З усіх скетчів українці обирають «Файну Юкрайну»

3 Вересня 2009
36339
3 Вересня 2009
09:39

З усіх скетчів українці обирають «Файну Юкрайну»

36339
З усіх скетчів українці обирають «Файну Юкрайну»

В історії телевізійних закупок телевізійна мода на скетч-шоу змінила в українському ефірі моду на ситкоми, справжній бум на які спостерігався після успіху «Моєї прекрасної няні». Серед власного виробництва тоді найпопулярнішим продуктом у цьому жанрі став «Леся+Рома». Були й інші більшою чи меншою мірою вдалі спроби і в інших каналів - у «1+1» («Моя прекрасна сім'я», «Давай одружимось»), Нового каналу («Камера-кафе») та Першого національного («Родичі»). Однак після цього українські виробники охололи до цього формату, надавши перевагу російським проектам: «Люба, діти і завод», «Щасливі разом», «Татусеві дочки» тощо.

 

Скетчі, на відміну від ситуаційних комедій, - і простіший, і бюджетніший формат. Це короткі комедійні сценки тривалістю до п'яти-семи хвилин, кількість акторів тут гранично обмежена. Приміром, «Файна Юкрайна» на Новому каналі виробляється силами Андрія Молочного та Сергія Притули: вони самі пишуть сценарії, самі грають усіх персонажів, самі займаються постановкою. Порівняно з компактною «Файною Юкрайною», скетч-шоу «Смішніше за кроликів» просто-таки вражає розмахом - аж шість акторів: Володимир Моїсеєнко, Володимир Данилець, Олексій Агопян, Олександр Вилков, Ірина Новак, Ксенія Хижняк.

 

Пік популярності у Великобританії скетчі пережили ще 2002 року, коли проект під однойменною назвою «Скетч-шоу» навіть отримав кілька престижних премій Британської академії кіно та телебачення і став найкращою комедійною програмою року. В українському ефірі першим популярним скетч-шоу стала «Наша Russia» виробництва російської компанії Comedy Club Production, яка з 2006 року виходить на ТНТ (класику телебачення на кшталт «Городок» ми не рахуємо, бо рамки скетч-формату для неї завузькі, скетчі є лише однією з її рубрик). Новий канал досить вдало транслював цей продукт із квітня по серпень 2007-го. Після цього права на шоу придбав «1+1», який розмістив його у вихідні.

 

На «Плюсах» проект виходить і тепер, однак із весни цього року «Наша Russia» паралельно транслюється й на ICTV. Причому на «1+1» та ICTV проект не тільки стоїть в ідентичних слотах, а й перетинається в часі в суботу. При цьому ICTV, за інформацією прес-служби, придбав прем'єрні серії проекту за 2009 рік, а «Плюси» продовжують показ старих сезонів. До речі, це не єдиний приклад контрпрограмування за принципом «старе проти нового». Останнім часом на «1+1» нерідко вдаються до показу проектів, нові випуски яких уже купили інші телеканали. Наприклад, «Плюси» повторно показують «Мою прекрасну няню», прем'єра якої йшла на Новому каналі, або демонстрували минулорічну «Юрмалу», поки ТРК «Україна» транслювала цьогорічні випуски. Згадується, що до аналогічного прийому вдавався Сергій Дем'янчук, коли очолював програмну службу «Інтера»: щоправда, тоді знамените контрпрограмування старих випусків «Караоке на Майдані» проти нових на «1+1» давало ще й рейтинговий результат (на відміну від повторення «Няні»).

 

Цікавими є й показники програми «Наша Russia» на цих каналах (покази майже збігалися в часі). Зокрема, 27 червня програма вийшла о 22:35 на ICTV й о 22:15 на «1+1», 18 липня - о 22:30 на ICTV й о 22:20 на «1+1».

 

 

Як бачимо, показники проектів майже однакові за 18+, проте спостерігається суттєва перевага ICTV за 14-49. Втім, якщо співвідносити ці цифри із середніми показниками каналів за їхньою комерційною аудиторією, то на «1+1» вони будуть трохи вищими за середню частку (за 18+), а на ICTV удвічі її перевищать (за 14-49).

 

При всьому цьому на ICTV геть не прижився проект «Українці Афігенні», виробництво якого минулого року канал замовив продакшну «Ледокол». Проект виходив у денних слотах і за цей рік мав рейтинг 1,65%, частку 8,93%, аудиторія 14-49 (за комерційною аудиторією каналу в містах із населенням понад 50 тисяч - 10,59%). Показники проекту навіть перевищили середню частку каналу, але поступилися програмі «Наша Russia» (особливо за рейтингом) - рейтинг 3,45%, частка 12,93% (за «50 тис.+» - 13,47%).

 

У новому сезоні «Українці Афігенні» на ICTV не з'являться. Але найближчим часом канал запустить проект власного виробництва «Велика різниця в Україні». «Ми замовили певну кількість, усе, що замовили, ми показали. Продовжувати не плануємо», ‑ сказали ТК у прес-службі каналу. Не запускатиме ICTV найближчим часом і нових скетчів власного виробництва: «Однак якщо буде цікава ідея, ми від неї не відмовимось».

 

Найуспішнішим із українських скетчів виробництва резидентів Comedy Club виявилося шоу «Файна Юкрайна» на Новому каналі. Цей проект стартував минулої осені й виходитиме в новому телесезоні. В середньому скетч-шоу мав рейтинг 4,19%, частку 14,61% (за «50 тис.+» рейтинг 4,26%, частка 15,14%), аудиторія 14-49.

 

 

За даними Gfk Ukraine

 

До того ж «Файна Юкрайна» ще й набагато популярніша за російські скетчі, які також час від часу з'являються на Новому переважно у денних слотах (хоча й у них непогані показники). Причому за комерційною аудиторією протягом останніх тижнів проект майже стабільно займає місце в топі. А от російська програма «Даёшь молодежь!», яка виходить на каналі щодня о 15:20, за цей рік взяла рейтинг 1,38%, частку 12,87% (за «50 тис.+» - 14,42%), аудиторія 14-49.

 

Ще одне вітчизняне скетч-шоу транслюється на «1+1». «Смішніше за кроликів» з'явилося в ефірі наприкінці минулого року. Спершу канал намагався підшукати йому слот у передпраймі буднів, але згодом розмістив його у святкові новорічні тижні у слотах, близьких до прайму. В середньому, шоу мало рейтинг 4,36%, частку 12,06% (за «50 тис.+» - 8,39%) за аудиторією 18+ та рейтинг 3,95%, частку 13,54% (за «50 тис.+» - 9,3%) за аудиторією 14-49. Ці показники трохи нижчі за цьогорічні середні по «1+1» (частка 12,83%, за «50 тис.+» - 9,42%) за 18+, однак вони перевищили показники каналу за 14-49 (частка 13,06%, за «50 тис.+» - 9,5%). Крім того, цей проект популярніший за російське скетч-шоу «Шість кадрів», регулярно трансльоване «Плюсами» в денних та ранкових слотах (середня частка 10,67% за 18+ та 12,55% за 14-49). На каналі, певно, дуже задоволені результатами: купили навіть другий сезон - попри те, що його виробництвом займається компанія колишнього співвласника «Плюсів» Бориса Фуксмана TV.com. Тепер, відповідно до нової угоди, канал транслюватиме це скетч-шоу протягом найближчих двох років. А от знімати продовження, за словами голови правління «Української медійної групи» Вікторії Горенштейн, наразі не планують.

 

«З "1+1" ми не обговорювали продовження зйомок скетч-шоу, оскільки наразі канал не зможе самостійно профінансувати його. Нас цілком влаштувала ціна, запропонована каналом, але її недостатньо для фінансування. Цей продукт паралельно продано на СТС, бо український ринок не покривав витрат на нього. Водночас СТС поки що не висловлює зацікавленості у продовженні, відповідно, ми й не ведемо перемовин із "1+1"», ‑ пояснювала пані Горенштейн.

 

Високі показники кількох успішних вітчизняних скетч-шоу свідчать про життєздатність і затребуваність формату, а от їх невелика кількість серед проектів, запланованих на новий сезон, виказує брак яскравих українських гумористів на телебаченні. І конкурентів у цій ніші предостатньо - і російських, і західних, та й майбутні вибори - не найкращий провісник урожаю на ниві скетч-шоу: телевізор, як нескладно спрогнозувати, пропонуватиме глядачам переважно політичні анекдоти. Як в акторському виконанні, так і просто «з життя».

 

Ілюстрація - r1tv.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36339
Теги:
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 913
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 017
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
petryk
5315 дн. тому
Для Ирэн: В материале говорится об общенациональных предпочтениях, то есть популярности проекта Файна Юкрайна среди аудитории 14-49, а не о том, как кто продается. Темы, поднимаемые в шоу, интересны всем возрастным категориям. Это правильный маркетинговый ход. И в этом большая заслуга Дмитрия Царенко, продюсера шоу.
Vitovt
5316 дн. тому
Премьера Няни все-таки была на Плюсах :)
ирэн
5318 дн. тому
Реклама продается по 18+, так что уважаемые, Файна отстает от кроликов
L'amurchik
5318 дн. тому
Файна Юкрайна - як на мене дійсно прикольний серіал. Тільки б поменше джинси. Памятаю одну з серій, про цирк "Кобзов". Там розповіли скіільки коштує поплавати з дельфіном, в котрій годині. І де територіально цей дельфінарій знаходится. Джинса і тут процвітає. Ура.....((((((((((((((( Фу
talant
5320 дн. тому
Файна Юкрайна и Леся+Рома патриотично-ироничные. Что в них и подкупает. Они не бомбят мозг дурацкой пропагандой. И не заискивают перед "старшим" "братом" Там не обсасываются темы: "душевного рсейского величия", "понаехавших хачей", и "тупых америкосов". От этих тем на нашем ТВ уже тошнит, и просто это переключаешь.
petryk
5320 дн. тому
Кстати, насчет номинации "Телетриумфа": Файна Юкрайна с высоты своей популярности замахнулась на очень весомую номинацию - "Розважальна програма", что по-моему намного почетнее и статусней номинации "Лучший сценарий", которую претендует получить УА. Победа в номинации "Лучший сценарий" не интересна многим проектам, соответственно не было жесткой конкуренции претендентов, а в номинации "Розважальна програма" боролось несколько сильных "игроков" рынка. Вот и вся математика.
petryk
5320 дн. тому
Рейтинги, изложенные в материале, не первое подтверждение популярности и народной любви к Файне Юкрайне. По результатам опроса, проведенного журналом "Афиша" среди молодежи, был составлен список самых популярных трендов, которые занимают сердца и головы подрастающих законодателей мод: http://www.tv.ua/offscreen/7277/. К тому же, например Наша Раша позаимствовала некоторых героев у Молочного и Притулы, кто следит - поймет.
Абдуллаев
5320 дн. тому
И заслуженно. Лучше аналогов.
medved
5320 дн. тому
То bosiy: шановний, Ваше прізвище - не Бахматов часом?
bosiy
5320 дн. тому
Не знаю, "успех" ФЮ мне кажется лежит в области пиара, а не качества продукта. Косвенно, это подтверждает и номинация "Телетриумфа" для "Украинцев Афигенных", Файна Юкрайна этим похвастаться не может. ДумаЮ, если бы в УА был хоть какой-то пиар, плюс более узнаваемые лица - то мы бы говорили не об "успехе" ФЮ, а о УА
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду