«Візантійський урок» для «Інтера»

11 Серпня 2009
47614
11 Серпня 2009
15:52

«Візантійський урок» для «Інтера»

47614
«Візантійський урок» для «Інтера»

5 серпня телеканал «Інтер» продемонстрував документальну стрічку «Загибель імперії. Візантійський урок». Автори російського фільму пропонують власну версію причин занепаду Візантії, при цьому проводячи масу паралелей із сучасністю. Саме через розставлені історичні й політичні акценти виникає багато питань як до самої роботи, так і щодо її показу українському глядачеві.

 

У «Загибелі...», не вдаючись до посилань хоча б на якісь історичні документи, з самого початку стверджують, що «темний» і «варварський» Захід руйнував квітучу імперію. Звісно, остаточно її знищили турки-османи у XV ст. Але, за версією авторів, це стало можливим саме через ослаблення, спричинене ідейними західними впливами, а подекуди через банальний грабунок з боку європейців, вивезення капіталу, цінностей і т. д.

 

Останнє справді мало місце, але історія Середньовіччя занадто складна, щоб робити якісь однозначні висновки. Загалом же, автори фільму, залишаючись точними в багатьох наведених фактах, із легкістю інтерпретують їх, виходячи з власної концепції «темної Європи» і «світлої Візантії».

 

Але цю стрічку неможливо назвати історичною не тільки через очевидний суб'єктивізм, але й через намагання вмонтувати в історію сучасну російську політику. Сама термінологія, активно використана оповідачем у кадрі - архімандритом Тихоном (Шевкуновим), якого в російській пресі називають особистим духівником Путіна, не залишає в цьому сумнівів.

 

Візантія, як він каже, зазнала фіаско тому, що не зберегла «вертикаль влади» і «стабілізаційний фонд». Успішні імператори розуміли необхідність боротьби з олігархами, в одного з яких довелося відправити у заслання в далеку провінцію, конфіскувавши статки , -явний натяк на долю Ходорковського. Інший «геніальний інтриган», що отримав політичний притулок у Римі, звідки координував діяльність опозиції, «завдаючи чималого головного болю уряду», звався Віссаріон, хоч ми знаємо, що йдеться про Березовського.

 

Головний же акцент зроблено на трагічності руйнування імперської візантійської ідентичності і способу управління країною («суверенна демократія»). Затавровано всілякі націоналізми. Окремо було сказано про необхідність переміщень населення з центру імперії на її окраїни, з метою втримати їх в імперському тілі: саме тут у другому поколінні сформуються вже зовсім нові люди (читай: нова спільнота - радянський народ).

 

Разом із тим о. Тихон розповів, як Візантію на тлі кризи центральної влади поступово заселяли мігранти - актуальна для Росії проблема. А також прямо заявив, що всі початкові єврейські капітали було зароблено на грабунку візантійських багатств.

 

На російському телебаченні «Загибель імперії» показали вже на початку минулого року, тобто задовго до грузинської війни. Інакше, треба думати, до фільму мав би увійти й епізод про одну з маленьких переможних воєн візантійських імператорів із володарем якої-небудь прозахідної провінції.

 

Можливо, - якщо фільм про Візантію, але він не історичний, - тут прозвучала релігійна тематика? Ось і оповідач з'являється перед глядячем у рясі і навіть читає в кадрі одну з ключових християнських молитов - «Царю небесний...». Крім того, у стрічці багато зйомок з натури, серед яких - пам'ятна для кожного православного Свята Софія. Проте релігійний аспект візантійської історії - Вселенські собори, боротьба з єресями, імператори-іконоборці, знамениті богослови - тут майже не заторкнуто.

 

Україна у фільмі теж не згадується. Але коли мова заходить про Болгарське і Сербське царства, які «по-зрадницьки» відвернулися від Візантії до Заходу, їхні території на екрані розфарбовано в синій та жовтий кольори. Мабуть, невипадково.

 

В одній із рецензій фільм «Загибель імперії. Візантійський урок» порівняли з «лобовою атакою». Справді, стрічка досить динамічна, її автори особливо не переймаються необхідністю доводити озвучені твердження. Що ж сподвигло телеканал «Інтер» на показ цього «шедевру» не публіцистичної, а виключно пропагандистської думки?

 

5 серпня якраз завершувалася поїздка патріарха Кирила Україною, а «Інтер», нагадаємо, був офіційним інформаційним партнером візиту предстоятеля РПЦ.

 

Якщо «Загибель імперії. Візантійський урок» планувався до показу як фінальний акорд, то прозвучав він украй фальшиво. Оскільки, попри наявність оповідача у священицькому вбранні, фільм неможливо пов'язати з жодною духовною темою. Це ода не тільки імперії, візантійській чи російський, а й безпосередньо путінському стилю управління. Урок, за логікою авторів, полягає в необхідності збереження status quo. Інакше - крах.

 

Але навіть така безапеляційна агітація вже виглядає застарілою, тому що економічна криза внесла свої корективи в уявлення про живучість «путіноміки». «Стабілізаційний фонд» схуд, а «вертикаль» в умовах соціальної напруги змушена демонструвати гнучкість.

 

Про поїздку патріарха Кирила в Україну говорилося в різних аспектах - пастирському, паломницькому, політичному. Проте «Інтер» цим показом немов виділив «жирним» саме останній. Чим зробив своїм партнерам ведмежу послугу.

 

Та навіть якщо опустити всі церковно-політичні нюанси, залишається осад у вигляді прямої імперської пропаганди на українському телеканалі. Особливо варто відзначити пасаж ведучого про незрозумілу для Заходу рису візантійців - «відчуття держави як однієї з особистих цінностей». Якщо для Москви обожнення влади є нормою, то для Києва - ні. Хотілося б, щоб хтось із представників телеканалу пояснив, чи означає озвучення цих тез презентацію нової політичної програми для України?

 

Такий контроверсійний фільм вийшов в ефір без попереднього обговорення, до нього не було навіть найменшої «підводки», що взагалі змушує засумніватися в елементарному професіоналізмі інтерівського менеджменту.

 

Але «візантійство» як стиль поведінки поступово стає фірмовим знаком «Інтера». Ще свіжі в пам'яті політично заангажовані ток-шоу. Та й гучний скандал із проектом «Великі українці» не забувся.

 

Шкода, що апологети псевдовізантійської історії не вказали на простий і очевидний висновок - усі імперії рано чи пізно гинуть. І «візантійство», врешті-решт, ховає під своїми уламками тих, хто робив його суспільною нормою.

 

Ілюстрація - http://inter.ua/uk/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47614
Читайте також
14.08.2009 09:12
Денис Жарких
для «Детектор медіа»
27 134
28.07.2009 11:01
Ірина Дружук, «День»
14 589
16.07.2009 06:02
Олександр Дубина
для «Детектор медіа»
9 791
27.06.2009 09:53
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
19 881
22.06.2009 10:08
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
20 139
25.05.2009 10:24
Галя Койнаш, Zaxid.net
13 821
15.05.2009 12:04
Ігор Лосєв, «День»
36 590
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
А
5363 дн. тому
Зрештою, росіянам ця убога агітка теж не сподобалася http://www.apn-spb.ru/publications/article2466.htm
левку-дурку
5364 дн. тому
Единственые юридические оформленные и серьезные претензии на украинские территории заявила страна член НАТО.
Левко
5364 дн. тому
Інгваре, хіба Росія не заявляє, що Крим - то її територія? Хіба там не стверджують, що Крим був переданий Україні без Севастополя, а тому Севастополь - російське місто? Хіба політики тієї країни не влаштовують різні шабаші в Криму на тему: це наша територія? Хіба це не є зазіхання на нашу територію? Чи то нє Путін сказав, що україна - то взагалі не держава? Отож не брешіть ні собі, ні людям.
Стогний
5364 дн. тому
эх-хее... много хотел рассказать местным псевдопатриотам о том как уходят в небытие слабые государства и напомнить один очень полезный анекдот о маленькой и большой собаке.... Но все равно я не изменю точку вашу точку зрения. И все равно для вас по прежнему будет "ублюдок Хусейн". Хотя и до войны и сейчас у Иракцев совершенно другое мнение. Напомню- война началась под флагом уничтожения "оружия массового поражения". Где оно?! ... А Левков очень прошу не становитесь такой простой жертвой информационной ваойны. Посопротивляйтесь, проявите хоть каплю живучести! Иначе, зачем вам башка на плечах? И Россия ведет пропагандистские войны и Америка. И коли вы уж ввязались в это (раз уж на этом сайте пишете) будьте нормальным солдатом , а не бездумным мясом.
Ганка
5365 дн. тому
До речі,чому ніхто не напише про концерти Міхаїла Задорнова,які регулярно з"являються на українських каналах.він там відверто та цілком серйозно проголошує Україну, Грузію, Естонію та Латвію "віссю зла", яка відкололась від народа-богоносця Росії. І в цього "гумориста" думаю,більша аудиторія,аніж у фільма про Візантію
Ганка
5365 дн. тому
Схоже, Інтер сам себе перехитрив. Ось цитата з Вікіпедії, яка проливає світло на фігуру Тіхона та його стосунки з ворогом Кіріла - позбавленим сану єпископом Діомідом, який виступав за православний фундаменталізм та ізоляціоналізм.До речі,Діомід,родом з України. Якось він навіть оголосив анафему Кірілу та покійному Алєксію. Читаємо: Газета «Аргументы недели» от 17 июля 2008 года предполагала: «Говорят, что епископа Диомида негласно поддерживает наместник Сретенского монастыря архимандрит Тихон. Он считался до недавнего времени духовником В. Путина. Кроме того, ему симпатизируют определенные силовые круги. И вот почему. По слухам, „бунт“ епископа Диомида направлен против той либеральной части руководства РПЦ, которая близка по духу президенту Д. Медведеву. Прежде всего это митрополит Кирилл. Но, похоже, Диомид слишком увлекся и задел фундаментальные интересы всего церковного руководства. В том числе и Патриарха Алексия II. В результате „бунт“ был жестоко подавлен и цели его „планировщиков“ не достигнуты. Позиции митрополита Кирилла укрепились не только внутри РПЦ, но и в окружении Д. Медведева.» Не думаю, що фільм "канонічний", і Кірілу було б приємно бачити на екрані чувака,який заступався за його найсильнішого супротивника.
ingvar
5365 дн. тому
Не надо врать.Никакая Россия не претендует на территорию Украины.Кремлю нужна послушная Украина,но не ее территория.Так же ведут себя и США и,к сожалению,это нормально для стран ведущих глобальную политику.Кроме того,стоит вспомнить конфликт Британии с Аргентиной из-за Фолклендских островов,непризнание Китаем независимости Тайваня,претензии Румынии к нашей стране по поводу т.н. Северной Буковины и т.д.А что было бы,если бы крымские татары заявили о своем желании создать свое независимое государство?Интересная тема?Надо быть объективными,а не лепить,что на ум придет.И не мешает нам помнить,что Украина это и есть бывший осколок империи,а не страна,народ которой добился независимости с оружием в руках,тем более,что были мы не колонией,а частью метрополии,поскольку Российской,а позже Советской империями правили,наряду с русскими,столько украинцев,что называть себя задним числом угнетаемым народом просто неприлично.Что же до самого фильма,то конечно же,политическая коньюктура налицо.
GH, md
5365 дн. тому
Дугин: Россия готовится к вооруженному конфликту с Украиной по грузинскому сценарию Сегодня, 19:41 Заявление президента РФ Дмитрия Медведева в адрес украинского руководителя Виктора Ющенко означает объявление войны Соединенным Штатам Америки на всем постсоветском пространстве. Об этом заявил лидер Международного евразийского движения Александр Дугин. Он не исключил, что уже в ближайшее время может начаться вооруженный конфликт в Крыму и восточной Украине с последующим протекторатом России над этими территориями. "Я думаю что отзыв (в данном случае отсрочка поездки в Украину посла РФ) - это серьезно. Это фактически предвоенная ситуация, и это бывает только в крайних случаях", - заявил Дугин. По его оценке, этот крайний случай может быть связан с пересмотром отношения России к территориальной целостности Украины по грузинскому сценарию. "Мы точно так же до последнего признавали территориальную целостность Грузии, но после очередного действия грузинского президента Саакашвили мы перечеркнули это признание. Ситуация с послом России - это подготовка к пересмотру нашего отношения к территориальной целостности Украины", - считает Дугин. "Америка хозяйничает в Украине и на всем постсоветском пространстве, как у себя дома: меняет президентов, создает проамериканские деструктивные дестабилизирующие экстремистские движения, в том числе, неонацистские, антисемитские и антироссийские". По его мнению, заявление Медведева можно считать объявлением войны. При этом Дугин подчеркнул, что "эта война объявлена не Украине, эта война объявлена США". "Америка хозяйничает в Украине и на всем постсоветском пространстве, как у себя дома: меняет президентов, создает проамериканские деструктивные дестабилизирующие экстремистские движения, в том числе, неонацистские, антисемитские и антироссийские. Россия закрывала на все это глаза, и уповала на то, что Украина и другие постсоветские страны придут в себя самостоятельно. Но они не приходят в себя. Россия больше не может этого терпеть и объявляет прямую войну США за контроль над постсоветским пространством", - сказал Дугин. По его оценке, "визит патриарха в Украину был пощечиной России со стороны Ющенко". "Патриарх - человек святой - он говорит правду. Он рассказал президенту РФ то, что он увидел, и что скрывали проамериканские советники Президента. Патриарх рассказал нашему президенту, как на самом деле обстоят дела в Украине. Узнав это, у нормального российского президента, каким является Дмитрий Медведев, был только один выход - объявить войну США за контроль над постсоветским пространством", - констатировал Дугин. Он также отметил, что объявление войны означает, что будут мобилизованы православные русские украинские силы, которые не согласны с курсом Ющенко на вхождение в НАТО. "Это может привести к военному конфликту в Крыму и на востоке Украины, как это было в Южной Осети и Абхазии. Я думаю, Ющенко оказался неспособным сохранить суверенитет, Украина как никогда близко к своему концу". "Я полагаю, что это может привести к военному конфликту в Крыму и на востоке Украины, как это было в Южной Осети и Абхазии. Я думаю, Ющенко оказался неспособным сохранить суверенитет, Украина как никогда близко стоит к своему концу", - сказал Дугин. "Я не могу исключить реальные боевые действия, это зависит от многих факторов. Я не исключаю, проведения боевых действий только не против украинцев. Украинцы - это растерянный народ - 60% - нашего (русского народа) и 40% - ненавидящего нас народа, это проамериканские враги", - отметил он. При этом Дугин подчеркнул, что "Черноморский флот России будет стоять в Севастополе, даже если придется весь Крым и всю восточную Украину перевести под протекторат России". По его оценке, следующим шагом в объявленной войне будет пересмотр большого договора и выдвижение территориальных претензий к Украине. "В общем, надо готовиться к войне", - заключил Дугин. Как сообщалось, лидер партии Братство Дмитрий Корчинский также заявил, что Медведев не будет дожидаться президентских выборов в Украине и конфликт двух государств закончится войной в Крыму.
Левко
5365 дн. тому
Так, Максе. Але я нічого не чув про зазіхання США на сусідню Мексику або Канаду. Я ніе чув, щоб американці споглядали на Британію як на "наші колишні землі", "землі предків", "колиску нашої цивілізації" тощо. Так, вони можуть врізати по рогах Ірану або ублюдку Хусейну, але то далеко від їхньої території й вони не намагаються приєднати Іран до Штатів. Величезна різниця.
Макс
5365 дн. тому
Не лише Росія. США також веде імперську політику - час від часу наводячи демократію там, де їй заманеться. Та ж Куба - далеко не вирішена доля
Левко
5365 дн. тому
Гарний коментар. А гинуть не просто всі імперії, а всі давно загинули - Османська, Австро-Угорська, Жеч Посполита, Третій Рейх. Окрім Російської імперії. Ні в Стамбулі, ні у Відні, ні в Варшаві, ни тим більше в Римі або Афінах ніхто давно вже не розглядає сусідні території як колишні свої. Окрім росії. Ніхто не мріє повернути їх. Окрім Росії. Ніхто тим більше не лізе контролювати їх зі зброєю в руках. Окрім Росії. Тільки в Москві існує книжкова серія "Имперское мышление" і користується попитом. Жахливо, архаїчно і дуже небезпечно для України.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду