Кому потрібна гра у faіled state?

5 Серпня 2009
34395
5 Серпня 2009
14:46

Кому потрібна гра у faіled state?

34395
Кому потрібна гра у faіled state?

ТК публікує критичну репліку івано-франківського автора на статтю В'ячеслава Піховшека у тижневику «Главред», та запрошуємо всіх зацікавлених до дискусії.

 

Мені набридло чути й читати про оте занепадницьке faіled state, яке деякі українські журналісти навчилися тиражувати з неприховано злорадним коментарем російською: «несостоявшаяся страна». Це можна сприйняти як факт від негромадян України, яким не дуже-то й вигідна сильна Україна - у них власні пріоритети. В моєму уявленні український, не чужий, журналіст - це в першу чергу добре поінформований і розумний громадянин. А яка розумна людина скаже (не раз і не два) таке огидно-погане про свій дім чи родину? Faіled state - це не просто погане, нікудишнє, це щось, чому не варто було б і народжуватись на світ, держава-викидень, що не житиме. Нормальний громадянин так про свою державу точно не скаже, тим паче не напише. Україна є, і таки відбулась як держава. Багатьох із нас вона в теперішньому стані рішуче не влаштовує, але це не дає нам права опускатися до самоприниження. Це небезпечна гра на чужу публіку і, можливо, на чужих дядь, які придумали для України faіled state, щоб отак ненав'язливо дати українцям знак - Україні кінець.

 

Звідки в нас ця погана мода видавати себе за розумника чи благопристойного негідника, радо тиражувати чужі погані оцінки нашого дому? Може, вже досить солі на українську рану? Не це хочеться почути від освічених людей, які бачать і розуміють трохи більше, ніж проста людина в трудах. Нещодавно натрапив на інтернет-публікацію «Faіled state Украина и визит Патриарха Кирилла» В'ячеслава Піховшека і зрозумів - треба якось зупинити оту негідну громадянина гру словами faіled state. Стаття фактично ні про що - перелік приватних аргументів на користь поганої думки про державу. Цього й так забагато. А про московського патріарха чомусь не написано практично нічого. Пригадую телевізійні виступи пана Піховшека і впізнаю той самий стиль - розлога балаканина і завершальна фраза з наголосом. Тоді він був на боці президента Кучми, служив чинній владі. Тепер він проти націонал-демократів і чомусь незвично проти президента. Він сміливо пише таке: «Украина в своем нынешнем состоянии фактически является faіled state ("несостоявшееся государство"), т. е. несостоятельным, неудавшимся государством, не способным проводить эффективную внутреннюю и внешнюю суверенную политику в интересах своих граждан».

 

Далі пішли якісь сентенції про нелюбов народу до податківців та міліціонерів, армію, що «является перманентной угрозой и для своих, и для иностранных граждан», про нужденні профспілки і тричі мертве громадянське суспільство - і завершується все критикою президента, для годиться. Легкий жаль за режимом Кучми, захист совкового зросійщеного чиновництва - «золотого кадрового резерва» і, здається, більш нічого «нового»... Про газ - ненове. Проте Піховшек таки сказав це: «Украина платит за непродуманное и непросчитанное противостояние России». Порада одна - треба вирішувати проблеми. А що, коли більшість проблем України породжена тим, що вона має проголошену незалежність? Тоді всі українські проблеми незручно вирішувати на нашу користь і по правді. Порадити немає чого, крім як іти здаватися, тож навіщо повторювати оте faіled state, солоденько підтакуючи сильнішим українським «друзям»? Ну що скажеш на Піховшекове «Возвращаясь к визиту Патриарха Кирилла - разве не прав он, заявляя: "голод, усиленный еще и природными катаклизмами, привел к тому, что погибло огромное количество людей, - в Украине, Поволжье, Северном Кавказе, Южном Урале, Западной Сибири, Казахстане" (я не согласен со словами о "природных катаклизмах")? Нужно признать, что Голодомор был не геноцидом этнических украинцев, а средством уничтожения экономически самостоятельных собственников, - в том числе и в Украине, где от него погибли не только этнические украинцы»? Далі хвала патріаршій мудрій критиці західного споживацтва, мов би ніхто не бачив фото патріарха з дуже дорогим годинником на руці.

 

Втомивши читача нудним обґрунтуванням непотрібності Україні єдиної помісної церкви, пан Піховшек виголошує свою кінцеву сакраментальну фразу: «Церковь не может решить проблемы государства, но не может не реагировать на проблемы паствы. И пока Украина будет оставаться faіled state, всегда найдутся те, которые будут пенять на зеркало, откладывая визит к хирургу». А чому не до стоматолога чи кардіолога, адже український медіапростір у тандемі з політикою викликає зубний біль у простої людини? А тим, кому ще не набридло грати роль українського «кривого дзеркала», не варто вмирати від власного «чорного гумору», - можна обрати собі для хорошого життя хоча б Росію, яка точно є не faіled state. Саме так порадив шановному Піховшекові один із інтернет-користувачів. А інший розумно зауважив, що Україна не faіled state, бо Росія поки що не відрікається від вкраденої «позорної» історії Русі, без якої... Таки правда, Піховшек іноді підштовхує до цікавих висновків.

 

 

Фото - ТСН, УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Ференц, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34395
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kirill
5362 дн. тому
Народный депутат Олесь Доний, инет-конференции, сайт "Украинский политический Дурдом",26.06.2008 19:38:09"...достеменно відомо тільки одне прізвище, які був засланий для руйнації студентського руху. Так, кілька років тому В'ячеслав Піховшек зізнався, що наприкінці 80-х він був засланий до студентського руху від КДБ. Спочатку брав активну участь в русі, доки не став для нас підозрілим, після чого був відсторонений від керівництва. Саме тому він не брав участі у студентському голодуванні... Але підозрюю, що агентів КДБ у тому русі було дуже багато, але через відсутність люстрації значна їх частина є і досі в українській політиці."
Запорожанка
5372 дн. тому
Абсолютно согласна. Противно было читать. Вроде все правильно написано, критически. И все равно - противно.
Федорыч
5375 дн. тому
Данилыч // 04.08.2009 20:01:35 КУЧМА: Так старый вопрос, {CENSORED}: "Может пойдешь осенью где-нибудь или когда пресс-секретарем президента?" ПИХОВШЕК: Во-первых, я солдат революции. Как вы мне скажете, так я и буду делать потому, что вы решаете, где кто работает, и кто на каких местах работает. Тут просто..."Просто, Пиховшек раскачегарился, чтобы попасть на место нач. пресс-службы ПР- точная инфа. Только невдомек ему, что напрасно- таких там и так навалом. Гуляй к Данилычу Пиховшек, заодно дашь показания по Гии.
Алегарф
5375 дн. тому
Не "согласитЬся". Прошу прощения : )
ПАТРІОТ
5375 дн. тому
Те, що я ненавиджу нашу державу, не означає, що ми ненавидимо Україну. Вона для нас, на відміну від зайд-чужинців-паразитів, свята і вічна. Ця держава загине, але на її місці постане нова Україна, де на першому місці будуть права автохтонного населення - українців, а не довбаних нацменів. Хіба може подобатись держава, де тобі, корінному українцю, не дають самореалізуватися патологічні українофоби з кримінальним минулим? Пошвидше б вона збанкрутувала...
курт
5375 дн. тому
Очень странная статья. Такое впечатление, что вернулся в совдепию. Тогда тоже всех "цькували" за критику своей страны и обзывали всякими безродными космополитами и т.п. безнравственными уродами. По мне, наоборот, это обязанность настоящего гражданина - критически относиться к своей родине, к своему государству, к своему обществу. "Бежать задрав штаны от восторга" - извините, это для советских пионеров. Ну и автор просто-напросто не знает, что failed state - это политологический термин, появился сравнительно недавно в рамках американской "транзитологии". И, кстати, многие аргументы Пиховшека вполне уместны. Они давно дебатируются политологами - как нашими, так и зарубежными
АНТИ-КІЛЕР АНТИ_КАЦАП
5375 дн. тому
ХЕХЕ, БАЧИТЬ БОГ, Я НІКОГО ОСОБИСТО НЕ ОБРАЖАВ, АЛЕ ВИ САМІ ПЕРЕЙШЛИ НА ПЕРСОНАЛІЇ Й ТИМ ПОКАЗАЛИ СВОЮ ОБМЕЖЕНІСТЬ І КАЦАПСЬКУ, НЕЛЮДСЬКУ, СУТНІСТЬ. НА ВІДМІНУ ВІД ВАС, УБЛЮДОЧНОГО ДЕГЕНЕРАТА, Я НЕ ОТОТОЖНЮЮ МОСКОВИТІВ (РОСІЯН) І КАЦАПІВ. ЩОДО НЕДОЛЮДКА, ТО ТАКИМ АПРІОРІ МОЖЕ БУТИ ТІЛЬКИ КАЦАП. ПРОЧИТАВШИ ВАШ ПОСТ, ЗРОЗУМІВ, ЩО ВИ АПОСТЕРІОРІ - КАЦАП-НЕДОЛЮДОК, ЯКОМУ НЕ МІСЦЕ У НАШІЙ ДЕРЖАВІ, А У КАЦАПІЇ. ЧЕМОДАН-ВОКЗАЛ-КАЦАПІЯ. А ЩЕ КРАЩЕ - КОТІТЬСЯ У ПЕКЛО, ДЕ ВАМ ДАВНО МІСЦЕ. ГОСПОДЬ Бог прокляв КАЦАПІВ - І Я ПРОКЛИНАЮ ВАС, КАЦАПИ_НЕДОЛЮДКИ. ГОРІТЬ У ВІЧНОМУ ПЕКЛІ, МУЧТЕСЬ КОЖНОЇ СЕКУНДИ. МОСКВА, ОБИТЕЛЬ МИРОВОГО ЗЛА, ЧЕКАЄ ВАС. АМІНЬ.
Алегарф
5376 дн. тому
Позволю себе не согласится с Чаадаевым. "РОССИЯ СПЕЦИАЛЬНО СОЗДАНА ГОСПОДОМ БОГОМ В НАЗИДАНИЕ ДРУГИМ НАРОДАМ - КАКИМИ ИМ НЕ НАДО БЫТЬ. РОССИЯ - ЭТО ПРОРЕХА НА ГЛАЗУ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА". Я, к примеру, точно такого же мнения, но о цыганах. И что из этого? Чемодан-вокзал-Бухарест???
Вася
5376 дн. тому
Вот и все. Единственный аргумент - Россия плохая. Спорить плохая Россия или нет лишено смысла. Если Россия плохая, то это не доказывает, что Украина хорошая. По поводу Кюстина тоже не аргумент. Кюстин был монархистом и исследовал не столько Россию, сколько ее монархию. Россия его потрясла именно своей неорганизованностью. Ведь он считал, что наибольшая дисциплина это монархия, но после России несколько пересмотрел свои взгляды. Чаадаев не был русофобом, он болел душой за отечество. Нынешние господа националисты не болеют душой за свою страну. Они ненавидят другую, и сделали эту ненависть своей профессией, жизненым кредом. Их можно только пожалеть. Если видеть во всем говно, то и жизнь будет говно, что сейчас и происходит.
хехе
5376 дн. тому
анти-киллер, вы ограниченный человек, который все свои слабости и комплексы выливает в русофобские рассуждения. уважайте миллионы русских граждан Украины, которые живут с вами в одной стране. По отношению к вам в этой ветке ни один человек не употребил слова "хохол", например. и уж тем более никто не называл вас недочеловеком. хотя вы им себя показали
Павло
5376 дн. тому
2 Анти-Кілер - чувак, мабуть, ви звернули увагу на те, що Піховшек сидів й сидить ще у лайні. Так що з ним й його компанією краще не звязуватися - будете смердіти обоє. Таких дегенератів краще взагалі ігнорувати.
АНТИ-КІЛЕР АНТИ_КАЦАП
5376 дн. тому
От НЕХАЙ І СИДИТЬ У СВОЄМУ БАГНІ І НЕ ВИЛАЗИТЬ. ХАЙ ОБЛИВАЄ СЕБЕ Й ІНШИХ УКРАЇНОЖЕРІВ БЕНЗИНОМ. А МИ ЇМ ДОПОЖЕМО ВИПРАВИТИСЬ - КИНЕМО ЗАПАЛЬНИЧКУ І ПРЯМА ЇМ ДОРОГА У ПЕКЛО. ЩОДО УКРАЇНИ ЯК "FAILED STATE", ТО Я ТУТ НЕ МОЖУ НЕ ЗГАДАТИ СЛОВА РОСІЙСЬКОГО ФІЛОСОФА П.Я. ЧААДАЄВА ПРО РОСІЮ: "РОССИЯ СПЕЦИАЛЬНО СОЗДАНА ГОСПОДОМ БОГОМ В НАЗИДАНИЕ ДРУГИМ НАРОДАМ - КАКИМИ ИМ НЕ НАДО БЫТЬ. РОССИЯ - ЭТО ПРОРЕХА НА ГЛАЗУ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА". НУ А У ФРАНЦУЗЬКОГО ПУБЛІЦИСТА, ПИСЬМЕННИКА А. ДЕ КЮСТІНА (РОСІЯ У 1839 РОЦІ) ЦЕЙ ДІАГНОЗ СФОРМУЛЬОВАНИЙ ЩЕ У ЖОРСТКІШІЙ ФОРМІ. РЕКОМЕНДУЮ ПЕРЕЧИТАТИ ЦЕЙ ПРОРОЧИЙ ЕПІСТОЛЯРІЙ ВСІМ, ХТО СУМНІВАЄТЬСЯ У ПЕРСПЕКТИВАХ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ. БО ДЕРЖАВА - ЦЕ СВЯТЕ (Е. БЕРК).
АНТИ-КІЛЕР АНТИ_КАЦАП
5376 дн. тому
ПІХОВШЕК ДАВНО СКАЦАПИВСЯ - ТЕПЕР ЗАЛИШКИ ЙОГО ІНТЕЛЕКТУ ДОЖИВАЮТЬ СВОЇ ОСТАННІ ДНІ. А В. ФЕРЕНЦ ДУЖЕ ГРАМОТНО І АРГУМЕНТОВАНО ВІДПОВІВ НА ЙОГО МАЯЧНЮ. ПАТОЛОГІЧНІ УКРАЇНОЖЕРИ ЗАХЛИНАЮТЬСЯ ВІД ЖОВЧІ, АЛЕ НІЧОГО НЕ МОЖУТЬ НАВЕСТИ КОНТРАРГУМЕНТИ - ДЕЗАВУЮВАТИ ЙОГО ПОЗИЦІЮ ПУНКТ ЗА ПУНКТОМ. СЛАБО! ПОПРОБУЙТЕ ЦЕ ЗРОБИТИ У СТАТТІ НА ТЕЛЕКРИТИЦІ. ОДНИМ СЛОВОМ, ЯК НАПИСАВ Б. ЛИСИЦЯ У СВОЇ КНИЗІ "БОГИ", КАЦАПИ Є КАЦАПИ. І ЛИШЕ ПЕКЛО ВИПРАВИТЬ ЦИХ НЕДОЛЮДКІВ.
Пиховшек сам с собою
5376 дн. тому
Данилыч // 04.08.2009 19:53:01 "Когда я работал с Леонидом Даниловичем, для меня это была оптимальная ситуация... Мы были в дерьме, мы были в болоте, но мы получали дешевый бензин. У нас не было свободы слова, зато теперь она есть, а вот уровень государственного управления при Кучме был на порядок выше. Лично я предпочитаю продолжать сидеть в болоте, но с дешевым бензином, чем просто со свободой слова..." В.Пиховшек,СН,№42 (379)01-07 ноября 2005
хехе
5376 дн. тому
так и есть несостоявшееся государством, что теперь судить
Олександр Михельсон
5376 дн. тому
"Вася" багато в чому має рацію. зокрема - 2,3,4 речення - на 100 %. й от у чому проблема українських патріотів: всіляку дискусію вони намагаються підмінити биттям себе п*ятою у вишиванку :)))) і не зі зла ж, і не з дурості: просто від часів прокоповича в нас не було культури політдискусії, а тільки культура "садка вишнева коло хати" (хоча шева, власне, був достойним дискутантом...)________ ладно. if u want smth done, do it yoursf... so i'll try - in a way - якщо ТК надрукує, звісно ;)
ingvar
5376 дн. тому
Это мы уже проходили.В СССР, те кто критиковал государство, объявлялись непатриотами,отщепенцами и врагами.Не советую автору сравнивать государство и семью,это разные категории.Пиховшек в своей статье говорит правду,пану Ференцу просто нечем крыть.
Коко
5376 дн. тому
Вася ответь сам себе- попиарь в себе пиховшека, заодно автора пиар-критика обслужи!))
Вася
5376 дн. тому
Почитал. Аргументов - 0. Одни эмоции. Я не поклонник творчества Пиховшека, но это нельзя рассматривать, как дискуссию. Единственным ответом Славе был были бы аргументы состоятельности Украины, как государства. Очень хотел бы почитать. Пишу без иронии и кокетсва. По пунктам, пожалуйста, обстоятельно. Сижу и жду. Ваш Вася.
Данилич
5376 дн. тому
авторе, розумна людина не стане дискутувати з рiзними пiховшеками, ще й тут. Це шиза!)))Пишить йому на скриню!
Алегарф
5376 дн. тому
Наша віра – права! Батьківщина – славна! Ми – талановиті і непереможні! Працьовиті, дружні та відважні здавна! Божа іскра сяє в серці нашім кожнім! Будьмо патріотами! Будьмо справедливими! Захистімо зорі і дітей від сліз! Будьмо українцями*! Станьмо знов набожними! Нашими молитвами – світ на повний зріст! 2005 * русичами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду