Шоу одного режисера

17 Липня 2009
27724
17 Липня 2009
15:59

Шоу одного режисера

27724
Скандальне розлучення Савіка Шустера та його бізнес-партнерів викликає неоднозначне відчуття. З одного боку, з відомим ведучим в Україні це трапляється не вперше. Тобто, не можна сказати, що виникло якесь здивування. З іншого – шкода, що під ризик опинитися безробітними потрапили й журналісти, і політики, які на щотижневі і щоденні шоу ходять, як на роботу.
Шоу одного режисера

Виходить, що й «Шустер live», яка вийшла в ефір минулої п'ятниці, було задумано як підсумкову не даремно. Але вже не вперше Савік Шустер береться підсумовувати політичний сезон в умовах, коли цей сезон ніколи не закінчується. Політична колотнеча в Україні не знає перерв, тому й фініш вийшов лише проміжним. Це була радше своєрідна риска під роботою самої «Шустер live» і її ведучого за минулий рік.

 

Не випадково під час програми мер Вінниці Володимир Гройсман вирішив додати до номінантів-режисерів (автори «Шустер live» вирішили використати акторську термінологію в політичному процесі - «найкращий» режисер, актор, трилер тощо) й самого ведучого - за те, що той створив в Україні майданчик для вільного спілкування політиків. Режисерські здібності пана Шустера не викликають сумніву, але для нього ця роль замала.

 

Справді, судячи з того, скільки разів протягом програми депутати вимовляють ім'я «Савік», між ним і народними обранцями існує якийсь таємний, магічний зв'язок. Роблять вони це не лише тоді, коли хочуть отримати слово - дехто його бере й не питаючи і подовгу не віддає. «Савік» у даному випадку - це апеляція і до арбітра, і до свідка, який має підтвердити щось сказане «приблизно рік тому», і до інстанції, яка має розсудити правомірність того чи іншого висловлювання.

 

Стає зрозумілим, що політиків абсолютно не обходить присутність біля екранів телевізорів глядачів. Дійство в студії має власну логіку. І, як акторам-початківцям, нашим політичним діячам потрібна підтримка, потрібен батько, який якщо не хвалитиме, то принаймні не сваритиме і вислухає.

 

Можливо, й справді участь у «Шустер live» допомагає політикам скинути свої негативні емоції і комплекси. Щоправда, в буквальному розумінні за кадром залишається те, що місцем, куди скидається увесь цей негатив, є глядачі. От і працює Савік не тільки «режисером» і «батьком», а ще й психотерапевтом.

 

Вираз обличчя ведучого, в якому багато спокійної іронії, немов промовляє до гостей: «Ви хочете поговорити про це? Я вас слухаю...». І вони починають... Завдяки мовчазній майстерності «лікаря» усе приховане виходить назовні. От у п'ятницю представники різних політичних таборів по кілька разів звинуватили один одного в імпотенції, після чого стало зрозуміло, яка проблема їх турбує найбільше. Йдеться про політичну імпотенцію, звісно. Неспроможність українського політичного класу ні для кого вже не є секретом. Але що б отак влаштовувати сеанси публічного каяття у прямому ефірі? Захотілося навіть почати поважати цих людей за їхню чесність.

 

Загалом, за підсумками року і щоденна, і п'ятнична «Шустер live» можуть сміливо претендувати на звання найкращого політичного телесеріалу. І на місце переможця в номінації «найкраща роль першого плану» в автора є свій кандидат. Нехай ним буде Нестор Шуфрич. У спорті бувають ситуації, коли з суперників знімають бали за пасивність. Нестор Іванович, навпаки, заслужив бути відзначеним за свою надзвичайну активність і в щоденній «Шустер live», і просто по життю. Талантами цього фахівця із сільського господарства (дисертацію «Розвиток і трансформація аграрного виробництва в Угорщині» Нестор Шуфрич захистив у 2004 році) не перестаєш захоплюватися. Ще минулого тижня в студії він коментував Полтавську битву, за кілька днів по тому натовк пику своєму товаришу по партії Льовочкіну, і ось уже знову коментує, цього разу - економічну політику уряду.

 

Хоч, може бути, ніякої особливої таємниці в характері відносин Шустера і українських політиків, які розгортаються на телеекрані, немає. Він робить свою справу, і за це, якщо вже підбивати підсумки, хочеться подякувати. Оскільки на українському телебаченні обмаль програм дозволяють собі вийти за вузькі межі українського політичного процесу і тем не менш торкнутися важливих соціальних, культурних, історичних проблем.

 

Окрім проектів Савіка Шустера, можна згадати хіба що «Новий час» на 5-му каналі. Щоправда, за форматом і можливостями ці програми не надаються до порівняння.

 

«Свобода слова» на ICTV, «Свобода на "Інтері"», «5 копійок», «Майдан», як і раніше, присвячують левову частку ефіру тонкощам суто політичного життя, в яких, здається, не не можуть розібратися навіть вузькі спеціалісти з політичної анатомії. «Інтер», до того ж, цього сезону суттєво понизив власну планку, продемонструвавши просто чудеса медіакілерства.

 

А політики - гості програм Шустера (не всі, але багато з них) просто звикли ставати на «задні лапки», побачивши перед собою професійну людину з досвідом життя на Заході, - як кролики перед удавом. Може, це й непогано для нас - жити в країні з хуторянськими за змістом, але з такими передбачуваними і прогнозованими політикою й політиками? Принаймні, поки в них є хоч трохи «Савіка»...

 

Ілюстрація - Цензор.Нет

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27724
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Булавка
5367 дн. тому
Не прошусь
odnajdy
5367 дн. тому
Похоже, что просится :)
шохотелсказать?
5368 дн. тому
Ап чем статья? Булавка снова просится на работу к савику?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду