Одноманітна інакшість

13 Листопада 2009
7762
13 Листопада 2009
10:46

Одноманітна інакшість

7762
«Сіті Андеграунд»: лише в столиці «нормальні» мамині сини та дочки перетворюються на різнокольорову молодь, чия мета - виявити свою інакшість
Одноманітна інакшість

Нова програма «Сіті Андеграунд», старт якої відбувся в ефірі каналу «Сіті» 1 листопада (21.30), почала розповідь про субкультури великих міст. Уже в першому випуску, що за форматом є 40-хвилинним документальним фільмом, автори проекту обмовилися й уточнили одночасно: йтиметься лише про великі міста. Воно й зрозуміло: в своєму рідному Ніжині я не зустрічав підлітків емо в чорно-рожевих кольорах, не кажучи вже про панків із кольоровими ірокезами.

 

Навіть у часи перебудови вулицями мого рідного міста сторожко пересувалися, залежно від віянь перебудовчої моди, зо три патлатих хіпаря, з десяток брейкерів, котрі носили рукавички без пальців та зачіску-їжачок, а найбільшу спільноту являли собою п'яні петеушники в варених джинсах, які криками «Хеві метал!» на танцях доводили свою причетність до руху рокерів чи металістів. Мама розповідала, що в часи її ніжинської молодості стиляг та бітломанів теж можна було зібрати в жменьку. Думаю, в Конотопі, Шепетівці чи Коломиї ситуація з розвитком субкультур була, є і буде схожою. Тому логічно не просто погодитися з орієнтацію «Каналу TVого міста» на аудиторію щонайменше обласних центрів, а й уточнити: всі субкультурні спільноти народжуються, живуть та помирають у Києві.

 

А звідси - глибоке переконання вашого автора, що після перегляду в багатьох залишиться враження: за межами Києва панки перестають бути панками, готи - готами, емо - емо (це слово не відміняється) тощо. І навпаки: лише в столиці «нормальні» мамині сини та дочки перетворюються на різнокольорову молодь, чия мета - виявити свою інакшість та шокувати консервативне суспільство. Мешканці інших населених пунктів України цього кошмару позбавлені. А значить, підліток із райцентру буде просто п'яним чи накуреним, а київський підліток при цьому ще й носитиме на голові панківський ірокез.

 

На офіційному сайті каналу «Сіті» програма «Сіті Андеграунд» анонсується як «програма, за допомогою якої глядач загляне за лаштунки життя сучасної молоді, а підлітки різних субкультур вікової категорії від 14 до 21 року отримають шанс зламати стереотипи і задекларувати свій світогляд, заявивши про себе на всю країну». Але якщо, як ваш автор підозрював вище, «вся країна» для представників різних субкультур обмежується Києвом, у такому разі «глядач», який на вулицях свого міста представників різних субкультур не побачить, все одно ці стереотипи матиме. А знайдуться й такі глядачі, котрі втішаться, що молодь вештається не просто п'яна, а п'яна, та ще й із ідіотськими зачісками.

 

Переглянувши програми циклу про нелегке життя емо (1 листопада) та панків (8 листопада), я переконався: жодного негативу ці субкультурні спільноти в мене не викликають. Щоправда, побачити все це завдяки каналу «Сіті» я справді можу лише по телевізору: ані на моїй вулиці, ані в моєму районі, ані взагалі на київських вулицях та майданах гурти «емоційних» меланхоліків чорно-рожевого кольору та шкіряні агресори з наїжаченими головами щодня не зустрічаються. То виходить, моя терпимість має чітке пояснення: очі не бачать - серце не болить? Чи все набагато простіше - серед нас не так багато «інакших», щоби вони справді становили якусь загрозу чи претендували на серйозну субкультурну спільноту, яка має свою міцну ідеологію...

 

«Ми схожі на хіпі», - мляво промовляє дівчинка-емо Аня. Можливо, але чим схожі? Неагресивністю, соціальною та суспільною пасивністю, популяризацією ідей вільного вселенського кохання? Ось подружка Ані пояснює мету свого перебування в емо-спільноті: «Мы очень часто посещаем подобные мероприятия», маючи на увазі концерти улюблених гуртів, і це «подобные мероприятия» звучить нічим не краще, ніж протест молодого ненависника емо: «Я не хочу, щоб вони відвідували міроприємства!».

 

Або панк Павло, який говорить про себе та свої захоплення дуже вичерпно: «Я учусь и развиваюсь. А все вокруг говорят, что я - говно. А я не говно, потому, что буду заниматься своей профессией. И вот когда они все придут ко мне, то посмотрим, кто из нас говно». Складається враження, що хлопці та дівчата, об'єднуючись у рамках певної субкультурної спільноти, самі не готові пояснити мету такого об'єднання, крім, само собою, бажання спілкуватися і разом гуляти та «посещать мероприятия».

 

Мінімум чверть століття тому радянській андеграунд чітко усвідомлював, що він, може, і лайно, але «совок» смердить ще більше. І буду вдячний, якщо мені назвуть прізвище радянського панка чи хіпаря, який із часом змінив погляди й пішов працювати, наприклад, у міськком комсомолу чи по профспілковій лінії. Тоді як нинішні субкультурники не виключають можливості з часом перебратися з андеграунду в цілком гламурний офіс. «Он держит дома шесть альбомов ГО и пять альбомов БГ. И вроде бы он не предатель, он по-своему прав», - співав колись давно з подібного приводу Сергій Чіграков (Чіж). Виглядає, хлопці з дівчатами, які охоче говорять на камеру про свою інакшість, насправді не надто переконані в своїй правоті...

 

Відсутність єдиної ідеологічної платформи в нашої з вами держави робить неможливою та неефективною будь-яку форму соціального, молодіжного, суспільного протесту. Навіть якщо своїм зовнішнім виглядом емо, готи, панки та інші й епатують когось, то не суспільство як таке. Суспільству по цимбалах не лише розфарбовані молоді люди з оригінальними зачісками. Суспільство вже забуло про недавній педофільський скандал, вже не запитує в аптеках маски - головну панацею від грипу (їх все одно не завезли, а ті, хто хотів, зробили самі). Суспільство готове йти на вибори, хоча наперед знає: похід на виборчі дільниці - це рух на поганий запах, тоді як нормальна людина намагається не йти туди, де смердить. Суспільство в Україні ще не сформувалося як спільнота з певними пріоритетами й запитами і, відповідно, з певними стереотипами, які негайно треба ламати.

 

Це яскраво помітно, коли журналісти «Сіті Андеграунду» запитують у громадян, як вони ставляться до емо чи панків. Відповіді однозначні й однотипні: «Всі вони виглядають однаково, тому нагадують стадо, а стадо вбиває індивідуальність», «Дураки какие-то!», «Всі вони якісь безвідповідальні», «Шли бы лучше работать!» - тобто, пересічні перехожі зазвичай реагують неадекватно. Але якщо не привернути увагу до існування субкультур спеціально, то так звані обивателі і не згадають про «інакшу» молодь. Значить, в Україні (читай - у Києві) існування різноманітних субкультур - жодним чином не виклик суспільству. Бо суспільство таких викликів не чує й не помічає. Хіба що журналісти нагадають при нагоді: «Альо, суспільство, тебе епатують!»

 

Отже, в підсумку у випусках «Сіті Андеграунду» маємо дві сторони. З одного боку - молодіжні «клуби за інтересами», де емо можна відрізнити від панка, якщо поставити їх поруч, хоча самі вони толком не можуть пояснити, чому один із ірокезом, а другий - чорно-рожевий. З протилежного боку - суспільство, якому все одно, емо ти, панк чи ким там ще себе можна назвати, бо їх усіх сприймають однаково, міряють однією лінійкою, критикують однаковими словами. Отже, хоч навиворіт вивернися - все одно обиватель не сегментує для себе субкультури. Хоча б через те, що субкультури самі ще не готові себе сегментувати. Важко уявити людину, яка анархіст у душі, а не на тачанці поруч із портретом батьки Махна. І не кожен, хто ріже собі сьогодні вени в ванні, наслухався музики в стилі емо...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7762
Читайте також
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 402
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 272
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 491
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 022
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 994
09.03.2010 19:22
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 869
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 099
15.02.2010 07:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 328
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 406
18.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 203
15.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
21 755
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 540
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 567
19.11.2009 10:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 308
09.11.2009 19:09
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 943
29.10.2009 10:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 329
21.10.2009 09:44
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 081
14.10.2009 19:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
12 901
24.09.2009 13:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 529
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5270 дн. тому
анвер: "Який розумний - аж страшно!" (Прокіп Сірко про Голохвостого)
анвер
5271 дн. тому
це слово не відміняється, а відмінюється!
кокотюха
5271 дн. тому
Коломия згадана довільно, від ліхтаря, але - хай живуть коломийські готи і панки!!!!!!!!!!!!!!!!!! та само, як всі емо Шепетівки! А стосовно відроблення реклами, так мені ще не заплатили. До речі, якви думаєте, скільки взяти? Бо дотепер брав $ 998.99. За курсом 6.66.
roundwash
5271 дн. тому
про Коломию ти тільки так думаєш, і це наштовхує на думку що ситуації в інших містах ти так само не знаєш.
яванка
5271 дн. тому
Якась маячня. Що хотів сказати автор? Просто відробити рекламу программи мабуть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду