Усе набагато гірше

24 Лютого 2010
42808
24 Лютого 2010
11:05

Усе набагато гірше

42808
Навіть не тіштеся надією, що проблема нерозрахунків із журналістами вирішується усвідомленням того, що ми самі винні … Все набагато гірше
Усе набагато гірше

Відповідь на статтю Каті Горчинської  «Сами виноваты».

 

У домі повішаного не говорять про мотузку. Мабуть, зовсім не тому що «мотузка» заборонене слово. Але згода -  про тактовність-нетактовність не варто. Журналістика, загалом, не дуже тактовна професія.

 

В одному з романів Чака Паланіка є такий приклад. Щось до розмови про журналістську етику - перекажу по пам'яті. Уявіть, ви репортер, діло відбувається на Святвечір. Вас викликає редактор і відправляє на інший кінець міста - десь там, в замизганих трущобах у бідній родині загинула півторарічна дитина. Вона подавилася ялинковою прикрасою. Репортаж іде в завтрашній номер. Ви їдете туди, знімаєте злиденну квартиру й запльований під'їзд, бачите прикрашену ялинку, розпитуєте зарьовану мати, де саме вона була, коли це сталося, як саме вона знайшла дитину; говорите з міліціонером, чи і справді йдеться про нещасний випадок, і лікарем швидкої, який вам підтверджує смерть від задухи, і, полегшено обтрусившись, мчите в редакцію. Там пишете репортаж, і десь через годину-півтори, поклавши текст на стіл редакторові, ще маєте надію встигнути на родинну вечерю. Проте редактор вас викликає. Треба, каже, дещо уточнити. Бракує однією деталі, каже редактор. Якого кольору була іграшка. Вам треба повернутися туди, розумієте? І перепитати в матері.

 

Ну в Паланіка далі ідеться про те, що як ви туди не повернулися і не перепитали, то ви не репортер.

 

Катю, я готова провадити дискусію про те, що журналісти мають самі писати, монтувати, верстати, фотографувати, ставити на сайт, і, звісно, продавати рекламу. Хоча логічним продовженням того всього було б - ще й самим то купувати чи передплачувати. А ще самим же читати, і бажано вголос, щоб ще самим же і слухати.

 

Але заявляти «самі винні» зараз журналістам «Главреда», це - дзеркальна ситуація  - казати аналогічні слова безнадійно хворим в онковідділенні. Так, самі винні, що жили в місцях з поганою екологією, не харчувалися екологічно чистими продуктами, нехтували інформацією про канцерогени, зрештою не замінили шиферний дах на черепицю що, дорого? - зате були б тепер без метастазів. Самі винні.

 

У будь-якому разі, усе, що ви говорите, цілком логічно. Тільки важливо усвідомити і те, що ви зараз не в нашій палаті - не тому, що ви щось робили краще. І не тому, що ви - «самі не винуваті». Вам просто поки пощастило.

 

Але навіть перед лицем final curtain я все одно не впевнена, що рейтинг «найкращих» компаній, в якому членами журі, що визначають цей рейтинг, є керівники тих самих «кращих компаній», можна назвати «спецномером». Чи, як ви ще сказали, «рубрикованою рекламою»?.. Більше того, я навіть не впевнена, що це краще за рекламу масажних салонів, яка друкувалася у вашому виданні раніше.   

 

Розподіл праці завжди вважався цивілізаційним досягненням. І журналістика не виняток. Розподіл на рекламістів і журналістів був наслідком непростої історії становлення корпорації, за цей розподіл існує важлива і переконлива аргументаційна база. Але, ви праві, цивілізаційні норми рухнули. І не тільки на медіаринку. 

 

Так само як керівник «Франс-прес» я готова відстоювати, що «Детектор медіа» є найкращим виданням про українські медіа. Я готова це говорити членам Нацради, які не починають своїх засідань без «Детектор медіа». Членам профільного комітету ВР, які один з одним домовляються через наше видання. А ще усім директорам усіх каналів - нашим потенційним рекламодавцям. Але нащо, як вони це і так знають? Знають, але ніколи не визнають, бо їм це не-ви-гід-но. Вашим (нашим?)  топ-менеджерам теж треба - «спецномер», рейтинг компаній, який визначатимуть вони і тільки вони. Приблизно так, як вони зробили цьогоріч на «Телетріумфі» - «всьо взялі і подєлілі». Так, це рак мозга. Але їм так по-до-ба-єть-ся.

 

Ринок хворий. Реклами мало. Нас багато. Її на всіх не вистачить. Готова погодитися, що природний відбір - річ неприємна, але необхідна. Тому коли помирає одне видання, в іншому мають розуміти, що той, хто протримається найдовше, отримає все.

 

Тільки ви ж розумієте, що виживе навіть не той, хто поїде питати, якого кольору іграшка...

 

Фото Андрія Шарапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42808
Читайте також
20.03.2010 20:47
Татьяна Белозерова, для «Детектор медіа»
43 276
24.02.2010 08:58
Катя Горчинская, для «Детектор медіа»
31 393
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
maribird
5170 дн. тому
Блискуче.
Казачка Мамай
5172 дн. тому
Журналисты не должны продавать рекламу. Труд журналистов во всем цивилизованном мире оплачивается достойно, так, что хорошему журналисту не нужно идти бастовать или продавать(ся?). Люди, которые решили бастовать в условиях кризиса, когда выкинуть на улицу могут любого, люди, которые решились бастовать, объединились вопреки нашему национальному менталитету - моя хата скраю - уже достойны уважения. Как достоен уважения любой, кто способен отстоять свою позицию вопреки.
31415926
5172 дн. тому
В диптихе Кати и Леси ключевая фраза "їм так подобається". В начале 90-х в Украину хлынули инвесторы и продавцы в расчёте на 50-миллионный контингент европейских покупателей. В это же время появились новые издания - как отечественные, так и принадлежавшие иностранцам. На многочисленных выставках и ярмарках мне - особенно услышав заданные по-английски вопросы - наперебой предлагали рекламу. И я её, конечно, приносила. Реакция? У наших: воровали мои 5%, на которые был составлен договор. Естественно, зарезанная курица золотые яйца не несёт. У "Интелньюс": это не ваше дело, мы вашу рекламу не возьмём, мы наняли женщину, которая ходит по посольствам и предлагает подписаться - этого достаточно.
123
5172 дн. тому
!!!
media
5173 дн. тому
Леся права. Журналисты не обязаны продавать свой труд в виде поиска рекламы для оплаты за написанное, их труд уже продан владельцу СМИ за зарплату или гонорар.
dr.Lightman
5173 дн. тому
Катеньке Горчинской надо сказать спасибо- она очень толково изложила, как мыслят комсомольцы, вдруг ставшие большими специалистами в бизнесе.Если мне не изменяет память, Катя была в числе многих, кто искренне, по-комсомольски, верил, что светлое будущее СМИ настанет тогда, когда сюда придут иностранные инвесторы.Не случилось, хотя инвесторы были и есть.Катя умалчивает, либо не знает, что господа Коломойский и Третьяков являются субъектами украинской политики.Именно они создают правила, и в СМИ тоже.Так что в первую очередь претензии к ним и их правилам, которые они насаждают- почему они не стимулируют развитие СМИ и соответственно не пекуться о своих доходах. Катя (хоть ты и не Борис:), ты не права!
Г.Б.
5173 дн. тому
читаДтч // 24.02.2010 11:07:13 Катя Горчинская, Ваши дети голодали хоть раз? Так, чтобы Вы не знали бы - у кого бы ещё одолжить денег... ...Вопрос к Горчинской не по адресу. Детей рожать не удел очень талантливых дам-писательниц. Высшее предназначение - создавать-рожать шедевры из букв и знаков препинания. При этом, чтобы литредактор у писучей дамы, не умеющей и даже не желающей, как плебеи, "размножаться", регулярно исправлял грамматические ошибки.
dr.Lightman
5173 дн. тому
+100
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду