Нижче спини

13 Липня 2010
32706
13 Липня 2010
12:00

Нижче спини

32706
Привітальний фільм про Віктора Януковича «Президент. Початок шляху», показаний 10 липня кількома каналами – або підлабузництво, доведене до абсурду, або супертонкий постмодерністський стьоб.
Нижче спини

Ніщо так не характеризує людину, як подарунки, які їй роблять на День Народження друзі й близькі. Звісно, йдеться не про випадковий сувенір, який в останній момент перед візитом купується в крамничці, а про презенти продумані й концептуальні. Наприклад, якщо людині подарували яхту, значить, вона любить море й вітрильний спорт. А якщо стриптизерку в торті - значить, любить стриптиз. І солодке.

 

Президентові України Віктору Януковичу друзі, серед усього іншого (не сумніваюсь, що було подаровано чимало хорошого), підготували 36-хвилинну привітальну відеолистівку, що була продемонстрована в ефірі декількох телеканалів 10 липня. Фільм «Президент. Початок шляху» (відео), як будь-який нормальний сюрприз, з'явився в ефірі несподівано, без будь-яких анонсів, замість інших запланованих у сітці мовлення програм. Кому ювіляр має дякувати за привітання, також не було зрозуміло - стрічка не мала жоднісіньких титрів. «Детектор медіа» це заінтригувало.

 

 

«Попросили»

- саме так один із топ-менеджерів телеканалів, що демонстрували фільм, відповів на запитання про засади його розміщення в ефірі. Згодом на умовах анонімності ТК підтвердили, що ні про яке «на правах реклами» не йшлося - фільм був поставлений в ефір на приватне прохання замовників. Хто замовники? «Запитайтеся в Адміністрації президента». Конкретнішу інформацію на каналах давати відмовлялися.

 

У прес-службі президента ТК скерували до заступника голови АП Ганни Герман, сказавши, що телепривітанням займалась саме вона. Сама пані Герман це заперечила, сказавши, що про фільм дізналась з телеекрану, від стрічки відхрестилась, запропонувавши шукати інформацію про її виробників та замовників... у титрах. Яких, як уже було сказано вище, не було.

 

Нарешті, завдяки добрим людям та їхнім прозорим натякам, удалося вийти на слід, який привів на Мельникова, 42. Як виявилось, анонімний сюрприз Януковичу підготував Перший національний телеканал. Хто б міг подумати...

 

Отак завжди. Стільки мільярдерів, наділених потужним медіаресурсом, труться біля Віктора Федоровича, всіляко демонструючи свою відданість і спроможність стати у пригоді. А привітання на День Народження все одно знімають за бюджетні, тобто наші з вами, гроші.

 

Згодом виявилось, що автором і режисером стрічки є особисто генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф. Який, за його словами, зробив це за власною ініціативою і не вбачає в цьому «ничего зазорного». Якби не доскіплива ТК, Віктор Федорович ніколи б не дізнався, кому дякувати за 36 хвилин зворушення й гордості за себе. Ось який він, Єгор, усіх переплюнув. За власною ініціативою отримав доступ до всіх можливих високих кабінетів, змотався на Донбас, узяв два десятки інтерв'ю, зокрема в прем'єра, двох віце-прем'єрів, міністра... Сам усе змонтував («на домашнєм компьютере»). І все це без відриву від тяжкої праці з розчистки авгієвих  стаєнь НТКУ.

 

Ні-ні, це не наїзд. Ніхто не може заборонити людині бути гіперпродуктивним трудоголіком і присвячувати вільний час любові до Януковича. З роси й води, як то кажуть.

 

 

С Днём Рожденья, наш любимый ВикторФёдрч дорогой!

Жартувати про цей фільм не дуже хочеться. Хоча, зізнаюсь - трохи сміявся. Та частіше було моторошно, особливо на таких сценах, як Янукович і діти (після «Артеківського скандалу» мотив досить ризикований); Янукович кладе цеглу; Янукович у шахті повідомляє, що вугільна промисловість - складова економіки нашої держави; Янукович розбиває яйця, одне за одним, і виливає їхній вміст на пательню. Контингент коментаторів у фільмі цілком передбачуваний - не дивують уже ні Дмитро Стус, черговий носій концепції «подружитися з драконом», ні Богдан Ступка (який, власне, майже нічого про Януковича не сказав -  в більшій частині його слова могли бути відповіддю на будь-які запитання), ні Борис Олійник. Дуже промовистий вигляд має Сергій Льовочкін, чиє обличчя, а потім і коментар з'являється на самому початку стрічки після слів про «команду», щоб ні в кого не було сумнівів, хто цю саму команду уособлює.

 

Можна було б піти банальним шляхом і сказати, що цей фільм повертає нас у якусь там епоху. Але досить уже брехати собі та людям. Нікуди ми з цієї епохи, а вона з нас, не дівалися. Телекучмізм був, є й буде. Ми пронесли його через Майдан й увічнили в документальних і тіпа художніх фільмах про Помаранчеву революцію. Кучму й на пенсії не припиняли вітати й прославляти в саме такий спосіб. А якщо хтось насмілиться сказати, що за Ющенка такого не було, киньте в нього важким подарунковим виданням про Голодомор. Єдина різниця, що той любив дивитися про глечики й Голодомор, а цей - про себе.

 

Не слухайте також тих, хто спробує назвати цей фільм «агіткою» чи «пропагандою». Це категорично спростовує хоча б той факт, що в стрічці немає майже жодної згадки про опонентів і попередників. Хіба що погано артикульований натяк про «зруйнований за 5 років» шевченківський музей у Каневі, маячня Нестора Шуфрича про «чотири тисячі стволів, розданих на Майдані» та радісне для всіх нас повідомлення: Віктор Федорович нас великодушно простив. Фільм адресований не аудиторії, а особисто Януковичу. Це йому можна сказати: «ВікторФьодрч, усе супер!» - і повірить. Для аудиторії ж головна агітпропівська лінія нинішньої влади - «все було б супер, якби на тяжка спадщина, що дісталась нашій команді від помаранчевої влади».  Отже, панегірик знятий адресно, для головного глядача.

 

Естетика, система образів та сюжетна метафоризація фільму витримані в настільки рафінованому кучмістсько-совковому дусі, що починаєш дивуватися: куди ділись капіталістичні нашарування та уроки західних політтехнологів? Хоча прізвище Бенкендорфа багато що пояснює. Знаючи Єгора як людину розумну, освічену й надзвичайно іронічну, починаємо підозрювати тонкий постмодерністський стьоб. Таку собі біло-блакитну фофудью, справжній сенс якої спроможні зрозуміти тільки втаємничені, решта ж сприйме привітання за доведене до абсурду підлабузництво. Це, звісно, лише версія, але не така вже й фантастична.

 

 

Як гартувалася

Власне, сюжетна метафора фільму - сім днів Президента Януковича. Однак, не будучи надто простими, творці стрічки (чи творець, але менше з тим) не стали описувати справжній тиждень Януковича (прокидається - годує кіз і страусів - середньою смугою з Межигір'я на Банкову - приймає прохачів - підмахує укази - середньою смугою з Банкової до Межигір'я, і так далі), а розкидали по днях головні лінії президентської життєдіяльності.

 

Понеділок - посідання влади, формування команди, долання бідності, реформи і порядок, чи то пак, стабільність. Коротко і ясно. «Сім днів президента - це велика праця щодня і хвилини короткого відпочинку».

 

 

Вівторок - спогади з дитинства, свідчення замученої журналістами першої вчительки, однокласників, співробітників; людяність - дитяча ручка ніжно і довго-довго гладить долоню Януковича. Під ліричну музику катається з дітьми на шкільному автобусі. Лариса Скорик: Янукович - справжній мужчина. Таїсія Повалій: «Мені здається, Віктор Федорович може бути батьком для всіх нас, для всіх українців, для всіх людей, які живуть тут». Янукович тримає важку руку на плечах у похнюпленого юнака і суворо питає: «Саджали дерева чи ні?» (зараз юнак зарюмсає і зізнається: саджали, дядечко! Тільки не бийте!). Янукович біля басейну дивиться на голих дітей. Інший юнак із гіпсом на руці розповідає, що йому теж хотілось би бути як Янукович. «Без зайвих слів діяти щиро - такий стиль нового Президента». Янукович і багато ветеранів. Вічний вогонь.

 

Середа: панорами рік, озер, куполів церков, лісів, гір (Межигір'я?). Сильна рука президента: «Що більше я завантажений роботою, то комфортніше себе почуваю». Янукович із розумним виглядом дивиться на конвеєр, яким рухається якесь печиво чи коржики. Запалює газ (Вікторе Федоровичу, ви не забули? Треба повертати!) і розбиває яйця на пательні. Азаров хвалить. Литвин хвалить: «двічі, коли Віктор Янукович очолював Кабінет Міністрів, були періоди, коли Україна здійснювала ривки». Янукович у кабіні літака. Злетіли! На військовому кораблі. Попливли! На гелікоптері. Знов полетіли! Нестор Шуфрич, вирізаний і підмонтований на фоні хвиль Дніпра, що рухаються підозріло швидко, хвалить. «Я думаю, що з президентом Януковичем Україна може спати спокійно». (Дякую, якось іншим разом, - О.Д.) В лікарні. Мати й дитина, перемазана зеленкою. Пенсіонерка: «Ми, значить, вам наказ даєм: поднять Україну, щоб розцвітала наша Україна». Терикони. Шахта. Янукович із ліхтариком на касці. Задумливо дивиться на конвеєр з вугіллям. Шахтарі несуть брилу з написом «1 000 000 тонн» і червоною зіркою, Янукович плескає. Колишній співробітник: «Он был намного моложе меня, но я с первых дней работы брал с него пример». На металургійному виробництві. За активної допомоги Володимира Бойка ріже якусь стрічку ножицями. Борис Олійник: «Попереду політики і економіки повинна йти культура». Янукович слухає шароварний народний ансамбль, ходить по ярмаркові. Богдан Ступка розповідає зворушливу історію про те, як Янукович пообіцяв прикріпити до культури олігарха. «Одне - плескати язиком, а друге - перти плуг». Батько-Тарас. Президент Янукович ремонтує меморіальний комплекс Тараса Шевченка у Каневі. Глечики (ось вона, ющенківська спадщина). «Президенту України слава!» - кричать хором маленькі козачки.

 

Четвер - успіхи на міжнародній арені. Виходить із літака. Сидить поруч із Бараком Обамою. Іншими поважними лідерами. Десь на третьому чи четвертому місці - Москва, Медведєв довго трусить руку, російська почесна варта дудить у дудки. Якісь екзотичні лідери. Лукашенко. Тігіпко «всіх відсилає до плану Президента», хвалить цей самий план. Попереджає, що з часом через реформи можуть впасти рейтинги. Мішель Платіні дістає з конверта аркуш із написом «Юкрейн Поланд». Гм, до чого ж тут Янукович? «За Януковича-прем'єра Україна здобула право приймати Євро-2012». А-а-а-а... Ющенка, який, якщо пам'ять мене не зраджує, був присутній на церемонії, у кадр не взяли. Колесников розповідає, що завдяки Януковичу з чемпіонатом Європи буде все гаразд. «Донбас-арена», Янукович говорить із Ахметовим. Випробовують газон. Фрагмент виступу Януковича на відкритті стадіону. Дмитро Стус: «Коли ми починаємо щось будувати, є так званий нульовий цикл...». Висловлює оптимізм «у тому, що вдасться реалізувати щось».

 

П'ятниця. Литвин: президент діє в напрямі того, щоб перебудувати країну. Азаров: Янукович загартувався в опозиції. Шуфрич: «Ми маємо пройти і через це, це були його слова...». Слова про зброю, яку начебто роздавали на Майдані, накладені на чорно-білі (sic!) кадри Майдану. Кадри «біло-блакитного Майдану» - мовляв, і наших там стояло... Тут уже з'являються людські обличчя великим планом, на противагу загальним планам натовпу на Майдані Незалежності. Слова «він все розумів» накладені на великий план обличчя Януковича з надзвичайно промовистим і глибоким виразом, що символізує «розуміння»... Ні, це таки постмодерн, зуб даю! Перша вчителька: це все, що зараз, є продовженням його характеру. Він переборов усі труднощі і виведе країну.

 

Субота: сімейна хроніка. Янукович і його діти. «Для синів президент перш за все - батько». Гуляють лісом серед великих дерев. Довге слайд-шоу. Янукович із дружиною на велосипеді. Дитячі фото. Однокласники Януковича несуть квіти першій вчительці. До чого це вони? А: «перша вчителька, однокласники, колеги - всі ці люди є частиною життя Віктора Януковича». Однокласник висловлює Януковичу вдячність за те, що той завжди цікавиться, як у нього справи.

 

Неділя: справи церковні.  Янукович кладе цеглу. Хрести, бані церков, священики. Янукович дзвонить у дзвін. Віра, надія, любов. Янукович у церкві, серед простого народу, хреститься. І знову хреститься. І знов. Дзвонар, - цього разу професійний, - смикає за вервечки дзвонів. Панорама Березняків. Києво-Печерська Лавра. Софійська площа. Невідома жінка у ромашковому полі з маленьким хлопчиком обіймається і йде в голубу далечінь. Кінець фільму.

 

 

Чого ми причепилися

Щодо фільму. Єгор Бенкендорф сказав, що на ICTV попередньо погодились узяти цей продукт для демонстрації безкоштовно, якщо він матиме добру якість. Отже, на ICTV вважають, що це - якісний телепродукт. Так само, вочевидь, вважає й сам Єгор. Що змушує (якщо все ж відкинути припущення щодо постмодерністського знущання з 60-річного президента-простака та його блюдолизького оточення, готового платити за примітивні панегірики) всерйоз стурбуватися адекватністю українського телевізійного менеджменту, зокрема щонайменше чотирьох, - за кількістю каналів, що продемонстрували фільм, - його представників. Це якщо повірити, що мотивацією для демонстрації цього, перепрошую, продукту була віра в його високу художню цінність.

 

Якщо ж насправді йдеться про адмінресурс, про пропозицію, яку не можна не прийняти, або прохання, на яке не можна відповісти відмовою, то це чудово вписується в загальну тенденцію, яка спостерігається в останні місяці. Палкий привіт «Репортерам без кордонів» та іншим, хто вірить казочкам про чудове становище українських медіа за Януковича. Коли хтось більш репрезентативний і вповноважений за мсьє Мартана прибуде в Україну з інспекцією, треба буде неодмінно показати йому цей фільм - як свідчення винятково високого рівня вітчизняної документалістики. Може, якийсь французький канал виявить інтерес до якісного українського продукту?

 

Щодо Януковича. Він такий, який є - і вже давно перестав бути смішним у цій своїй самості. Люди, які готували йому цей подарунок, добре знали його смаки і, напевно, змогли йому догодити. Разом із тим зайвий раз продемонструвавши рівень естетичних запитів цієї людини, її адекватності та спроможності тестувати реальність і дивитись на себе збоку. За це їм можна хіба що подякувати. 

 

І щодо подарунків. Кожна людина має право отримувати їх у День свого Народження. Ще більша втіха - їх дарувати. Віктору Федоровичу, наприклад, ми цього року подарували велосипед. А на 61-річчя подарунок йому я вже придумав. Це буде DVD-програвач. Річ корисна у господарстві. Якщо друзям президента заманеться знов привітати його в подібний спосіб, вони зможуть прийти в гості з тортиком і диском, аби насолодитись переглядом у сімейному колі. Не роблячи мимовільними свідками їхнього привітання ні в чому не винну багатомільйонну аудиторію.

 

 

На фото - кадр з фільму  «Президент. Початок шляху»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32706
Читайте також
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 876
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 694
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 686
23.07.2010 15:26
Отар Довженко
21 017
19.07.2010 16:04
Марія Томак, «День»
34 984
19.07.2010 09:36
Отар Довженко
32 813
14.07.2010 14:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 482
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 811
05.07.2010 12:22
Отар Довженко
36 677
01.07.2010 18:10
Отар Довженко
, для журналу «Главред»
28 827
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 986
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 996
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 399
08.06.2010 03:44
Отар Довженко
86 238
31.05.2010 17:00
Отар Довженко
25 252
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лорд
5019 дн. тому
Хороший фильм,чего Отару не понравилось непонятноюНаверное у нег вкус испорчен...
vucho
5032 дн. тому
Товаришу rider // 14.07.2010 10:51:12-------------------------------можете маніпулювати словами, як завгодно, це не стосується Бенкендорфа. Ваша гординя щодо Єгора має причину - ви не задоволені собою. Дурна звичка "лаяти по собачому" не має нічого спільного з професійним розумінням документалістики. Пишу про те, що бачу. Нічого іншого. Бенкендорф хороший режисер! Аргумент 1 - його режисерське бачення не абстракція, бо він вивів Інтер в лідери... десятки документальних фільмів, спецрепортажі з «гарячих точок » планети…і у мистецьких проектах вдало скористався досвідом свого мудрого батька. А те, що комусь не подобається Янукович, це його особиста справа, як і цілком особисте право Єгора зробити фільм . 2 – День народження Президента держави має суспільний інтерес і ще один фільм це ж нам можливість поставити запитання до суті людини - Глави держави. У Вас є ці запитання? Ставте, але не принижуйте творчу особистість - режисера, який зробив те, що зробив. Ви можете краще "...толерантно, виважено"? Боже помагай! 3 – усвідомлюючи критику на свою адресу, Бенкендорф не ховався за відмовками, а відверто визнав своє авторство. Погодьтесь, щирість у наш час чогось таки варта.
rider
5032 дн. тому
vucho // 13.07.2010 18:21:59 : Єгор Бенкендорф хороший режисер/// ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Грамотні, а тим більшетхороші режисери, такого лайна не роблять, товаришу Вучо чи Мучо! Документалістика, товаришу Вучо чи Мучо, це не БУМ! Це дещо з іншої "опери". І навіть якщо так хотілося лизнути нижче спини, то потрібно було доручити робити таку "побрякушку" людям, які можуть зробити її професійно, толерантно, виважено... Ніхто ж не каже, що "кіно", як таке, не можна зробити про президента? А не позоритись і тим самим не демонструвати свою собачу відданість. А Отар написав про те, що побачив. Нічого іншого.
piton
5033 дн. тому
Редкая похабщина... (я имею ввиду документальный фильм). Нужно, наверное, очень любить Януковича, чтобы это творение смотреть и умиляться... А в контексте предложения "меньше критикуйте, а создайте свое" расскажу вкратце историю: на ТРК "Киев" случайно пришлось видеть музыкальный клип, в котором толстенькая девочка-подросток кавказской наружности "пела песню". Сюжет «клипа»: за поющей девочкой из кустов подсматривает влюбленный (наверное) мальчик. Снято и смонтировано без особых художественных изысков. Музыка и стихи такого же уровня. Она «поет» и пытается «танцевать». Ни слушать «песню», ни смотреть «клип» серьезно невозможно. Но, папе-кавказцу любоваться своей дочерью в тэлэвизарэ было, наверно, приятно. К чему все это: аргументом «створіть самі хоч один фільм» можно оправдать любую пошлятину.
Маленьке і підле кротеня
5033 дн. тому
2 vucho // 13.07.2010 18:21:59 Пора вже УТ-1 щось більше епохальне зварганити, щось на кшталт Triumph des Willens. Тоді всі місцеві критики надовго замовкнуть навіть без натяків, а світ ще й по справжньому визнає талант скромноґо парнішкі Єґора.
vucho
5033 дн. тому
Одразу всіх попереджу: Єгор Бенкендорф хороший режисер, як людина - зірковою хворобою не хворіє, зазнайкою не є і все сприймає з добрим гумором. Зробив чоловік фільм, чесно про це сказав, а круки злетілися. Якщо вас тішить думка ображати людину, то вам до психіатра, а не на форум аналітичного видання. Жодного серйозного аргументу. Найбільше репетують ті, хто фільм не бачив взагалі, але життя уявляють у стилі "нічого не треба аби покритикувати". Підтримую ідею, щоб ледарі спробували хоч один фільм зробити, тоді посміємося разом. Добре, що Бенкендорф вас не читає, тому не пішли б ви до свого дому двома дорогами одразу.
пропозиція
5033 дн. тому
Коментатори-демагоги, пишіть підручники з телекритики або ще краще - створіть самі хоч один фільм.
Хаачу в Мааскву
5033 дн. тому
2 Отар: "Єдина різниця, що той любив дивитися про глечики й Голодомор, а цей - про себе." - "Теряем былую легкость" (с) Формула любви. Отаре, Ви вже геть не помічаєте різниці між фільмами про трагічні історичні події і фільмами "о себе любімом"?
Игорю
5033 дн. тому
Смотрите ссылку в начале статьи
Игорь
5033 дн. тому
Не кто не подскажет, где в сети можно глянуть этот фильм ? А то здесь "много букаф" слишком по поводу фильма, а не все его видели :)
Макар-слідопит
5033 дн. тому
Шановний Космополіте! Очевидно, Ви не пам'ятаєте атмосферки часів пізнього кучмізму. Ви вочевидь не працювали тоді у жодних редакціях і не бачили стосів тих самих заяложених і забалаканих нині "темників", від отримання яких перегрівалися факси, а в секретарок "рученьки терпли". Ви хочете сказати, що безпрецедентного і справді народного піднесення на Майдані-2004 не було? На превеликий для Вас жаль, воно, вибачте на слові, "мало місце". Чого, до речі, не можна сказати про донбаські "контрреволюційні" синьо-білі колони - сумні, похмурі, депресивні і якісь приречені. "ТОГДА" закликали до люстрації? Закликали, і не шкодуємо про це. Люстрацію нормальні східноєвропейські суспільства у тих чи інших формах здійснили ще на початку 90-х - і не помилилися. Принаймні там нема урядів, що всуціль складаються із законспірованих і відвертих гебешних стукачів - а вони,як відомо, колишніми не бувають. "Привели к власті болтуна"? "Мы и нам подобные" підозрювали, що Ющенко буде слабким президентом, але тоді мало хто (навіть Ахметов і Ваш улюбленець Янукович) міг припустити, що аж настільки. Не наша у тому провина, і невелика це радість для Вас насправді. Ющенко заявив високі цілі, але не мав волі їх досягти. А Янукович і теперішня антидержавна влада далі "ідеологеми" "нацарювати мішок грошей, а після - хоч потоп" не мислить і мислити не може, але вже цієї мети вміє досягти з максимальною ефективністю. Сумніваюся, що другий варіант є великим благом. "Сидите в своем загаженном и неубранном Львове?" Я по роботі мотаюся між Львовом, Києвом і Харковом. І повірте - Львів значно приємніший за Харків. А якщо порівнювати Луганськ і Сімферополь - з одного боку, з Ужгородом і Франківськом - з іншого, то це взагалі небо і земля. Притому небо явно не у Луганську:) Та і взагалі - дивіться бездарні совкові опуси про "ВіктраФьодрича" дорогого і не смішіть людей своєю кітчевою аргументацією.
Макар-слідопит
5033 дн. тому
Шановний Космополіте! Очевидно, Ви не пам'ятаєте атмосферки часів пізнього кучмізму. Ви вочевидь не працювали тоді у жодних редакціях і не бачили стосів тих самих заяложених і забалаканих нині "темників", від отримання яких перегрівалися факси, а в секретарок "рученьки терпли". Ви хочете сказати, що безпрецедентного і справді народного піднесення на Майдані-2004 не було? На превеликий для Вас жаль, воно, вибачте на слові, "мало місце". Чого, до речі, не можна сказати про донбаські "контрреволюційні" синьо-білі колони - сумні, похмурі, депресивні і якісь приречені. "ТОГДА" закликали до люстрації? Закликали, і не шкодуємо про це. Люстрацію нормальні східноєвропейські суспільства у тих чи інших формах здійснили ще на початку 90-х - і не помилися. Принаймні там нема урядів, що всуціль складаються із законспірованих і відвертих гебешних стукачів - а вони,як відомо, колишніми не бувають. "Привели к власті болтуна"? "Мы и нам подобные" підозрювали, що Ющенко буде слабким президентом, але тоді мало хто (навіть Ахметов і Ваш улюбленець Янукович) міг припустити, що аж настільки. Не наша у тому провина, і невелика це радість для Вас насправді. Ющенко заявив високі цілі, але не мав волі їх досягти. А Янукович і теперішня антидержавна влада далі "ідеологеми" "нацарювати мішок грошей, а після - хоч потоп" не мислить і мислити не може, але вже цієї мети вміє досягти з максимальною ефективністю. Сумніваюся, що другий варіант є великим благом. "Сидите в своем загаженном и неубранном Львове?" Я по роботі мотаюся між Львовом, Києвом і Харковом. І повірте - Львів значно приємніший за Харків. А якщо порівнювати Луганськ і Сімферополь - з одного боку, з Ужгородом і Франківськом - з іншого, то це взагалі небо і земля. Притому небо явно не у Луганську:) Та і взагалі - дивіться бездарні совкові опуси про "ВіктраФьодрича" дорогого і не смішіть людей своєю кітчевою аргументацією.
greval
5033 дн. тому
Соромно жити у такому суспільстві де керують Германи та Бенкендорфи.
Drahoman
5033 дн. тому
Це найкращий аналіз, який я читав від довшого часу. Але треба віддати належне Ганні Герман та іншим відповідальним за іміджетворення, що роблять це вони за найкращими приписами часів КДБ у галузі наступу на людську свідомість. Щодо стьобу сумніваюсь, але може бути, бо до схожого методу вдавався і Тичина (Фауст і Партія веде!), хоч то був і не постмодернізм. З продажною інтелігенцією для України справа традиційна - і за давніх часів, і за сучасних. Всі хочуть мати свої півдулі. І Драч, який дихає Леніним, і Стус... Вітаю ще раз із чудовим аналізом. Лесь Герасимчук
А може...
5034 дн. тому
Отаре, відчуваю Вашу симпатію до Єгора, бо деякі Ваші абзаци - компліменти Бенкендорфу! Режисер зробив і відверто!!! відповів на запитання «Телекритики». Його чесну позицію поважаю! Думаю, якби він був єдиним автором (без «консультантів») то Ви побачили фільм інший, значно професійніший. А на запитання - Чому такий подарунок? - як кажуть « А це вже зовсім інше кіно». І до чого тут здивування щодо титрів? Це ж шанована Н.Лігачова всіх вчить, якщо автор себе поважає, то у … випадках не ставить свого прізвища,.. відстоює свою позицію, але... готовий до компромісів… а далі… все стане на свої місця. . Отаре, з Вашим «нижче спини» цікаво проти ночі. З поваги до Вас зауваження приймаємо до відома. А ще…додайте «шарму и обаяния», а краще перчинки - посміхніться, Вам личить посмішка.
Космополит
5034 дн. тому
Странно, я вспоминаю фильмы 5 канала и СТБ о т.н. Оранжевой революции. Говорили о "массовом воодушевлении" карпатских гопников, о зачатых на Майдане детях. Говорили "із захопленням, піднесенням" и т.д. Прославляли человеколюбивый режим "народного" Президента. А народный Президент оказался никчемным болтуном, который избавившись от майданных соратников, окружил себя банальными коррупционерами. Отар, а Вам не стыдно, что своими материалами образца 2004-2005 года вы поставили под сомнение свою репутацию? Вы привели (и Вам подобные) к власти болтуна, а отвечать за это теперь не хотите? Ваши соратники ТОГДА призывали к люстрации. Предлагаю теперь люстрировать Вас. Сидите в своем загаженном и неубранном Львове, пишите для провинциальных газет. Эксперт Вы - никакой.
Vlodko
5034 дн. тому
Аналіз документального"кіношедевру" - попадання в десятку! А версія стосовно супертонкого стьобу досить цікава. Для такого висновку треба добре знати творців (творця) шедевру. Якщо ця версія має реальне підгрунтя, то Перший національний можна привітати із здобутком. Нарешті державний канал видав достойну сатиру на увесь наш "спосіб" життя і обрання собі гаранта. Браво!
Юрій Фінклер
5034 дн. тому
Отаре, дякую! Але придуркуватих каналів було не чотири, а значно більше - цей маразм показували всі обласні державні телекомпанії України. ВСІ!!! Щодо наслідків? вони вже є: пана Стуса в понеділок ввели до складу комітету з присудження Шевченківських премій. Не виключено, що наступна премія буде вручена авторам - даруйте, авторові - цього "шедеврального" кіно-панегірика. Панегірика, який засвідчив, що для Бенкендорфа Янукович - покійник: про нього або добре, або ніяк... Слава Бенкендорфу?.. 0679391878, Юрій Фінклер
Woland
5034 дн. тому
Отар, не плохо, совсем не плохо. Молодец!
Алегарф
5034 дн. тому
Не читал, конечно, но, по ходу, у Отара острая форма синдрома читателя Украинской правды - всё подвергать сомнению и тупому остракизму. Пускай Минздрав подключается - и закрыть эту стенгазету нахрен!
Nkozachyk
5034 дн. тому
Абсолютно згідна з автором статті! Дякую, що розтлумачили, звідки ноги ростуть, бо вже думала, невже це Ганна Герман таку дурість втнула. Аж ні! Вона ж бо набагато розумніша і робила все б набагато тонше... А тут ніби сокирою все роблено, і окрім несприйняття фільм нічого не викликав - ні любові не додалося до Президента, ні поваги... Хоча у багатьох він викликав жваві дискусії - чому, наприклад, немає спогадів його сокамерників чи друзів, з якими він шапки зривав у перехожих... Бенкендорф зробив ведмежу послугу Гаранту - невже він цього не зрозумів? Дивно, що досі керує НТКУ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду