится правдой. "Русские - наибольшее меньшинство на Украине". Русских просто большинство. Те вышиваночники, на русском языке проклинающие все русское, просто предатели своей земли, своих предков. Автор! Ваша позиция, конечно, подкупает. НО! Похоже, что это заигрывание с русскими неспроста. Откуда вдруг такой праведный гнев? Москалей ведь "гэть", даже если они трижды работящи, а украинцам "слава", пусть они и распоследние хамы и бездельники. Разве не так?
Клон
5000 дн. тому
Треба буде подивитися руський кліп - не можуть шакали ХАрАшковського помилятися :-))).
Otar Dovzhenko
5000 дн. тому
babay, мені вже розповіли про те, що певні релігійні групи юдеїв вживають ідиш. Але чи можуть вони репрезентувати цілу єврейську меншину?
babay
5000 дн. тому
Авторе - ви правду пишете, але щодо ідіш - сильно помиляєтеся :) Мова жива і уживана :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду