Своя сорочка

30 Січня 2009
14105
30 Січня 2009
17:23

Своя сорочка

14105
«Інтер» дивує своїм лаконізмом і невибагливістю, «Плюси» – зверненням до трендового прийому людської анімації, Новий – акцентуванням на «обличчях» каналу
Своя сорочка

Оскільки прямої реклами у зв'язку з кризою та «мертвим» постноворічним сезоном в ефірі вдень із вогнем не знайдеш, а у вечірньому праймі, буває, виходить аж один(!) ролик на блок, нашу увагу в між- і внутрішньопрограмних перервах привернули телевізійні заставки.

 

Ці ролики традиційно позначають вихід каналу на «рекламну паузу», відбивають блоки прямої реклами від блоків ефірних анонсів. Їх разом з анонсами програм зараховують до ефірного телевізійного промо, яке за законом не є рекламою, тобто не обмежується часовими квотами, але за своєю суттю є повноцінним рекламним продуктом. Заставки - це іміджева самореклама телеканалів.

 

Більшість промо-директорів українських каналів сходяться на думці, що ефірне просування - найефективніший спосіб донести до глядача інформацію про канал і його програмне наповнення. Наприклад, дослідження, проведене телеканалом ICTV, показало, що анонси в ефірі бачать близько 70% глядачів. А в промо-службі «Інтера» переконані, що 90% інформації про продукти телеканалу глядач отримує з ефіру. Пояснюється це тим, що ефірне промо звертається вже до лояльної аудиторії, яка готова сприймати те, що їй пропонують.

 

Однак це зовсім не означає, що промо-директори розслабляються й працюють у півсили, знаючи, що їхній глядач це проковтне. Відомий рекламіст Раймонд Рубікам вважав саморекламу найважчим завданням копірайтера. Завдання промо- й арт-служб каналів - розробити «одежу» телеканалу. А зустрічають, як відомо, за нею. Тому телевізійний дизайн, заставки й анонси грають вирішальну роль у тому, як глядач сприйме канал, як він до нього поставиться і чи повернеться до нього згодом. Безумовно, вони також працюють на залучення нового глядача.

 

За словами колишнього арт-директора «1+1» Ольги Захарової, за рік на оформлення програм, ефіру та на підготовку промо-кампанії українські телеканали витрачають від 300 тис. до 1,5-2 млн. доларів. Ці витрати включають і розробку та виготовлення іміджевих заставок. Звичайно, по максимуму витрачаються під час просування нового сезону та в процесі ребрендингу. Якщо ж канал роками не зазнає значних змін у програмуванні, не розвивається й задовольняється найменшим, не працюючи над нарощуванням аудиторії, йому зайві витрати ні до чого. Але великі мовники ніколи не нехтують саморекламою, тим паче, якщо в їхньому штаті передбачені спеціальні уповноважені служби.

 

Якщо ефірні анонси передусім інформують про те, що подивитися, то заставки задають тон сприйняття. Простіше кажучи, заставки - це настрій глядача. Вони акцентують на емоціях: затишку, життєрадісності, задовільності, єднання тощо. Іміджеві ролики каналів супроводжуються слоганами, які, власне, й висловлюють головну емоцію в словах. СТБ - «Ти вдома», «1+1» - «Ти не один», Новий канал - «Життя яскраве», М1 - «Кров з молоком», НТН - «Ти свідок», «24» - «Світ твоїх новин», 5 канал - «Перший інформаційний», ТОНІС - «Найбільш об'єктивний канал» і т. д. У слоганах ключовим є слово «ти», «твій», у яких і виражена лояльність, якої домагаються телевізійники.

 

Прийоми, вживані останнім часом у заставках українських телеканалів, різноманітні. «Інтер» дивує своїм лаконізмом і невибагливістю, «Плюси» - зверненням до трендового прийому людської анімації (див. «Детектор медіа» № 11/2008 р.), Новий канал - акцентуванням на «обличчях» каналу. Між іншим, раніше образи власних телезірок уже використовував «1+1». Тоді ведучі з'являлися в карнавальних масках і гримі, так що їх важко було розпізнати, і щоразу, переглядаючи заставки, ваш автор намагалася розгадати, хто є хто. Новий підійшов до прийому інакше - його ведучі трансформуються з якоїсь речовини - і розповів, як у вірші Маршака, з чого створені «хлопчики» й «дівчатка»: Андрій Доманський - із бджіл, Андре Тан - із ґудзиків, Ірина Волкова - з мильних бульбашок.

 

Вашому ж авторові найбільш імпонують заставки американського телеканалу National Geographic. Його меседжі поєднують пізнавальну складову, елементи соціальної реклами й емоційний заряд. У роликах Nat Geo оповідується про якийсь невідомий загалу науковий факт, після чого йде фраза «Задумайтесь» (Think Again) і назва каналу. Наприклад, в одному з роликів італієць ходить по невеликому містечку від будинку до будинку й під вікнами гукає друзів, повертається додому й кричить до дружини: «Маріє, мені ніхто не телефонував?». Після цього диктор оголошує: «Майже третина мешканців Землі ніколи не користувалася телефоном. Задумайтесь». Або в іншій заставці йдеться про те, що візочок з універсаму - другий найбільш уживаний чотириколісний транспортний засіб після автомобіля. Цікаво? Пізнавально? Нестандартно? Авжеж! Із цих заставок чітко зрозуміла спрямованість каналу National Geographic, вони дотепно зняті, і їх зовсім не нудно переглядати знову і знову.

 

Nat Geo спирається не лише на одні емоції. Така позиція в іміджевій саморекламі гарно спрацює за умови гарної адаптації для каналів різного спрямування. Тому чекаємо примірки цієї сорочки українськими мовниками.

 

Рейтинг

 

Позитивний:

 

Ролик «Рошен» про письменника і стюардесу, яка вірить, що шлюби укладаються на небесах, - це солодка ложечка телевізійної радості в похмурій кризовій реальності. Шоколад, як відомо, стимулює розумову діяльність і виділення гормону щастя. Тож не дивно, що «Рошен» продовжує формувати лояльність до свого щасливого бренду і спонукає споживачів вірити в краще.

 

Нейтральний:

 

Уся рекламна продукція численної лінійки брендів компанії Procter&Gamble, яка в січні була відсутня в телевізійному ефірі, зараховується до нейтральної зони. Позитив ми вбачаємо в тому, що рекламодавець дав нам змогу перепочити від одноманітної й нецікавої жуйки своєї реклами, яка раніше заполонила всі ефіри. Негатив, натомість, полягає у збитках телевізійників, для яких Procter&Gamble протягом декількох років був найбільшим рекламодавцем. І, правду кажучи, порожньо якось стало без «Проктера».

 

Негативний:

 

Лілія Подкопаєва в рекламі зубної пасти «Сенсодин» отримує наш мінус за надмірність неприродності. Всюдисуща екс-гімнастка вже набила оскомину своєю тотальною присутністю та здатністю піаритися на всьому. У рекламному ролику «відома людина», як вона себе називає, дратує бездарністю акторської гри в ролі пацієнтки стоматолога. Видається, що амплуа мами-всиновительниці, вірної дружини й танцюристки-скандалістки їй удавалися набагато краще.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14105
Читайте також
03.03.2010 12:51
Мар'яна Закусило
38 933
20.11.2009 16:24
Мар'яна Закусило
16 766
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 787
22.10.2009 16:35
Мар'яна Закусило
15 383
24.09.2009 16:49
Мар'яна Закусило
16 033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду